Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
Teda nemusia to byť donutky, môže to byť aj akýkoľvek iný tvar, ale silikónová forma príde vhod. Chutia (lepšie) ako Bounty alebo koláč ´Zebra rezy´(a nepotrebujete Salko!). Šťavnaté, sladké tak akurát a potešia dospelých aj deti! A deťom ich môžete napichnúť aj na paličku ako lízatko 🙂
Sladké bez výčitiek (a bez alergénov)
Žiadna múka, obilniny, mlieko, ani len vajíčka. A cukru len minimum – aj to iba v čokoláde na poliatie a ak veľmi chcete, môžete si zohnať aj čokoládu sladenú stéviou 🙂 Jednoducho chutné potešenie, z ktorého nemusíte mať výčitky. Je to síce keto (tuková) bomba, ale rátanie kalórií je hudba minulosti. Dnes už vieme, že nie je podstatné číslo ale kvalita zdroja kalórií. Takže ak vám nejaký konkrétny zdravotný problém nebráni v tom, aby ste jedli tuky, tak na tejto mňamke si určite pochutnáte!
Čo na recept potrebujeme?
Strúhaný kokos, kokosový olej, kokosové mlieko, kokosovú múku, trochu sirupu (ja som použila čakankový) a horkú čokoládu.
Ja viem, možno ste videli alebo skúšali recepty iba z kokosu a kokosového oleja (prípadne sirupu/Salka), no ja som chcela takú kombináciu, kde stačí minimim sladidla a s tým olejom to tiež úplne nemusíme preháňať… A práve tu pomôže trochu kokosovej múky (aby cesto lepšie držalo pokope) a trochu kokosového mlieka (ktoré podporí šťavnatejšiu, nie príliš lepivú alebo mastnú konzistenciu). Takže stojí to za to!
Natlačiť cesto do silikónových formičiek a nechať stuhnúť v chladničke je skvelý trik (nerada totiž robím z cesta guľky, lebo ich neviem urobiť rovnakej veľkosti:).
A tu už je môj malý pomocník v kuchyni 🙂 Učím ho, že najlepšie mňamky sú tie, čo si vyrobíme doma sami 🙂 A on sa rád zapojí do prípravy!
Poznáte čakankový sirup?
Ako sladidlo som použila čakankový sirup. Potrebujeme tam sladidlo, ktoré pomôže hmotu zlepiť. Čakankový sirup má nízky glykemický index, vysoký obsah vlákniny a je vhodný aj pri low carb a keto diéte. Zoženiete ho napr. v DM alebo v obchodoch so zdravou výživou.
Akú čokoládu vybrať?
Ja najradšej používam 70% horkú čokoládu z DM, ktorá je bez mlieka a v BIO kvalite. Vedeli ste, že väčšina horkých čokolád, ktoré kúpite bežne v potravinách obsahuje mlieko? Mne ani môjmu synovi mlieko nerobí dobre, takže sa mu vyhýbame, no to je téma na inokedy.
Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať len kakaové maslo, kakaový prášok, sladidlo (ideálne aspoň trstinový cukor, nie ten biely rafinovaný), prípadne sójový lecitín. Niektoré čokolády obsahujú polyglycerol-polyricin-oleát (inak povedané E476, živočíšneho pôvodu) ktorý má stupeň škodlivosti 3 a môže vyvolávať tráviace ťažkosti alebo alergické reakcie. Umelé arómy tiež nie sú vítaným prídavkom v čokoláde, však? Preto sa oplatí mať svoju obľúbenú značku a mať prehľad o tom, čo produkt obsahuje.
Skladovanie
Toto je dôležitá informácia – koláčiky skladujeme v chladničke. Tvar budú držať aj pri izbovej teplote, ale rozhodne chutia lepšie z chladničky!
Čoko - koko donutky
Čo potrebujeme
- 3 hrnčeky jemný strúhaný kokos
- 1/4 hrnčeka kokosová múka
- 1/2 hrnčeka + 2PL kokosový olej*
- 1/2 hrnčeka kokosové mlieko (tekutá časť, nie tá tuhá olejová)
- 1/3 hrnčeka čakankový sirup**
- 200 g horká čokoláda (100-300g podľa toho koľko veľa chcete použiť)
Postup
- Zmiešame strúhaný kokos s kokosovou múkou a pridáme ostatné ingrediencie.
- Miešame varechou a rukou otestujeme či cesto drží pokope - stlačíme trochu cesta v hrsti. Malo by sa sformovať do celistvého tvaru, ale nemusí byť príliš tuhé. Kokosová múka časom trochu nasaje vlhkosť a cesto viac stuhne. Zároveň bude potom v chladničke, kde stuhne kokosový olej, takže výsledné cesto bude držať dobre pokope. Len ak by bolo cesto príliš sypké, pridajte trochu kokosového oleja.
- Cesto napevno natlačíme do formičiek a necháme stuhnúť v chladničke (cca 20 min.) alebo v mrazničke (stačí 5 min.)
- Roztopíme si čokoládu, ktorou potom polievame stuhnuté cesto. Ja som donutky poliala najskôr zdola a nechala znovu stuhnúť v mrazničke. Potom som donutky vyklopila z formičiek a pofŕkala zhora čokoládou. Ale fantázii sa medze nekladú, urobte to podľa seba 🙂
- Skladujeme v chladničke. Pri izbovej teplote sa síce nerozpadnú, ale rozhodne chutia lepšie z chladničky!