Go Back

Výborný celoražný kváskový chlieb

Celoražný kváskový chlieb
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Ražné chlebíky bývajú vlhké a cesto nekysne tak dobre ako cesto z bielej múky. Skúste zopár overených trikov, ktoré vám pomôžu upiecť lahodný celoražný kváskový chlieb.

Čo potrebujeme

Štartér

  • 160 g ražnej celozrnnej múky
  • 180 g vody
  • 2 PL kvásku (cca 35g)

Cesto

  • 250 g ražnej chlebovej múky
  • 100 g ražnej celozrnnej múky
  • 70 g teffovej múky (alebo ražnej chlebovej, ak nemáte teffovú)
  • 2 čl soľ
  • 1 čl rasca
  • 1/3 hrnčeka semienka (1 PL chia + tekvicové, slnečnicové)
  • 180 g pivo

Postup

Príprava štartéra

  • Ingrediencie na štartér zmiešame vareškou tak, aby nezostalo suché miesto. Prikryjeme a necháme nabublať 9 hodín cez deň alebo 12 hodín v noci (podľa izbovej teploty).*

Miesenie cesta a kvasenie

  • Všetky suroviny zmiešame so štartérom. Miesime mixérom s násadkou na miesenie (na nižšom stupni) alebo vareškou. Vznikne lepkavé cesto.
  • Cesto posypeme trochou múky a vyklopíme na pracovnú dosku. Ruky si dobre pomúčime, cesto trochu premiesime a potom vytvarujeme do bochníka.
  • Uložíme do ošatky vysypanej kukuričným škrobom. 
  • Prikryjeme fóliou alebo sáčkom, aby cesto neobschlo a necháme narásť. Cesto by malo zdvojnásobiť objem. Trvá to cca 4 - 6 hodín.

Pečenie

  • Rúru predhrejeme na 250°C spolu s plechmi - jeden plech na pečenie chleba, druhý v spodnej časti rúry na záparu.
  • Chlebík vyklopíme z ošatky - ošatku prikryjeme papierom na pečenie o niečo väčším ako ošatka a položíme naňho pomocný plech bez okrajov (napr. plech na pizzu otočený naopak). Zakrytú ošatku preklopíme ´dolu hlavou´. Bochník aj s papierom zosunieme do rúry na rozpálený plech v strednej časti rúry. Na plech v spodnej časti rúry opatrne vylejeme pohár vody a rýchlo rúru zatvoríme.
  • Pečieme pri teplote 250°C so záparou 15 minút.
  • Potom rúru trochu vyvetráme a teplotu stiahneme na 190°C. Dopekáme cca 30 minút.
  • Správne upečený chlebík má dutý zvuk pri zaklopaní na spodnú časť. 
  • Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil zdola. Teplý chlebík nekrájame. 

Poznámky

Skladovanie kváskového chleba:
Po vyhladnutí zabalíme do utierky a následne do sáčka, aby nevyschol. Utierka saje prebytočnú vlhkosť, po 2 dňoch (resp. keď už sa vám zdá vlhká) ju treba vymeniť za novú. Bez sáčka by chlebík rýchlejšie vyschol.