Go Back
+ servings

Mujarada - hnedá ryža so šošovicou

Mujadara hneda ryza so sosovicou
Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Obmena tradičnej libanonskej špeciality Mujadary je výdatnou kombináciou ryže a šošovice, v tejto verzii podávaná s pikantnou pečenou červenou kapustou plnou prospešných antioxidantov.
Čas prípravy20 min.
Pečenie / varenie45 min.
Čas namáčania1 d
Celkový čas1 hod. 5 min.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: červená kapusta, hnedá ryža, šošovica
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

Hnedá ryža so šošovicou

  • 1 hrnček hnedá ryža
  • 1 hrnček hnedá šošovica*
  • 1 čl sušená koreňová zelenina
  • 1 hrnček mangold nasekaný na kúsky (alebo špenát/ listový kel)
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ, korenie, červená paprika (podľa chuti)

Červená kapusta

  • 1 hlávka červená kapusta (mladá, menšia)
  • 4 PL olivový olej
  • 1 čl soľ
  • 1/2 čl mletá rasca
  • 1/4 čl čierne korenie
  • 1/4 čl sušené čili papričky
  • 2 čl bylinky - čertvý tymián, oregáno, petržlen (alebo sušené)
  • 1 PL sezamové semienka

Postup

Príprava ryže

  • Pre lepšiu stráviteľnosť ryžu aj šošovicu vopred namočíme.
  • Ryžu namočíme min. na 12 - 72 hodín do filtrovanej vody (po 12 hodinách vodu vymieňame).**
  • Premyjeme a varíme v 6 - násobku vody, ktorú dochutíme soľou a sušenou koreňovou zeleninou. Varíme cca 40 minút, vodu scedíme a necháme pod pokrievkou odstáť cca 5 - 10 minút. Primiešame 1 PL olivového oleja alebo masla.

Šošovica

  • Šošovicu namočíme na 8 - 12 hodín do filtrovanej vody so štipkou soli. Potom premyjeme a uvaríme do mäkka vo vode, kde pridáme štrúčik cesnaku, soľ a sušenú koreňovú zeleninu. Podľa druhu šošovice to bude trvať cca 15 minút. Šošovicu scedíme, ale vývar si odložíme.

Červená kapusta

  • Pripravíme si marinádu - zmiešame olivový olej so soľou, koreninami a bylinkami, pridáme sezamové semienka.
  • Červenú kapustu rozkrojíme na polovicu a potom nakrájame do tvaru polmesiacov. Uložíme na plech vymastený olivovým olejom. Každý kúsok kapusty potrieme marinádou a posypeme čerstvými bylinkami (ak použijete sušené bylinky, primiešajte ich priamo do marinády).
  • Kapustu pečieme pod grilom pri 200°C cca 20-30 minút do mäkka.

Servírovanie

  • Na panvici orestujeme nasekaný mangold (alebo špenát/kel), pridáme šošovicu, ryžu a trochu vývaru zo šošovice (množstvo podľa toho aké šťavnaté chcete mať výsledné jedlo). Servírujeme s pečenou kapustou a celé jedlo môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.

Poznámky

*Ak si uvaríte viac šošovice, môžete si ju po porciách zamraziť aj s vývarom zo šošovice a neskôr použiť na prípravu polievky alebo šalátu.
**Detaily o varení hnedej ryže nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.