Go Back
+ servings

Sýta tekvicová polievka s bryndzovou penou

Sýta tekvicová polievka s červenou šošovicou
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Tekvicová polievka príjemne zahreje počas chladných dní. Červená šošovica polievku nielen zahustí, ale je tiež výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Jemnú korenistú chuť a protizápalové účinky jej dodáva kurkuma.
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie15 min.
Celkový čas30 min.
Typ jedla: Polievka
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Vegan
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

  • 2 PL olivový / kokosový olej
  • 1/2 menší pór
  • 1 menšia maslová tekvica/ hokaido (alebo polovica veľkej tekvice)
  • 2 mrkvy
  • 1/2 hrnčeka červenej šošovice (ideálne vopred namočená)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 čl kurkuma
  • 1 čl sušená koreňová zelenina
  • soľ, čierne korenie

Postup

  • Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. 
  • Mrkvu a pór nakrájame na kolieska, opražíme minútku na olivovom oleji. 
  • Pridáme tekvicu a červenú šošovicu, cesnak a zalejeme horúcou vodou. Dochutíme soľou, sušenou zeleninou, kurkumou a čiernym korením.
  • Varíme cca 15 minút. Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.

Poznámky

Ak máte tráviace ťažkosti alebo problém s nafukovaním, je lepšie červenú šošovicu vopred namočiť na cca 4 - 8 hodín a dobre premyť.