Go Back
+ servings

Krémová karfiolová polievka s hráškom

Krémová karfiolová polievka s hráškom
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Sýta krémová karfiolová polievka s hráškom poslúži aj ako chutné teplé raňajky. Karfiol má výborné protizápalové účinky a zelený hrášok dodá kvalitné bielkoviny.
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie10 min.
Čas na odstátie1 hod.
Celkový čas25 min.
Typ jedla: Polievka
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne, Low carb, Paleo, Vegan
Značky: hrášok, karfiol
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

  • 1 hlávka karfiol
  • 1/2 čl horčičné semienka
  • 1/2 pór
  • 1 PL olivový / kokosový olej
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ, čierne korenie, kurkuma (podľa chuti)
  • 1/2 hrnčeka rastlinná smotana (napr. mandľová, sójová)
  • 1 hrnček zelený hrášok
  • petržlenová vňať na posypanie

Postup

Predpríprava karfiolu

  • Karfiol nakrájame na kúsky a namočíme na 5 minút do slanej vody. 
  • Premyjeme, scedíme a podľa potreby nasekáme ešte na menšie kúsky. Krájanie/ sekanie narúša štruktúru karfiolu a pomáha pri formovaní liečivého sulforafanu. Najjednoduchšie je použiť robot - sekáčik.
  • Primiešame horčicové semienka a necháme odstáť 30 - 90 minút, aby sa aktivoval liečivý sulforafan.

Príprava polievky

  • Na kokosovom oleji opražíme nakrájaný pórik, pridáme karfiol a cesnak. Zalejeme vriacou vodou. Pridáme soľ, kurkumu a čierne korenie a varíme cca 10 minút. Pred koncom varenia pridáme smotanu a premiešame.
  • Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.

Príprava hrášku

  • Hrášok vložíme do vriacej vody a povaríme cca 2 minútky. Ozdobíme ním hotovú polievku. Pridáme aj pretžlenovú vňať.

Poznámky

Tip na servírovanie:
K polievke môžete pridať aj varené vajíčko alebo dochrumkava opražené prosciutto.