• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Hlavné jedlá

Mujarada – hnedá ryža so šošovicou

Janka Posted On 25 februára, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Mujadara - hneda ryza so sosovicou
Prejsť na recept Vytlačiť recept

Tento recept je obmenou tradičnej libanonskej špeciality Mujadary. Mujadara je veľmi chutná a výdatná kombinácia ryže a šošovice, podávaná s karamelizovanou cibuľkou. Výborne sa k nej hodí pikantná verzia pečenej červenej kapusty plnej prospešných antioxidantov.

V pôvodnom recepte sa ryža varí spolu so šošovicou. Tento recept som trochu upravila, keďže zdravšia a chutnejšia príprava hnedej ryže si vyžaduje iný postup varenia. Zároveň ak si uvaríte ryžu aj šošovicu osobitne, vydržia vám v chladnične niekoľko dní a okrem Mujadary si z nich môžete pripraviť aj iné chutné jedlá.

V pôvodnom recepte na Mujadaru mi však chýba zelenina, podáva sa iba s orestovanou cibuľkou. Tak som priamo do ryže so šošovicou pridala krátko orestovaný mangold, hodil by sa tu aj špenát alebo listový kel. Hotové jedlo som doplnila pikantnou pečenou kapustou, ktorú som si zamilovala na prvé ochutnanie.

Pikantná pečená červená kapusta

Priznám sa, že kým som neskúsila tento recept, červenú kapustu som tuším jedla iba na tradičný slovenský spôsob – nasladko s kačicou alebo hovädzím mäsom s knedlíkom. A musím povedať, že táto pikantná verzia si ma získala. Inšpirovala som sa tradičným korením z Blízkeho východu Za’atar. Nemala som hotový mix, preto som si koreniny namiešala sama, pričom niektoré z originálnej receptúry mi chýbali. Výsledok však bol fantastický.

Použila som soľ, čierne korenie, čili papričky a rascu. Do zmesi som pridala sezamové semienka. Hodilo by sa sem napr. semienko koriandra, to som doma namala. Kapustu som posypala čerstvými bylinkami – oregánom, tymiánom a petržlenom (ktoré by sa dali nahradiť aj sušenou verziou). Na tomto recepte sa mi páči aj to, že príprava je jednoduchá, nemusíte sa trápiť s krájaním kapusty na tenké pásiky. Stačí nakrájať do tvaru polmesiacov. Z jednej malej hlávky kapusty tak vyšlo 8 kúskov, ktoré sa krásne domäkka upiekli v rúre pod grilom.

 

pecena cervena kapusta

Mujadara hneda ryza so sosovicou


Prečo práve hnedá ryža?

Hnedá ryža je nutrične bohatšia ako biela, keďže tá biela neobsahuje šupku, bohatý zdroj vlákniny a živín. Zjednodušene povedané, je to ešte väčší rozdiel ako keď porovnáte bielu múku s celozrnnou. Mnohých ľudí odrádza zdĺhavejšia príprava hnedej ryže. Ale povedzme si úprimne, ak ste ochotní variť hovädzie mäso (a nie len rýchle kuracie) alebo varíte fazuľovú polievku zo sušenej fazule, tak ani príprava hnedej ryže nie je žiaden problém.

Uvarte hnedú ryžu ako varíte cestoviny

Čo to znamená? Hodíte ryžu do väčšieho množstva vriacej vody (cca 6 – 10 násobok vody). Ryža sa varí 35 – 45 minút. Potom ju scedíte ako cestoviny. Necháte pod pokrievkou v teplom hrnci postáť ešte 5-10 minút. Výsledok je fantastický!

