Go Back
+ servings

Kváskový špaldový toastový chlieb

kvaskovy toastovy chlieb
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Chrumkavá kôrka a lahodná vláčna striedka. Domáca pochúťka bez pridania konzervantov, v zdravej kváskovej verzii. Ideálny recept pre kváskových začiatočníkov.
Čas prípravy20 min.
Pečenie / varenie40 min.
Čas kvasenia16 hod.
Celkový čas1 hod.
Typ jedla: Raňajky
Cuisine: Kváskové
Značky: špaldové
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

Štartér

  • 150 g špaldová celozrnná múka (alebo ražná chlebová múka)
  • 150 g vlažná voda
  • 25 g ražný kvások (1 kopcovitá PL)

Cesto

  • 400 g špaldová chlebová múka (resp. kombinácia chlebovej a celozrnnej)
  • 120 g mlieko (môže byť rastlinné, napr. mandľové)
  • 1 vajce (rozšľahané vidličkou)
  • 2 PL roztopené maslo (alebo olivový olej / masť)
  • 2 čl soľ

Postup

Príprava štartéra

  • Ingrediencie na štartér zmiešame tak, aby nezostalo suché miesto. Prikryjeme (napr. sklenenou pokrievkou z hrnca) a necháme nabublať 9 hodín cez deň alebo 12 hodín v noci (podľa izbovej teploty).*

Miesenie cesta a kvasenie

  • Všetky suroviny zmiešame so štartérom. Môžeme zmiešať varechou a keď už to ide tažšie, miesime mixérom s násadkou na miesenie (na nižšom stupni) alebo rukou.** Zakryjeme, aby cesto neobschlo a necháme 2 hodiny oddychovať.
  • Cesto vyberieme na dosku, jemne premiesime a rozvaľkáme cca 1,5 cm hrubé, šírka podľa formy na pečenie. Cesto zrolujeme, vyformujeme tak bochník, rohy stočíme dole a preložíme do maslom vymastenej formy na pečenie. Nemusíte ale použiť valček, môžete bochník vyformovať aj ručne. Prikryjeme a necháme 1- 2 hodiny zdvojnásobiť objem.
  • TIP: Ak si chcete prácu uľahčiť alebo potrebujete odísť z domu, tak hneď po vymiesení cesta z neho vytvarujte bochník a vložte ho do formy. Kysnuť môže cca 4 hodiny pri izbovej teplote alebo 8 hodín v chladničke.

Pečenie

  • Pred vložením do rúry narežeme povrch, lebo chlebík má tendenciu praskať keď rastie. Lepšie sa reže, ak je povrch cesta jemne pomúčený alebo keď nôž poprášite múkou.
  • Pečenie pri teplote 210°C cca 40 minút. Správne upečený chlebík má dutý zvuk pri zaklopaní na spodnú časť. 
  • Vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil. Teplý chlebík nekrájame. 

Poznámky

*Ako zistíme, že štartér je pripravený
Do skleneného pohára s vodou premiestnime vlhkou lyžicou trochu štartéra. Štartér je pripravený, keď cesto pláva na hladine vody. Ak sa rozpadáva a klesá, treba ešte počkať.
** Ako má vyzerať vymiesené cesto
Cesto by nemalo byť príliš lepkavé, ani príliš tuhé. Malo by držať pokope a oddeľovať sa od stien misky. Ak bude príliš tuhé, chlebík bude menej nadýchaný. Tento chlieb sa pečie vo forme, takže ak bude cesto mäkšie, aj tak nemá kam utiecť (nevznikne z toho chlieb - placka).
Skladovanie kváskového chleba
Po vyhladnutí zabalíme do utierky a následne do sáčka, aby nevyschol. Utierka saje prebytočnú vlhkosť, po 2 dňoch (resp. keď už sa vám zdá vlhká) ju treba vymeniť za novú. Bez sáčka by chlebík rýchlejšie vyschol.