PALEO čokoládový koláč s karfiolom
Upiecť zdravý a úžasne chutný koláčik bez lepku, bez obilnín a bez cukru nemusí byť až také náročné, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Tento PALEO čokoládový koláč s karfiolom je toho dôkazom. Chutí tak, že by ste len ťažko uverili ako je možné upiecť ho bez múky. A ešte k tomu pridať karfiol!
Skrytá zelenina je mojou špecialitou, snažím sa ju zakomponovať všade kde sa dá. Najjednoduchšie je to s tekvicou v perníku alebo vo waffliach, karfiol bol pre mňa ďalší experiment. Po uvarení má relatívne neutrálnu chuť a ak do pečenia pridáte kakao, trochu javorového sirupu, vanilku a škoricu, tak vám garantujem, že drvivej väčšine ľudí, ktorí koláč ochutnajú ani nenapadne, že by tam mohol byť ukrytý aj karfiol 🙂 Štruktúra je výborná, koláč sa nedrobí a vydrží aj niekoľko dní v chladničke.
Karfiol patrí k najzdravším druhom zeleniny. Sulforafan v karfiole (ale ja v brokolici, kapuste, kalerábe) je výnimočná látka, ktorá pomáha zabíjať rakovinotvorné bunky, znižovať vysoký krvý tlak, zlepšovať funkciu obličiek aj brániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte. Viac informácií nájdete v článku KARFIOL vo vašej kuchyni.
Ako spracovať karfiol, aby sa zachovali liečivé účinky
V zelenine sa sulforafan nachádza v neaktívnej forme, pre aktivovanie je potrebné zeleninu narušiť krájaním, sekaním, drvením1 Tepelná úprava a tiež mrazenie však bránia sformovaniu sulforafanu. Vďaka štúdii z Veľkej Británie vieme, že existuje spôsob, ako tomu naopak dopomôcť.2 Viac sa dozviete v článku Sulforafan v brokolici a karfiole bojuje nielen proti rakovine.
Vďaka čomu je tento koláč zdravý
KARFIOL
Karfiol má protizápalové účinky, pomáha v liečbe a prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Pomáha znižovať riziko obezity a metabolických ochorení 1, vyrovnávať hladinu hormónov, zlepšovať funkciu obličiek aj brániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte.2 Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a folátov.3 Viac v článku KARFIOL vo vašej kuchyni.
MANDĽOVÁ MÚKA
Mandľová múka zdrojom vitamínu E, silného antioxidantu a magnézia4, ktoré pomáha v prevencii mnohých chorôb. V receptoch ňou môžete nahradiť až 50% múky. Ideálne je, ak si ju pripravíte doma, bude tak kvalitnejšia a výživnejšia. Viac v článku Domáce mandľové mlieko a mandľová múka.
MASLO
Maslo patrí k zdravým tukom a v koláčikoch sa postará o zjemnenie štruktúry. Kvalitné farmárske maslo od kráv pasených na tráve je bohatým zdrojom vitamínov A, D a K2, ktoré sú dôležité napr. pre zdravé zuby a kosti a butyráty s protizápalovým účinkom.6
Ako sa pečie z múky bez obilnín
V tomto recepte je použitá kombinácia mandľovej múky, kokosovej múky a tapioka škrobu. Mandľová múka tvorí základ, zoženiete ju bežne v obchode alebo si ju môžete pripraviť aj doma. Viac sa dozviete v článku Domáce mandľové mlieko a mandľová múka. Kokosová múka ma jemnú chuť bez typickej kokosovej arómy. Veľmi intenzívne saje vodu a koláču dodáva šťavnatú konzistenciu. Tapioka škrob pochádza z koreňa manioku, je typickou prísadou PALEO pečenia. Svojou extra jemnou štruktúrou vhodne dopĺňa mandľovú múku. Zoženiete ho v BIO obchodoch aj v intenetových lekárňach.
Keďže tieto múky neobsahujú lepok, pre vylepšenie štruktúry cesta sa tu pridáva psyllium (vláknina zo skorocela indicého). Zoženiete ho obrem BIO obchodov aj bežne v lekárni. A okrem pečenia ho môžete využiť aj ako účinný prostriedok pri predchádzaní a liečbe zápchy.
Všetky tieto ingrediencie sú trochu netypické, ak ste zvyknutí piecť z tradičnej obilnej múky. Avšak sú oveľa zdravšou alternatívou – neobsahujú lepok, majú znížený obsah sacharidov (teda okrem tapioka škrobu, keďže to je škrob) a naopak oveľa lepšie výživové hodnoty ako napr. ryžová alebo kukuričná múka. Využijete ich v množstve zdravých receptov. Vyskúšajte napríklad Bezlepkový perníkový koláč s tekvicou.
Čím posypať koláč namiesto cukru
Koláč je bez cukru, ako teda nahradiť tú krásnu snehovú cukrovú posýpku? Skúste najemno pomletý kokos. Strúhaný kokos pomeľte v kávovom mlynčeku alebo mixéri na smoothie a posypte cez jemné sitko. Najlepšie je koláč posypať chvíľku po vybratí z rúry.
Paleo čokoládový koláč s karfiolom
Čo potrebujeme
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček karfiol (nasekaný, uvarený)*
- 3 vajíčka
- 1/4 hrnčeka roztopené maslo (alebo kokosový olej)
- 1/3 hrnčeka javorový sirup
Suché ingrediencie
- 1 hrnček mandľová múka
- 1/2 hrnčeka tapioka škrob
- 1/4 hrnčeka kokosová múka
- 2 čl psyllium
- 3 PL kakao
- 1 čl škorica
- 1/4 čl vanilka (sušená)
- 1 čl sóda bikarbóna
- 1 čl pomarančová kôra (sušená)
- 1/4 čl soľ
Postup
- Karfiol nasekáme na malé kúsky (nožom alebo v sekáčiku) a uvaríme domäkka (cca 10 minút). Scedíme cez sitko, pritlačíme lyžicou, aby sme sa zbavili väčšiny vody.**
- Karfiol zmiešame s vajíčkami, rozpusteným maslom a sirupom.
- Suché ingrediencie zmiešame spolu a potom spojíme s mokrou karfiolovou zmesou.
- Pečieme v menšej forme na pečenie (priemer cca 25 cm), vymastenej maslom, pri teplote 180°C cca 40 minút.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- PubMed: Indole-3-carbinol prevents diet-induced obesity through modulation of multiple genes related to adipogenesis, thermogenesis or inflammation in the visceral adipose tissue of mice.
- PubMed: Diet and Helicobacter pylori infection
- WHFoods: Cauliflower
- Healthline: Why Almond Flour Is Better Than Most Other Flours
- Healthline: Butter 101: Nutrition Facts and Health Effects
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.