Ak sa obávate obsahu arzénu v hnedej ryži, vedecké výskumy potvrdzujú konkrétny postup ako arzén výrazne eliminovať namáčaním a varením vo väčšom množstve vody, nakoľko arzén je rozpustný vo vode a tá ho pomôže odstrániť. Viac informácií nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.

hnedá ryža

Vďaka čomu je toto jedlo zdravé

 

ryža

HNEDÁ RYŽA

Ryžové šupky a klíčky obsahujú napr. kyseninu ferulovú, ktorá pomáha pri oprave poškodenej DNA.1 Hnedá ryža je bohatá na selén, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové účinky. Viac o benefitoch hnedej ryže nájdete v článku HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni.


šošovica

ŠOŠOVICA

Šošovica je bohatým zdrojom vlákniny, folátov, medi, fostoru a mangánu. Podobne ako iné strukoviny je bohatým zdrojom molybdénu, 2  minerálu, ktorý sa nachádza napr. v zubnej sklovine a pôsobí ako kofaktor pre viaceré dôležité enzýmy v tele – pomáha im správne fungovať. 3


 

červená kapusta

ČERVENÁ KAPUSTA

Červená kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a antioxidantov vrátane sulforafanu, kaempferolu a antokyánov, ktoré sú zodpovedné za jej fialovú farbu a nachádzajú sa aj v čučoriedkach a v cvikle. Antokyány majú silné protizápalové, antivírové a protirakovinové účinky. Výskumy naznačujú, že červená kapusta obsahuje až 4,5 krát viac antioxidantov ako zelená kapusta.4


Mujarada - hnedá ryža so šošovicou

Mujadara hneda ryza so sosovicou
Vytlačiť recept
0 (hodnotenia: 0)
Obmena tradičnej libanonskej špeciality Mujadary je výdatnou kombináciou ryže a šošovice, v tejto verzii podávaná s pikantnou pečenou červenou kapustou plnou prospešných antioxidantov.
Čas prípravy20 min.
Pečenie / varenie45 min.
Čas namáčania1 d
Celkový čas1 hod. 5 min.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: červená kapusta, hnedá ryža, šošovica
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

Hnedá ryža so šošovicou

  • 1 hrnček hnedá ryža
  • 1 hrnček hnedá šošovica*
  • 1 čl sušená koreňová zelenina
  • 1 hrnček mangold nasekaný na kúsky (alebo špenát/ listový kel)
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ, korenie, červená paprika (podľa chuti)

Červená kapusta

  • 1 hlávka červená kapusta (mladá, menšia)
  • 4 PL olivový olej
  • 1 čl soľ
  • 1/2 čl mletá rasca
  • 1/4 čl čierne korenie
  • 1/4 čl sušené čili papričky
  • 2 čl bylinky - čertvý tymián, oregáno, petržlen (alebo sušené)
  • 1 PL sezamové semienka

Postup

Príprava ryže

  • Pre lepšiu stráviteľnosť ryžu aj šošovicu vopred namočíme.
  • Ryžu namočíme min. na 12 - 72 hodín do filtrovanej vody (po 12 hodinách vodu vymieňame).**
  • Premyjeme a varíme v 6 - násobku vody, ktorú dochutíme soľou a sušenou koreňovou zeleninou. Varíme cca 40 minút, vodu scedíme a necháme pod pokrievkou odstáť cca 5 - 10 minút. Primiešame 1 PL olivového oleja alebo masla.

Šošovica

  • Šošovicu namočíme na 8 - 12 hodín do filtrovanej vody so štipkou soli. Potom premyjeme a uvaríme do mäkka vo vode, kde pridáme štrúčik cesnaku, soľ a sušenú koreňovú zeleninu. Podľa druhu šošovice to bude trvať cca 15 minút. Šošovicu scedíme, ale vývar si odložíme.

Červená kapusta

  • Pripravíme si marinádu - zmiešame olivový olej so soľou, koreninami a bylinkami, pridáme sezamové semienka.
  • Červenú kapustu rozkrojíme na polovicu a potom nakrájame do tvaru polmesiacov. Uložíme na plech vymastený olivovým olejom. Každý kúsok kapusty potrieme marinádou a posypeme čerstvými bylinkami (ak použijete sušené bylinky, primiešajte ich priamo do marinády).
  • Kapustu pečieme pod grilom pri 200°C cca 20-30 minút do mäkka.

