Go Back
+ servings

Marhuľovo - kokosové guľky (bezlepkové)

marhulove gulky
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Táto zdravá pochúťka je vyskladaná z ingrediencií bohatých na železo. Guľky sú pripravené trochu netradičným spôsobom - z fermentovaných ovsených vločiek, vďaka čomu sa minerály ľahšie vstrebajú.
Čas prípravy20 min.
Čas fermentácie vločiek12 hod.
Typ jedla: Sladké
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne, Fermentované, Vegan
Značky: kokos, marhule, ovsené vločky, železo
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

  • 1 hrnček ovsené vločky (bezlepkové)
  • 2 PL jablčný ocot alebo jogurt (pre naštartovanie fermentácie)
  • 15 ks sušené marhule
  • 2 hrnčeky strúhaný kokos
  • 2 PL kešu maslo
  • 2 PL kokosový olej
  • 2 PL proteínový prášok
  • 1 čl chia semienka
  • 1 PL prášok z plodov baobabu* (nemusí byť)
  • 1/2 čl sušená pomarančová kôra (nemusí byť)
  • trochu medu, ak to chcete sladšie

Postup

  • Ovsené vločky necháme fermentovať.** Jeden hrnček vločiek zalejeme 2 hrnčekami filtrovanej alebo odstatej vody a pridáme 2 PL jablčného octu. Necháme fermentovať cca 12 hodín. Potom vločky premyjeme na sitku a necháme dobre odtiecť.
  • Marhule namočíme do vody na 3 - 4 hodiny, aby zmäkli a ľahko sa rozmixovali.
  • Keď máme vločky odtečené a markule zmäknuté, dáme ich spolu do mixéra - sekáčika. Prídáme všetky ostatné ingrediencie okrem kokosu. Ak však máte veľký mixér, pridajte pokojne aj kokos.
  • Ak ste kokos nepridali do mixéra, premiestnite zmes do misky a primiešajte kokos. Vznikne mäkká hmota, ktorá ale dobre drži pokope, keď formujte guličky. Ak by bola hmota príliš mäkká, pridajte viac kokosu.
  • Vyformované guľky obalíme v kokose a necháme v chladničke stuhnúť.
  • Skladujeme v chladničke.

Poznámky

*Alebo pridajte iný zdroj vitamínu C - ideálne v práškovej podobe, pre lepšiu vstrebateľnosť železa.
** Fermentácia vločiek pomáha výrazne eliminovať kyselinu fytovú. Tá blokuje vstrebávanie živín z obilnín a strukovín v čreve.