Milujú ju dospelí aj deti. Je hustá a dokonalé krémová. O plnosť chutí sa postará kombinácia viacerých druhov zeleniny, čo sa odrazí aj na liečivých, antioxidačných a protizápalových účinkoch polievky.
Čas prípravy15 minutes min.
Pečenie / varenie15 minutes min.
Čas na odstátie30 minutes min.
Celkový čas30 minutes min.
Typ jedla: Polievka
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Foodmap, Paleo, Vegan
Značky: brokolica, cuketa, hrášok, karfiol, špenát
Počet porcií: 6
- 1 brokolica (alebo 1/2 brokolica a 1/2 karfiol)
- 1/2 čl horčičné semienka (ak chceme posilniť liečivé účinky sulforafanu)*
- 1 PL olivový / kokosový olej
- 1/2 pór
- 1 cuketa (stredne veľká)
- 1 petržlen (nemusí byť)
- 1 hrnček zelený hrášok (čerstvý alebo mrazený)
- 2 hrnček špenát (alebo listový kel)
- 1 strúčik cesnak
- 1 čl sušená koreňová zelenina
- soľ a korenie
Predpríprava brokolice / karfiolu*
Brokolicu / karfiol nakrájame na kúsky a namočíme na 5 minút do slanej vody.
Premyjeme, scedíme a nasekáme ešte na menšie kúsky. Krájanie/ sekanie narúša štruktúru zeleniny a pomáha pri formovaní liečivého sulforafanu.
Primiešame horčicové semienka a necháme odstáť 30 - 90 minút, aby sa aktivoval sulforafan.
Príprava polievky
Na oleji opražíme pórik, pridáme brokolicu / karfiol a cesnak. Zalejeme vriacou vodou. Pridáme sušenú zeleninu, soľ, čierne korenie a varíme cca 5 minút.
Potom pridáme nakrájanú cuketu a hrášok, varíme ďalej cca 5 minút.
Ako posledný pridáme špenát / kel, varíme ďalšie cca 3 minúty. Zeleninu teda pridávame do hrnca postupne, podľa toho ako dlho sa varí.
Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
*Nie je nutné predpripraviť brokolicu / karfiol s horčičnými semienkami, avšak vďaka tomu znásobíte liečivý účinok.