• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Raňajky Top Zdravé sladkosti

Zdravý raňajkový perník s tekvicou

Janka Posted On 21 februára, 2019
2


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Prejsť na recept Vytlačiť recept

Tento perník si zamilujú všetci. Je to ten koláč, ktorý napečiete pre návštevu a budú si ho pýtať aj nabudúce! Ako dieťa som milovala perník, vtedy sme však do receptu pridávali veľa mlieka a oleja. Dnes robím túto zdravšiu verziu a jedla by som ho aj každý deň. O mäkkučký a šťavnatý výsledok sa postará tekvicové pyré a bonusom je, že aj keď môj manžel tekvicu veľmi nemusí, tomuto perníku neodolá.

Jedna tekvica – niekoľko receptov

Keď kúpim veľkú tekvicu, vyrobím z nej chutnú polievku, časť upečiem v rúre a použijem do teplého šalátu a zo zvyšku uvarím tekvicové pyré. Pyré použijem na tento perník, prípadne brumíkov a stále mi zostane aspoň 1 hrnček, ktorý šupnem do mrazničky a vytiahnem nabudúce.

Príprava nie je náročná (hlavne ak ste si vopred uvarili pyré). Mixovanie viacerých druhov múk sa postará o chutnejší výsledok, rovnako aj koreniny a pridanie džemu do cesta. Môžete ho upiecť aj ako koláč vo vačšej forme (cca 20 x 30 cm alebo okrúhla o priemere cca 26 cm) a po upečení potrieť džemom a poliať čokoládou – ako v tejto bezlepkovej verzii.

 

Tekvica je bohatým zdrojom vitamínu A a draslíka. Obsahuje viac draslíka ako banán. Zároveň ju dostanete kúpiť z lokálnych zdrojov a nemusí na Slovensko putovať ako banán, strhnutý zo stromu ešte zelený. Tekvica v chladnom počasí zahreje a priaznivo pôsobí na žalúdok a slezinu.

 

maslová tekvica

 


Ako uvariť tekvicové pyré:

Tekvicu (ideálne maslovú alebo aj hokaido) umyjeme, ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare, prípadne v tlakovom hrnci. Vo vode stačí variť cca 10 minút podľa toho na aké veľké kúsky ste ju nakrájali. Tekvicu scedíme, ale trochu vody môže ostať. Ideálne je, ak tekvicu potom popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou. Ak tekvicu rozmixujete, štruktúra bude príliš tekutá a perník bude potom príliš mäkký, preto stačí popučiť.

 

Zdravý raňajkový perník s tekvicou

Zdravý raňajkový perník s tekvicou


Vďaka čomu je tento perník zdravší

Rada pridávam do pečenia zeleninu. Je to skvelý spôsob ako zvýšiť nutričnú hodnotu pečiva a výsledok je nielen chutný, šťavnatý, ale aj sýtejší. Zároveň ak by vaše deti inak tekvicu nezjedli, stačí ju skryť do perníka či waflí a každý je spokojný 🙂

 

TEKVICA

Maslová tekvica je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu A. Vitamín A je silný antioxidant, posilňuje zdravie pokožky, zraku a slizníc. Výskum poukazuje na to, že vitamín A pomáha chrániť pred rizikom rakoviny pľúc a ústnej dutiny. Tekvica je zdrojom draslíka, vitamínov B a magnézia.1


TEFFOVÁ MÚKA

Teffová múka dodá chlebíku výnimočnú plnšiu chuť, ktorá pripomína čokoládu. Teff je pseudoobilnina označovaná ako nutričný zázrak.  Teffová múka je zdrojom esenciálnych aminokyselín (vrátane lyzínu a tryptofánu) a má vysoký obsah vlákniny.2 Kúpite ju aj v predajniach DM.


KOKOSOVÝ OLEJ

Kokosový olej je vhodnejší ako slnečnicový, ktorý sa bežne v receptoch na perníkový koláč používal. Slnečnicový aj repkový olej sú tzv. zápalové oleje, teda podporujú zápal v tele. Naopak kokosový olej je protizápalový 3 a nájde uplatnenie nielen v kuchyni.


ČAKANKOVÝ SIRUP

Čakankový sirup patrí medzi zdravšie alternatívy cukru. Má nízky glykemický index, vysoký obsah prebiotickej vlákniny a je vhodný aj pri low carb a keto diéte. Zoženiete ho napr. v DM alebo v obchodoch so zdravou výživou.


