Go Back
+ servings

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami

Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Ideálna bezmliečna alternatíva k tradičnému rizotu. Nutrične bohatšia hnedá ryža v kombinácii s pečenými hubami s vysokým obsahom prospešných betaglukánov a voňavými čerstvými bylinkami.
Čas prípravy25 min.
Pečenie / varenie45 min.
Čas namáčania1 d
Celkový čas1 hod. 10 min.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: hnedá ryža, huby, šampiňóny
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

Pečené šampiňóny

  • 500 g hnedé šampiňóny
  • 2 červené cibule (nakrájané na pásiky)
  • 5 strúčikov cesnak
  • 2 PL olivový olej
  • čerstvé bylinky - rozmarín, tymián, šalvia...
  • soľ, čierne korenie

Hnedá ryža

  • 1 a 1/2 hrnčeka hnedá ryža
  • 1 čl sušená koreňová zelenina
  • 1 PL olivový olej
  • soľ, korenie
  • 1/3 hrnčeka nasekané mandle

Postup

Príprava ryže

  • Ryžu namočíme min. na 12 hodín do filtrovanej vody. Premyjeme a varíme v 6 - násobku vody, ktorú dochutíme soľou a sušenou koreňovou zeleninou. Varíme cca 40 minút, vodu scedíme a necháme pod pokrievkou odstáť cca 5 - 10 minút. Primiešame 1 PL olivového oleja alebo masla.*

Pečené huby s bylinkami

  • Najskôr očistíme cesnak a strúčiky prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Nakrájaný cesnak necháme odstáť cca 10 minút pre maximalizovanie benefitov pre zdravie.
  • Huby nakrájame na polovice alebo štvrtiny, aby mali približne rovnakú veľkosť. Cibuľu nakrájame na pásiky.
  • Na plech uložíme huby, cesnak, cibuľu, pridáme čerstvé bylinky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivým olejom. Pečieme pod grilom pri 190°C cca 10 - 15 minút.

Chrumkavé mandle

  • Keď sú huby hotové, opečieme v rúre ešte mandle. Rozprestrieme ich na plech a pečieme pri 180°C cca 10 minút alebo rýchlo osmahneme na suchej panvici do zlatista.

Servírovanie

  • Ryžu a pečené huby uložíme na tanier, posypeme opraženým mandľami a petržlenovou vňaťou.

Poznámky

*Detaily o varení hnedej ryže nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.