• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé potraviny

KARFIOL vo vašej kuchyni

Janka Posted On 2 júla, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Karfiol
vo vašej kuchyni

Karfiol má protizápalové účinky, pomáha v boji a prevencii rakoviny. Obsahuje sulforafan, ktorý pomáha zabíjať rakovinotvorné bunky. Kombinácia karfiolu s kurkumou dokonca pomáha predchádzať a liečiť rakovinu prostaty.

Čo KARFIOL obsahuje

Karfiol patrí k najbohatším zdrojom vitamínu C. Tepelnou úpravou sa vitamín C stráca, môžete prísť až o polovicu jeho obsahu. 

Mimochom ochutnali ste už surový karfiol?  Chutí ako kaleráb, pokojne ho môžete chrumkať s chutným dipom alebo pridať do šalátov. Najskôr to však vyskúšajte v menšom množstve, keďže surový karfiol môže niektorým ľuďom spôsobovať problémy s nafukovaním.

Karfiol pomáha zabrániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte, jeho zložky pomáhajú chrániť zdravie mozgu, obličiek a očí. Karfiol je tiež bohatým zdrojom antioxidantov a odporúča sa pri detoxikácii organizmu.

Karfiol je výborným zdrojom vlákniny, obsahuje vitamín K, komplex vitamínov B, magnézium, fosfor, foláty, kyselinu pantoténovú, draslík a mangán. 1

Ako KARFIOL pomáha:

Pomáha chrániť pred rakovinou

Obsahuje sulforafan, ktorý pomáha zabíjať rakovinotvorné bunky. 2

Pomáha liečiť rakovinu

Kombinácia karfiolu s kurkumou pomáha predchádzať a liečiť rakovinu prostaty. 3

Pomáha upraviť krvný tlak

Sulforafan pomáha znižovať vysoký krvý tlak a tiež zlepšuje funkciu obličiek. 4

Je protizápalový

Karfiol obsahuje indol-3-karbinol a antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať zápalovým ochoreniam. 5

Podporuje zdravé trávenie

Sulforafan pomáha zabrániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte. 6

Podporuje zdravie mozgu

Cholíny pomáhaju vývoju zdravého mozgu už v prenatálnom štádiu a chránia mozog pred toxínmi. 7

Pomáha pri liečbe degeneratívnych chorôb

Sulforafan a indoly pomáhajú brániť rozvoju neurodegeneratívnych chorôb, napr. Parkinsonovej choroby. 8

Ďalšie benefity

Karfiol pomáha znižovať cholesterol, vyrovnávať hladinu hormónov, znižuje riziko infarktu, reguluje rovnováhu elektrolytov a podporuje zdravý zrak.

Obsah vitamínov & minerálov v karfiole:

% odporúčanej dennej dávky na 1 hrnček (124g) vareného karfiolu 9

73%
Vitamín C
19%
VITAMÍN K
14%
foláty
13%
Kys. pantoténová
12%
VITAMÍN B
11%
Cholíny

Čo potrebujete vedieť:​​

V zelenine sa sulforafan nachádza v neaktívnej forme ako glukorafanín, pre aktivovanie samotného sulforafanu je potrebný enzým myrozináza, ktorý sa aktivuje keď sa zelenina naruší krájaním / sekaním. 10

Tepelná úprava a tiež mrazenie bráni sformovaniu sulforafanu. Existuje však spôsob, ako tomu naopak dopomôcť. Aj horčičné semienka obsahujú enzým myrozinázu, ktorá má na rozdiel od myrozinázy z karfiolu oveľa vyššiu tepelnú odolnosť. Preto pridaním horčičných semienok pomôžete aktivovaniu sulforafanu a nemusíte sa obávať straty liečivých účinkov.

Pre získanie liečivých účinkov sulforafanu je potrebné:

  • Nakrájať karfiol vopred a nechať odstáť cca 1 hod. (aktivácia enzýmu potrebuje čas).
  • Pridať do nasekaného karfiolu ďalší zdroj enzýmu myrozináza: pomleté horčicové semienka, wasabi, chren alebo bielu reďkovku daikon.
  • Variť kratšie pre zachovanei živín, resp. pridať do vareného jedla trochu surového karfiolu.

Detaily nájdete v článku: Ako zvýšiť hladinu sulforafanu v brokolici a karfiole

Viac informácií & zdroje

NAJZDRAVŠÍspôsob prípravy karfiolu

Najvhodnejší spôsob tepelnej úpravy je v tlakovom hrnci. Vtedy si zelenina zachová až 90% vitamínu C. To isté platí aj pre ´varenie´ v mikrovlnke, avšak k tomu vás motivovať nechcem… 

Naopak najhorší spôsob tepelnej úpravy je vyprážanie. Takže tradičný vyprážaný karfiol nemôžeme označiť ako zdravé jedlo. Karfiol však môžete ľahko zakomponovať do polievok, teplých šalátov, omelety alebo použiť ako prílohu k mäsu.

Opekaná ryža s karfiolom

ZHRNUTIE:​

  • Jedzte karfiol surový alebo len krátko varený (ideálne v tlakovom hrnci alebo na pare) pre maximálny obsah vitamínu C.
  • Kombinujte karfiol s horčicovými semienkami alebo chrenom pre maximálny účinok jeho významnej liečivej zložky - sulforafanu.
  • Používajte čerstvý karfiol. Skladujte ho v chladničke, zabalený v papierovej utierke.

Recepty z karfiolu

Raňajková slaná kaša z karfiolu

Kaša bez obilnín a bez lepku, plná prospešných látok. Vhodné pri PALEO aj KETO diéte.

recept

Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou

Nielen zdravá a liečivá, ale aj veľmi chutná a výdatná omeleta, zasýti na celé dopoludnie.

recept

Krémová karfiolová polievka

Lahodná krémová polievka má protizápalové účinky. Zelený hrášok dodá nielen kvalitné bielkoviny, ale aj prospešné fytonutrienty.

recept

OPEKANÁ RYŽA S KARFIOLOM​​

Zabudnite na klasické rizoto, vyskúšajte opekanú ryžu s nadrobno nakrájaným karfiolom, hráškom a vajíčkom. 

recept

PALEO čokoládový koláč s karfiolom​

Upiecť zdravý a úžasne chutný koláčik bez lepku, bez obilnín a bez cukru nemusí byť až také náročné, ako by sa na prvý pohľad zdalo.

recept

Referencie & Zdroje

  1. WHFoods: What’s New and Beneficial About Cauliflower
  2. National Cancer Instituite: Cruciferous Vegetables and Cancer Prevention
  3. Science Daily: Curry And Cauliflower Could Halt Prostate Cancer a tiež Intake of Cruciferous Vegetables Modifies Bladder Cancer Survival
  4. PubMed: Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation
  5. PubMed: Inflammation in neurodegenerative diseases
  6. PubMed: Diet and Helicobacter pylori infection
  7. PubMed: Dietary prenatal choline supplementation alters postnatal hippocampal structure and function a tiež Nutrition and Traumatic Brain Injury: Improving Acute and Subacute Health Outcomes in Military Personnel
  8. PubMed: The emerging role of nutrition in Parkinson’s disease
  9. WHFoods: What’s New and Beneficial About Cauliflower
  10. Science direct: The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba)
Ďalšie zdroje:

Mercola: What is cauliflower good for? Healthline: The Top 8 Health Benefits of Cauliflower

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It




Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating





nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies