Go Back
+ servings

Semienkové krekry (bez múky)

semienkové krekry bezlepkové bez múky
Vytlačiť recept
5 (hodnotenia: 1)
Chrumkavé domáce semienkové krekry s ľanom a mandľovou múkou sú ideálnou náhradou chleba pre tých, čo nejedia obininy. Samozrejme sú prirodzene bezlepkové a neobsahujú ani mlieko, ani vajíčka.
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie50 min.
Celkový čas1 hod. 5 min.
Typ jedla: Snack
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Vegan
Značky: amarant, ľanové semienka, mandľová múka, semienka
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

Ľanové vajíčko

  • 4 PL najemno pomleté ľanové semienka
  • 12 PL voda

Cesto

  • 1 hrnček mandľová múka*
  • 1/2 hrnčeka slnečnicové semienka
  • 1/2 hrnčeka pufovaný amarant (alebo 1/4 mandľová múka + 2 PL proteínový prášok)**
  • 1/3 hrnčeka nahrubo pomleté ľanové semienka
  • 1/4 hrnčeka konopné semienka (lúpané)
  • 2 čl psyllium
  • 1 PL olivový olej
  • 1 čl mletá rasca
  • 3/4 čl soľ
  • podľa chuti môžete pridať čierne korenie, papriku, kurkumu alebo bylinky

Postup

Ľanové vajíčko

  • Zmiešame 4 PL najemno pomletých ľanových semienok s 12 lyžicami vlažnej vody a necháme 10 min. odstáť. Medzitým zmiešame ostatné ingrediencie.

Cesto

  • Zmiešame všetky ostatné ingrediencie a potom pridáme ľanové vajíčko, ktoré medzitým zhustlo.
  • Cesto spojíme silikónovou alebo plastovou varechou, na drevenú by sa cesto lepilo. Vznikne tuhšia zmes, ktorý premiestnime na silikónovú podložku. Na tejto podložke cesto rozvaľkáme natenko, nakrájame a zároveň ju použijeme ja na pečenie do rúry.
  • Cesto rozvaľkáme natenko pomocou silikónového alebo plastového valčeka, aby sa nelepilo. Pomocou stierky upravíme okraje, aby sa nerozchádzali (viď video v poznámkach). Potom cesto nakrájame buď pevnou stierkou alebo nožom, ktorý nepoškodí silikónovú podložku.
  • Pripravené cesto stiahnene s podložkou na nízky plech.
  • Pečieme v rúre pri 160°C cca 50 minút dochrumkava.
  • Necháme vychladnúť na mriežke.

Poznámky

*Ja som použila domácu po výrobe mandľového mlieka podľa postupu TU. Ak použijete kúpenú z obchodu (ktorá obsahuje viac oleja), pre chrumkavejší efekt pečte krekry trochu dlhšie (cca 60 min).
**Odporúčam kúpiť pufovaný amarant v DM - má zaujímavú chuť, prospešné nutričné zloženie a veľmi dobre podporuje chrumkavú konzistenciu krekrov. Bez neho to nie je úplne ono... :) Môžete použiť aj inú náhradu - napr. teffovú či cícerovú múku. Ak by cesto bolo príliš husté, pridajte trochu vody. Cesto má byť pevné, ale ľahko rozvaľkateľné.
Ako upraviť okraje cesta: