Čokoláda + kokos! Najlepšia kombinácia, ktorá poteší mlstný jazáček. Bez pridaného mleika, lepku či vajec. Dokonca v keto verzii :)
Čas prípravy30 minutes min.
Čas na vychladnutie15 minutes min.
Celkový čas45 minutes min.
Typ jedla: Sladké
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Keto, Low carb, Paleo, Vegan
Značky: čokoláda, kokos
Počet porcií: 12
- 3 hrnčeky jemný strúhaný kokos
- 1/4 hrnčeka kokosová múka
- 1/2 hrnčeka + 2PL kokosový olej*
- 1/2 hrnčeka kokosové mlieko (tekutá časť, nie tá tuhá olejová)
- 1/3 hrnčeka čakankový sirup**
- 200 g horká čokoláda (100-300g podľa toho koľko veľa chcete použiť)
Zmiešame strúhaný kokos s kokosovou múkou a pridáme ostatné ingrediencie.
Miešame varechou a rukou otestujeme či cesto drží pokope - stlačíme trochu cesta v hrsti. Malo by sa sformovať do celistvého tvaru, ale nemusí byť príliš tuhé. Kokosová múka časom trochu nasaje vlhkosť a cesto viac stuhne. Zároveň bude potom v chladničke, kde stuhne kokosový olej, takže výsledné cesto bude držať dobre pokope. Len ak by bolo cesto príliš sypké, pridajte trochu kokosového oleja.
Cesto napevno natlačíme do formičiek a necháme stuhnúť v chladničke (cca 20 min.) alebo v mrazničke (stačí 5 min.)
Roztopíme si čokoládu, ktorou potom polievame stuhnuté cesto. Ja som donutky poliala najskôr zdola a nechala znovu stuhnúť v mrazničke. Potom som donutky vyklopila z formičiek a pofŕkala zhora čokoládou. Ale fantázii sa medze nekladú, urobte to podľa seba :)
Skladujeme v chladničke. Pri izbovej teplote sa síce nerozpadnú, ale rozhodne chutia lepšie z chladničky!
*Množstvo kokosového oleja záleží trochu aj od kokosu a kokosovej múky, ktorú použijete. Lebo nie všetky sajú vlhkosť rovnako. Preto ak je cesto príliš sypké a nedrží pokope, pridáme trochu kokosového oleja.
**Čakankový sirup dobre ´lepí´, patrí k najzdravším prírodným sladidlám, obsahuje vlákninu inulín a má nízky glykemický index. Je vhodný aj pri low carb alebo keto diéte. Zoženiete ho v DM alebo v obchodoch so zdravou výživou.