Chutný kváskový chlebík v zdravšej verzii s ražnou, jačmennou celozrnnou a špaldovou múkou. Nadýchaný výsledok napriek kombinácii ražnej a jačmennej múky pomôže zabezpečiť pridanie piva namiesto vody.
Čas prípravy15 minutes min.
Pečenie / varenie50 minutes min.
Čas kysnutia16 hours hod.
Celkový čas1 hour hod. 5 minutes min.
Cuisine: Kváskové
Značky: chlieb, jačmeň
Počet porcií: 8
Štartér
- 160 g ražná chlebová múka
- 180 g voda
- 25 g kvások (1 kopcovitá PL)
Cesto
- 250 g špaldová chlebová múka
- 150 g jačmenná celozrnná múka
- 180 g pivo
- 2 čl soľ
- 1 čl jačmenný slad* (nemusí byť)
- 1/2 hrnčeka semienka** ( napr. tekvicové, slnečnicové, konopné)
Príprava cesta
Všetky suroviny zmiešame so štartérom. Môžeme zmiešať varechou a keď už to ide tažšie, miesime kuchynským robotom s násadkou na miesenie (na nižšom stupni) alebo rukou. Zakryjeme, aby cesto neobschlo a necháme 2 hodiny oddychovať. Môžete poprekladať cesto, ale nie je to úplne nutné.
Z cesta vytvarujeme bochník a premiestnime do ošatky, kde by malo zdvojnásobiť svoj objem, čo trvá cca 2 hodiny.
Pečenie
Rúru predhrejeme na 250°C spolu s plechmi - jeden plech na pečenie chleba, druhý v spodnej časti rúry na záparu.
Chlebík vyklopíme z ošatky tak, že ošatku prikryjeme papierom na pečenie o niečo väčším ako ošatka a na papier položíme pomocný plech bez okrajov (napr. plech na pizzu otočený naopak). Zakrytú ošatku preklopíme ´dolu hlavou´. Bochník aj s papierom zosunieme z pomocného plechu do rúry na rozpálený plech v strednej časti rúry. Na plech v spodnej časti rúry opatrne vylejeme pohár vody a rýchlo rúru zatvoríme.
Pečieme pri teplote 250°C so záparou 15 minút.
Potom plech s vodou opatrne vyberieme, rúru trochu vyvetráme a teplotu stiahneme na 190°C. Dopekáme cca 35 minút.
Správne upečený chlebík má dutý zvuk pri zaklopaní na spodnú časť. Chlebík necháme vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil zdola. Teplý chlebík nekrájame.
*Jačmenný slad slúži na zjemnenie chuti - ak vám vadí kyslejšia chuť chleba, ktorá sa môže rozvinúť viac pri použití celozrnnej a ražnej múky.
**Ak chcete pridať chia semienka, použite len cca. 1 lyžicu, aby nebol chlebík príliš hutný, keďže chia semienka majú výraznejší vplyv na konzistenciu cesta ako napr. tekvicové alebo slnečnicové.
TIP: Pre nadýchanejší výsledok skúste miesenie cesta vo fázach – 3 min. miesite, 10 min. necháte cesto oddychovať a znovu 3 min. miesite. Miesenie môžete zopakovať 3 krát a potom cesto vytvarujete do bochníka preložíte do formy. Takéto miesenie robím ak mám popri tom v kuchyni inú prácu, tak len na striedačku medzitým zapínam a vypínam kuchynský robot.
Skladovanie kváskového chleba:
Po vyhladnutí zabalíme do utierky a následne do sáčka, aby nevyschol. Utierka saje prebytočnú vlhkosť, po 2 dňoch (resp. keď už sa vám zdá vlhká) ju treba vymeniť za novú. Bez sáčka by chlebík rýchlejšie vyschol.