• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Nutričná terapia Vitamíny & prospešné látky

10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách

Janka Posted On 26 februára, 2021
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

prebiotiká potrava pre dobré baktérie v čreve

Vedel to už Hippocrates, keď povedal, že všetky choroby začínajú v čreve. Z opačného uhla pohľadu to znamená – že aj zdravie začína v čreve. Dnes nám moderná veda odhaľuje množstvo dôkazov, že je to naozaj pravda. Probiotiká v kapsuliach sa tešia veľkej obľúbenosti a mnohí ľudia po nich siahajú nielen počas a po užívaní antibiotík, ale tiež pri liečení tráviacich ťažkostí, ekzémov,  potravinových intolencií atď.

Ale ako povedal Dr. Thomas Lodi na nedávnom Sympóziu o rakovine (Cancer Symposium 2.0):

Bez ohľadu na to, koľko probiotík užívate v kapsuliach, ak nebudete prospešné baktérie kŕmiť potravou, ktorú potrebujú aby sa ďalej rozmnožovali, tak len prejdú zhora dole a von. Nebudete z nich mať žiaden úžitok.

Na to, aby sa dobré baktérie v hrubom čreve nielen udržali, ale aj ďalej rozmnožovali, je nevyhnutné, aby sme sa o nich starali. Ako? Predovšetkým tak, že im zabezpečíme pravidelný prísun potravy, ktorú potrebujú.

Prečo potrebujeme vlákninu?

Ja viem, možno ste niekde čítali, že vlákninu vlastne nepotrebujeme, že len dodáva objem stolici. Na tom je síce trochu pravdy – my priamo vlákninu nepotrebujeme, ale potrebujú ju naše črevné baktérie. A my potrebujeme črevné baktérie na to, aby naše telo fungovalo. Bez nich by sme neprežili.

V ľudskom tele je 100-krát viac mikrobiálnych génov ako ľudských génov. Dobré baktérie v čreve udržiavajú škodlivé (oportunistické) mikróby v úzadí – zabraňujú množeniu nielen nepriaznivých baktérií, ale tiež vírusov, plesní a ďalších patogénov. Prospešné baktérie chránia črevo a pomáhajú udržiavať jeho bariéru pevnú (aby sa do krvného obehu nevstrebali škodlivé látky, ktoré majú byť vylúčené stolicou). Hrajú tiež zásadnú rolu v imunitmom systéme, dokonca aktívne komunikujú s imunitnými bunkami, pomáhajú predchádzať chronickým ochoreniam. A to je len začiatok. Viac sa dočítate v článku: Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách

Prebiotiká – potrava pre dobré baktérie v čreve

Medzi prebiotiká, ktoré slúžia ako potrava pre črevné baktérie, patria predovšetkým potraviny bohaté na nerozpustnú vlákninu. To je typ vlákniny, ktorý prejde žalúdkom bez toho, aby sa tam naštartovalo jej trávenie a dostane sa až do hrubého čreva, kde ju črevné baktérie dokážu fermentovať a metabolizovať.

Keďže najvyšší obsah prebiotickej (nestráviteľnej) vlákniny majú hlavne sacharidy, vlákninu degradujú predovšetkým zarytí zástancovia keto alebo low-carb stravy. Ja osobne nie som veľkým fanúšikom škatuľkovania – nemyslím si, že musíme byť všetci zaradení do nejakej kolónky, či už je to vegán, keto, paleo atď. Zatiaľ čo každý z týchto typov stravy má svoje výhody, dôležité je pozerať sa na veci aj z individuálneho a dlhodobého hľadiska. Každý človek je jedinečný a v každom období života potrebuje niečo iné. Vyradiť dlhodobo prebiotickú vlákninu z jedálnička by mohlo mať nedozerné následky.

najlepšie prebiotiká v potravinách

Vláknina – rozpustná, nerozpustná a to je všetko?

Ani nie. Každý druh zeleniny, ovocia, strukovín, obilnín obsahuje unikátny druh vlákniny, ktorý slúži ako potrava pre rôzne druhy baktérií v čreve. A ako hovorí Dr. Will Bulsiewicz v knihe Fiber Fueled (Vláknina ako pohon), čím viac druhov vlákniny jeme, tým viac kmeňov dobrých baktérií  podporujeme. A čím väčšia diverzita v čreve, tým LEPŠIE.

A uhádli ste, nestačí dobré baktérie kŕmiť len tou práškovou vlákninou z lekárne (myslím psyllium, čakankový inulín či guarovú gumu). Črevo potrebuje DIVERZITU.⁠ Akú? Výskumy hovoria, že aspoň 30 druhov zeleniny a ovocia za týždeň. A nie je to až také ťažké dosiahnuť, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Prebiotiká z potravín

Za posledných 10 rokov výskum črevného mikrobiómu značne pokročil. Dnes už máme k dispozícii laboratórne (na zvieratách) aj klinické štúdie (na ľuďoch) o konkrétnych druchoch potravín, ktoré majú výnimočný účinok pre podporu črevného mikrobiómu. A mnohé potraviny z tohto zoznamu vás určite potešia 🙂 No neznamená to, že si stačí vybrať zo zoznamu kakao, kávu a kiwi. Všetky tieto potraviny majú svoj význam a ak si nájdu stále miesto vo vašom jedálničku, tak sa vám dobré baktérie určite odmenia nielen lepším trávením, ale aj posilnením imunity a dokonca aj lepšou náladou!

Dôležité upozornenie

Ľudia, ktorí trpia ťažkosťami ako syndróm dráždivého čreva alebo SIBO (bakteriálne prerastanie tenkého čreva), kedy sa oportunistické baktérie rozširujú z hrubého čreva aj smerom do tenkého čreva, kde je ich prítomnosť problematická, tak na prebiotické potraviny zrejme nebudú dobre reagovať. Každý človek, podľa toho v akom stave sa jeho telo práve nachádza, má inú hranicu toho, koľko vlákniny dokáže prijať. Vláknina je tiež problematická pre ľudí trpiacih zápalovými ochoreniami čreva. Tieto diagnózy si vyžadujú individuálny prístup k zloženiu a postupnému upravovaniu jedálnička.

V prípade týchto alebo iných intenzívnejších komplikácií konzultujte individuálny postup s odborníkom. V prípade SIBO je veľmi prospešná LOW FODMAP diéta, ktorá pomôže spolu s liečbou (či už konvenčnou farmaceutickou alebo prírodnou) dostať črevá späť do rovnováhy a zaradenie týchto prebiotických potravín bude nasledovať až v ďalšom kroku.

 

10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách

1. Koreňová zelenina

Zemiaky a koreňová zelenina (mrkva, petržlen, paštrnák, kvaka, cvikla, batáty, fialové zemiaky…) sú zdrojom rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká.1 Zaujímavé je, že ich prebiotický účinok sa zvyšuje tým, ak zeleninu najskôr uvaríme, potom ju necháme vychladnúť a znovu ohrejeme. Platí to predovšetkým o zemiakoch.

2. Huby

Huby (šampiňóny, hliva, shitake, portobello atď.) podporujú diverzitu a kondíciu črevného mikrobiómu. Výskumy poukazujú na to, že konzumácia obyčajných šampiňónov pomáha zvyšovať počet dobrých baktérií (napr. Akkermansia) a naopak eliminovať škodlivé baktérie (napr. Firmicutes phylum).2

3. Cesnak, cibuľa a pór

Všetci vieme, že cesnak a cibuľa (aj pór) sú veľmi zdravé a majú antibakteriálne účinky. Pomáhajú však aj v prevencii chorôb tráviaceho traktu. Cesnak je výborným zdrojom prebiotickej vlákniny inulín a fruktooligosacharidov, ktoré podporujú prospešné kmene Bifidobacteria a naopak znižujú výskyt škodlivých baktérií.

Ďalší výskum poukazuje na to, že cesnak podporuje nárast kmeňa Lactobacillus acidophillus 3, ktorý pomáha napríklad udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu a obmedzuje premnoženie Candidy Albicans 4, ktorá spôsobuje kvasinkové infekcie.

topinambur

4. Topinambur

Táto zvláštne vyzerajúca koreňová zelenina patrí k najlepším prebiotikám vôbec. Je totiž zdrojom vysoko účinného inulínu. Výskum poukazuje na to, že pomáha stimulovať rozmnožovanie kmňa prospešných baktérií  Bifidobacterium bifidum a má pozitívny efekt aj na imunitu.5

Topinambur má neutrálnu chuť, môžete ho pripraviť podobne ako zemiaky – uvariť alebo upiecť v rúre, prípadne pridať do zeleninovej polievky. Topinambur si môžete vypestovať aj sami alebo ho zoženiete v obchodoch so zdravou výživou hlavne v zime. Dajú sa zohnať aj rôzne výrobky ako sirupy, chrumky a podobne s topinamburom, ale v tomto prípade odporúčam – čítajte zloženie a berte do úvahy, že účinok čistého nespracovaného topinamburu bude vyšší ako len používanie výrobkov s pridaným topinamburom (a nejakým sladidlom navyše).

5. Kapustovitá zelenina (brassica)

Brokolica, karfiol, pak choi, kapusta, kel, reďkovka, kaleráb a dokonca aj rukola pomáhajú črevnému mikrobiómu tým, že redukujú počty škodlivých baktérií. Výskum poukazuje na to, že 150 g kapustovitej zeleniny (brassica) denne pomáha redukovať baktérie produkujúce toxín  sírovodík o 35%. Sírovodík poškodzuje črevnú bariéru a často sa vyskytuje u pacientov s chronickým zápalom čreva.6

Ak patríte k ľuďom, ktorí akosi nevedia zjesť brakolicu či karfiol, skúste ich pridať do krémovej polievky. Pozrite si tento recept: Zelená polievka plná vitamínov. Je to skvelý spôsob ako naservírovať dávku brokolice, karfiolu či špenátu vymýšľavým deťom aj manželom 🙂

fazuľová polievka s hlavkovym kelom

6. Fazuľa a strukoviny

Strukoviny majú vysoký podiel vlákniny a to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú také prospešné aj pre črevný mikrobióm. Tentokrát sa viac dozvedáme z výskumu na myšiach, ktoré boli kŕmené ekvivalentom 400 g bielej fazule alebo 300 g čiernej fazule denne počas 3 týždňov. Výsledkom bol v porovnaní s kontrolnou skupinou veľmi výrazný (až 71 násobný) nárast výskytu kmeňa črevných baktérií Provotella a 2,3- násobný nárast kmeňa Ruminoccocus, ktoré obe produkujú prospešné protizápalové mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA).

Zaujímavé je, že okrem toho výskum poukázal na výrazné zníženie počtu škodlivých baktérií, ktoré poškodzujú sliznicu čreva – práve naopak zvýšil sa počet buniek, ktoré produkujú ochranný hlien sliznice hrubého čreva.7

Ako hovorí Dr. Will Bulsiewitz v knihe Fiber Fueled (Vláknina ako pohon), každý druh strukovín obsahuje špecifický druh vlákniny. Nechajte sa inšpirovať a experimentujte s rôznymi druhmi šošovice a fazule. Každá chutí trochu inak a každá má svoje špecifické nutričné hodnoty.

Strukoviny však obsahuju aj antinutrienty lektíny, ktoré môžu byť pre črevo problematické. Práve preto je dôležité ich najskôr cez noc namočiť, dobre premyť, prípadne aj uvariť oddelene vo vode, ktorú scedítme a až potom pridáme strukoviny do polievky či iného jedla. Strukoviny z konzervy sú najviac problematické, keďže táto predpríprava tam chýba. Prečítajte viac v článku Ako pripraviť strukoviny aby nerobili problémy.

7. Kiwi

Verte či nie, kiwi pochádza z Číny, kde ho v divočine zbierali pre jeho liečivé účinky. Až neskôr sa dostalo na Nový Zéland, kde dostalo svoje nové meno (podľa vtáka kiwi) a odtiaľ sa rozšírilo do celého sveta. Výskum poukazuje na to, že konzumácia kiwi vedie k  nárastu počtu baktérií z kmeňov Lactobacillus a Bifidobacteria v črevách.8  Sú to najrozšírenejšie kmene dobrých baktérií, ktoré produkujú mastné kyseliny s krátkym reťazcom s výraznými protizápalovými účinkami.

8. Brusnice a granátové jablko

Brusnice a granátové jablko, ako naznačuje ich sýta farba, sú plné prospešných polyfenolov, ktoré slúžia pre nás nielen ako účinné antioxidanty, ale podporujú aj zdravie čreva. Brusnice aj granátové jablko podporujú rozmnožovanie baktérie Akkermansia muciniphila. Tá síce tvorí len 1-3% črevného mikrobiómu, ale má zásadný význam pri znižovaní zápalu v čreve, ochrane integrity črevnej výstelky (aky sa cez priepustné črevo nedostávali naspäť do krvného obehu látky, ktoré majú byť vylúčené stolicou) a pomáha tiež pri liečbe obezity.

