• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Zdravé potraviny

STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni

Janka Posted On 27 januára, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

stonkovy zeler
ZELER
vo vašej kuchyni

Potenciál zeleru pre naše zdravie je taký výnimočný, že sa o ňom píšu samostatné knihy. Je bohatým zdrojom silných antioxidantov s protizápalovým účinkom, ktoré tiež pomáhajú pri detoxikácii organizmu a v boji s rakovinou a neurologickými ochoreniami. 

Čo obsahuje
STONKOVÝ ZELER

Stonkový zeler obsahuje beta karotény, vitamín C a mangán. Je bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha v prevencii vzniku krvných zrazenín.

K najúčinnejším látkam pre naše telo patria fytonutrienty apigenín a luteolín, ktoré pomáhajú pri neurologických ochoreniach a liečbe rakoviny.

Nachádza sa v ňom luteín a zeaxantín, ktoré chránia zdravie očí a kyselina kávová a kaempferol so silnými protizápalovými účinkami.1

stonbkový zeler

Možno ste už počuli o prospešných účinkoch zelerovej štavy. Šťava si však v porovnaní s celou zeleninou nezachováva vlákninu, ktorá je prospešná pre naše trávenie a pomáha predĺžiť pocit sýtosti. Preto jesť zeler je zdravšie ako piť len jeho šťavu. 

Zeler ľahko zaradíte do jedálnička v rôznej podobe. Poslúži nielen ako prísada do zdravého smoothie, ale aj ako náhrada papriky do šalátov, môžete ho nakombinovať do zeleninových jedál alebo len tak chrumkať s dipom.

stonkový zeler, mrkva a paprika

Ako STONKOVÝ ZELER pomáha:

Je zdrojom antioxidantov​

Zeler obsahuje široké spektrum silných antioxidantov, napr. apigenín, kvercetín, luteolín, kaempferol, kyselinu ferulovú a kyselinu kávovú s výraznými protizápalovými účinkami.2

Zlepšuje pamäť​

Apigenín v zeleri podporuje neurogenézu (tvorbu neurónov) a pomáha pri učení a zlepšovaní pamäte.3 Luteolín tiež podporuje kognitívne zdravie hlavne u starších ľudí tým, že znižuje vekom podmienené zápaly v mozgu.4 

Podporuje zdravé trávenie

Zeler obsahuje apiuman, polysacharid na báze pektínu, ktorý zlepšuje integritu výstelky žalúdka a znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov.5 Je tiež dobrým zdrojom vlákniny, prospešnej pre trávenie.

Pomáha pri liečbe neurologických chorôb

Zeler obsahuje apigenín, ktorý vykazuje pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.6

Redukuje riziko vzniku metastáz

Zeler obsahuje luteolín, ktorý dokáže zabíjať rakoviné bunky a podľa štúdií je spájaný s rudukciou rizika vzniku metastáz pri rakovine prsníka.7

Môže pomôcť v prevencii
a liečbe rakoviny

Nové výskumy poukazujú na to, že apigenín, ktorý sa nachádza aj v zeleri, má výrazný potenciál v prevencii a liečbe rakoviny aj vďaka tomu, že pomáha spúšťať apoptózu a autofágiu buniek.8

Má antibakteriálne a antivírusové účinky

Zeler obsahuje apigenín, ktorý má preukázateľné antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. Skúma sa jeho účinnosť podľa konkrétnych kmeňov baktérií a vírusov.9

Chráni zdravie očí

Zeler obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak a chránia oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.10

Ďalšie benefity

Zeler pomáha pri detoxikácii, má zásaditý efekt vďaka čomu neutralizuje kyslé potraviny. Obsahuje málo kalórií a má nízky glykemický index.

NAJZDRAVŠÍspôsob prípravy zeleru

zelerovy dzus

Stonkový zeler môžete odšťaviť alebo rozmixovať do smoothie. Rozmixovať celý zeler je lepšie, keďže v ňom zostane aj prospešná vláknina. Výborne sa kombinuje s uhorkou, jablkom, avokádom a banánom.

Zeler môžete jesť surový, kombinovať ho napr. s dipom alebo pridávať do studených šalátov. Môžete ho pridať aj do teplého šalátu, pričom ho 1-2 minútky orestujete na panvici. Výborne chutí v kombinácii s brusnicami v teplom quinoa šaláte.

ZHRNUTIE:​

  • Jedzte zeler surový alebo len krátko uvarený na pare, prípadne krátko orestovaný na panvici, pre zachovanie väčšiny živín.
  • Pridávajte zeler do zdravých očistných zeleninových smoothies.
  • Pridajte zeler do studených aj teplých šalátov, ktorým dodá chrumkavý efekt a osviežujúcu chuť.
  • Zelerovú vňať použite do polievok a vývarov.

Nákup a skladovanie

V obchode spoznáte čerstvý zeler podľa toho, že výhonok sa ľahko zlomí. Ak sa iba ohne, už je v obchode dlho. Všimnite si tiež konce výhonkov – ak sú svieže a zelené, zeler je čerstvý. Ak sú však belšie, suché, s dierkami – zeler už nebude taký šťavnatý.

Zeler patrí do zoznamu zeleniny a ovocia, ktoré je lepšie kupovať v BIO kvalite (zoženiete napr. v Kauflande), kvôli náchylnosti na obsah zvyškových pesticídov.

Skladujte ho v chladničke zabalený v papierovej utierke a alobale max. týždeň, potom stráca živiny. Rovnako dôležité je krájať alebo mixovať ho až tesne pred konzumáciou.

stonkový zeler

Recepty so stonkovým zelerom

Tuniakový šalát s cícerom a zelerom

Chutný a osviežujúci šalát je výborný ako desiata, ktorá vám dodá energiu na celé hodiny.

recept

Teplý quinoa šalát so zelerom a brusnicami

Osviežujúci a super rýchly teplý šalát vyniká plnosťou chutí. 

recept

Pikantný zelerový šalát so sezamom

Úžasne jednoduchý šalát, ktorý doladí steak, rybu aj raňajkové vajíčka či sendvič.

recept

Zelerové a mrkvové tyčinky
s mandľovým maslom

Dokonalá kombinácia sladkej a slanej chuti a k tomu chrumkavý efekt. Keď ochutnáte, neodoláte.

Referencie & Zdroje

  1. WHFoods: Celery
  2. WHFoods: Celery
  3. Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
  4. PubMed: Luteolin Inhibits Microglia and Alters Hippocampal-Dependent Spatial Working Memory in Aged Mice
  5. PubMed: Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats.
  6. Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
  7. University of Missouri: Natural Compound Found in Herbs, Vegetables Could Improve Treatment of Triple-Negative Breast Cancer in Women
  8. PubMed: Apigenin in cancer therapy: anti-cancer effects and mechanisms of action
  9. Researchgate: A Review on Flavonoid Apigenin: Dietary Intake, ADME, Antimicrobial Effects, and Interactions with Human Gut Microbiota
  10. SemanticScholar: Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating





nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠
Omeleta nemusí byť len zemiaková, však? 😉⁠
Omeleta s mixom čerstvej zeleninky je pre mňa skvelý plán na rýchly obed alebo večeru. Je výživná a plná rozmanitých chutí 🥰⁠
V tejto je cuketka, špenát, paradajky, pažítka, reďkovka a mikrohrášok. Mňam! 😍⁠
⁠
Postup je jednoduchý. Na jednu panvicu potrebujeme 2 vajíčka. Rozmiešame si ich tak s cca 4 lyžicami rastlinného mlieka, soľou a korením.⁠
Polovicu cukety nakrájame na tenké plánky a na oleji alebo ghí krátko orestujeme z oboch strán, potom pridáme špenát a po chvíľke (tak 30 - 60 sekúnd), keď špenát zmäkne, zalejeme vajíčkovou zmesou. Posypeme nakrájanými paradajkami. Panvicu zakryjeme a necháme dopiecť na miernom stupni, kým vajíčková zmes stuhne.⁠
Posypeme pažítkou, bylinkami, klíčkami a čerstvou zeleninkou podľa chuti. Ja to ešte pokvapkám olivovým olejom. A celkom sa k tomu hodí aj kozí syr 😌⁠
⁠
A môj plán B - ak nemám poruke čerstvú zeleninu - v mrazničke mám odložený mix brokolice a karfiolu, k tomu mrazený zelený hrášok a fazuľku. Vtedy tiež zeleninku najskôr trochu podusím a potom zalejem vajíčkou zmesou. ⁠
⁠
Aká je vaša obľúbená omeleta?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdraveranajky #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #omeleta #frittata #bezlepkove #bezobilnin #keto #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #lowcarb #eggs #vajicka #cuketa #spenat #mikrohrasok #antioxidanty #prevencia
Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu inak ako v klasickej talianskej verzii a je to skvelý spôsob ako dostať do môjho vyberavého manžela viac zeleniny 😉 
Až na ten kučeravý kel na posledných dvoch fotkách - to bola už len moja porcia 😌 Ale časom ho možno ukecám...

Toto rizoto je skvelý tip ako si naložiť na tanier väčšiu porciu zeleniny, ale mať ten pocit, že človek stále je nejaké známe jedlo. Len ryže je tam pomenej a naopak pribudol hrášok a zelená fazuľka (mrazené v BIO kvalite zoženiete v Kauflande, jednoduchšie to už ani nemôže byť).
Smotana v ňom nie je a nastrúhať parmezán si už každý môže podľa vlastnej chuti....

A možno ste si všimli, nie je tam ani klasická rizotová ryža - je to ryža natural - jazmínová. 
A to je skvelý tip, na ktorý som prišla len nedávno - ak chcete vymeniť bielu ryžu za hnedú (ryžu natural), ale nechutí vám (alebo vaše deti ohŕňajú nosom), skúste zohnať nie guľatozrnnú alebo dlhozrnnú, ale radšej jazmínovú alebo basmati ryžu v natural verzii. 
Viac sa podobá bielej ryži na pohľad aj chuťovo, ale nutričné zloženie je lepšie. Basmati majú aj v DM alebo zoženiete v zdravých eshopoch. No ryža, to už je príbeh nabudúce...

Ako teda pripraviť toto Zelené rizoto? 

Huby opečieme na panvici s cesnakom, pridáme soľ, korenie a talianske bylinky (kúsok Talianska sa tam predsa dostane 😉) 

Mrazený hrášok a fazuľku môžete hodiť aj na panvicu k hubám, no ja ich radšej uvarím osobitne nad parou (alebo vo vode).

Listový kel umyjem a natrhám na kúsky - a s tým zvyškom vody hodím na panvicu, pod pokrievkou stačí podusiť cca 5 - 8 minút so soľou a čiernym korením.

Potom všetko zmiešame na panvici a pridáme aj ryžu, ktorú sme si uvarili vopred. Ja väčšinou uvarím viac ryže (keďže ju vopred namáčam) a potom z nej ďalšie dni nakombinujem rôzne jedlá🥰

A samozrejme môžete pridať aj listový kel alebo špenát🥬 Alebo si k tomu naservírovať šalát z rukoly 😋 
Na tanieri môžete ešte pokvapkať kvalitným olivovým olejom a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou👍

Vyskúšate?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka #prebiotika #zdravecreva #mikrobiom #prevencia #huby #rizoto #kel
V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no do V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no doprajete si občas petržlenovú vňať aj v zime? 
Prečo? Lebo je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v našej bežnej strave👍

Má dokonca cca dvakrát vyšší obsah železa ako šošovica a 2,5 krát viac vitamínu C ako pomaranč. 
Samozrejme petržlenovej vňate nezjeme bežne toľko ako šošovice alebo pomarančov, ale podstatná informácia je, že petržlenová vňať má vysokú koncentráciu výživných látok a zaslúši si väčší priestor v kuchyni ako len posýpka na kurací vývar😉

Má napr. vysoký obsah antioxidantov flavonoidov a karotenoidov. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením, ktoré je výsledkom prirodzených procesov v tele alebo prichádza zvonku vo forme toxínov z jedla, vody, ovzdušia či chemických látok v bežných kozmetických a čistiacich prostriedkoch. 

Antioxidanty neutralizujú nebezpečné voľné radikály a pomáhajú tak chrániť pred rakovinou i predčasnými príznakmi starnutia.

Petržlenová vňať obsahuje flavonoidy apigením a myricetín. Apigenín má pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.

Apigenín má tiež antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. 

Vďaka obsahu luteínu, beta karoténov a zeaxantínu pomáha petržlenová vňať udržiavať zdravý zrak a chrániť oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou👀.

Petržlenová vňať tiež podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka obsahu vitamínu K podporuje zdravie kostí a má protizápalové účinky. 

Je bohatým zdrojom nitrátov, ktoré pomáhajú rozširovať krvné cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Výskumy poukazujú na to, že potraviny s vysokým obsahom nitrátov pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme. 

🍽️ Ako použiť pertžlenovú vňať v kuchyni? 

Bohato ňou posypte šaláty, polievky, chlebík s nátierkou. Používajte hlavne v čerstvom surovom stave, uvarená v polievke už má nižšiu koncentráciu živín.

👍 Môj tip - skúste Šošovicový šalát s petržlenovou vňaťou (na poslednej fotke). Link na recept v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #protizapalove #jedloakoliek #nutricnaterapia 
#zdravejedlo #zdravytip #prevencia
Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Alebo keď chcete niečo uvariť, ale nestíhate... ⁠
Polentu som už dlho nejedla a tak mi aj napadlo, že je to stále lepšia voľba ako napr. cestoviny, lebo tie sú predsa len viac priemyselne spracované...⁠
⁠
Je lahodne krémová, stačí ju variť len 3 minúty a potom už len nechať pod pokrievkou napučať.⁠
Ja som ju uvarila v kombinácii vody a mandľového mlieka, pridala som trochu soli a olivového oleja.⁠
⁠
Ale samozrejme to najlepšie prišlo nakoniec. Milujem tento úžasný mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia - jem ho teraz na raňajky, na obed aj na večeru, stále v inej kombinácii (napr. s cícerovým hummusom 😋). ⁠
Polentu som pokvapkala aj bazalkovým pestom a posypala mixom orieškov a semienok 👍⁠
⁠
Polenta je super riešenie, ak chcete niečo rýchle teplé a bez lepku, ale samotná veľa živín neobsahuje, preto kombinácia s nutrične bohatými prílohami je tu dôležitá.⁠
⁠
Okrem mikrozeleniny sa mi tu hodí všetko iné zelené 🥬 - teda špenát, zelený hrášok, zelená fazuľka, avokádo, ale napr. aj huby orestované s cesnakom a bylinkami a k tomu rukola... mňam 😘⁠
⁠
Kedysi dávno som zvykla polentu aj opekať (keď stuhne a nakrája sa na kúsky a potom zapečie v rúre alebo na panvici dochrumkava). Tá zas výborne chutí s hustou talianskou 🍅 paradajkovou omáčkou.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený tip na rýchly recept, keď nestíhate variť?⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlepku #mikrohrasok #mikrozelenina #polenta #oriesky #rychlavecera #zdravavecera #zdravevarenie⁠
⁠
⁠
Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako n Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako nezvláda... ale už čakám na nový mobil, tak snáď sa tým vyrieši moja dilema s fotením... 🙈
Ale napriek nie práve najkvalitnejšej fotke sa chcem podeliť o tip na chutný teplý šalát plný prospešných vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Vidíte správne, je tam červená kapusta, mrkva a šošovica a k tomu moje obľúbené brokolicové klíčky 😋

Červená kapusta patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje až 4,5 krát viac antioxidantov ako biela kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a antioxidantov vrátane sulforafanu, kaempferolu a antokyánov, ktoré jej dodávajú fialovú farbu a majú silné protizápalové, antivírové a protirakovinové účinky.

Mrkva pomáha pri oprave poškodenej DNA, ako koreňová zelenina slúži ako prebiotikum - potrava pre dobré baktérie v čreve. 

