Nielen zdravá a liečivá, ale aj veľmi chutná a výživná PALEO omeleta. Kombinácia karfiolu a kurkumy má silné protizápalové účinky a pomáha pri prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb.
Čas prípravy15 minutes min.
Pečenie / varenie8 minutes min.
Celkový čas23 minutes min.
Typ jedla: Raňajky
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Low carb, Paleo
Značky: karfiol, kurkuma
Počet porcií: 2
- 1 hrnček karfiol (nasekaný na malé kúsky)
- 1/2 čl mleté horčicové semienka
- 1 PL olivový/ kokosový olej
- 3-4 vajíčka (alebo iba bielka)
- 1/2 čl kurkuma
- soľ, čierne korenie*
Predpríprava karfiolu
Karfiol nakrájame na kúsky a namočíme na 5 minút do slanej vody.
Premyjeme, scedíme a podľa potreby nasekáme ešte na menšie kúsky. Krájanie/ sekanie narúša štruktúru karfiolu a pomáha pri formovaní liečivého sulforafanu.
Primiešame horčicové semienka a necháme odstáť 30 - 90 minút, aby sa aktivoval sulforafan.
Príprava omelety
Karfiol orestujeme na oleji na panvici cca 3 minúty.
Pridáme vajíčka, soľ a koreniny. Premiešame a panvicu prikryjeme a na miernom stupni necháme dopiecť, kým budú vajíčka hotové.**
Hotovú omeletu posypeme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo klíčkami.
*Čierne korenie posilňuje účinky kurkumy, preto je dobré ich kombinovať.
**Omeletu nemusíte prevracať, dopečie sa zhora tým, že panvicu prikryjete. Skráti to čas varenia a zníži teplotu potrebnú pre šetrnejšie dokončenie jedla.
Toto jedlo si môžete urobiť aj ako praženicu. Najskôr orestujete karfiol, vyberiete ho z panvice a potom samostatne pripravte vajíčka. Keď sú vajíčka hotové, prihodíte naspäť karfiol a dochutíte.