Jačmenná kaša na raňajky pomôže naštartovať trávenie a dodá energiu na celé dopoludnie. Jačmennú kašu si uvaríte za 10 minút z fermentovaných vločiek.
Čas prípravy5 min.
Pečenie / varenie10 min.
Čas fermentácie12 hod.
Celkový čas15 min.
Typ jedla: Raňajky
Cuisine: Bezmliečne, Fermentované, Vegan
Značky: jačmeň
Počet porcií: 3
Namáčanie / Fermentácia
- 1 hrnček jačmenné vločky
- 2 hrnčeky voda
- 2 PL jablčný ocot/ jogurt
Varenie
- 1 hrnček mandľové mlieko (alebo iné mlieko)
- 1 hrnček voda
Namáčanie cez noc
Ideálne je, ak vločky najskôr pomelieme v mixéri - sekáčiku alebo mlynčeku na kávu. Pomôže to uvoľniť škroby z vnútra vločiek.
Vločky zalejeme filtrovanou alebo odstatou vodou (voda musí byť zbavená chlóru). Pridáme jablčný ocot a premiešame.
Prikryjeme nádobu tak, aby sme nezabránili prúdeniu vzduchu. Necháme na kuchynskej linke cca 12 hodín.*
Varenie
Vločky premyjeme a uvaríme vo vode a mlieku. Varíme cca 10 minút, ak ste vločky rozmixovali, stačí kratšie.
Ak máte radi krémovejšiu konzistenciu, vločky ešte rozmixujte ponorným mixérom. Podľa potreby pridajte viac prevarenej vody alebo mlieka.
*Vločky môžete fermentovať až 48 hodín. Dlhšia fermentácia pomáha výraznejšie eliminovať antinutrienty. Viac v článku Ako namáčať a fermentovať obilniny.
Pokojne si môžete uvariť aj viac porcií naraz, kaša vydrží v chladničke niekoľko dní. Ohrejete ju jednoducho v hrnci, stačí pridať trochu vody/ mlieka, keďže kaša má tendenciu po uvarení ďalej hustnúť.