Štavnatá zdravšia verzia tradičného perníkového koláčika, na ktorej si pochutia malí aj veľkí.
Typ jedla: Sladké
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: teffová múka, tekvica
Počet porcií: 8
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček tekvicové pyré*
- 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený)
- 1/3 hrnčeka čakankový / ďatľový/ javorový sirup (alebo ich kombinácia)
- 2 PL aromatický ovocný džem (ideálne malinový)
- 1/4 hrnčeka mlieko (napr. mandľové)
- 2 vajíčka
Suché ingrediencie
- 1 hrnček ovsená múka (bezlepková)
- 1/2 hrnčeka mandľová múka
- 1/4 hrnčeka teffová múka tmavá**
- 1 čl psyllium
- 1 čl škorica
- 1 čl perníkové korenie***
- 1 čl sóda bikarbóna
Poleva
- 2 PL aromatický ovocný džem
- 100 g horká čokoláda 70%
Mokré ingrediencie zmiešame habarkou.
Suché ingrediencie zmiešame a spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
Pečieme na 180°C cca 35 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík sa bude jemne oddeľovať od okrajov.
Po vychladnutí potrieme natenko džemom a polejeme roztopenou čokoládou.
Ak sa náhodou niečo zvýši na druhý deň, skladujeme v chladničke.
*môžete použiť maslovú tekvicu alebo hokaido, uvariť do mäkka a popučiť (nie rozmixovať)
**teffová múka existuje svetlá a tmavá, tmavá dodáva jemne čokoládovú chuť
*** (resp. mix škorice, klinčeka, muškátového orieška, prípadne zázvoru)
Alternatíva
Môžete použiť aj iné alternatívy bezlepkovej múky, napríklad amarantovú, pšenovú, banánovú, prípadne menšiu časť (1/4 hrnčeka) nahradiť tapioka škrobom. Je dôležité namixovať dobrý pomer suchých a menej suchých múk - napr. teffová a amarantová sú dosť suché múky, preto ak použijete 1 hrnček amarantovej, tak môžete doplniť 1/4 hrnčeka kokosovej a 1/2 hrnčeka mandľovej.
Tu je zopár mojich obľúbených kombinácií:
1 hrnček amarantová múka, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka kokosová
alebo
1/2 hrnčeka amarantová, 1/2 hrnčeka teffová, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka kokosová
alebo
1/2 hrnčeka amarantová, 1/2 hrnčeka teffová, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka gaštanová
Ak chcete koláčik upiecť vo vyššej forme (typ ako banánový chlieb, použite 3 vajíčka a o 1/4 múky viac - teda spolu 2 hrnčeky múky).
