Go Back
+ servings

Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou

Vláčny bezlepkový zdravý perník s tekvicou
Vytlačiť recept
5 (hodnotenia: 1)
Štavnatá zdravšia verzia tradičného perníkového koláčika, na ktorej si pochutia malí aj veľkí. 
Typ jedla: Sladké
Cuisine: Bezlepkové, Bezmliečne
Značky: teffová múka, tekvica
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

Mokré ingrediencie

  • 1 hrnček tekvicové pyré*
  • 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený)
  • 1/3 hrnčeka čakankový / ďatľový/ javorový sirup (alebo ich kombinácia)
  • 2 PL aromatický ovocný džem (ideálne malinový)
  • 1/4 hrnčeka mlieko (napr. mandľové)
  • 2 vajíčka

Suché ingrediencie

  • 1 hrnček ovsená múka (bezlepková)
  • 1/2 hrnčeka mandľová múka
  • 1/4 hrnčeka teffová múka tmavá**
  • 1 čl psyllium
  • 1 čl škorica
  • 1 čl perníkové korenie***
  • 1 čl sóda bikarbóna

Poleva

  • 2 PL aromatický ovocný džem
  • 100 g horká čokoláda 70%

Postup

  • Mokré ingrediencie zmiešame habarkou.
  • Suché ingrediencie zmiešame a spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
  • Pečieme na 180°C cca 35 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík sa bude jemne oddeľovať od okrajov.
  • Po vychladnutí potrieme natenko džemom a polejeme roztopenou čokoládou.
  • Ak sa náhodou niečo zvýši na druhý deň, skladujeme v chladničke.

Poznámky

*môžete použiť maslovú tekvicu alebo hokaido, uvariť do mäkka a popučiť (nie rozmixovať)
**teffová múka existuje svetlá a tmavá, tmavá dodáva jemne čokoládovú chuť
*** (resp. mix škorice, klinčeka, muškátového orieška, prípadne zázvoru)

Alternatíva

Môžete použiť aj iné alternatívy bezlepkovej múky, napríklad amarantovú, pšenovú, banánovú, prípadne menšiu časť (1/4 hrnčeka) nahradiť tapioka škrobom. Je dôležité namixovať dobrý pomer suchých a menej suchých múk - napr. teffová a amarantová sú dosť suché múky, preto ak použijete 1 hrnček amarantovej, tak môžete doplniť 1/4 hrnčeka kokosovej a 1/2 hrnčeka mandľovej.
Tu je zopár mojich obľúbených kombinácií:
1 hrnček amarantová múka, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka kokosová
alebo
1/2 hrnčeka amarantová, 1/2 hrnčeka teffová, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka kokosová
alebo
1/2 hrnčeka amarantová, 1/2 hrnčeka teffová, 1/2 hrnčeka mandľová, 1/4 hrnčeka gaštanová
Ak chcete koláčik upiecť vo vyššej forme (typ ako banánový chlieb, použite 3 vajíčka a o 1/4 múky viac - teda spolu 2 hrnčeky múky).
bezlepkový tekvicový perník