Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou
Toto je štavnatá zdravšia verzia tradičného perníkového koláča v bezlepkovej verzii. Rada pridávam do pečenia zeleninu. Je to skvelý spôsob ako zvýšiť nutričnú hodnotu koláča či muffinov a výsledok je nielen chutný, šťavnatý, ale aj sýtejší. Zároveň ak by vaše deti inak tekvicu nezjedli, stačí ju skryť do perníka či waflí a každý je spokojný 🙂
Tekvica sa v receptoch používa vo forme uvareného pyré. Možno sa vám to bude zdať ako námaha navyše, ale verte mi, stojí to za to. Keď kúpim veľkú tekvicu, vyrobím z nej chutnú polievku, časť upečiem v rúre a použijem do teplého šalátu a zo zvyšku uvarím tekvicové pyré. Pyré použijem na tento perník, prípadne brumíkov a slále mi zostane aspoň 1 hrnček, ktorý šupnem do mrazničky a vytiahnem nabudúce.
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu (maslovú alebo hokaido) umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare, prípadne v tlakovom hrnci. Vo vode stačí variť cca 10 minút podľa toho na aké veľké kúsky ste ju nakrájali. Tekvicu scedíme, ale trochu vody môže ostať. Ideálne je, ak tekvicu potom popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou. Ak tekvicu rozmixujete, štruktúra bude príliš tekutá a perník bude potom príliš mäkký, preto stačí popučiť.
Múky na bezlepkový koláč
Bezlepková ovsená múka tvorí základ receptu, pretože je najdostupnejšou a najspoľahlivejšou múkou pre začínajúcich bezlepkáčov. Napriek tomu, že je bezlepková, celkom dobre cesto spojí. Môžete si ju kúpiť alebo namlieť si doma vlastnú – z ovsených vločiek. Ak naozaj pečiete pre bezlepkáčov, uistite sa, že múka/ vločky sú označené ako bezlepkové. Ovos je prirodzene bezlepková obilnina, avšak pri pestovaní a spracovaní dochádza často ku kontaminácii lepkom a preto pre celiatikov sú vhodné iba označené výrobky.
Tradičné bezlepkové múky ako ryžová alebo kukuričná nie sú veľmi bohaté na živiny. Kvalitnejšie bezlepkové múky použité v recepte sú mandľová múka (ktorú si tiež môžete vyrobiť doma) a nutritčne bohatá teffová múka (zoženiete už aj v DM).
Vďaka čomu je tento koláč zdravší
TEKVICA
Maslová tekvica je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu A. Vitamín A je silný antioxidant, posilňuje zdravie pokožky, zraku a slizníc. Výskum poukazuje na to, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny. Tekvica je tiež zdrojom draslíka, vitamínu B a magnézia.1
TEFFOVÁ MÚKA
Teffová múka dodá chlebíku výnimočnú plnšiu chuť, ktorá pripomína čokoládu. Teff je pseudoobilnina označovaná ako nutričný zázrak. Teffová múka je zdrojom esenciálnych aminokyselín (vrátane lyzínu, treonínu a tryptofánu) a má vysoký obsah vlákniny.2
MANDĽOVÁ MÚKA
Mandľová múka zdrojom vitamínu E, silného antioxidantu a magnézia3, ktoré pomáha v prevencii mnohých chorôb. V receptoch ňou môžete nahradiť až 50% múky. Ideálne je, ak si ju pripravíte doma, bude tak kvalitnejšia a výživnejšia. Viac v článku Domáce mandľové mlieko a mandľová múka.
Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou
Čo potrebujeme
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček tekvicové pyré*
- 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený)
- 1/3 hrnčeka čakankový / ďatľový/ javorový sirup (alebo ich kombinácia)
- 2 PL aromatický ovocný džem (ideálne malinový)
- 1/4 hrnčeka mlieko (napr. mandľové)
- 2 vajíčka
Suché ingrediencie
- 1 hrnček ovsená múka (bezlepková)
- 1/2 hrnčeka mandľová múka
- 1/4 hrnčeka teffová múka tmavá**
- 1 čl psyllium
- 1 čl škorica
- 1 čl perníkové korenie***
- 1 čl sóda bikarbóna
Poleva
- 2 PL aromatický ovocný džem
- 100 g horká čokoláda 70%
Postup
- Mokré ingrediencie zmiešame habarkou.
- Suché ingrediencie zmiešame a spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
- Pečieme na 180°C cca 35 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík sa bude jemne oddeľovať od okrajov.
- Po vychladnutí potrieme natenko džemom a polejeme roztopenou čokoládou.
- Ak sa náhodou niečo zvýši na druhý deň, skladujeme v chladničke.
Poznámky
Alternatíva
Môžete použiť aj iné alternatívy bezlepkovej múky, napríklad amarantovú, pšenovú, banánovú, prípadne menšiu časť (1/4 hrnčeka) nahradiť tapioka škrobom. Je dôležité namixovať dobrý pomer suchých a menej suchých múk - napr. teffová a amarantová sú dosť suché múky, preto ak použijete 1 hrnček amarantovej, tak môžete doplniť 1/4 hrnčeka kokosovej a 1/2 hrnčeka mandľovej. Tu je zopár mojich obľúbených kombinácií: 1 hrnček amarantová múka, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka kokosová alebo 1/2 hrnčeka amarantová, 1/2 hrnčeka teffová, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka kokosová alebo 1/2 hrnčeka amarantová, 1/2 hrnčeka teffová, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka gaštanová Ak chcete koláčik upiecť vo vyššej forme (typ ako banánový chlieb, použite 3 vajíčka a o 1/4 múky viac - teda spolu 2 hrnčeky múky).Referencie & Zdroje:
- Healthline: 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
- ResearchGate: Teff: Nutrient Composition and Health Benefits
- Healthline: Why Almond Flour Is Better Than Most Other Flours
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.