Servírovanie

  • Na panvici orestujeme nasekaný mangold (alebo špenát/kel), pridáme šošovicu, ryžu a trochu vývaru zo šošovice (množstvo podľa toho aké šťavnaté chcete mať výsledné jedlo). Servírujeme s pečenou kapustou a celé jedlo môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.

Poznámky

*Ak si uvaríte viac šošovice, môžete si ju po porciách zamraziť aj s vývarom zo šošovice a neskôr použiť na prípravu polievky alebo šalátu.
**Detaily o varení hnedej ryže nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.

Mujadara hnedá ryža so šošovicou

Referencie & Zdroje:

  1. PubMed: Ferulic acid, a bioactive component of rice bran, improves oxidative stress and mitochondrial biogenesis and dynamics in mice and in human mononuclear cells.
  2. WHFoods: Lentils
  3. Mercola.com: What Is Molybdenum?
  4. Healthline: 8 Impressive Benefits of Purple Cabbage

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bezlepkovébezmliečneveganz trvanlivých potravín


Možno sa vám bude páčiť
Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou
22 júna, 2021
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (2) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    mental wellness

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad
Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰 Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰⁠
Áno, aj takto by sa dala nazvať táto fantastická domáca granola inšpirovaná receptom z knihy Končím s cukrom od  Sarah Wilson.⁠
Je hotová do polhodinky, voňavá a sladká aj bez cukru😋⁠
⁠
Čo na ňu potrebujete? ⁠
⁠
Semienka a oriešky - napríklad mandle, lieskovce, slnečnicové semienka, chia semienka, prípadne konopné semienka a kokosové chipsy. K tomu trochu kokosového oleja, vanilky či škorice. Ja zvyknem občas pridať aj pohánku, ktorú predtým 12 hodín namáčam alebo nechám naklíčiť a potom vysuším v rúre pri cca 100°C. ⁠
⁠
Množstvo môžete prispôsobiť veľkosti plechu, ale na jeden veľký plech by to bolo cca:⁠
⁠
- 2 hrnčeky kokosových chipsov⁠
- 1 hrnček nasekaných mandlí⁠
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semienok⁠
- 1/2 hrnčeka pohánky (alebo iné orechy/semienka)⁠
- 2 lyžice chia semienok ⁠
- 1/4 lyžičky vanilky v prášku⁠
- 1 lyžička škorice ⁠
- 1-2 lyžice roztopeného kokosového oleja⁠
⁠
⁠
1. Semienka a orechy premiešame na plechu vystlanom papierom na pečenie.⁠
⁠
2. Primiešame škoricu a vanilku a potom pokvapkáme roztopeným kokosovým olejom. Dobre premiešame, aby sa semienka obalili olejom.⁠
⁠
3. Pečieme pri 160°C cca 20 minút dozlatista. Počas pečenia pár krát premiešame.⁠
⁠
4. Po vychladnutí skladujeme v uzatvorenej nádobe, niekoľko dní pri izbovej teplote alebo dlhšie v chladničke.⁠
⁠
⁠
Chutí výborne s jogurtom na raňajky alebo len tak, na chrumkanie.⁠
A je to veľmi vďačný darček🎁 Vždy keď som ju pre niekoho nachystala pod stromček alebo ako darček k narodeninám, tak to malo obrovský úspech :) ⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #sladkepecenie⁠
#bezcukru #energia #vegan #paleo #keto #zdravie #zdrave #zdravakuchyna #granola #domacagranola #kokos #bezlepkove #pohanka #mandle #zdraveranajky #ranajky
Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťa Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťažované viac ako inokedy? 

Nielenže chodíme menej von a trávime viac času pred počítačom alebo dlhé večery pred telkou, ale tiež suchší vzduch v interiéri vysúša sliznicu očí (aj nosa), čo tiež prispieva k problémom. A to ešte nespomínam študentov, ktorí posledné roky trávia podstatne viac času pred obrazovkami počítačov, však?

Kvapky do očí možno prinesú chvíľkovú úľavu, ale problém neriešia. Svoje oči však môžeme podporiť tým, že telu dodáme živiny, ktoré potrebuje na to, aby sa sliznice regenerovali a abz nám zrak dobre slúžil 👍

Zároveň vhodné živiny pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii aj kataraktom (šedému zákalu).

👀 Aké živiny potrebujú zdravé oči? 🥦🥕🥬

vitamín A, vitamín C a E, omega-3 mastné kyseliny,  zinok a rastlinné flavonoidy - luteín, zeaxantín a antokyanidíny

👀 VITAMÍN A
aktívna forma - retinol sa nachádza napr. v pečienke aj vo vajíčkach, rastlinný provitamín A nájdete v oranžovej zelenine, skvelým zdrojom sú batáty, žltá a červená paprika, mango, cantaloupe melón aj špenát. Na to, aby telo vedelo skonvertovať provitamín A na aktívnu formu je dôležité konzumovať ho s tukom.

👀 VITAMÍN C
tento dôležitý antioxidant nájdete v prírodnej forme v brokolici a kapustovitej zelenine, farebnej paprike či bobuľovitom ovocí (čučoriedky, brusnice)

👀 VITAMÍN E
z mandlí, slnečnicových semienok či vlašských orechov

👀 OMEGA-3
z lososa, rybieho oleja, chia a konopných semienok

👀 ZINOK
z vaječných žĺtkov, pečienky, hydiny, tekvicových semienok  a mandlí

👀 LUTEÍN a ZEAXANTÍN
z cukety, brokolice, špenátu, kelu, kukurice, pomarančov, vaječného žĺtka a tekvice

👀 ANTOKYANIDÍNY
z čučoriedok, černíc, granátového jablka, fialových zemiakov, cvikly a červenej kapusty

Môj tip: 
Ja viem, že čučoriedky sa dajú zohnať celý rok, ale ja mimo sezóny najradšej kupujem mrazom sušené ovocie, ktoré si zachováva maximum živín a bolo zamrazené ihneď po zbere, napr. od @brixproducts

Tipy na chutné recepty 😋 nájdete na webe. 
Link je v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdrave #zdravejedlo #zdravie #zdravevarenie #zdraveoci #oci #nutricnaterapia #vyzivoveporadenstvo #prevencia #zdravyzrak
Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj u mňa to tak bolo. Potom nasleduje hlbší pohľad, do mysle, do srdca, do duše...⁠
⁠
Novú vedenú meditáciu Dôverujem svojmu telu nájdete na YouTube. 👉Link je v BIO.⁠
⁠
⁠
Janka 🤗 ⁠
⁠
⁠
⁠
@jana_rutrich_zamboriova⁠
⁠
#meditacia #uzdravenie #vedenameditacia #zdravie⁠
#teloamysel #dusa #inspiracia #dovera #liekpredusu
Sviatočné obdobie prináša veľa krásnych mome Sviatočné obdobie prináša veľa krásnych momentov a tešíme sa naňho celý rok, ale buďme úprimní, častokrát je to záťaž - nielen na trávenie, aj aj na celé telo. Nehovoriac o strese, ktorý častokrát prináša. A stáva sa, že práve toto obdobie vyprovokuje chronické zdravotné ťažkosti k tomu, aby sa prejavili. Fyzické aj mentálne.⁠
⁠
O to dôležitejšie je preto dopriať si starostlivosť o seba samého a vyvážiť napríklad efekt extra cukru na telo aj mozog. Napríklad aj šálkou zlatého mlieka s kurkumou. ⁠
⁠
Prečo? Kurkuma má výrazné protizápalové a detoxikačné účinky, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi aj rozpúšťať hlieny. To je však len začiatok, kurkuma pôsobí upokojujúco a dokonca pomáha aj pri liečbe stavov úzkosti a depresie. ⁠
⁠
Ja zvyknem občas kurkumu skombinovať aj s ashwagandhou alebo s mojou obľúbenou kulinárskou hubou - korálovcom. Ten je známy aj pod názvom lion´s mane a pomáha napríklad upokojovať nervový systém, podporovať neurogenézu, chrániť tráviaci trakt a podobne ako kurkuma pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi a pôsobí priaznivo pri liečbe úzkosti a depresie. A chutí výborne :)⁠
⁠
⁠
Recept ⁠
KURKUMA LATTE:⁠
⁠
- 1 hrnček rastlinné mlieko⁠
- 1/4 lyžičky kurkumy⁠
- štipka čierneho korenia, mletého zázvoru, ⁠
kardamomu, ashwagandhy alebo korálovca (podľa chuti)⁠
- trochu medu (ale nemusí byť, ak je mlieko sladké)⁠
- 1/2 lyžičky kokosového oleja⁠
⁠
Mlieko ohrejeme, primiešame koreniny a napeníme pomocou trysky z kávovaru alebo metličky na šľahanie latte.⁠ Alebo len tak pomiešame :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #protizapalove #vegan⁠
#kurkuma #kurkumalatte #zlatemlieko #turmeric #turmericlatte #goldenmilk #horucidrink #ashwagandha #lionsmane #hericium #koralovec #adaptogeny #adaptogens #depresia #uzkost #stres #pokoj #oddych
Niekedy sa človek môže stratiť v tej záplave Niekedy sa človek môže stratiť v tej záplave odporujúcich si rád a názorov - jesť mäso, nejesť mäso, jesť iba mäso (najnovšia móda...)? Škodí lepok? Ako je to s mliekom? A čo lektíny....? A to ani nespomínam komplikovanejšie otázky dnešnej doby.... čo je pre nás najlepšie?⁠
⁠
Najväčší odborník je pre mňa človek, ktorý nepresadzuje tvrdohlavo svoju pravdu, ale povie, že informácie, ktoré ponúka predstavujú časť pravdy a nie celú pravdu. Najväčší odborník je pre mňa človek, ktorý prizná, že je viac toho čo nevieme, ako toho čo vieme... ⁠
⁠
Veda nie je uzavretá vec. Častokrát objavíme ako niečo funguje v tele alebo v prírode a zaškatuľkujeme to ako objasnené. A potom zistíme, že opak je pravdou alebo že to bola len jedna časť skladačky.⁠
⁠
Ako teda nájsť odpoveď na otázku: Čo je PRE MŇA to najlepšie?⁠
⁠
Nemyslím si, že vám ju dá nejaký influencer na sociálnej sieti. A nedá vám ju väčšinou ani lekár, či najnovšia kniha o zdravej výžive. ⁠
⁠
Myslím si, že si na túto otázku môžeme zodpovedať len každý sám za seba. Nikto nás nepozná lepšie ako my sami. A aj my sami častokrát zamykáme dvere pred určitými aspektami svojho života a nechceme ich vidieť jasne... je jednoduchšie zhodiť príčinu ťažkostí na niečo mimo nás, na gény, baktérie, toxíny, lepok... zoznam je dlhý.⁠
⁠
No je to celá pravda? Alebo len kúsok pravdy?⁠
⁠
Sme naozaj takí bezmocní, ako sa zdá? ⁠
⁠
Bojuje naše telo proti nám? ⁠
⁠
Prečo by to robilo?⁠
⁠
Možno je pravda vo hviezdach. No ak sme my všetci stvorení z hviezdneho prachu, tak je pravda priamo v nás. Možno nastal čas hľadať odpovede vo vlastnom vnútri. ⁠
⁠
Čo myslíte?⁠
⁠
⁠
#zdravie #zdravavyziva #odpovede #koucing #perspektiva #uzdravenie #intuicia #hladanie ⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies