Vyskúšajte zdravšiu alternatívu obľúbeného perníka - pridajte celozrnnú múku a tekvicové pyré, ktoré sa postará o šťavnatý výsledok!
Čas prípravy15 minutes min.
Pečenie / varenie1 hour hod.
Celkový čas1 hour hod. 15 minutes min.
Počet porcií: 8
Mokré ingrediencie
- 1 hrnček tekvicové pyré
- 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený alebo maslo)
- 1/2 hrnčeka čakankový sirup (alebo 1/3 hrnčeka javorový/ ďatľový sirup)
- 3 PL džem (malinový/ šípkový/ marhuľový)
- 1/3 hrnčeka mandľové mlieko/ voda (ak je cesto príliš husté - závisí od použitej múky)
- 2 vajíčka
- 2 PL kakao (nemusí byť)
Suché ingrediencie
- 1 hrnček špaldová polohrubá celozrnná múka*
- 1/2 hrnčeka špaldová hladká múka*
- 1/4 hrnčeka teffová múka** (ak nemáte, použite špaldovú)
- 1/2 čl soľ
- 1 čl sóda bikarbóna
- 1 čl škorica
- 1 čl perníkové korenie ***
- orechy na posypanie
Samostatne najskôr zmiešame mokré a suché ingrediencie.
Suché ingrediencie spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
Pečieme na 165°C cca 60 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík bude pevný na povrchu a bude sa jemne oddeľovať od okrajov.
Perník by mal byť šťavnatý, nie suchý. Výsledok závisi od použitých druhov múky a hustoty tekvicového pyré.
* Ideálne je skombinovať hladkú a polohrubú múku, jedna z nich by mala byť celozrnná a môžete pridať trochu bezlepkovej múky, napr. nutrične bohatú teffovú múku.
**Teffovú múku zoženiete v BIO obchodoch a už aj v predajniach DM. Dodá perníku jemne čokoládovú chuť.
*** Resp. mix škorice, klinčeka, muškátového orieška, prípadne zázvoru. Perníkové korenie nájdete bežne v potravinách. Pozor, nie je to perníkový prášok, ktorý obsahuje prášok do pečiva, ale čisté perníkové koreniny.
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare domäkka. Vodu scedíme, trochu vody môže ostať. Tekvicu popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou, nemixujeme mixérom.