Pšeno je bezlepková a jediná zásaditotvorná oblinina. Zlaté guličky pšena sú tou najlepšou voľbou pre zdravú raňajkovú kašu. Pšenová kaša je chutná, jemná a ľahko stráviteľná.
Čas prípravy5 minutes min.
Pečenie / varenie20 minutes min.
Celkový čas25 minutes min.
Typ jedla: Raňajky
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne, Fermentované
Značky: kaša, pšeno
Počet porcií: 4
Namáčanie / Fermentácia
- 1 hrnček pšeno
- 3 hrnčeky filtrovaná voda
- 1 PL jablčný ocot alebo jogurt
Varenie
- 1 a 1/2 hrnčeka mandľové mlieko
- 1 a 1/2 hrnčeka voda
- 1 PL javorový sirup (nemusí byť)
- 1 PL kokosový olej / maslo
Pšeno vopred namočíme na 8-24 hoín. Potom scedíme a dobre premyjeme.
Varíme vo vode a mlieku, na nižšom stupni pod pokrievkou, cca 20 minút.
Do uvarenej kaše pridáme kokosový olej. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete kašu rozmixovať ponorným mixérom.
Kašu dochutíme ovocím, orechami, semienkami podľa chuti.
Ak varíte kašu deťom, pred servírovaním do nej môžete primiešať lyžičku rybieho oleja. Do kaše môžete vmiešať aj popučený banán.