Šošovica je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a folátov. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podobne ako iné strukoviny prináša dlhší pocit zasýtenia.

Vždy ju vopred namáčam, aby sa zvýšila biodostupnosť bielkovín a eliminovali antinutrienty ako napr. kyselina fytová. Viac o namáčaní strukovín nájdete v článku na webe, link je v BIO.

POSTUP:

Kapustu nakrájame na tenké pásiky a na olivovom oleji jemne orestujeme. Osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme na miernom stupni cca 10 minút, aby trochu zmäkla. Podľa vlastnej chuti ju môžete nechať trochu dlhšie alebo kratšie. Mne celkom chutí, kým je ešte chrumkavá 😉

Potom pridáme mrkvu.🥕 Tenké pásiky z nej robím pomocou škrabky na zeleninu. Dochutíme citrónovou 🍋 alebo limetkovou šťavou (ja som použila limetku a bolo to fantastické 🥰 

Šošovicu vždy varím osobitne. Do vody pridávam cesnak, sušenú koreňovú zeleninu a rascu. Zakaždým si 1-2 porcie odložím aj do mrazničky a keď neviem čo narýchlo uvariť, tak mám plán B poruke. Podobne  to robím s quinoou.

Šalátik ozdobíme bylinkami alebo klíčkami a pokvapráme ešte kvalitným olivovým olejom👍
Mňam!

Máte svoj tip na recept z červenej kapusty? 

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravysalat #teplysalat #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlaktozove #bezmlieka #bezobilnin #zdravyobed #antioxidanty #detox #prevencia #cervenakapusta #sosovica
Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá poli Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá polievka z čerstvej zeleniny, ktorá podporí zdravé trávenie a je hotová za 15 minút! 👍⁠
⁠
Táto feniklová krémová polievka s cuketou je ako pohladenie pre žalúdok. Ľahká a dokonale krémová, iba zo 4 ingrediencií. Príprava je nenáročná a varenie krátke ⏱️⁠
⁠
Fenikel je úžasná prísada do zdravého varenia. Aj cuketa je ľahko stráviteľná a v krémovej polievke dokáže urobiť zázraky – krásne ju zahustí aj bez použitia smotany alebo múky. ⁠
⁠
Kombinácia cukety a feniklu pomáha upravovať trávenie a je vhodná aj pri zápche.⁠
⁠
Fenikel obsahuje unikátne FYTONUTRIENTY s antioxidačným účinkom, napr. rutín, kvercetín a protizápalový anetol, ktorý je účinnou látkou aj v prevencii rakoviny.⁠
..................................................................⁠
⁠
RECEPT - Feniklová krémová polievka⁠
⁠
Potrebujeme:⁠
⁠
1 PL olivový / kokosový olej⁠
1/2 pór⁠
2 buľvy fenikel⁠
2-3 menšie cukety⁠
2 mladé petržleny (nemusí byť)⁠
1 čl mleté feniklové semienka (nemusí byť)⁠
soľ, čierne korenie, sušená koreňová zelenina⁠
⁠
Postup:⁠
⁠
Zeleninu nakrájame na tenké kolieska.⁠
Na olivovom oleji opražíme pórik a fenikel, pridáme cuketu a petržlen. ⁠
Zalejeme vriacou vodou. Pridáme mleté feniklové semienka, soľ, sušenú koreňovú zeleninu a čierne korenie.⁠
Varíme 10 - 12 minút. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme.⁠
⁠
Na druhej fotke je polievka ozdobená opraženými tenkými pásikmi feniklu. Podávať ju môžete napr. s vajíčkom alebo tekvicovými semienkami.⁠
⁠
Viac inšpirácií na chutné zdravé polievky nájdete na webe. Kliknite na link v BIO.⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravepolievky #zdravevarenie #zdravetravenie #antioxidanty #fenikel #cuketa #polievka #travenie #zdravecreva #zdravapolievka #rychla polievka #polievka #bezmlieka #bezlepkove #paleo #vegan #vegetarian #soup #healthysoup⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies