• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé potraviny

HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni

Janka Posted On 30 októbra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Hnedá ryža
vo vašej kuchyni

Hnedá ryža podobne ako celozrnné obilniny si zachováva viac živín ako biela alternatíva. Ryžové šupky a klíčky obsahujú napr. kyselinu ferulovú, ktorá pomáha pri oprave poškodenej DNA. Hnedá ryža je bohatá na selén, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové účinky.1

HNEDÁ vs. BIELA ryža

Ryžové otruby sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a zdraviu prošpešných látok. Keď sa šupka odstráni, prichádzame o prospešné živiny. Hnedá ryža je bohatým zdrojom vlákniny a preto zasýti lepšie ako biela verzia. 

Biela ryža (rafinovaná ryža) je upravovaná, lúpaná, bielená, brúsená, leštená a v závere dokonca ošetrovaná prídavnými látkami, ktoré majú zabezpečiť jej lepší vzhľad (napr. aj látkami, ktoré obsahujú parafín).

Hnedá verzus biela ryža

Hnedá ryža je naopak prirodzenejšia a hodnotnejšia obilnina. Varí sa síce o niečo dlhšie, ale ak ste ochotní variť z hovädzieho mäsa, nielen z rýchleho kuracieho, tak nie problém uvariť hnedú ryžu namiesto bielej.

Ako variť hnedú ryžu

Podobne ako iné obilniny, aj ryžu je vhodné vopred namáčať alebo fermentovať, vďaka čomu sa eliminujú antinutrienty, ktoré sú obsiahnuté vo všetkých obilninách a naopak zvýši sa tým vstrebateľnosť zdraviu prospešných látok.

Hnedú ryžu môžete fermentovať 12 – 72 hodín. Čím dlhšia fermentácia, tým výživnejšie bude výsledné jedlo. Najjednoduchší spôsob fermentácie je pomocou jablčného octu. Viac nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.

Ako HNEDÁ RYŽA pomáha:

Poskytuje maximum živín

Biela ryža úpravou stráca 50 – 80% vitamínov a minerálov a väčšinu vlák- niny. Hnedá ryža si živiny zachováva.2

Pomáha pri oprave DNA

Kyselina ferulová z ryžových otrúb chráni kmeňové bunky pred oxidatívnym stresom a pomáha pri ich oprave.3

Je zdrojom selénu

Selén je silný antioxidant, pomáha pri detoxikácii a znižuje zápal v tele. Pomáha pri liečbe astmy a artritídy.4

Chráni pred rakovinou prostaty

Štúdie poukazujú, že kyselina ferulová pomáha chrániť pred rakovinou prostaty.5 

Chráni pred rakovinou hrubého čreva

Fermentovaná hnedá ryža a ryžové otruby pomáhajú chrániť pred rakovinou hrubého čreva.6

Pomáha v prevencii cukrovky

Hnedá ryža má nízky glykemický index, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovke 2.typu.7

Ďalšie benefity

Znižuje riziko artériosklerózy a demineralizácie kostí, udržiava zdravý nervový systém a dojčiacim matkám pomáha pri depresii a vyčerpaní.9

Obsah vitamínov & minerálov v hnedej ryži:

% odporúčanej dennej dávky na 1 hrnček (195g) varenej hnedej ryže 10

77%
MANGÁN
35%
SELÉN
23%
FOSFOR
21%
MEĎ
20%
magnézium
19%
VITAMÍN B3

Čo potrebujete vedieť:​​

Zrejme sa k vám už dostala informácia, že ryža môže byť kontaminovaná arzénom. U hnedej ryže môže byť toto riziko väčšie ako u bielej. Preto je dôležíté kupovať ryžu z overeného zdroja, ideálne v BIO kvalite a zvoliť najlepší spôsob prípravy.

Namáčanie a fermentácia pomáhajú eliminovať  škodlivé chemické látky aj antinutienty. Taktiež varenie ryže vo väčšom množstve vody (teda nie len v pomere 1:2 ale min. 1:6 pomáha vyplaviť škodliviny.

AKO NAMÁČAŤ A VARIŤ RYŽU:

  • Ryžu premyte a zalejte cca 3 násobkom vody, prodajte 1 PL jablčného octu.
  • Nechajte fermentovať 12 - 72 hodín, vždy po 12 hodinách vodu vymeňte. Jablčný ocot stačí pridať len prvýkrát.
  • Ryžu premyte a uvarte vo väčšom množstve vody, zbytok vody sceďte a ryžu nechajte odstáť pod pokrievkou 5 - 10 minút.

