Upiecť zdravý a úžasne chutný koláčik bez lepku, bez obilnín a bez cukru nemusí byť až také náročné, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Tento PALEO čokoládový koláč s karfiolom je toho dôkazom.
Čas prípravy30 min.
Pečenie / varenie40 min.
Čas na odstátie30 min.
Celkový čas1 hod. 10 min.
Typ jedla: Sladké
Cuisine: Bez obilnín, Bezlepkové, Low carb, Paleo
Značky: karfiol
Počet porcií: 8
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček karfiol (nasekaný, uvarený)*
- 3 vajíčka
- 1/4 hrnčeka roztopené maslo (alebo kokosový olej)
- 1/3 hrnčeka javorový sirup
Suché ingrediencie
- 1 hrnček mandľová múka
- 1/2 hrnčeka tapioka škrob
- 1/4 hrnčeka kokosová múka
- 2 čl psyllium
- 3 PL kakao
- 1 čl škorica
- 1/4 čl vanilka (sušená)
- 1 čl sóda bikarbóna
- 1 čl pomarančová kôra (sušená)
- 1/4 čl soľ
Karfiol nasekáme na malé kúsky (nožom alebo v sekáčiku) a uvaríme domäkka (cca 10 minút). Scedíme cez sitko, pritlačíme lyžicou, aby sme sa zbavili väčšiny vody.**
Karfiol zmiešame s vajíčkami, rozpusteným maslom a sirupom.
Suché ingrediencie zmiešame spolu a potom spojíme s mokrou karfiolovou zmesou.
Pečieme v menšej forme na pečenie (priemer cca 25 cm), vymastenej maslom, pri teplote 180°C cca 40 minút.
*Ak sa bojíte použiť toľko karfiolu, môžete objem 1 hrnček nakombinovať 1/2 karfiol a 1/2 popučený banán. Potom použite menej javorového sirupu.
**Pokiaľ chcete maximálne využiť benefity karfiolu pre zdravie, je dôležité dodržať špecifický postup prípravy opísaný v článku Sulforafan v brokolici a karfiole bojuje nielen proti rakovine.