• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé potraviny

STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni

Janka Posted On 27 januára, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

stonkovy zeler
ZELER
vo vašej kuchyni

Potenciál zeleru pre naše zdravie je taký výnimočný, že sa o ňom píšu samostatné knihy. Je bohatým zdrojom silných antioxidantov s protizápalovým účinkom, ktoré tiež pomáhajú pri detoxikácii organizmu a v boji s rakovinou a neurologickými ochoreniami. 

Čo obsahuje
STONKOVÝ ZELER

Stonkový zeler obsahuje beta karotény, vitamín C a mangán. Je bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha v prevencii vzniku krvných zrazenín.

K najúčinnejším látkam pre naše telo patria fytonutrienty apigenín a luteolín, ktoré pomáhajú pri neurologických ochoreniach a liečbe rakoviny.

Nachádza sa v ňom luteín a zeaxantín, ktoré chránia zdravie očí a kyselina kávová a kaempferol so silnými protizápalovými účinkami.1

stonbkový zeler

Možno ste už počuli o prospešných účinkoch zelerovej štavy. Šťava si však v porovnaní s celou zeleninou nezachováva vlákninu, ktorá je prospešná pre naše trávenie a pomáha predĺžiť pocit sýtosti. Preto jesť zeler je zdravšie ako piť len jeho šťavu. 

Zeler ľahko zaradíte do jedálnička v rôznej podobe. Poslúži nielen ako prísada do zdravého smoothie, ale aj ako náhrada papriky do šalátov, môžete ho nakombinovať do zeleninových jedál alebo len tak chrumkať s dipom.

stonkový zeler, mrkva a paprika

Ako STONKOVÝ ZELER pomáha:

Je zdrojom antioxidantov​

Zeler obsahuje široké spektrum silných antioxidantov, napr. apigenín, kvercetín, luteolín, kaempferol, kyselinu ferulovú a kyselinu kávovú s výraznými protizápalovými účinkami.2

Zlepšuje pamäť​

Apigenín v zeleri podporuje neurogenézu (tvorbu neurónov) a pomáha pri učení a zlepšovaní pamäte.3 Luteolín tiež podporuje kognitívne zdravie hlavne u starších ľudí tým, že znižuje vekom podmienené zápaly v mozgu.4 

Podporuje zdravé trávenie

Zeler obsahuje apiuman, polysacharid na báze pektínu, ktorý zlepšuje integritu výstelky žalúdka a znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov.5 Je tiež dobrým zdrojom vlákniny, prospešnej pre trávenie.

Pomáha pri liečbe neurologických chorôb

Zeler obsahuje apigenín, ktorý vykazuje pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.6

Redukuje riziko vzniku metastáz

Zeler obsahuje luteolín, ktorý dokáže zabíjať rakoviné bunky a podľa štúdií je spájaný s rudukciou rizika vzniku metastáz pri rakovine prsníka.7

Môže pomôcť v prevencii
a liečbe rakoviny

Nové výskumy poukazujú na to, že apigenín, ktorý sa nachádza aj v zeleri, má výrazný potenciál v prevencii a liečbe rakoviny aj vďaka tomu, že pomáha spúšťať apoptózu a autofágiu buniek.8

Má antibakteriálne a antivírusové účinky

Zeler obsahuje apigenín, ktorý má preukázateľné antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. Skúma sa jeho účinnosť podľa konkrétnych kmeňov baktérií a vírusov.9

Chráni zdravie očí

Zeler obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak a chránia oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.10

Ďalšie benefity

Zeler pomáha pri detoxikácii, má zásaditý efekt vďaka čomu neutralizuje kyslé potraviny. Obsahuje málo kalórií a má nízky glykemický index.

NAJZDRAVŠÍspôsob prípravy zeleru

zelerovy dzus

Stonkový zeler môžete odšťaviť alebo rozmixovať do smoothie. Rozmixovať celý zeler je lepšie, keďže v ňom zostane aj prospešná vláknina. Výborne sa kombinuje s uhorkou, jablkom, avokádom a banánom.

Zeler môžete jesť surový, kombinovať ho napr. s dipom alebo pridávať do studených šalátov. Môžete ho pridať aj do teplého šalátu, pričom ho 1-2 minútky orestujete na panvici. Výborne chutí v kombinácii s brusnicami v teplom quinoa šaláte.

ZHRNUTIE:​

  • Jedzte zeler surový alebo len krátko uvarený na pare, prípadne krátko orestovaný na panvici, pre zachovanie väčšiny živín.
  • Pridávajte zeler do zdravých očistných zeleninových smoothies.
  • Pridajte zeler do studených aj teplých šalátov, ktorým dodá chrumkavý efekt a osviežujúcu chuť.
  • Zelerovú vňať použite do polievok a vývarov.

Nákup a skladovanie

V obchode spoznáte čerstvý zeler podľa toho, že výhonok sa ľahko zlomí. Ak sa iba ohne, už je v obchode dlho. Všimnite si tiež konce výhonkov – ak sú svieže a zelené, zeler je čerstvý. Ak sú však belšie, suché, s dierkami – zeler už nebude taký šťavnatý.

Zeler patrí do zoznamu zeleniny a ovocia, ktoré je lepšie kupovať v BIO kvalite (zoženiete napr. v Kauflande), kvôli náchylnosti na obsah zvyškových pesticídov.

Skladujte ho v chladničke zabalený v papierovej utierke a alobale max. týždeň, potom stráca živiny. Rovnako dôležité je krájať alebo mixovať ho až tesne pred konzumáciou.

stonkový zeler

Recepty so stonkovým zelerom

Tuniakový šalát s cícerom a zelerom

Chutný a osviežujúci šalát je výborný ako desiata, ktorá vám dodá energiu na celé hodiny.

recept

Teplý quinoa šalát so zelerom a brusnicami

Osviežujúci a super rýchly teplý šalát vyniká plnosťou chutí. 

recept

Pikantný zelerový šalát so sezamom

Úžasne jednoduchý šalát, ktorý doladí steak, rybu aj raňajkové vajíčka či sendvič.

recept

Zelerové a mrkvové tyčinky
s mandľovým maslom

Dokonalá kombinácia sladkej a slanej chuti a k tomu chrumkavý efekt. Keď ochutnáte, neodoláte.

Referencie & Zdroje

  1. WHFoods: Celery
  2. WHFoods: Celery
  3. Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
  4. PubMed: Luteolin Inhibits Microglia and Alters Hippocampal-Dependent Spatial Working Memory in Aged Mice
  5. PubMed: Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats.
  6. Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
  7. University of Missouri: Natural Compound Found in Herbs, Vegetables Could Improve Treatment of Triple-Negative Breast Cancer in Women
  8. PubMed: Apigenin in cancer therapy: anti-cancer effects and mechanisms of action
  9. Researchgate: A Review on Flavonoid Apigenin: Dietary Intake, ADME, Antimicrobial Effects, and Interactions with Human Gut Microbiota
  10. SemanticScholar: Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating





nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies