Go Back
+ servings

Zdravý raňajkový perník s tekvicou

Vytlačiť recept
5 (hodnotenia: 1)
Vyskúšajte zdravšiu alternatívu obľúbeného perníka - pridajte celozrnnú múku a tekvicové pyré, ktoré sa postará o šťavnatý výsledok!
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie1 hod.
Celkový čas1 hod. 15 min.
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

Mokré ingrediencie

  • 1 hrnček tekvicové pyré
  • 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený alebo maslo)
  • 1/2 hrnčeka čakankový sirup (alebo 1/3 hrnčeka javorový/ ďatľový sirup)
  • 3 PL džem (malinový/ šípkový/ marhuľový)
  • 1/3 hrnčeka mandľové mlieko/ voda (ak je cesto príliš husté - závisí od použitej múky)
  • 2 vajíčka
  • 2 PL kakao (nemusí byť)

Suché ingrediencie

  • 1 hrnček špaldová polohrubá celozrnná múka*
  • 1/2 hrnčeka špaldová hladká múka*
  • 1/4 hrnčeka teffová múka** (ak nemáte, použite špaldovú)
  • 1/2 čl soľ
  • 1 čl sóda bikarbóna
  • 1 čl škorica
  • 1 čl perníkové korenie ***
  • orechy na posypanie

Postup

  • Samostatne najskôr zmiešame mokré a suché ingrediencie.
  • Suché ingrediencie spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
  • Pečieme na 165°C cca 60 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík bude pevný na povrchu a bude sa jemne oddeľovať od okrajov.
  • Perník by mal byť šťavnatý, nie suchý. Výsledok závisi od použitých druhov múky a hustoty tekvicového pyré.

Poznámky

* Ideálne je skombinovať hladkú a polohrubú múku, jedna z nich by mala byť celozrnná a môžete pridať trochu bezlepkovej múky, napr. nutrične bohatú teffovú múku.
**Teffovú múku zoženiete v BIO obchodoch a už aj v predajniach DM. Dodá perníku jemne čokoládovú chuť.
*** Resp. mix škorice, klinčeka, muškátového orieška, prípadne zázvoru. Perníkové korenie nájdete bežne v potravinách. Pozor, nie je to perníkový prášok, ktorý obsahuje prášok do pečiva, ale čisté perníkové koreniny.
 
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare domäkka. Vodu scedíme, trochu vody môže ostať. Tekvicu popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou, nemixujeme mixérom.