Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu
Moje prvé pokusy s hnedou ryžou nedopadli veľmi slávne. Ryža sa varila hodinu a výsledok aj tak nebol podľa môjho očakávania. Načas som to vzdala… Avšak pri čítaní knihy od Dr. Williama Li, Eat to beat disease (ako poraziť chorobu jedlom) som bola veľmi motivovaná variť hnedú ryžu častejšie. Tak som skúšala googliť, či existuje nejaký lepší spôsob prípravy ako ten tradičný, ktorý je uvedený na každom obale. A našla som ho – konečne spôsob ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu!
Uvarte hnedú ryžu ako varíte cestoviny
Čo to znamená? Hodíte ryžu do vriacej vody, ale nie 2-3 násobku vody. Použite väčšie množstvo – dokonca cca 5 -10 násobok vody. Ryža sa varí tak 35 – 40 minút. Potom ju scedíte ako cestoviny. Necháte pod pokrievkou v teplom hrnci postáť ešte 5-10 minút. Výsledok je úžasný a pochutnajú si aj deti, aj vymýšľavý manžel 🙂
Obávate sa arzénu v hnedej ryži?
Eliminujete ho namáčaním cez noc a varením ryže vo väčšom množstve vody.
Najzdravší spôsob prípravy hnedej ryže
V Ázii sa hnedá ryža často necháva pred uvarením namáčať vo vode 24 – 72 hodín. Vodu je potrebné každých 12 hodín vymeniť. Po namáčaní je ryža ľahšie stráviteľná. Jedným z hlavných cieľov namáčania obilnín je eliminácia kyseliny fytovej. Kyselina fytová viaže minerály ako vápnik, fostor, horčík a zinok a tak znižuje ich využiteľnosť v organizme.1 Nachádza sa predovšetkým v obilninách a strukovinách.
Výskumy dokazujú, že samotné namáčanie však na elimináciu antinutrientov nestačí. Čo teda prináša najlepšie výsledky? FERMENTÁCIA.2 Obilniny fermentujeme tak, že pri ich namáčaní do vody pridáme látku, ktorá pomôže fermentáciu naštartovať – napríklad lyžicu jogurtu, citrónovú šťavu alebo jablčný ocot.
Pri fermentácii sa vo vode tvoria malé bublinky, vidíte ich hlavne keď ryžu jemne premiešate lyžicou.
Ako eliminovať arzén v hnedej ryži
Možno ste už počuli o tom, že ryža môže obsahovať arzén. Ten sa môže nachádzať primárne v šupke, ktorá je v hnedej ryži zachovaná. To je ďalší dôvod prečo ju vopred namáčať. Výskumy ukazujú, že namáčaním a varením v min. 5 – násobnom množstve vody sa väčšina arzénu (cca 72%) eliminuje.3
Arzén je rozpustný vo vode, preto práve voda pomáha arzén vyplaviť zo zrna ryže. Ak varíte ryžu v ryžovare alebo štandardne len v 2-násobku vody, kedy sa všetka voda absorbuje do zrna, arzén sa dostane späť do ryže. Namáčanie a varenie vo väčšom množstve vody a následné odstránenie zbytkovej vody pomáha teda arzén výrazne odstrániť.3
Samozrejme je dôležité zvoliť si aj kvalitnú značku ryže, ideálne v BIO kvalite. Mimochodom najbezpečnejšia ryža pochádza z Indie, Pakistanu a Kalifornie.3
Dátum expirácie je dôležitý
Aj keď ryža patrí k trvanlivým výrobkom, nie je vhodné ju doma skladovať príliš dlho. Prírodné oleje, ktoré sa nachádzajú v hnedej ryži sa po 6 – 8 mesiacoch znehodnotia, preto si nerobte veľké zásoby.4
Viac informácií o tom, prečo je hnedá ryža oveľa zdravšia nájdete v článku HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni.
Referencie & Zdroje:
- PubMed: Reduction of phytic acid and enhancement of bioavailable micronutrients in food grains
- ScienceDirect: Effects of soaking, germination and fermentation on phytic acid, total and in vitro soluble zinc in brown rice
- BBC.co.uk: Should I be concerned about arsenic in my rice?
- William Li: Eat to beat disease (2019), str.141
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.