Ražné chlebíky bývajú vlhké a cesto nekysne tak dobre ako cesto z bielej múky. Skúste zopár overených trikov, ktoré vám pomôžu upiecť lahodný celoražný kváskový chlieb.
Štartér
- 160 g ražnej celozrnnej múky
- 180 g vody
- 2 PL kvásku (cca 35g)
Cesto
- 250 g ražnej chlebovej múky
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 70 g teffovej múky (alebo ražnej chlebovej, ak nemáte teffovú)
- 2 čl soľ
- 1 čl rasca
- 1/3 hrnčeka semienka (1 PL chia + tekvicové, slnečnicové)
- 180 g pivo
Miesenie cesta a kvasenie
Všetky suroviny zmiešame so štartérom. Miesime mixérom s násadkou na miesenie (na nižšom stupni) alebo vareškou. Vznikne lepkavé cesto.
Cesto posypeme trochou múky a vyklopíme na pracovnú dosku. Ruky si dobre pomúčime, cesto trochu premiesime a potom vytvarujeme do bochníka.
Uložíme do ošatky vysypanej kukuričným škrobom.
Prikryjeme fóliou alebo sáčkom, aby cesto neobschlo a necháme narásť. Cesto by malo zdvojnásobiť objem. Trvá to cca 4 - 6 hodín.
Pečenie
Rúru predhrejeme na 250°C spolu s plechmi - jeden plech na pečenie chleba, druhý v spodnej časti rúry na záparu.
Chlebík vyklopíme z ošatky - ošatku prikryjeme papierom na pečenie o niečo väčším ako ošatka a položíme naňho pomocný plech bez okrajov (napr. plech na pizzu otočený naopak). Zakrytú ošatku preklopíme ´dolu hlavou´. Bochník aj s papierom zosunieme do rúry na rozpálený plech v strednej časti rúry. Na plech v spodnej časti rúry opatrne vylejeme pohár vody a rýchlo rúru zatvoríme.
Pečieme pri teplote 250°C so záparou 15 minút.
Potom rúru trochu vyvetráme a teplotu stiahneme na 190°C. Dopekáme cca 30 minút.
Správne upečený chlebík má dutý zvuk pri zaklopaní na spodnú časť.
Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil zdola. Teplý chlebík nekrájame.
Skladovanie kváskového chleba:
Po vyhladnutí zabalíme do utierky a následne do sáčka, aby nevyschol. Utierka saje prebytočnú vlhkosť, po 2 dňoch (resp. keď už sa vám zdá vlhká) ju treba vymeniť za novú. Bez sáčka by chlebík rýchlejšie vyschol.