Zdravý raňajkový perník s tekvicou

Zdravý raňajkový perník s tekvicou


Zdravý raňajkový perník s tekvicou

Vytlačiť recept
5 (hodnotenia: 1)
Vyskúšajte zdravšiu alternatívu obľúbeného perníka - pridajte celozrnnú múku a tekvicové pyré, ktoré sa postará o šťavnatý výsledok!
Čas prípravy15 min.
Pečenie / varenie1 hod.
Celkový čas1 hod. 15 min.
Počet porcií: 8

Čo potrebujeme

Mokré ingrediencie

  • 1 hrnček tekvicové pyré
  • 1/3 hrnčeka kokosový olej (roztopený alebo maslo)
  • 1/2 hrnčeka čakankový sirup (alebo 1/3 hrnčeka javorový/ ďatľový sirup)
  • 3 PL džem (malinový/ šípkový/ marhuľový)
  • 1/3 hrnčeka mandľové mlieko/ voda (ak je cesto príliš husté - závisí od použitej múky)
  • 2 vajíčka
  • 2 PL kakao (nemusí byť)

Suché ingrediencie

  • 1 hrnček špaldová polohrubá celozrnná múka*
  • 1/2 hrnčeka špaldová hladká múka*
  • 1/4 hrnčeka teffová múka** (ak nemáte, použite špaldovú)
  • 1/2 čl soľ
  • 1 čl sóda bikarbóna
  • 1 čl škorica
  • 1 čl perníkové korenie ***
  • orechy na posypanie

Postup

  • Samostatne najskôr zmiešame mokré a suché ingrediencie.
  • Suché ingrediencie spojíme s mokrými. Jemne premiešame. Preložíme do formy vymastenej maslom. Posypeme nasekanými orechami.
  • Pečieme na 165°C cca 60 minút. Odsledujte si podľa vlastnej rúry. Upečený chlebík bude pevný na povrchu a bude sa jemne oddeľovať od okrajov.
  • Perník by mal byť šťavnatý, nie suchý. Výsledok závisi od použitých druhov múky a hustoty tekvicového pyré.

Poznámky

* Ideálne je skombinovať hladkú a polohrubú múku, jedna z nich by mala byť celozrnná a môžete pridať trochu bezlepkovej múky, napr. nutrične bohatú teffovú múku.
**Teffovú múku zoženiete v BIO obchodoch a už aj v predajniach DM. Dodá perníku jemne čokoládovú chuť.
*** Resp. mix škorice, klinčeka, muškátového orieška, prípadne zázvoru. Perníkové korenie nájdete bežne v potravinách. Pozor, nie je to perníkový prášok, ktorý obsahuje prášok do pečiva, ale čisté perníkové koreniny.
 
Ako uvariť tekvicové pyré:
Tekvicu ošúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na kocky. Uvaríme v malom množstve vody alebo na pare domäkka. Vodu scedíme, trochu vody môže ostať. Tekvicu popučíte pučidlom na zemiaky alebo vidličkou, nemixujeme mixérom.

Referencie & Zdroje:

  1. Healthline: 6 Health Benefits of Vitamin A, Backed by Science
  2. ReserchGate: Teff: Nutrient Composition and Health Benefits
  3. PubMed: Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bezmliečnecelozrnnéľahko stráviteľnéz trvanlivých potravín


Možno sa vám bude páčiť
Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou
22 júna, 2021
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
komentáre 2

Raya
14 apríla, 2020 o 1:31 pm
Odpovedať

5 stars
This bread helped me with my sweet cravings !! It’s the best sweet healthy breakfast alternative ! When I want an extra sweet Flavor, I add a bit of honey or peanut butter spread 😊 , love it 🥰!!


    Janka
    14 apríla, 2020 o 1:35 pm
    Odpovedať

    Thanks Raya! It is my favorite too! I could bake it every week 🙂 It´s delicious with some apricot jam too.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (2) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    mental wellness

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad
Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰 Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰⁠
Áno, aj takto by sa dala nazvať táto fantastická domáca granola inšpirovaná receptom z knihy Končím s cukrom od  Sarah Wilson.⁠
Je hotová do polhodinky, voňavá a sladká aj bez cukru😋⁠
⁠
Čo na ňu potrebujete? ⁠
⁠
Semienka a oriešky - napríklad mandle, lieskovce, slnečnicové semienka, chia semienka, prípadne konopné semienka a kokosové chipsy. K tomu trochu kokosového oleja, vanilky či škorice. Ja zvyknem občas pridať aj pohánku, ktorú predtým 12 hodín namáčam alebo nechám naklíčiť a potom vysuším v rúre pri cca 100°C. ⁠
⁠
Množstvo môžete prispôsobiť veľkosti plechu, ale na jeden veľký plech by to bolo cca:⁠
⁠
- 2 hrnčeky kokosových chipsov⁠
- 1 hrnček nasekaných mandlí⁠
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semienok⁠
- 1/2 hrnčeka pohánky (alebo iné orechy/semienka)⁠
- 2 lyžice chia semienok ⁠
- 1/4 lyžičky vanilky v prášku⁠
- 1 lyžička škorice ⁠
- 1-2 lyžice roztopeného kokosového oleja⁠
⁠
⁠
1. Semienka a orechy premiešame na plechu vystlanom papierom na pečenie.⁠
⁠
2. Primiešame škoricu a vanilku a potom pokvapkáme roztopeným kokosovým olejom. Dobre premiešame, aby sa semienka obalili olejom.⁠
⁠
3. Pečieme pri 160°C cca 20 minút dozlatista. Počas pečenia pár krát premiešame.⁠
⁠
4. Po vychladnutí skladujeme v uzatvorenej nádobe, niekoľko dní pri izbovej teplote alebo dlhšie v chladničke.⁠
⁠
⁠
Chutí výborne s jogurtom na raňajky alebo len tak, na chrumkanie.⁠
A je to veľmi vďačný darček🎁 Vždy keď som ju pre niekoho nachystala pod stromček alebo ako darček k narodeninám, tak to malo obrovský úspech :) ⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #sladkepecenie⁠
#bezcukru #energia #vegan #paleo #keto #zdravie #zdrave #zdravakuchyna #granola #domacagranola #kokos #bezlepkove #pohanka #mandle #zdraveranajky #ranajky
Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťa Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťažované viac ako inokedy? 

Nielenže chodíme menej von a trávime viac času pred počítačom alebo dlhé večery pred telkou, ale tiež suchší vzduch v interiéri vysúša sliznicu očí (aj nosa), čo tiež prispieva k problémom. A to ešte nespomínam študentov, ktorí posledné roky trávia podstatne viac času pred obrazovkami počítačov, však?

Kvapky do očí možno prinesú chvíľkovú úľavu, ale problém neriešia. Svoje oči však môžeme podporiť tým, že telu dodáme živiny, ktoré potrebuje na to, aby sa sliznice regenerovali a abz nám zrak dobre slúžil 👍

Zároveň vhodné živiny pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii aj kataraktom (šedému zákalu).

👀 Aké živiny potrebujú zdravé oči? 🥦🥕🥬

vitamín A, vitamín C a E, omega-3 mastné kyseliny,  zinok a rastlinné flavonoidy - luteín, zeaxantín a antokyanidíny

👀 VITAMÍN A
aktívna forma - retinol sa nachádza napr. v pečienke aj vo vajíčkach, rastlinný provitamín A nájdete v oranžovej zelenine, skvelým zdrojom sú batáty, žltá a červená paprika, mango, cantaloupe melón aj špenát. Na to, aby telo vedelo skonvertovať provitamín A na aktívnu formu je dôležité konzumovať ho s tukom.

👀 VITAMÍN C
tento dôležitý antioxidant nájdete v prírodnej forme v brokolici a kapustovitej zelenine, farebnej paprike či bobuľovitom ovocí (čučoriedky, brusnice)

👀 VITAMÍN E
z mandlí, slnečnicových semienok či vlašských orechov

👀 OMEGA-3
z lososa, rybieho oleja, chia a konopných semienok

👀 ZINOK
z vaječných žĺtkov, pečienky, hydiny, tekvicových semienok  a mandlí

👀 LUTEÍN a ZEAXANTÍN
z cukety, brokolice, špenátu, kelu, kukurice, pomarančov, vaječného žĺtka a tekvice

👀 ANTOKYANIDÍNY
z čučoriedok, černíc, granátového jablka, fialových zemiakov, cvikly a červenej kapusty

Môj tip: 
Ja viem, že čučoriedky sa dajú zohnať celý rok, ale ja mimo sezóny najradšej kupujem mrazom sušené ovocie, ktoré si zachováva maximum živín a bolo zamrazené ihneď po zbere, napr. od @brixproducts

Tipy na chutné recepty 😋 nájdete na webe. 
Link je v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdrave #zdravejedlo #zdravie #zdravevarenie #zdraveoci #oci #nutricnaterapia #vyzivoveporadenstvo #prevencia #zdravyzrak
Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj u mňa to tak bolo. Potom nasleduje hlbší pohľad, do mysle, do srdca, do duše...⁠
⁠
Novú vedenú meditáciu Dôverujem svojmu telu nájdete na YouTube. 👉Link je v BIO.⁠
⁠
⁠
Janka 🤗 ⁠
⁠
⁠
⁠
@jana_rutrich_zamboriova⁠
⁠
#meditacia #uzdravenie #vedenameditacia #zdravie⁠
#teloamysel #dusa #inspiracia #dovera #liekpredusu
Sviatočné obdobie prináša veľa krásnych mome Sviatočné obdobie prináša veľa krásnych momentov a tešíme sa naňho celý rok, ale buďme úprimní, častokrát je to záťaž - nielen na trávenie, aj aj na celé telo. Nehovoriac o strese, ktorý častokrát prináša. A stáva sa, že práve toto obdobie vyprovokuje chronické zdravotné ťažkosti k tomu, aby sa prejavili. Fyzické aj mentálne.⁠
⁠
O to dôležitejšie je preto dopriať si starostlivosť o seba samého a vyvážiť napríklad efekt extra cukru na telo aj mozog. Napríklad aj šálkou zlatého mlieka s kurkumou. ⁠
⁠
Prečo? Kurkuma má výrazné protizápalové a detoxikačné účinky, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi aj rozpúšťať hlieny. To je však len začiatok, kurkuma pôsobí upokojujúco a dokonca pomáha aj pri liečbe stavov úzkosti a depresie. ⁠
⁠
Ja zvyknem občas kurkumu skombinovať aj s ashwagandhou alebo s mojou obľúbenou kulinárskou hubou - korálovcom. Ten je známy aj pod názvom lion´s mane a pomáha napríklad upokojovať nervový systém, podporovať neurogenézu, chrániť tráviaci trakt a podobne ako kurkuma pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi a pôsobí priaznivo pri liečbe úzkosti a depresie. A chutí výborne :)⁠
⁠
⁠
Recept ⁠
KURKUMA LATTE:⁠
⁠
- 1 hrnček rastlinné mlieko⁠
- 1/4 lyžičky kurkumy⁠
- štipka čierneho korenia, mletého zázvoru, ⁠
kardamomu, ashwagandhy alebo korálovca (podľa chuti)⁠
- trochu medu (ale nemusí byť, ak je mlieko sladké)⁠
- 1/2 lyžičky kokosového oleja⁠
⁠
Mlieko ohrejeme, primiešame koreniny a napeníme pomocou trysky z kávovaru alebo metličky na šľahanie latte.⁠ Alebo len tak pomiešame :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #protizapalove #vegan⁠
#kurkuma #kurkumalatte #zlatemlieko #turmeric #turmericlatte #goldenmilk #horucidrink #ashwagandha #lionsmane #hericium #koralovec #adaptogeny #adaptogens #depresia #uzkost #stres #pokoj #oddych
Niekedy sa človek môže stratiť v tej záplave Niekedy sa človek môže stratiť v tej záplave odporujúcich si rád a názorov - jesť mäso, nejesť mäso, jesť iba mäso (najnovšia móda...)? Škodí lepok? Ako je to s mliekom? A čo lektíny....? A to ani nespomínam komplikovanejšie otázky dnešnej doby.... čo je pre nás najlepšie?⁠
⁠
Najväčší odborník je pre mňa človek, ktorý nepresadzuje tvrdohlavo svoju pravdu, ale povie, že informácie, ktoré ponúka predstavujú časť pravdy a nie celú pravdu. Najväčší odborník je pre mňa človek, ktorý prizná, že je viac toho čo nevieme, ako toho čo vieme... ⁠
⁠
Veda nie je uzavretá vec. Častokrát objavíme ako niečo funguje v tele alebo v prírode a zaškatuľkujeme to ako objasnené. A potom zistíme, že opak je pravdou alebo že to bola len jedna časť skladačky.⁠
⁠
Ako teda nájsť odpoveď na otázku: Čo je PRE MŇA to najlepšie?⁠
⁠
Nemyslím si, že vám ju dá nejaký influencer na sociálnej sieti. A nedá vám ju väčšinou ani lekár, či najnovšia kniha o zdravej výžive. ⁠
⁠
Myslím si, že si na túto otázku môžeme zodpovedať len každý sám za seba. Nikto nás nepozná lepšie ako my sami. A aj my sami častokrát zamykáme dvere pred určitými aspektami svojho života a nechceme ich vidieť jasne... je jednoduchšie zhodiť príčinu ťažkostí na niečo mimo nás, na gény, baktérie, toxíny, lepok... zoznam je dlhý.⁠
⁠
No je to celá pravda? Alebo len kúsok pravdy?⁠
⁠
Sme naozaj takí bezmocní, ako sa zdá? ⁠
⁠
Bojuje naše telo proti nám? ⁠
⁠
Prečo by to robilo?⁠
⁠
Možno je pravda vo hviezdach. No ak sme my všetci stvorení z hviezdneho prachu, tak je pravda priamo v nás. Možno nastal čas hľadať odpovede vo vlastnom vnútri. ⁠
⁠
Čo myslíte?⁠
⁠
⁠
#zdravie #zdravavyziva #odpovede #koucing #perspektiva #uzdravenie #intuicia #hladanie ⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies