Go Back
+ servings

Opekaná ryža s karfiolom a kurkumou

Vytlačiť recept
(hodnotenia: 0)
Opekaná ryža s karfiolom a hráškom je výbornou alternatívou klasického rizota, len bez syra. O krémovú štruktúru sa tu postará vajíčko. Je jednoduchou a chutnou kombináciou protizápalového karfiolu a kurkumy. 
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie45 min.
Čas chladnutia40 min.
Celkový čas1 hod.
Typ jedla: Hlavné jedlo
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Počet porcií: 4

Čo potrebujeme

  • 2 hrnčeky hnedá ryža (uvarená)
  • 2-3 hrnčeky karfiol (nadrobno nasekaný)

Praženica

  • 1 PL olivový / kokosový olej
  • 3 vajíčka
  • 1 plátok masla (cca 2 PL)

Na dokončenie

  • 1 čl mletá koreňová zelenina
  • 1/2 čl kurkuma
  • 1/4 čl čierne korenie
  • soľ podľa chuti

Servírovanie

  • 1/2 hrnčeka hrášok
  • petržlenová vňať/ koriander
  • mäta nasekaná nadrobno (nemusí byť)

Postup

  • Hnedú ryžu uvaríme samostane a necháme vychladnúť, inak by sa príliš lepila.*
  • Z vajíčok urobíme praženicu, odstavíme a primiešame kúsok masla, ktoré necháme v teplej praženici rozpustiť. Odložíme bokom.
  • Karfiol nasekáme na malé kúsky. Vložíme do vriacej vody a povaríme 1 minútu. Scedíme a necháme odkvapkať.
  • Na panvici zohrejeme olivový olej a pridáme karfiol a koreniny a krátko orestujeme. Potom pridáme ryžu a praženicu a zmes premiešame. 
  • Podávame s hráškom. Ak použijete mrazený hrášok, krátko ho obvarte vo vriacej vode. Hotové jedlo posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.

Poznámky

* Detaily o varení hnedej ryže nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.