• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Hlavné jedlá

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami

Janka Posted On 29 októbra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami
Prejsť na recept Vytlačiť recept

Ak nejete mliečne výrobky, toto je ideálna alternatíva k tradičnému rizotu. Je pripravené z chutnej hnedej ryže, ktorá je nutrične výživnejšia ako biela. Dochutené je pečenými hubami s vysokým obsahom prospešných betaglukánov, voňavými čerstvými bylinkami a dochrumkava opraženými mandľami. Žiaden syr ani smotanu pre dokonalý výsledok nepotrebujete.

Sú huby zdravé?

O hubách sa dlho hovorilo, že nemajú žiadnu výraznú nutričnú hodnotu. Dnes vieme, že to nie je pravda. Aj Dr. William Li vo svojej knihe Eat to beat disease (Ako poraziť chorobu jedlom) píše o pozitívnych účinkoch obyčajných šampiňónov. Vyzdvihuje obsah betaglukánov aj vlákniny, ktorá stimuluje imunitný systém a slúži ako prebiotikum. Huby podobne ako syry majú vlastný mikrobióm, ktorý má vplyv na náš črevný mikrobióm – teda na komplexnú bioflóru v našom črevnom systéme.1 A ako sa hovorí, zdravie začína v čreve.

 

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami

Prečo práve hnedá ryža?

Hnedá ryža je nutrične bohatšia ako biela, keďže tá biela neobsahuje šupku, bohatý zdroj vlákniny a živín. Zjednodušene povedané, je to ešte väčší rozdiel ako keď porovnáte bielu múku s celozrnnou. Mnohých ľudí odrádza zdĺhavejšia príprava hnedej ryže. Ale povedzme si úprimne, ak ste ochotní variť hovädzie mäso (a nie len rýchle kuracie) alebo varíte fazuľovú polievku zo sušenej fazule, tak ani príprava hnedej ryže nie je žiaden problém.

Uvarte hnedú ryžu ako varíte cestoviny

Čo to znamená? Hodíte ryžu do väčšieho množstva vriacej vody (cca 6 – 10 násobok vody). Ryža sa varí 35 – 45 minút. Potom ju scedíte ako cestoviny. Necháte pod pokrievkou v teplom hrnci postáť ešte 5-10 minút. Výsledok je fantastický!

Ak sa obávate obsahu arzénu v hnedej ryži, vedecké výskumy potvrdzujú konkrétny postup ako arzén výrazne eliminovať namáčaním a varením vo väčšom množstve vody, nakoľko arzén je rozpustný vo vode a tá ho pomôže odstrániť. Viac informácií nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.

hnedá ryža

Vďaka čomu je toto jedlo zdravé

 

ryža

HNEDÁ RYŽA

Ryžové šupky a klíčky obsahujú napr. kyseninu ferulovú, ktorá pomáha pri oprave poškodenej DNA.2 Hnedá ryža je bohatá na selén, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové účinky. Viac o benefitoch hnedej ryže nájdete v článku HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni.


 

huby

ŠAMPIŇÓNY

Huby obsahujú betaglukány s anti-angiogenéznymi účinkami, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine a aktivujú imunitný systém. Huby podporujú diverzitu a kondíciu črevného mikrobiómu. Výskumy poukazujú na to, že konzumácia šampiňónov pomáha zvyšovať počet dobrých baktérií (napr. Akkermansia) a naopak eliminujú škodlivé baktérie (napr. Firmicutes phylum).3


 

Cesnak a cibuľa

CESNAK a CIBUĽA

Cibuľa a cesnak patria k najlepším prebiotikám4, ktoré sú potravou pre dobré baktérie v čreve (probiotiká). Cibuľa obsahuje množstvo flavonoidov, napr. kvercetín5, silný antioxidant s protizápalovým účinkom, ktorý pomáha chrániť pred rakovinou.6 Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, napr. alicín so silným antibakteriálnymi a antiparazitickými účinkami.7


cesnak

Ako maximalizovať benefity cesnaku pre zdravie

Alicín v cesnaku má silné antibakteriálne a antiparazitické účinky. Cesnak tiež obsahuje zlúčeniny síry s výnimočnými antikarcinogénnymi účinkami.8 Tepelnou úpravou však cesnak stráca svoju účinnosť. Našťastie existuje spôsob ako tomu zabrániť. Niekoľko zaujímavých štúdií poukazuje na to, že stačí cesnak nakrájať (alebo aspoň narezať konce) a odložiť na 10 minút. Potom môžete pokojne cesnak uvariť alebo upiecť.9

Niektoré účinky cesnaku však môžete získať len v jeho surovej podobe. Napríklad ak chcete použiť cesnak pre podporu detoxikácie od ťažkých kovov. V tom prípade je dôležité jesť cesnak surový alebo použiť cesnakový olej.10

Alebo môžete použiť kombináciu tepelne upraveného a surového cesnaku tak, že hotové jedlo posypete ešte tenkými plátkami surového cesnaku (ktorý nakrájate cca 10 minút pred konzumáciou). Ak chcete minimalizovať cesnakový zápach z úst, jedzte cesnak s jablkom, zapite ho vodou s jablčným octom, kombinujte ho s medom alebo citrónom.

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami

Vytlačiť recept
0 (hodnotenia: 0)
Ideálna bezmliečna alternatíva k tradičnému rizotu. Nutrične bohatšia hnedá ryža v kombinácii s pečenými hubami s vysokým obsahom prospešných betaglukánov a voňavými čerstvými bylinkami.
Čas prípravy25 min.
Pečenie / varenie45 min.
Čas namáčania1 d
Celkový čas1 hod. 10 min.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: hnedá ryža, huby, šampiňóny
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

Pečené šampiňóny

  • 500 g hnedé šampiňóny
  • 2 červené cibule (nakrájané na pásiky)
  • 5 strúčikov cesnak
  • 2 PL olivový olej
  • čerstvé bylinky - rozmarín, tymián, šalvia...
  • soľ, čierne korenie

Hnedá ryža

  • 1 a 1/2 hrnčeka hnedá ryža
  • 1 čl sušená koreňová zelenina
  • 1 PL olivový olej
  • soľ, korenie
  • 1/3 hrnčeka nasekané mandle

Postup

Príprava ryže

  • Ryžu namočíme min. na 12 hodín do filtrovanej vody. Premyjeme a varíme v 6 - násobku vody, ktorú dochutíme soľou a sušenou koreňovou zeleninou. Varíme cca 40 minút, vodu scedíme a necháme pod pokrievkou odstáť cca 5 - 10 minút. Primiešame 1 PL olivového oleja alebo masla.*

Pečené huby s bylinkami

  • Najskôr očistíme cesnak a strúčiky prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Nakrájaný cesnak necháme odstáť cca 10 minút pre maximalizovanie benefitov pre zdravie.
  • Huby nakrájame na polovice alebo štvrtiny, aby mali približne rovnakú veľkosť. Cibuľu nakrájame na pásiky.
  • Na plech uložíme huby, cesnak, cibuľu, pridáme čerstvé bylinky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivým olejom. Pečieme pod grilom pri 190°C cca 10 - 15 minút.

Chrumkavé mandle

  • Keď sú huby hotové, opečieme v rúre ešte mandle. Rozprestrieme ich na plech a pečieme pri 180°C cca 10 minút alebo rýchlo osmahneme na suchej panvici do zlatista.

Servírovanie

  • Ryžu a pečené huby uložíme na tanier, posypeme opraženým mandľami a petržlenovou vňaťou.

Poznámky

*Detaily o varení hnedej ryže nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami


Referencie & Zdroje:

  1. How To Beat disease, Dr. William Li, 2019, str. 189
  2. PubMed: Ferulic acid, a bioactive component of rice bran, improves oxidative stress and mitochondrial biogenesis and dynamics in mice and in human mononuclear cells.
  3. PubMed: White button mushrooms increase microbial diversity and accelerate the resolution of Citrobacter rodentium infection in mice.
  4. Healthline: The 19 Best Prebiotic Foods You Should Eat
  5. Onion Health Research: Onions Not Only Provide Flavor, They Also Provide Important Nutrients And Health-Promoting Phytochemicals
  6. PubMed: The Anti-Cancer Effect of Quercetin: Molecular Implications in Cancer Metabolism
  7. ScienceDirect: Allicin, a natural antimicrobial defence substance from garlic, inhibits DNA gyrase activity in bacteria
  8. PubMed: Garlic and onions: Their cancer prevention properties
  9. PubMed: The influence of heating on the anticancer properties of garlic.
  10. Mercola: Revised Protocol for Detoxifying Your Body From Mercury Exposure

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bezlepkovébezmliečnevegan


Možno sa vám bude páčiť
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou
29 marca, 2021
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (2) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    mental wellness

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad
Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰 Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰⁠
Áno, aj takto by sa dala nazvať táto fantastická domáca granola inšpirovaná receptom z knihy Končím s cukrom od  Sarah Wilson.⁠
Je hotová do polhodinky, voňavá a sladká aj bez cukru😋⁠
⁠
Čo na ňu potrebujete? ⁠
⁠
Semienka a oriešky - napríklad mandle, lieskovce, slnečnicové semienka, chia semienka, prípadne konopné semienka a kokosové chipsy. K tomu trochu kokosového oleja, vanilky či škorice. Ja zvyknem občas pridať aj pohánku, ktorú predtým 12 hodín namáčam alebo nechám naklíčiť a potom vysuším v rúre pri cca 100°C. ⁠
⁠
Množstvo môžete prispôsobiť veľkosti plechu, ale na jeden veľký plech by to bolo cca:⁠
⁠
- 2 hrnčeky kokosových chipsov⁠
- 1 hrnček nasekaných mandlí⁠
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semienok⁠
- 1/2 hrnčeka pohánky (alebo iné orechy/semienka)⁠
- 2 lyžice chia semienok ⁠
- 1/4 lyžičky vanilky v prášku⁠
- 1 lyžička škorice ⁠
- 1-2 lyžice roztopeného kokosového oleja⁠
⁠
⁠
1. Semienka a orechy premiešame na plechu vystlanom papierom na pečenie.⁠
⁠
2. Primiešame škoricu a vanilku a potom pokvapkáme roztopeným kokosovým olejom. Dobre premiešame, aby sa semienka obalili olejom.⁠
⁠
3. Pečieme pri 160°C cca 20 minút dozlatista. Počas pečenia pár krát premiešame.⁠
⁠
4. Po vychladnutí skladujeme v uzatvorenej nádobe, niekoľko dní pri izbovej teplote alebo dlhšie v chladničke.⁠
⁠
⁠
Chutí výborne s jogurtom na raňajky alebo len tak, na chrumkanie.⁠
A je to veľmi vďačný darček🎁 Vždy keď som ju pre niekoho nachystala pod stromček alebo ako darček k narodeninám, tak to malo obrovský úspech :) ⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #sladkepecenie⁠
#bezcukru #energia #vegan #paleo #keto #zdravie #zdrave #zdravakuchyna #granola #domacagranola #kokos #bezlepkove #pohanka #mandle #zdraveranajky #ranajky
Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťa Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťažované viac ako inokedy? 

Nielenže chodíme menej von a trávime viac času pred počítačom alebo dlhé večery pred telkou, ale tiež suchší vzduch v interiéri vysúša sliznicu očí (aj nosa), čo tiež prispieva k problémom. A to ešte nespomínam študentov, ktorí posledné roky trávia podstatne viac času pred obrazovkami počítačov, však?

Kvapky do očí možno prinesú chvíľkovú úľavu, ale problém neriešia. Svoje oči však môžeme podporiť tým, že telu dodáme živiny, ktoré potrebuje na to, aby sa sliznice regenerovali a abz nám zrak dobre slúžil 👍

Zároveň vhodné živiny pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii aj kataraktom (šedému zákalu).

👀 Aké živiny potrebujú zdravé oči? 🥦🥕🥬

vitamín A, vitamín C a E, omega-3 mastné kyseliny,  zinok a rastlinné flavonoidy - luteín, zeaxantín a antokyanidíny

👀 VITAMÍN A
aktívna forma - retinol sa nachádza napr. v pečienke aj vo vajíčkach, rastlinný provitamín A nájdete v oranžovej zelenine, skvelým zdrojom sú batáty, žltá a červená paprika, mango, cantaloupe melón aj špenát. Na to, aby telo vedelo skonvertovať provitamín A na aktívnu formu je dôležité konzumovať ho s tukom.

👀 VITAMÍN C
tento dôležitý antioxidant nájdete v prírodnej forme v brokolici a kapustovitej zelenine, farebnej paprike či bobuľovitom ovocí (čučoriedky, brusnice)

👀 VITAMÍN E
z mandlí, slnečnicových semienok či vlašských orechov

👀 OMEGA-3
z lososa, rybieho oleja, chia a konopných semienok

👀 ZINOK
z vaječných žĺtkov, pečienky, hydiny, tekvicových semienok  a mandlí

👀 LUTEÍN a ZEAXANTÍN
z cukety, brokolice, špenátu, kelu, kukurice, pomarančov, vaječného žĺtka a tekvice

👀 ANTOKYANIDÍNY
z čučoriedok, černíc, granátového jablka, fialových zemiakov, cvikly a červenej kapusty

Môj tip: 
Ja viem, že čučoriedky sa dajú zohnať celý rok, ale ja mimo sezóny najradšej kupujem mrazom sušené ovocie, ktoré si zachováva maximum živín a bolo zamrazené ihneď po zbere, napr. od @brixproducts

Tipy na chutné recepty 😋 nájdete na webe. 
Link je v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdrave #zdravejedlo #zdravie #zdravevarenie #zdraveoci #oci #nutricnaterapia #vyzivoveporadenstvo #prevencia #zdravyzrak
Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj u mňa to tak bolo. Potom nasleduje hlbší pohľad, do mysle, do srdca, do duše...⁠
⁠
Novú vedenú meditáciu Dôverujem svojmu telu nájdete na YouTube. 👉Link je v BIO.⁠
⁠
⁠
Janka 🤗 ⁠
⁠
⁠
⁠
@jana_rutrich_zamboriova⁠
⁠
#meditacia #uzdravenie #vedenameditacia #zdravie⁠
#teloamysel #dusa #inspiracia #dovera #liekpredusu
Sviatočné obdobie prináša veľa krásnych mome Sviatočné obdobie prináša veľa krásnych momentov a tešíme sa naňho celý rok, ale buďme úprimní, častokrát je to záťaž - nielen na trávenie, aj aj na celé telo. Nehovoriac o strese, ktorý častokrát prináša. A stáva sa, že práve toto obdobie vyprovokuje chronické zdravotné ťažkosti k tomu, aby sa prejavili. Fyzické aj mentálne.⁠
⁠
O to dôležitejšie je preto dopriať si starostlivosť o seba samého a vyvážiť napríklad efekt extra cukru na telo aj mozog. Napríklad aj šálkou zlatého mlieka s kurkumou. ⁠
⁠
Prečo? Kurkuma má výrazné protizápalové a detoxikačné účinky, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi aj rozpúšťať hlieny. To je však len začiatok, kurkuma pôsobí upokojujúco a dokonca pomáha aj pri liečbe stavov úzkosti a depresie. ⁠
⁠
Ja zvyknem občas kurkumu skombinovať aj s ashwagandhou alebo s mojou obľúbenou kulinárskou hubou - korálovcom. Ten je známy aj pod názvom lion´s mane a pomáha napríklad upokojovať nervový systém, podporovať neurogenézu, chrániť tráviaci trakt a podobne ako kurkuma pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi a pôsobí priaznivo pri liečbe úzkosti a depresie. A chutí výborne :)⁠
⁠
⁠
Recept ⁠
KURKUMA LATTE:⁠
⁠
- 1 hrnček rastlinné mlieko⁠
- 1/4 lyžičky kurkumy⁠
- štipka čierneho korenia, mletého zázvoru, ⁠
kardamomu, ashwagandhy alebo korálovca (podľa chuti)⁠
- trochu medu (ale nemusí byť, ak je mlieko sladké)⁠
- 1/2 lyžičky kokosového oleja⁠
⁠
Mlieko ohrejeme, primiešame koreniny a napeníme pomocou trysky z kávovaru alebo metličky na šľahanie latte.⁠ Alebo len tak pomiešame :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #protizapalove #vegan⁠
#kurkuma #kurkumalatte #zlatemlieko #turmeric #turmericlatte #goldenmilk #horucidrink #ashwagandha #lionsmane #hericium #koralovec #adaptogeny #adaptogens #depresia #uzkost #stres #pokoj #oddych
Niekedy sa človek môže stratiť v tej záplave Niekedy sa človek môže stratiť v tej záplave odporujúcich si rád a názorov - jesť mäso, nejesť mäso, jesť iba mäso (najnovšia móda...)? Škodí lepok? Ako je to s mliekom? A čo lektíny....? A to ani nespomínam komplikovanejšie otázky dnešnej doby.... čo je pre nás najlepšie?⁠
⁠
Najväčší odborník je pre mňa človek, ktorý nepresadzuje tvrdohlavo svoju pravdu, ale povie, že informácie, ktoré ponúka predstavujú časť pravdy a nie celú pravdu. Najväčší odborník je pre mňa človek, ktorý prizná, že je viac toho čo nevieme, ako toho čo vieme... ⁠
⁠
Veda nie je uzavretá vec. Častokrát objavíme ako niečo funguje v tele alebo v prírode a zaškatuľkujeme to ako objasnené. A potom zistíme, že opak je pravdou alebo že to bola len jedna časť skladačky.⁠
⁠
Ako teda nájsť odpoveď na otázku: Čo je PRE MŇA to najlepšie?⁠
⁠
Nemyslím si, že vám ju dá nejaký influencer na sociálnej sieti. A nedá vám ju väčšinou ani lekár, či najnovšia kniha o zdravej výžive. ⁠
⁠
Myslím si, že si na túto otázku môžeme zodpovedať len každý sám za seba. Nikto nás nepozná lepšie ako my sami. A aj my sami častokrát zamykáme dvere pred určitými aspektami svojho života a nechceme ich vidieť jasne... je jednoduchšie zhodiť príčinu ťažkostí na niečo mimo nás, na gény, baktérie, toxíny, lepok... zoznam je dlhý.⁠
⁠
No je to celá pravda? Alebo len kúsok pravdy?⁠
⁠
Sme naozaj takí bezmocní, ako sa zdá? ⁠
⁠
Bojuje naše telo proti nám? ⁠
⁠
Prečo by to robilo?⁠
⁠
Možno je pravda vo hviezdach. No ak sme my všetci stvorení z hviezdneho prachu, tak je pravda priamo v nás. Možno nastal čas hľadať odpovede vo vlastnom vnútri. ⁠
⁠
Čo myslíte?⁠
⁠
⁠
#zdravie #zdravavyziva #odpovede #koucing #perspektiva #uzdravenie #intuicia #hladanie ⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies