Chrumkavé zvonku a mäkkučké zvnútra, vyrobené zo špaldového kváskového cesta, s ktorým sa výborne pracuje. Čokoládová plnka zo zdravých ingrediencií bez cukru je lahodne krémová.
Čas prípravy40 min.
Pečenie / varenie20 min.
Čas kysnutia12 hod.
Celkový čas1 hod.
Typ jedla: Sladké
Cuisine: Kváskové
Značky: špaldové
Počet porcií: 4
Štartér
- 100 g špaldová celozrnná múka
- 100 g voda
- 1 PL kvások
Cesto
- 300 g špaldová chlebová múka
- 150 g špaldová hladká múka
- 100 g voda
- 30 g javorový sirup (alebo iné sladidlo)*
- 60 g masla (zmäknuté)
- štipka soľ
Plnka
- 50 g roztopené maslo
- 12 g kakao
- 50 g ďatľový sirup
- 4 PL strúhaný kokos
Príprava cesta
Všetky suroviny zmiešame so štartérom. Môžeme zmiešať varechou a keď už to ide tažšie, miesime mixérom s násadkou na miesenie (na nižšom stupni) alebo rukou. Zakryjeme fóliou a necháme 2,5 až 3 hodiny narásť.
Príprava plnky
Maslo roztopíme, primiešame kakao a ďatľový sirup. Plnka by mala byť mierne tuhá - aby sa dobre rozotierala. Ak by sa príliš roztekala, ťažko by sa vám cesto točilo do rolády. Kokos použijeme na posypanie samostatne.
Pečenie
Cesto rozdelíme na 4 - 8 častí (podľa toho koľko pletencov/ akej veľkosti chceme pripraviť). Každú časť rozvaľkáme natenko, potrieme plnkou a posypeme kokosom. Zrolujeme a po dĺžke rozrežeme na polovicu. Vzniknuté 2 pásy navzájom prepletáme a zrolujeme ´na slimáčika´.
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pred vložením do rúry potrieme vajíčkom. Pečenie pri teplote 200°C cca 20 -25 minút.
*Namiesto javorového sirupu môžete použiť čakankový sirup.
Nebojte sa použiť celozrnnú múku. Sto gramov nenaruší vizuál ani štruktúru cesta vôbec. Postupne skúste pridávať viac celozrnnej múky (môže tvoriť pokojne polovicu gramáže múky). Vďaka nej budú koláčiky obsahovať viac vlákniny.