Detaily nájdete v článku: Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu

Čo hovorí veda:

Kyselina ferulová v hnedej ryži pomáha chrániť bunky DNA

William Li vo svojej knihe Eat to Beat Disease (Ako poraziť chorobu jedlom) popisuje niekoľko zaujímavých klinických štúdií, napríklad:

Vedci podávali 5 dobrovoľníkom kyselinu ferulovú extrahovanú z ryžových otrúb počas 15 dní. Ich krvnú vzorku testovali pred a po experimente.

Pred experimentom: 

Krvnú vzorku vystavili pôsobeniu peroxidu vodíka, ktorý kmeňové bunky DNA poškodzuje. Peroxid vodíka spôsobil 4,7 x rýchlejšie odumieranie buniek (apoptózu) ako je bežné bez vplyvu škodlivých látok. 

Po podávaní kyseliny ferulovej:

Po experimente boli kmeňové bunky DNA dobrovoľníkov kompletne chránené, peroxid vodíka nemal na ne žiaden vplyv.

Kyselina ferulová sa nachádza nielen v hnedej ryži, ale aj v cvikle, citrusoch, baklažáne, ananáse, kukurici a raži.11

Zdroj: Ferulic Acid, a Bioactive Component of Rice Bran, Improves Oxidative Stress and Mitochondrial Biogenesis and Dynamics in Mice and in Human Mononuclear Cells

ZHRNUTIE:​

  • Hnedá ryža je výborným zdrojom vlákniny, zasýti dlhšie ako biela a je vhodná pri chudnutí.
  • Hnedá ryža obsahuje výrazne viac vitamínov, minerálov a prospešných látok ako biela.
  • Hnedú ryžu je vhodné vopred namáčať alebo fermentovať a variť vo väčšom množstve vody, eliminujú sa tým možné nebezpečné látky a zlepšuje sa jej stráviteľnosť.

Recepty z hnedej ryže

AKO UVARIŤ CHUTNÚ A ZDRAVÚ HNEDÚ RYŽU​

Existuje lepší a zdravší spôsob prípravy ako postup uvedený na obale. Konečne spôsob ako uvariť chutnejšiu a zdravšiu hnedú ryžu.

recept

MUJAdara - hnedá ryža so šošovicou a zeleninou

Vyskúšajte obmenu tradičnej pochúťky zo Stredného východu.  

recept

Opekaná ryža s karfiolom a kurkumou

Lahodná krémová opekaná ryža s protizápalovými účinkami karfiolu a kurkumy.

recept

HNEDÁ RYŽA S PEČENÝMI HUBAMI A BYLINKAMI​

Skvelá alternatíva rizota bez mlieka s pečenými hubami s vysokým obsahom prospešných betaglukánov.

recept

Referencie & Zdroje

  1. PubMed: Ferulic Acid, a Bioactive Component of Rice Bran, Improves Oxidative Stress and Mitochondrial Biogenesis and Dynamics in Mice and in Human Mononuclear Cells
  2. Medical News Today: Is brown rice or white rice better for health?
  3. PubMed: Ferulic Acid, a Bioactive Component of Rice Bran, Improves Oxidative Stress and Mitochondrial Biogenesis and Dynamics in Mice and in Human Mononuclear Cells
  4. Medical News Today: Selenium: What it does and how much you need
  5. PubMed: Preventive Effects of Fermented Brown Rice and Rice Bran against Prostate Carcinogenesis in TRAP Rats
  6. PubMed: Preventive effect of fermented brown rice and rice bran against colon carcinogenesis in male F344 rats.
  7. PubMed: Replacing white rice with brown rice or other whole grains may reduce diabetes risk
  8. PubMed:
  9. PubMed: Pre-germinated brown rice could enhance maternal mental health and immunity during lactation.
  10. WHFoods: Brown Rice
  11. PubMed: Fermented Brown Rice Flour as Functional Food Ingredient

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


bezlepkové


Možno sa vám bude páčiť
Čoko – koko donutky (vegan, keto, bez cukru)
15 apríla, 2021
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou
29 marca, 2021
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating





nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies