• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Raňajky Snacky Top

Domáce semienkové krekry (bez múky, vegan, paleo)

Janka Posted On 2 februára, 2021
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

semienkové krekry bezlepkové bez múky
Prejsť na recept Vytlačiť recept

Ak sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodnete nejesť chlieb (napriek tomu že bol dlho bežnou súčasťou vášho jedálnička), zrejme budete hľadať namiesto chleba vhodnú náhradu. Aby ste si mali na čo natrieť avokádo alebo inú nátierku. Ako ja 🙂

Zaujímavé krekry rôznych príchutí (buď s pohánkou alebo iba zo semienok a orieškov) zoženiete v bio obchodoch, napr. pod značkou Lifefood v raw verzii. No ja som chcela niečo domáce, čo bude mať neutrálnu chuť (nie pizzové alebo kapustové), aby som to mohla ľahko kombinovať s rôznymi nátierkami. Takto vznikli tieto semienkové krekry. S domácou mandľovou múkou (po výrobe mandľového mlieka), so semienkami a troškou rasce, ktorá im dodá chlebovú chuť (lebo tá mi chýbala)…

Správne náradie je dôležité

Moje pokusy robiť krekry v minulosti zlyhali na tom, že som nevedela cesto vyvaľkať dostatočne natenko (a poviem vám teda, že vaľkať medzi 2 papiermi na pečenie fakt neviem), načas som to vzdala. No teraz som bola odhodlaná nájsť riešenie. Silikónová podložka na pečenie je základ. Pretože na nej môžete vaľkať, nekrčí sa pod cestom a môžete ju použiť aj do rúry na pečenie. Druhou výzvou bol valček. Drevený nefungoval, cesto sa naňho lepilo, mramorový je síce krásny na fotenie, ale inak z funkčného hľadiska nič moc 🙁 A tak mi napadlo požičať si od syna plastový valček na plastelínu. A čuduj sa svete, fungovalo to!

Takže aby som to zosumarizovala, najjednoduchší spôsob ako vyvaľkať cesto na krekry je na silikónovej podložke, kde cesto priamo aj narežete a zároveň podložku použijete aj do rúry na pečenie (žiadne prekladanie, stačí stiahnuť na plech). A rozvaľkáte to najľahšie plastovým alebo silikónovým valčekom.

 

semienkové krekry bezlepkové ľanové mandľové bez múky

semienkové krekry bezlepkové ľanové mandľové bez múky


Mandľová múka ako základ

Už dlho vyrábam doma mandľové mlieko. Okrem toho, že je čerstvé, domáce, bez prídavných látok a obalov – výhodou je, že ak kúpite veľké balenie mandlí tak máte v cene 2 veci – vyrobené mlieko a zvyšky rozomletých mandlí, ktoré môžete vysušiť a pomlieť a použiť do pečenia. Viac o tom ako si vyrobiť domáce mandľové mlieko a múku nájdete v tomto článku.

Skúšala so však tieto krekry upiecť aj s kúpenou mandľovou múkou, aby som otestovala ingrediencie – tá domáca múka je totiž suchšia a tá z obchodu je viac olejová (mastnejšia). Výsledok bol veľmi podobný, len pre chrumkavejšie krekry odporúčam piesť s kúpenou múkou trochu dlhšie (cca 60 min).

semienkové krekry bezlepkové bez múky

Ľanové semienka a ich liečivé účinky

Ľanové semienka tvoria dôležitú súčasť receptu, pretože ľanové vajíčko spája cesto dokopy. Ľanové semienka sú zdrojom lignanov, ktoré pomáhajú v prevencii hormonálnych typov rakoviny – rakoviny prsníka a rakoviny prostatny. Štúdie dokonca poukazujú na to, že majú potenciál aj pri liečbe rakoviny prsníka – tým že dokážu redukovať rast nádorov.

⁠Klinická štúdia z roku 2005, zverejnená v publikácii Clinical Cancer Research priniesla pozitívne výsledky už počas 32 dní, kedy ženy (s rakovinou prsníka po menopauze) dostávali denne 25g ľanových semienok. Zaznamenali až o 30% vyššiu apoptózu (riadenú smrť) nádorových buniek ako u kontrolnej (placebo) skupiny. Viac v štúdii tu.

Sú tiež zdrojom omega 3 mastnej kyseliny ALA (kyseliny alfa-linolenovej), ktorá prospieva srdcu. Množstvo štúdií poukazuje na ochranné účinky ľanových semienok pred kardiovaskulárnymi chorobami a rizikom infarktu.⁠ Okrem toho ľanové semienka sú účinným pomocníkom pri zápche, vďaka obsahu rozpustnej vlákniny. Nerozpustnej vláknine zas vďačíme za to, že ľanové semienka pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi.⁠

Ľanové semienka majú tvrdú šupku, preto je naozaj dôležité ich pomlieť alebo dobre požuť, aby ste z nich získali výživné látky.⁠

Ako získať z ľanových semienok maximum živín:

Ideálne je, ak si ľanové semienka pomeliete doma čerstvé, napríklad v kávovom mlynčeku.  Rovnako ako mak poskytujú totiž najviac výživných látok, keď sú čerstvo pompleté. A v kávovom mlynčeku sa dá pomlieť aj malé množstvo (tak 1 – 3 dávky). Čo sa zvýši môžete odložiť do uzavretej nádoby do chladničky a spotrebovať ideálne do 3 dní. Takto získate maximum výživných látok z týchto úžasných malých semienok 👍⁠
⁠
⁠Ľanové semienka sa používajú aj ako náhrada vajíčka do vegánskeho pečenia, ale pokojne ich môžete v malých množstvách (1-2 lyžice) pridávať aj do pečenia s vajíčkom – do muffinov aj lievancov či wafflí.⁠

⁠

Poznáte pufovaný amarant?

Amarant je bezlepková pseudoobilnina, ktorý sa zložením podobá na quinou. Rovnako ako quinoa obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny a preto je obľúbeným zdrojom proteínov u vegánov. Je ešte menší ako quinoa (mimochodom aj lacnejší) a v pufovanej verzii (ktorú zoženiete v DM) ho môžete použiť napr. do jogurtu alebo domácej granoly či musli tyčiniek. Ja som ho dlho používala do jogurtu ako alternatívu ovsených vločiek. Ak ste ho zatiaľ nevyskúšali, vrelo odporúčam!

Ak chcete krekry upiesť bez amarantu, je potrebné ho nahradiť, pretože sa podieľa na ideálnej konzistencii týchto krekrov. Namiesto 1/2 hrnčeka amarantu môžete pridať napr. 1/4 hrnčeka mandľovej múky a cca 2PL proteínového prášku. No každý proteínový prášok saje inak, preto môže vniknúť príliš tuhé cesto. V tom prípade pridajte trochu vody.

 

semienkové krekry bezlepkové ľanové mandľové bez múky

semienkové krekry bezlepkové ľanové mandľové bez múky


semienkové krekry bezlepkové ľanové mandľové bez múky

semienkové krekry bezlepkové ľanové mandľové bez múky


 

Vďaka čomu je toto jedlo zdravé

ĽANOVÉ SEMIENKA

Ľanové semienka sú zdrojom lignanov, ktoré pomáhajú v prevencii hormonálnych typov rakoviny (prsníka a prostaty). Štúdie poukazujú na potenciál aj pri liečbe rakoviny prsníka – redukovaním rastu nádorov.1 Sú zdrojom omega-3 mastnej kyseliny ALA, ktorá prospieva srdcu. Štúdie poukazuje na ochranné účinky ľanových semienok pred kardiovaskulárnymi chorobami a rizikom infarktu. 2


 

 

KONOPNÉ SEMIENKA

Patria k najlepším zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselínn, sú skvelým zdrojom proteínov (až 25% ich kalórií sú proteíny) a patria k najlepším zdrojom komplexných esenciálnych mastných kyselín rastlinného pôvodu a zdravých tukov. Pomhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych chorôb3, 4, a pomáhajú pri zmiernení symptómov PMS 5, 6 a menopauzy vďaka obsahu gamma-linolenovej kyseliny.


Mandle

MANDĽOVÁ MÚKA

Pšeničná múka má vysoký podiel sacharidov, nízky podiel vlákniny a tukov a má vysoký glykemický index. Mandľová múka má naopak nízky podiel sacharidov a vysoký podiel vlákniny a zdravých tukov. Je zdrojom magnézia a vitamínu E. Neobsahuje lepok a je skvelou voľbou aj pre diabetikov alebo v predštádiu diabetes, nakoľko pomáha regulovať hladinu cukru v krvi (pšeničná múka ju naopak zvyšuje).


Semienkové krekry (bez múky)

semienkové krekry bezlepkové bez múky
Vytlačiť recept
5 (hodnotenia: 1)
Chrumkavé domáce semienkové krekry s ľanom a mandľovou múkou sú ideálnou náhradou chleba pre tých, čo nejedia obininy. Samozrejme sú prirodzene bezlepkové a neobsahujú ani mlieko, ani vajíčka.
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie50 min.
Celkový čas1 hod. 5 min.
Typ jedla: Snack
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Vegan
Značky: amarant, ľanové semienka, mandľová múka, semienka
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

Ľanové vajíčko

  • 4 PL najemno pomleté ľanové semienka
  • 12 PL voda

Cesto

  • 1 hrnček mandľová múka*
  • 1/2 hrnčeka slnečnicové semienka
  • 1/2 hrnčeka pufovaný amarant (alebo 1/4 mandľová múka + 2 PL proteínový prášok)**
  • 1/3 hrnčeka nahrubo pomleté ľanové semienka
  • 1/4 hrnčeka konopné semienka (lúpané)
  • 2 čl psyllium
  • 1 PL olivový olej
  • 1 čl mletá rasca
  • 3/4 čl soľ
  • podľa chuti môžete pridať čierne korenie, papriku, kurkumu alebo bylinky

Postup

Ľanové vajíčko

  • Zmiešame 4 PL najemno pomletých ľanových semienok s 12 lyžicami vlažnej vody a necháme 10 min. odstáť. Medzitým zmiešame ostatné ingrediencie.

Cesto

  • Zmiešame všetky ostatné ingrediencie a potom pridáme ľanové vajíčko, ktoré medzitým zhustlo.
  • Cesto spojíme silikónovou alebo plastnovou varechou, na drevenú by sa cesto lepilo. Vznikne tuhšia zmes, ktorý premiestnime na silikónovú podložku. Na tejto podložke cesto rozvaľkáme natenko, nakrájame a zároveň ju použijeme ja na pečenie do rúry.
  • Cesto rozvaľkáme natenko pomocou silikónového alebo plastového valčeka, aby sa nelepilo. Pomocou stierky upravíme okraje, aby sa nerozchádzali (viď video v poznámkach). Potom cesto nakrájame buď pevnou stierkou alebo nožom, ktorý nepoškodí silikónovú podložku.
  • Pripravené cesto stiahnene s podložkou na nízky plech.
  • Pečieme v rúre pri 160°C cca 50 minút dochrumkava.
  • Necháme vychladnúť na mriežke.

Poznámky

*Ja som použila domácu po výrobe mandľového mlieka podľa postupu TU. Ak použijete kúpenú z obchodu (ktorá obsahuje viac oleja), pre chrumkavejší efekt pečte krekry trochu dlhšie (cca 60 min).
**Odporúčam kúpiť pufovaný amarant v DM - má zaujímavú chuť, prospešné nutričné zloženie a veľmi dobre podporuje chrumkavú konzistenciu krekrov. Bez neho to nie je úplne ono... 🙂 Môžete použiť aj inú náhradu - napr. teffovú či cícerovú múku. Ak by cesto bolo príliš husté, pridajte trochu vody. Cesto má byť pevné, ale ľahko rozvaľkateľné.
Ako upraviť okraje cesta:
https://nebojmesazdravojest.sk/wp-content/uploads/2021/02/VID_20210321_145940.mp4

Referencie & Zdroje:

  1. Clinical Cancer Research: Dietary Flaxseed Alters Tumor Biological Markers in Postmenopausal Breast Cancer
  2. PubMed: α-Linolenic acid and risk of cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis
  3. PubMed: Effect of dietary hempseed intake on cardiac ischemia-reperfusion injury
  4. PubMed: Essential fatty acids for premenstrual syndrome and their effect on prolactin and total cholesterol levels: a randomized, double blind, placebo-controlled study
  5. PubMed: A double-blind, randomized, crossover trial protocol of whole hemp seed protein and hemp seed protein hydrolysate consumption for hypertension
  6. PubMed: Ameliorative effects of hempseed (Cannabis sativa) against hypercholesterolemia associated cardiovascular changes

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bez múkybezlepkovébezmliečneketolow carbmax 5 ingredienciípaleovegan


Možno sa vám bude páčiť
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou
29 marca, 2021
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) paleo (12) protizápalové (12) vegan (20) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (1) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • NOVINKA

    imunita
  • Tento týždeň prebieha:

    best sleep


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Na tomto fičím už týždeň a stále som sa nep Na tomto fičím už týždeň a stále som sa neprejedla! ⁠
🥑 Avokádo s pestom z medvedieho cesnaku 🥰 ⁠
⁠
Dokonalá kombinácia!⁠
⁠
Ach ale to pesto z medvedieho cesnaku sa hodí takmer do všetkého :) Mimochodom, vedeli ste že medvedí cesnak patrí medzi superpotraviny? ⁠
⁠
Krvný tlak znižuje ešte výraznejšie ako klasický cesnak. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho, tráviaceho systému a posilňuje imunitu.  Má antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. ⁠
⁠
A chutí skvele, však?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #superpotraviny⁠
#zdraveranajky #ranajky #avokádo #pesto #medvedicesnak #konopnesemienka  #olivovyolej #vegan #vegetarian #bezmlieka #plantbased #wildgarlic #avocado #dairyfree #healthybreakfast #breakfasttip #hempseeds #oliveoil #superfoods #functionalfoods #funkcnepotraviny⁠
⁠
Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať a ešte viac možností ako ich pripraviť. Rozhodne to nemusí byť len fazuľová polievka s údeným kolenom 🙊 alebo šošovicový prívarok 😉

Dnešnou hviezdou je veľká biela fazuľa, dokonale jemná krémová 🥰 Uvarila som jej celý hrniec. Dnes som ju skombinovala do teplého šalátu so špenátom, paradajkami a pestom z medvedieho cesnaku. Zajtra bude nátierka a chystám sa pridať ju aj do koláča... 😉

Strukoviny patria k potravinám, ktoré sú stálicou v modrých zónach - miestach na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. 
Okrem toho sú jednou z hlavných potravín na jedálničkoch zameraných na prevenciu Alzheimerovej choroby. A práve to ma motivovalo aj k uvareniu tejto fazule. Nainštalovala som si totiž aplikáciu Neuro Plan od Dr. Ayesha a Dean Sherzai @sherzaimd Patria k TOP lekárom-výskumníkom, ktorí sa zameriavajú na prevenciu Alzheimera. Pred pár dňami vydali druhú knihu a s ňou prišla možnosť zapojiť sa do 30-dňového programu, ktorý tento týždeň odštartoval. Ak vás zaujíma téma prevencie Alzheimera, kliknite na ich profil 👍

Mimochodom, strukoviny vždy vopred namáčam min. 12 hodín a väčšinou (hlavne fazuľu) uvarím samostatne a vodu z varenia potom zlejem. Namáčanie a takéto varenie pomáha eliminovať antinutrienty v strukoviných a naopak zvyšuje dostupnosť živín. Pomáha tiež predchádzať nafukovaniu po konzumácii strukovín. 
Niektoré druhy strukovín sa skvele hodia aj na nakličovanie (napr. hnedá šošovica alebo mungo) čo je ešte prospešňejší spôsob predprípravy. 

Recept na teplý fazuľový šalát:

- Fazuľu uvaríme samostatne. 
- Na panvici krátko do zmäknutia ohrejeme špenát.
- Na tanieri (alebo v miske) zmiešame teplú fazuľu, špenát a pesto.
- Na panvici na olivovom oleji orestujeme paradajky.
- Všetko zmiešame, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom 🥰 a posypeme petržlenovou vňaťou.

Chutí skvele a ani cestoviny vám tam chýbať nebudú 😉

Aké sú vaše obľúbené spôsoby prípravy strukovín?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita 
#zdravevarenie #zdravysalat #teplysalat #fazula #pesto #medvedicesnak #spenat #paradajky #vegan #vegetarian #plantbased #wildgarlic #beans #warmsalad #spinach #prevenciaalzheimera #alzheimerovachoroba
Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že sa má ešte ochladiť, ale užívajme si keď sa dá :) Takýto krásny slnečný deň priam láka vychutnať si nejaký osviežujúci nápoj... ⁠
Čo napríklad taký, na ktorom si pochutná nielen mlstný jazýček, ale aj dobré baktérie v čreve? ⁠
A teraz sa pýtate čo tu zas pletiem črevá... má to svoj význam 😉 O tom potom...⁠
⁠
Nedávno som objavila túto úžasnú kombináciu - kombucha, šťava z granátového jablka a limetka 😍 Šťava z granátového jablka je totiž pre mňa príliš sladká, tak stále hľadám spôsob ako ju trochu odľahčiť... A prečo ju vôbec pijem?⁠
⁠
Granátové jablko, ako naznačuje jeho sýta farba, je plné prospešných polyfenolov, ktoré slúžia pre nás nielen ako účinné antioxidanty, ale podporujú aj zdravie čreva, tým že krmia prospešné baktérie a podporujú tým ich výkonnosť aj rozmnožovanie, z čoho má prospech celé telo aj imunita. Teda slúžia ako prebiotiká. ⁠
⁠
Samozrejme celé ovocie je vždy najlepšia voľba, ale povedzme si úprimne, pri granátovom jablku to nie je vždy najpraktickejšie... Dobrá správa je, že klinické štúdie dokazujú, že aj džús (100% šťava) z granátového jablka podporuje rozmnožovanie veľmi prospešnej baktérie Akkermansia muciniphila. ⁠
⁠
Tá síce tvorí len 1-3% črevného mikrobiómu, ale má zásadný význam pri znižovaní zápalu v čreve, ochrane integrity črevnej výstelky (aby sa cez priepustné črevo nedostávali naspäť do krvného obehu látky, ktoré majú byť vylúčené stolicou) a pomáha tiež pri liečbe obezity.⁠
⁠
Ako vidno aj na fotke, šťavu z granátového jablka v BIO kvalite zoženiete v @dm_slovensko ⁠
⁠
Kombucha (fermentovaný čaj), to sú pre mňa zdravé bublinky. Rozhodne lepšia voľba ako umelé sladené nápoje s pridanými konzervatmi... Mám rada túto zázvorovú od @mana_roots 👍 Zoženiete ju v DM aj v Kauflande, alebo môžete použiť aj domácu 🙂⁠
⁠
A limetka nielen doladí chuť, ale doplní benefity čerstvého ovocia do osviežujúceho drinku - hlavne vitamín C 👍⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #polyfenoly #antioxidanty #zdravydrink #zdravykokteil #letnydrink #granatovejablko #kombucha #pomegranate #prebioticdrink
Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže c Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže chutiť táto kombinácia ´hrášok & hrášok´ 😉 Teda extra hustá polievka zo sušeného žltého hrášku, posypaná výhonkami mikrohrášku a dochutená pestom z medvedieho cesnaku.⁠
⁠
Zabudnite na hrachovú polievku s krutónmi či vajíčkom. Keď ochutnáte túto kombináciu, neodoláte...⁠
⁠
Prečo mi tak zachutila? ⁠
Možno ste si všimli, že niektoré jedlá majú uzemňujúci alebo hrejivý účinok. Iné sú ľahšie, sviežejšie a ochladzujúce. A práve toto jedlo ponúka oboje, čo mi vo chvíli keď som ho jedla padlo naozaj blahodárne. No to je zaujímavá téma nabudúce...⁠
⁠
Hrachová polievka (jemne pikantná) je príjemne hrejivá a je zdrojom zdravých sacharidov (ktoré dodávajú práve ten pocit uzemnenia a stability). ⁠
⁠
Mikrohrášok je dokonalým príkladom sviežeho a priam živého jedla s povznášajúcim účinkom - podobne ako klíčky či iná mikrozelenia.⁠
⁠
Na mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia som nedávno písala ódy, keď som pridávala recept na polentu s mikrohráškom. Ale toto je ešte lepšia kombinácia! Hlavne vďaka pestu z medvedieho cesnaku 😍⁠
⁠
Mimochodom ak mikrohrášok nemáte, myslím si, že by to chutilo skvele aj napr. s rukolou 😉⁠
⁠
Mimochodom, keď som zjedla všetok hrášok zhora a zostala mi polovica polievky, tak som som si ten zvyšok ešte raz dozdobila všetkým, čo tam bolo predtým. Mňam!⁠
⁠
⁠
Mimochodom pesto z medvedieho cesnaku🌱 som urobila veľmi jednoducho - medvedí cesnak, olivový olej, trochu kešu masla, konopné semienka, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Zmixované len ponorným mixérom :)⁠
⁠
⁠
A s čím radi kombinujete pesto z medvedieho cesnaku vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravevarenie #zdravapolievka #medvedicesnak #pesto #pestozmedvediehocesnaku #mikrohrasok #mikrozelenina #antioxidanty #hrasok #jedlopredusu #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka
Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce v Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce veľmi nepodobá, ale tak mi napadlo, či sa v záhone neprebudili k životu nejaké nové bylinky... a toto je môj úlovok :)⁠
⁠
Rozmarín, tymián, oregano, koriander, petržlenová vňať aj vňať mladej cibuľky 🥰 Niektoré prežili aj cez zimu, iné práve vykukli spod hliny...⁠
⁠
Pridala som ich všetky do rýchleho cuketového rizota (na ďalšej fotke). ⁠
⁠
Mnohé bylinky, ktoré bežne používame v kuchyni majú výnimočné liečivé účinky. Sú tiež koncentrovaným zdrojom polyfenolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré nám slúžia ako antioxidanty. ⁠
Čo je už menej známe, polyfenoly sú obľúbenou potravou dobrých baktérií v črevách. Tie podporujú nielen zdravé trávenie, ale tiež imunitu a prevenciu mnohých chronických chorôb. Mikróby v našich črevách ovplyvňujú náš metabolizmus, náladu aj koncentráciu. A to je len začiatok.⁠
⁠
Keď sa naruší mikrobiálne prostredie v črevách napr. užívaním antibiotík alebo aj iných liekov, ale tiež nadmerným používaním dezinfekčných prostriedkov 🙈 atď., spúšťa sa kaskáda problémov... ⁠
⁠
Početné výskumy už dnes poukazujú na to, aké riziká so sebou zmeny v mikrobiálnom prostredí prinášajú - hlavne zvýšené riziko alergií, astmy, ADHD, rakoviny, cukrovky a ďalších autoimunitných ochorení.⁠
⁠
No to je dlhý príbeh, ktorý bude súčasťou 💻 online kurzu Zdravé črevá, ktorý momentálne pripravujem (link v BIO).⁠
⁠
🌱Medzitým rýchly tip: ⁠
Pridávaním čerstvých byliniek do jedla pomáhate podporovať aj rôznorodosť a výkonnosť svojho črevného ekosystému - mikrobiómu, ktorý sa vám za to štedro odmení 😍⁠
⁠
⁠
A samozrejme aj jedlo predsa s nimi chutí lepšie :)⁠
⁠
⁠
Aké bylinky pestujete v záhrade/ na balkóne vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #bylinky #polyfenoly #antioxidanty #jarvzahradke #zdravejedlo #zdravevarenie #zozahradky #pestovanie
Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali, dajte mu určite šancu😉 Je chutný, jednoduchý na prípravu a má kopec benefitov pre zdravie!⁠
Ja ho najradšej používam ako jednoduchú prílohu. Stačí nakrájať a na panvici orestovať najskôr hrubšiu stonku (cca 3 minútky) a potom pridať nakrájanú listovú časť (posledných 30 sekúnd). Trochu soli, čierneho korenia, pokvapkať olivovým olejom, prípadne aj citrónovou šťavou alebo limetkou. Mňam 😍⁠
⁠
Na prvý pohľad pok choi možno vyzerá ako listová zelenina, ale v skutočnosti patrí medzi kapustovitú zeleninu (ako karfiol, brokolica, kaleráb či reďkovka). ⁠
⁠
Pok choi má množstvo benefitov pre zdravie, je výborným zdrojom antioxidantov, pomáha v prevencii a liečbe rakoviny. Viacero štúdií poukazuje na to, že konzumácia niekoľkých porcií kapustovitej zeleniny týždenne pomáha znižovať riziko predovšetkým rakoviny prostaty, hrubého čreva, rakoviny pľúc aj rakoviny prsníka.⁠
⁠
Okrem toho vďaka bohatému obsahu minerálov a mikroživín pomáha pok choi chrániť zdravie očí a kostí a má tiež výrazné protizápalové účinky.⁠
⁠
Kapustovitá zelenina je tiež veľmi prospešná pre zdravé črevá. Pomáha totiž redukovať baktérie produkujúce toxín sírovodík, ktorý poškodzuje črevnú bariéru a často sa vyskytuje u pacientov s chronickým zápalom čreva.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený spôsob prípravy pok choi? ⁠
Alebo ste ho ešte nikdy neochutnali?⁠
Dajte mi vedieť v komentoch :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #vegetarian #vegan #plantbased #pakchoi #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #antioxidants #protizapalove #rakovina #prevenciarakoviny #zdraveoci #zdravekosti #priepustnecrevo #IBD
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies