Ideálna bezmliečna alternatíva k tradičnému rizotu. Nutrične bohatšia hnedá ryža v kombinácii s pečenými hubami s vysokým obsahom prospešných betaglukánov a voňavými čerstvými bylinkami.
Čas prípravy25 minutes min.
Pečenie / varenie45 minutes min.
Čas namáčania1 day d
Celkový čas1 hour hod. 10 minutes min.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: hnedá ryža, huby, šampiňóny
Počet porcií: 4
Pečené šampiňóny
- 500 g hnedé šampiňóny
- 2 červené cibule (nakrájané na pásiky)
- 5 strúčikov cesnak
- 2 PL olivový olej
- čerstvé bylinky - rozmarín, tymián, šalvia...
- soľ, čierne korenie
Hnedá ryža
- 1 a 1/2 hrnčeka hnedá ryža
- 1 čl sušená koreňová zelenina
- 1 PL olivový olej
- soľ, korenie
- 1/3 hrnčeka nasekané mandle
Príprava ryže
Ryžu namočíme min. na 12 hodín do filtrovanej vody. Premyjeme a varíme v 6 - násobku vody, ktorú dochutíme soľou a sušenou koreňovou zeleninou. Varíme cca 40 minút, vodu scedíme a necháme pod pokrievkou odstáť cca 5 - 10 minút. Primiešame 1 PL olivového oleja alebo masla.*
Pečené huby s bylinkami
Najskôr očistíme cesnak a strúčiky prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Nakrájaný cesnak necháme odstáť cca 10 minút pre maximalizovanie benefitov pre zdravie.
Huby nakrájame na polovice alebo štvrtiny, aby mali približne rovnakú veľkosť. Cibuľu nakrájame na pásiky.
Na plech uložíme huby, cesnak, cibuľu, pridáme čerstvé bylinky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivým olejom. Pečieme pod grilom pri 190°C cca 10 - 15 minút.