Ako vyrobiť domáce mandľové mlieko a mandľovú múku

Mandľové mlieko je výborná alternatíva kravského mlieka. Má neutrálnu chuť, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov a viete si ho jednoducho vyrobiť doma. Prečo si dať tú námahu? Čerstvé domáce mandľové mlieko vonia ako marcipán. Chutí výborne aj bez toho, aby ste použili čo len štipku sladidla. Je kvalitnejšie, chutnejšie aj lacnejšie. V tomto článku nájdete odpoveď ako vyrobiť domáce mandľové mlieko a mandľovú múku.
Prečo si vyrobiť mandľové mlieko doma?
1. Mandľové mlieko bez konzervantov a cukru
Nie je mlieko ako mlieko, stačí si prečítať zloženie na krabici. V Lidli síce predávajú aj BIO, ale za podozrivo nízku cenu napr. v porovnaní so značkou DM BIO. To z Lidlu obsahuje cukor aj maltodextrín a len 2% mandlí, zatiaľ čo DM BIO má 7% mandlí a žiadne prídavné látky.
2. Lacnejšie ako z obchodu
Na výrobu 1 litra mandľového mlieka potrebujete cca 150g mandlí. Ak si kúpite veľké 1 kg balenie (zoženiete v eshopoch), tak za 1,50€ máte čerstvé domáce mandľové mlieko a ešte vám zostanú pomleté mandle (cca 130g), ktoré môžete vysušiť a pomlieť na jemnú múku, ktorú využiteje pri pečení. Naozaj sa to oplatí 🙂
3. Čerstvé je najlepšie
Čerstvé domáce mandľové mlieko naozaj vonai ako marcipán. Chutí lahodne aj bez pridania sladidla, čo sa o tom u obchodu nedá veľmi povedať (ak mám DM BIO bez sladidla, musím ho synovi trošku osladiť). Keď si mlieko vyrobíte doma, je kvalitnejšie, neprešlo balením, transportom, skladovaním atď.
Čo potrebujete na výrobu mandľového mlieka?
Potrebujete hlavne mixér – ako na smoothie, nemusí byť vysoko výkonný, môj má 900W a úplne to stačí. Jediná vec navyše, ktorú možno doma ešte nemáte je vrecúško na výrobu rastlinného mlieka. Je to vrecko z nebielenej bavlny, ktoré slúži namiesto sitka. Pomocou tohto vrecúška spoľhlivo oddelíte všetky tuhé časti, aby mlieko zostalo krásne čisté. Vrecúško zoženiete v eshopoch. Vhodnou pomôckou je džbán a samozrejme potrebujete fľašu (sklenenú), v ktorej uskladníte mlieko v chladničke.
Na výrobu mandľového mlieka potrebujeme:
- miska na namáčenie mandlí (objem cca 1l)
- sitko
- bavlnené vrecúško na výrobu rastlinného mlieka
- mixér na smoothie
- džbán
- sklenená fľaša na uskladnenie mlieka
Ako vyrobiť mandľové mlieko
Na 1 liter mlieka porebujete 1 hrnček (cca 150g mandlí). Najskôr nechajte madle cca 12 hodín namáčať vo vlažnej vode s 1/2 čl soli. Ak nestíhate, nič sa nestane keď budú mandle namočené aj 24 hodín, len medzitým vodu vymeňte.
Potom mandle prepláchnete cez sitko a vložte do mixéra spolu s filtrovanou vodou (cca 3 hrnčeky). Rozmixujete. Ak máte menší mixér, pridajte k mandliam len 2 hrnčeky vody a zvyšok vody dolejete už do džbánu pred uskladnením mlieka. Môžete pri mixovaní pridať štipku soli (slúži ako zvýrazňovať chuti), prípadne trochu ryžového alebo ďatľového sirupu a štipku sušenej vanilky.
Preceďte zmes cez bavlnené vrecúško do džbánu. Mlieko prelejte do sklenenej fľaše a skladujte v chladničke cca 4 dni.
Ako vyrobiť mandľovú múku
Túhé časti mandlí vyklopte z vrecúška a v tenkej vrstve rozprestite na plechu alebo v sklenenej forme na pečenie. Ak je v miestnosti teplo, nechajte sušiť pri izbovej teplote, pričom občas premiešajte. Ale najlepšie je šupnúť to na pol hodinku do rúry pri 60°C. Vysušenú zmes potom môžete pomlieť na kávovom mlynčeku na jemnú múku a použiť do koláča. Mandľovú múku skladujte v uzavretej nádobe a spotrebujte čím skôr – pretože čím dlhšie stojí, tým viac oxiduje a čerstvá si zachováva najviac prospešných účinkov.
Na čo využiť mandľovú múku
Mandľovú múku môžete pridať do bežného pečenia, napr, do muffinov, sušienok, wafflí alebo bábovky. Ak použijete do 30% mandľovej múky, nenaruší bežnú štruktúru pečiva. Výborne sa hodí do bezlepkového alebo paleo pečenia. Vyskúšajte napríklad Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou alebo PALEO čokoládový koláč s karfiolom.
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.