Sýta tekvicová polievka s bryndzovou penou
Sýta tekvicová polievka s bryndzovou penou vždy príjemne zahreje počas chladných dní. Rada do nej pridávam červenú šošovicu, ktorá polievku nielen zahustí, ale je tiež výborným zdrojom rastlinných bielkovín. Jemnú korenistú chuť a protizápalové účinky jej dodáva kurkuma a výbornú polievku príjemne doladí bryndzová pena.
Tekvica je výbornou prísadou do množstva receptov, koláčom dodá vláčnosť, vlákninu a vitamíny navyše a ugrilovaná v rúre je skvelou alternatívou pre zdravú prílohu k mäsu. Je úžasnou prísadou do muffinov a vyčarujete z nej dokonale vláčny Zdravý raňajkový perník s tekvicou alebo Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou.
Tekvica je bohatým zdrojom vitamínu A a draslíka. Obsahuje viac draslíka ako banán. Tekvica v chladnom počasí zahreje a priaznivo pôsobí na žalúdok a slezinu.
Červenú šošovicu pred varením odporúčam namočiť. Uvarí sa rýchlo aj bez toho, ale namáčanie pomáha strukoviny zbaviť antinutrientov a zároveň uľahčí ich stráviteľnosť a využiteľnosť prospešných látok, ktoré obsahujú. Viac informácií nájdete v článku Ako pripraviť strukoviny, aby nerobili problémy.
Vďaka čomu je táto polievka zdravá
MASLOVÁ TEKVICA
Maslová tekvica je jedným z najbohatších zdrojovvitamínu A. Vitamín A je silný antioxidant, posilňuje zdravie pokožky, zraku a slizníc. Výskum poukazuje na to, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny.1 Tekvica je tiež zdrojom draslíka, vitamínu B a magnézia.
ČERVENÁ ŠOŠOVICA
Červená šošovica je bohatým zdrojom vlákniny, folátov, medi, fostoru a mangánu. Podobne ako iné strukoviny je bohatým zdrojom molybdénu2, minerálu, ktorý sa nachádza napr. v zubnej sklovine a pôsobí ako kofaktor pre viaceré dôležité enzýmy v tele – pomáha im správne fungovať. 3
KURKUMA
Kurkuma má výrazné protizápalové účinky4, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom – avšak bez nežiadúcich účinkov. Pomáha detoxikovať organizmus a eliminovať zahlienenie, má preventívne účinky proti vzniku žlčníkových kameňov5 a pomáha chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami. Množstvo štúdií poukazuje na to, že chráni pred rakovinou.6, 7
BRYNDZA
Bryndza ako fermentovaný mliečny výrobok je prirodzeným zdrojom množstva prospešných baktérií a kvasiniek 8 – je to prírodné probiotikum. Okrem toho poskytuje kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály. Pomáha znižovať hladinu C-reaktívneho proteínu, ktorý je poukazovateľom na zápal v tele.9
Tipy na servírovanie
Táto polievka je naozaj sýta, nepotrebujete k nej chlebík ani krutóny. Výborne sa k nemu hodí aj varené vajíčko a tiež oriešky a semienka. Mojou novou obľúbenou kombináciou k tejto polievke je brydzová pena (v preklade klasická bryndzová nátierka – našľahaná pri izbovej teplote). Bryndza svojou slanou špecifickou chuťou polievku krásne doladí a dodá prírodné probiotiká. Najkvalitnejšia je 100% občia bryndza, zoženie ju aj v Kauflande pod značkou Green Sheep.
Sýta tekvicová polievka s bryndzovou penou
Čo potrebujeme
- 2 PL olivový / kokosový olej
- 1/2 menší pór
- 1 menšia maslová tekvica/ hokaido (alebo polovica veľkej tekvice)
- 2 mrkvy
- 1/2 hrnčeka červenej šošovice (ideálne vopred namočená)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 čl kurkuma
- 1 čl sušená koreňová zelenina
- soľ, čierne korenie
Postup
- Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky.
- Mrkvu a pór nakrájame na kolieska, opražíme minútku na olivovom oleji.
- Pridáme tekvicu a červenú šošovicu, cesnak a zalejeme horúcou vodou. Dochutíme soľou, sušenou zeleninou, kurkumou a čiernym korením.
- Varíme cca 15 minút. Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- Healthline: 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
- WHFoods: Lentils
- Mercola: What Is Molybdenum?
- PubMed: Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research.
- PubMed: Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process?
- PubMed: Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies.
- PubMed: Curcumin and cancer: an „old-age“ disease with an „age-old“ solution.
- ResearchGate: MICROBIOTA OF THE TRADITIONAL SLOVAK SHEEP CHEESE „BRYNDZA“
- Detection of Bacteria, Viruses, Parasites and Fungi: Bioterrorism Prevention: Health Effects of Bryndza
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.