Chrumkavé domáce semienkové krekry s ľanom a mandľovou múkou sú ideálnou náhradou chleba pre tých, čo nejedia obininy. Samozrejme sú prirodzene bezlepkové a neobsahujú ani mlieko, ani vajíčka.
Čas prípravy15 minutes min.
Pečenie / varenie50 minutes min.
Celkový čas1 hour hod. 5 minutes min.
Typ jedla: Snack
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Vegan
Značky: amarant, ľanové semienka, mandľová múka, semienka
Počet porcií: 8
Ľanové vajíčko
- 4 PL najemno pomleté ľanové semienka
- 12 PL voda
Cesto
- 1 hrnček mandľová múka*
- 1/2 hrnčeka slnečnicové semienka
- 1/2 hrnčeka pufovaný amarant (alebo 1/4 mandľová múka + 2 PL proteínový prášok)**
- 1/3 hrnčeka nahrubo pomleté ľanové semienka
- 1/4 hrnčeka konopné semienka (lúpané)
- 2 čl psyllium
- 1 PL olivový olej
- 1 čl mletá rasca
- 3/4 čl soľ
- podľa chuti môžete pridať čierne korenie, papriku, kurkumu alebo bylinky
Cesto
Zmiešame všetky ostatné ingrediencie a potom pridáme ľanové vajíčko, ktoré medzitým zhustlo.
Cesto spojíme silikónovou alebo plastovou varechou, na drevenú by sa cesto lepilo. Vznikne tuhšia zmes, ktorý premiestnime na silikónovú podložku. Na tejto podložke cesto rozvaľkáme natenko, nakrájame a zároveň ju použijeme ja na pečenie do rúry.
Cesto rozvaľkáme natenko pomocou silikónového alebo plastového valčeka, aby sa nelepilo. Pomocou stierky upravíme okraje, aby sa nerozchádzali (viď video v poznámkach). Potom cesto nakrájame buď pevnou stierkou alebo nožom, ktorý nepoškodí silikónovú podložku.
Pripravené cesto stiahnene s podložkou na nízky plech.
Pečieme v rúre pri 160°C cca 50 minút dochrumkava.
Necháme vychladnúť na mriežke.
*Ja som použila domácu po výrobe mandľového mlieka podľa postupu TU. Ak použijete kúpenú z obchodu (ktorá obsahuje viac oleja), pre chrumkavejší efekt pečte krekry trochu dlhšie (cca 60 min).
**Odporúčam kúpiť pufovaný amarant v DM - má zaujímavú chuť, prospešné nutričné zloženie a veľmi dobre podporuje chrumkavú konzistenciu krekrov. Bez neho to nie je úplne ono... :) Môžete použiť aj inú náhradu - napr. teffovú či cícerovú múku. Ak by cesto bolo príliš husté, pridajte trochu vody. Cesto má byť pevné, ale ľahko rozvaľkateľné.
Ako upraviť okraje cesta: