Go Back
+ servings

Jačmenná raňajková kaša

Jačmenná raňajková kaša s malinami
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Jačmenná kaša na raňajky pomôže naštartovať trávenie a dodá energiu na celé dopoludnie. Jačmennú kašu si uvaríte za 10 minút z fermentovaných vločiek. 
Čas prípravy5 min.
Pečenie / varenie10 min.
Čas fermentácie12 hod.
Celkový čas15 min.
Typ jedla: Raňajky
Cuisine: Bezmliečne, Fermentované, Vegan
Značky: jačmeň
Počet porcií: 3

Čo potrebujeme

Namáčanie / Fermentácia

  • 1 hrnček jačmenné vločky
  • 2 hrnčeky voda
  • 2 PL jablčný ocot/ jogurt

Varenie

  • 1 hrnček mandľové mlieko (alebo iné mlieko)
  • 1 hrnček voda

Postup

Namáčanie cez noc

  • Ideálne je, ak vločky najskôr pomelieme v mixéri - sekáčiku alebo mlynčeku na kávu. Pomôže to uvoľniť škroby z vnútra vločiek.
  • Vločky zalejeme filtrovanou alebo odstatou vodou (voda musí byť zbavená chlóru). Pridáme jablčný ocot a premiešame. 
  • Prikryjeme nádobu tak, aby sme nezabránili prúdeniu vzduchu. Necháme na kuchynskej linke cca 12 hodín.*

Varenie

  • Vločky premyjeme a uvaríme vo vode a mlieku. Varíme cca 10 minút, ak ste vločky rozmixovali, stačí kratšie.
  • Ak máte radi krémovejšiu konzistenciu, vločky ešte rozmixujte ponorným mixérom. Podľa potreby pridajte viac prevarenej vody alebo mlieka.

Poznámky

*Vločky môžete fermentovať až 48 hodín. Dlhšia fermentácia pomáha výraznejšie eliminovať antinutrienty. Viac v článku Ako namáčať a fermentovať obilniny.
Pokojne si môžete uvariť aj viac porcií naraz, kaša vydrží v chladničke niekoľko dní. Ohrejete ju jednoducho v hrnci, stačí pridať trochu vody/ mlieka, keďže kaša má tendenciu po uvarení ďalej hustnúť.