Tekvicová polievka príjemne zahreje počas chladných dní. Červená šošovica polievku nielen zahustí, ale je tiež výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Jemnú korenistú chuť a protizápalové účinky jej dodáva kurkuma.
Čas prípravy15 minutes min.
Pečenie / varenie15 minutes min.
Celkový čas30 minutes min.
Typ jedla: Polievka
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Vegan
Počet porcií: 4
- 2 PL olivový / kokosový olej
- 1/2 menší pór
- 1 menšia maslová tekvica/ hokaido (alebo polovica veľkej tekvice)
- 2 mrkvy
- 1/2 hrnčeka červenej šošovice (ideálne vopred namočená)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 čl kurkuma
- 1 čl sušená koreňová zelenina
- soľ, čierne korenie
Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky.
Mrkvu a pór nakrájame na kolieska, opražíme minútku na olivovom oleji.
Pridáme tekvicu a červenú šošovicu, cesnak a zalejeme horúcou vodou. Dochutíme soľou, sušenou zeleninou, kurkumou a čiernym korením.
Varíme cca 15 minút. Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
Ak máte tráviace ťažkosti alebo problém s nafukovaním, je lepšie červenú šošovicu vopred namočiť na cca 4 - 8 hodín a dobre premyť.