Obmena tradičnej libanonskej špeciality Mujadary je výdatnou kombináciou ryže a šošovice, v tejto verzii podávaná s pikantnou pečenou červenou kapustou plnou prospešných antioxidantov.
Čas prípravy20 minutes min.
Pečenie / varenie45 minutes min.
Čas namáčania1 day d
Celkový čas1 hour hod. 5 minutes min.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: červená kapusta, hnedá ryža, šošovica
Počet porcií: 4
Hnedá ryža so šošovicou
- 1 hrnček hnedá ryža
- 1 hrnček hnedá šošovica*
- 1 čl sušená koreňová zelenina
- 1 hrnček mangold nasekaný na kúsky (alebo špenát/ listový kel)
- 1 strúčik cesnak
- soľ, korenie, červená paprika (podľa chuti)
Červená kapusta
- 1 hlávka červená kapusta (mladá, menšia)
- 4 PL olivový olej
- 1 čl soľ
- 1/2 čl mletá rasca
- 1/4 čl čierne korenie
- 1/4 čl sušené čili papričky
- 2 čl bylinky - čertvý tymián, oregáno, petržlen (alebo sušené)
- 1 PL sezamové semienka
Príprava ryže
Pre lepšiu stráviteľnosť ryžu aj šošovicu vopred namočíme.
Ryžu namočíme min. na 12 - 72 hodín do filtrovanej vody (po 12 hodinách vodu vymieňame).**
Premyjeme a varíme v 6 - násobku vody, ktorú dochutíme soľou a sušenou koreňovou zeleninou. Varíme cca 40 minút, vodu scedíme a necháme pod pokrievkou odstáť cca 5 - 10 minút. Primiešame 1 PL olivového oleja alebo masla.
Šošovica
Šošovicu namočíme na 8 - 12 hodín do filtrovanej vody so štipkou soli. Potom premyjeme a uvaríme do mäkka vo vode, kde pridáme štrúčik cesnaku, soľ a sušenú koreňovú zeleninu. Podľa druhu šošovice to bude trvať cca 15 minút. Šošovicu scedíme, ale vývar si odložíme.
Červená kapusta
Pripravíme si marinádu - zmiešame olivový olej so soľou, koreninami a bylinkami, pridáme sezamové semienka.
Červenú kapustu rozkrojíme na polovicu a potom nakrájame do tvaru polmesiacov. Uložíme na plech vymastený olivovým olejom. Každý kúsok kapusty potrieme marinádou a posypeme čerstvými bylinkami (ak použijete sušené bylinky, primiešajte ich priamo do marinády).
Kapustu pečieme pod grilom pri 200°C cca 20-30 minút do mäkka.
Servírovanie
Na panvici orestujeme nasekaný mangold (alebo špenát/kel), pridáme šošovicu, ryžu a trochu vývaru zo šošovice (množstvo podľa toho aké šťavnaté chcete mať výsledné jedlo). Servírujeme s pečenou kapustou a celé jedlo môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.
*Ak si uvaríte viac šošovice, môžete si ju po porciách zamraziť aj s vývarom zo šošovice a neskôr použiť na prípravu polievky alebo šalátu.
**Detaily o varení hnedej ryže nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.