Brusnice obsahujú polyfenoly proantokyanidíny, ktoré podporujú zdravie črevnej sliznice, kde Akkermansia muciniphila žije, čím tiež prispievajú k budovaniu priaznivých podmienok pre jej rozmnožovanie.

Výskum z Kalifornskej Univerzity v LA ukázal napr. to ako pitie 250 ml šťavy z granátového jablka denne počas 4 týždňov viedlo k 71%-nému zvýšeniu výskytu Akkermansia muciniphila v črevách dobrovoľníkov.9

100% šťavu z granátového jablka aj brusníc nájdete v BIO kvalite v sklenených fľašiach aj v predajniach DM. Pozastavme sa však nad tým, že šťava z granátového jablka má prirodzene vysoký podiel cukru, preto nemusí byť vhodná pre každého a jej dlhodobé užívanie v dávke 250 ml denne jednoducho nemusí byť únosné.

 

Najlepšia dlhodobá stratégia je kombinovať rôzne potraviny s prebiotickým účinkom, ich výber prispôsobiť vašim individuálnym potrebám a každú z týchto potravín užívať s mierou.

 

paleo cokoladovy krem s tekvicou

9. Kakao a horká čokoláda

Ako dobre, že aj vláknina z kakaa patrí k obľúbenej potrave dobrých baktérií v čreve, však? Podporuje baktérie kmeňov Bifidobacteria a Lactobacillus. A teraz prichádza na rad to najlepšie. Vieme totiž, že aj životný štýl je výrazným prediktorom rovnováhy črevného mikrobiómu. Napríklad chronický stres dobrým mikróbom škodí. A nám tiež. Práve kakao alebo kvalitná horká čokoláda majú naopak výborné antistresové účinky. Dokazujú to aj štúdie na dobrovoľníkoch, u ktorých konzumácia horkej čokolády počas 2 týždňov viedla k zníženiu úzkosti.10

Ďalšia štúdia z Veľkej Británie zas poukázala na to, že u dobrovoľníkov ktorí počas 4 týždňov pili denne šálku kakaa s vysokým obsahom flavonolov, zaznamenali výrazný nárast v počte baktérií kmeňa Lactobacillus (17,5 násobne) a  Bifidobacteria (3,6 násobne). Zároveň zaznamenali dvojnásobný pokles vo výskyte škodlivých baktérií z kmeňa Clostridium histolyticum, ktoré spôsobujú gangrénu.11

Aj tu jednoznačne platí, že kvalita je prvoradá. Preto urobiť si doma šálku horúcej čokolády z kvalitného raw BIO kakaa z nepražených bôbov alebo si posypať kašu či jogurt kúskami raw kakaových bôbov bude mať rozhodne lepší účinok ako kúpiť si mliečnu čokoládu – tá sa nepočíta. Lebo priveľa cukru, ktorý obsahuje, bude mať kontraproduktívny účinok.

Budem sa opakovať, nikto mi za to síce nezaplatil, píšem to preto, lebo vám chcem uľahčiť nákup kvalitných potravín – kvalitné bio kakao zoženiete napr. v DM a majú tam aj skvelú 70%-nú horkú čokoládu bez obsahu mlieka. (Lebo možno vás prekvapím, ale bežné horké čokolády obsahujú mlieko aj nejaké tie arómy navyše). A či si kúpite 43%-mú alebo 70%-nú horkú čokoládu, ja mám pocit, že na chuti to až tak veľa nezmení, ale podiel kakaa bude pre vás prospešnejší. Alebo ak ste zvyknutí na horkejšiu chuť, skúste 90%-nú horkú čokoládu z Powerlogy 🙂

Ak vám horká čokoláda nechutí, skúste si ju naservírovať napríklad v kombinácii s mandľami, vlašskými orechami alebo s banánom 🙂

10. Vlašské orechy

Vlasšké orechy sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, podporujú zdravie mozgu a tiež zdravý mikrobióm. V dvoch samostatných štúdiách, kde dobrovoľníkom podávali cca 21 polovíc vlašských orechov denne zaznamenali výrazný nárast (60 – 90%) prospešných kmeňov baktérií Bifidobacteria a Firmicutes, ktoré produkujú prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom.12, 13

Avšak jesť každý deň 21 polovíc vlašských orechov nie je z dlhodobého hľadiska udržateľné, preto aj tu je dôležité si uvedomiť, že najlepšia dlhodobá stratégia je kombinovať rôzne potraviny s prebiotickým účinkom a každú z týchto potravín užívať s mierou. (Výskum sa naopak musí zameriavať na jednu konkrétnu potravinu a vyššie dávky na to, aby lepšie odhalil účinky na črevné baktérie.)

BONUS: Polyfenoly z čaju a kávy

Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, z ktorých mnohé slúžia pre nás ako antioxidanty. Rastlinám dodávajú sýtu farbu, preto častokrát platí, že čím je farba ovocia alebo zeleniny tmavšia, tým viac polyfenolov obsahuje. Polyfenoly podporujú trávenie, majú priaznivý účinok na mozog a kognitívne funkcie, pomáhajú chrániť pred ochoreniami srdca, pred cukrovkou 2. typu, viacerými druhmi rakoviny a podporujú zdravie črevného mikrobiómu.

Polyfenoly sa nachádzajú aj v čaji (zelenom, čiernom, oolong) a v káve. Podporujú nárast prospešných kmeňov baktérií Bifidobacteria a Lactobacillus a tiež produkciu mastných kyselín z krátkym reťazcom, ktoré pomáhajú udržiavať telo a ďalšie orgány v homeostáze (rovnováhe) a znižovať riziko zápalových ochorení.14

Najlepšou voľbou, ak chcete čaj použiť pre jeho liečivé účinky, je vybrať si kvalitný sypaný čaj v BIO kvalite od dôveryhodného výrobcu. To isté platí aj o káve. Instatná (ktorá je viac priemyselne spracovaná), rozhodne nebude natoľko účinná (ak vôbec). Naopak čerstvo pomleté kávové zrná, ktoré potom použijete v kávare alebo mocca či French presse poskytnú nielen lepší kulinársky zážitok, ale aj výraznejšie pozitívne účinky.

Na záver

Jedlo má úžasný potenciál pomáhať, ale aj škodiť. Pestrá strava zložená z rôznych druhov zeleniny a ovocia vám môže doslova zmeniť život. Napadá mi príklad Dr. Terry Wahls, lekárky, neurologičky a výskumničky, ktorá prekonala svoju diagnózu sklerózy multiplex pomocou úpravy stravy a životného štýlu. Vyvinula tzv. Wahls protokol. Vo svojej praxi liečila amerických veteránov, ktorí trpeli neurologickými a autoimunitnými ochoreniami. Zásadná vec, ktorú im povedala bolo: Jedzte 12 šálok zeleniny denne predtým, ako sa dotknete nejakých obilnín. Možno vám to bude pripadať ako extrém, ale ak je človek na vozíčku a má pred sebou len úpadok, tak je ochotný vyskúšať čokoľvek. A výsledok jej protokolu? Polovica pacientov, ktorí už boli na vozíčku začali znovu chodiť. Je to krásny ale dlhý príbeh, ktorý si nechám nabudúce. Tak to uzavrime krátkym zhrnutím:

  • Vyberte si teraz zo zoznamu tie druhy potravín, ktoré pravidelne zaradíte do svojho jedálnička.
  • Nepreháňajte to len s 2 – 3 druhmi, zvoľte si ich viac a jedzte na striedačku.
  • Zamerajte sa na kvalitu surovín – nakupujte ideálne v BIO kvalite.

Online kurz Zdravé črevá

Zaujíma vás táto téma viac do hĺbky? Cítite, že vaše črevá nie sú v poriadku a hľadáte komplexnejší spôsob ako ich vrátiť späť do rovnováhy? Pripravujeme spustenie online kurzu, ktorý vám v tom pomôže! Bližšie informácie nájdete na: Online kurz ZDRAVÉ ČREVÁ

online kurz zdrave creva

Ak máte záujem o individuálnu konzultáciu, kontaktujme ma na janka@nebojmesazdravojest.sk

 

 

Referencie & Zdroje:

  1. PubMed: The potential of resistant starch as a prebiotic
  2. PubMed: White button mushrooms increase microbial diversity and accelerate the resolution of Citrobacter rodentium infection in mice
  3. PubMed: Prebiotic activity of garlic (Allium sativum) extract on Lactobacillus acidophilus
  4. PubMed: Lactobacillus acidophilus ATCC 4356 inhibits biofilm formation by C. albicans and attenuates the experimental candidiasis in Galleria mellonella
  5. ReserchGate: Prebiotic effect of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) fructans on the growth performance of Bifiobacterium bifium and Escherichia coli
  6. PubMed: Sulfate-reducing bacteria in human feces and their association with inflammatory bowel diseases
  7. PubMed: Navy and black bean supplementation primes the colonic mucosal microenvironment to improve gut health
  8. PubMed: Kiwifruit (Actinidia deliciosa) changes intestinal microbial profile
  9. PubMed: Pomegranate ellagitannins stimulate the growth of Akkermansia muciniphila in vivo
  10. PubMed: Metabolic effects of dark chocolate consumption on energy, gut microbiota, and stress-related metabolism in free-living subjects
  11. PubMed: Prebiotic evaluation of cocoa-derived flavanols in healthy humans by using a randomized, controlled, double-blind, crossover intervention study
  12. PubMed: A Walnut-Enriched Diet Affects Gut Microbiome in Healthy Caucasian Subjects: A Randomized, Controlled Trial
  13. PubMed: Walnut Consumption Alters the Gastrointestinal Microbiota, Microbially Derived Secondary Bile Acids, and Health Markers in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial
  14. PubMed: The modulatory effect of polyphenols from green tea, oolong tea and black tea on human intestinal microbiota in vitro

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé črevá


Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) paleo (12) protizápalové (12) vegan (20) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (1) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • NOVINKA

    imunita
  • Tento týždeň prebieha:

    best sleep


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Na tomto fičím už týždeň a stále som sa nep Na tomto fičím už týždeň a stále som sa neprejedla! ⁠
🥑 Avokádo s pestom z medvedieho cesnaku 🥰 ⁠
⁠
Dokonalá kombinácia!⁠
⁠
Ach ale to pesto z medvedieho cesnaku sa hodí takmer do všetkého :) Mimochodom, vedeli ste že medvedí cesnak patrí medzi superpotraviny? ⁠
⁠
Krvný tlak znižuje ešte výraznejšie ako klasický cesnak. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho, tráviaceho systému a posilňuje imunitu.  Má antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. ⁠
⁠
A chutí skvele, však?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #superpotraviny⁠
#zdraveranajky #ranajky #avokádo #pesto #medvedicesnak #konopnesemienka  #olivovyolej #vegan #vegetarian #bezmlieka #plantbased #wildgarlic #avocado #dairyfree #healthybreakfast #breakfasttip #hempseeds #oliveoil #superfoods #functionalfoods #funkcnepotraviny⁠
⁠
Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať Strukoviny. Toľko možností z akých si vybrať a ešte viac možností ako ich pripraviť. Rozhodne to nemusí byť len fazuľová polievka s údeným kolenom 🙊 alebo šošovicový prívarok 😉

Dnešnou hviezdou je veľká biela fazuľa, dokonale jemná krémová 🥰 Uvarila som jej celý hrniec. Dnes som ju skombinovala do teplého šalátu so špenátom, paradajkami a pestom z medvedieho cesnaku. Zajtra bude nátierka a chystám sa pridať ju aj do koláča... 😉

Strukoviny patria k potravinám, ktoré sú stálicou v modrých zónach - miestach na svete, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku. 
Okrem toho sú jednou z hlavných potravín na jedálničkoch zameraných na prevenciu Alzheimerovej choroby. A práve to ma motivovalo aj k uvareniu tejto fazule. Nainštalovala som si totiž aplikáciu Neuro Plan od Dr. Ayesha a Dean Sherzai @sherzaimd Patria k TOP lekárom-výskumníkom, ktorí sa zameriavajú na prevenciu Alzheimera. Pred pár dňami vydali druhú knihu a s ňou prišla možnosť zapojiť sa do 30-dňového programu, ktorý tento týždeň odštartoval. Ak vás zaujíma téma prevencie Alzheimera, kliknite na ich profil 👍

Mimochodom, strukoviny vždy vopred namáčam min. 12 hodín a väčšinou (hlavne fazuľu) uvarím samostatne a vodu z varenia potom zlejem. Namáčanie a takéto varenie pomáha eliminovať antinutrienty v strukoviných a naopak zvyšuje dostupnosť živín. Pomáha tiež predchádzať nafukovaniu po konzumácii strukovín. 
Niektoré druhy strukovín sa skvele hodia aj na nakličovanie (napr. hnedá šošovica alebo mungo) čo je ešte prospešňejší spôsob predprípravy. 

Recept na teplý fazuľový šalát:

- Fazuľu uvaríme samostatne. 
- Na panvici krátko do zmäknutia ohrejeme špenát.
- Na tanieri (alebo v miske) zmiešame teplú fazuľu, špenát a pesto.
- Na panvici na olivovom oleji orestujeme paradajky.
- Všetko zmiešame, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom 🥰 a posypeme petržlenovou vňaťou.

Chutí skvele a ani cestoviny vám tam chýbať nebudú 😉

Aké sú vaše obľúbené spôsoby prípravy strukovín?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita 
#zdravevarenie #zdravysalat #teplysalat #fazula #pesto #medvedicesnak #spenat #paradajky #vegan #vegetarian #plantbased #wildgarlic #beans #warmsalad #spinach #prevenciaalzheimera #alzheimerovachoroba
Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že Aj vy máte pocit, že prišlo leto? Ja viem, že sa má ešte ochladiť, ale užívajme si keď sa dá :) Takýto krásny slnečný deň priam láka vychutnať si nejaký osviežujúci nápoj... ⁠
Čo napríklad taký, na ktorom si pochutná nielen mlstný jazýček, ale aj dobré baktérie v čreve? ⁠
A teraz sa pýtate čo tu zas pletiem črevá... má to svoj význam 😉 O tom potom...⁠
⁠
Nedávno som objavila túto úžasnú kombináciu - kombucha, šťava z granátového jablka a limetka 😍 Šťava z granátového jablka je totiž pre mňa príliš sladká, tak stále hľadám spôsob ako ju trochu odľahčiť... A prečo ju vôbec pijem?⁠
⁠
Granátové jablko, ako naznačuje jeho sýta farba, je plné prospešných polyfenolov, ktoré slúžia pre nás nielen ako účinné antioxidanty, ale podporujú aj zdravie čreva, tým že krmia prospešné baktérie a podporujú tým ich výkonnosť aj rozmnožovanie, z čoho má prospech celé telo aj imunita. Teda slúžia ako prebiotiká. ⁠
⁠
Samozrejme celé ovocie je vždy najlepšia voľba, ale povedzme si úprimne, pri granátovom jablku to nie je vždy najpraktickejšie... Dobrá správa je, že klinické štúdie dokazujú, že aj džús (100% šťava) z granátového jablka podporuje rozmnožovanie veľmi prospešnej baktérie Akkermansia muciniphila. ⁠
⁠
Tá síce tvorí len 1-3% črevného mikrobiómu, ale má zásadný význam pri znižovaní zápalu v čreve, ochrane integrity črevnej výstelky (aby sa cez priepustné črevo nedostávali naspäť do krvného obehu látky, ktoré majú byť vylúčené stolicou) a pomáha tiež pri liečbe obezity.⁠
⁠
Ako vidno aj na fotke, šťavu z granátového jablka v BIO kvalite zoženiete v @dm_slovensko ⁠
⁠
Kombucha (fermentovaný čaj), to sú pre mňa zdravé bublinky. Rozhodne lepšia voľba ako umelé sladené nápoje s pridanými konzervatmi... Mám rada túto zázvorovú od @mana_roots 👍 Zoženiete ju v DM aj v Kauflande, alebo môžete použiť aj domácu 🙂⁠
⁠
A limetka nielen doladí chuť, ale doplní benefity čerstvého ovocia do osviežujúceho drinku - hlavne vitamín C 👍⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #polyfenoly #antioxidanty #zdravydrink #zdravykokteil #letnydrink #granatovejablko #kombucha #pomegranate #prebioticdrink
Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže c Ani by som neverila ako dokonale úžasne môže chutiť táto kombinácia ´hrášok & hrášok´ 😉 Teda extra hustá polievka zo sušeného žltého hrášku, posypaná výhonkami mikrohrášku a dochutená pestom z medvedieho cesnaku.⁠
⁠
Zabudnite na hrachovú polievku s krutónmi či vajíčkom. Keď ochutnáte túto kombináciu, neodoláte...⁠
⁠
Prečo mi tak zachutila? ⁠
Možno ste si všimli, že niektoré jedlá majú uzemňujúci alebo hrejivý účinok. Iné sú ľahšie, sviežejšie a ochladzujúce. A práve toto jedlo ponúka oboje, čo mi vo chvíli keď som ho jedla padlo naozaj blahodárne. No to je zaujímavá téma nabudúce...⁠
⁠
Hrachová polievka (jemne pikantná) je príjemne hrejivá a je zdrojom zdravých sacharidov (ktoré dodávajú práve ten pocit uzemnenia a stability). ⁠
⁠
Mikrohrášok je dokonalým príkladom sviežeho a priam živého jedla s povznášajúcim účinkom - podobne ako klíčky či iná mikrozelenia.⁠
⁠
Na mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia som nedávno písala ódy, keď som pridávala recept na polentu s mikrohráškom. Ale toto je ešte lepšia kombinácia! Hlavne vďaka pestu z medvedieho cesnaku 😍⁠
⁠
Mimochodom ak mikrohrášok nemáte, myslím si, že by to chutilo skvele aj napr. s rukolou 😉⁠
⁠
Mimochodom, keď som zjedla všetok hrášok zhora a zostala mi polovica polievky, tak som som si ten zvyšok ešte raz dozdobila všetkým, čo tam bolo predtým. Mňam!⁠
⁠
⁠
Mimochodom pesto z medvedieho cesnaku🌱 som urobila veľmi jednoducho - medvedí cesnak, olivový olej, trochu kešu masla, konopné semienka, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Zmixované len ponorným mixérom :)⁠
⁠
⁠
A s čím radi kombinujete pesto z medvedieho cesnaku vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravevarenie #zdravapolievka #medvedicesnak #pesto #pestozmedvediehocesnaku #mikrohrasok #mikrozelenina #antioxidanty #hrasok #jedlopredusu #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka
Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce v Vonku fúka mrazivý vietor a na jar sa to síce veľmi nepodobá, ale tak mi napadlo, či sa v záhone neprebudili k životu nejaké nové bylinky... a toto je môj úlovok :)⁠
⁠
Rozmarín, tymián, oregano, koriander, petržlenová vňať aj vňať mladej cibuľky 🥰 Niektoré prežili aj cez zimu, iné práve vykukli spod hliny...⁠
⁠
Pridala som ich všetky do rýchleho cuketového rizota (na ďalšej fotke). ⁠
⁠
Mnohé bylinky, ktoré bežne používame v kuchyni majú výnimočné liečivé účinky. Sú tiež koncentrovaným zdrojom polyfenolov. Polyfenoly sú rastlinné zlúčeniny, ktoré nám slúžia ako antioxidanty. ⁠
Čo je už menej známe, polyfenoly sú obľúbenou potravou dobrých baktérií v črevách. Tie podporujú nielen zdravé trávenie, ale tiež imunitu a prevenciu mnohých chronických chorôb. Mikróby v našich črevách ovplyvňujú náš metabolizmus, náladu aj koncentráciu. A to je len začiatok.⁠
⁠
Keď sa naruší mikrobiálne prostredie v črevách napr. užívaním antibiotík alebo aj iných liekov, ale tiež nadmerným používaním dezinfekčných prostriedkov 🙈 atď., spúšťa sa kaskáda problémov... ⁠
⁠
Početné výskumy už dnes poukazujú na to, aké riziká so sebou zmeny v mikrobiálnom prostredí prinášajú - hlavne zvýšené riziko alergií, astmy, ADHD, rakoviny, cukrovky a ďalších autoimunitných ochorení.⁠
⁠
No to je dlhý príbeh, ktorý bude súčasťou 💻 online kurzu Zdravé črevá, ktorý momentálne pripravujem (link v BIO).⁠
⁠
🌱Medzitým rýchly tip: ⁠
Pridávaním čerstvých byliniek do jedla pomáhate podporovať aj rôznorodosť a výkonnosť svojho črevného ekosystému - mikrobiómu, ktorý sa vám za to štedro odmení 😍⁠
⁠
⁠
A samozrejme aj jedlo predsa s nimi chutí lepšie :)⁠
⁠
⁠
Aké bylinky pestujete v záhrade/ na balkóne vy?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #prevencia #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika #bylinky #polyfenoly #antioxidanty #jarvzahradke #zdravejedlo #zdravevarenie #zozahradky #pestovanie
Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali Máte radi pok choi? Ak ste ho ešte nevyskúšali, dajte mu určite šancu😉 Je chutný, jednoduchý na prípravu a má kopec benefitov pre zdravie!⁠
Ja ho najradšej používam ako jednoduchú prílohu. Stačí nakrájať a na panvici orestovať najskôr hrubšiu stonku (cca 3 minútky) a potom pridať nakrájanú listovú časť (posledných 30 sekúnd). Trochu soli, čierneho korenia, pokvapkať olivovým olejom, prípadne aj citrónovou šťavou alebo limetkou. Mňam 😍⁠
⁠
Na prvý pohľad pok choi možno vyzerá ako listová zelenina, ale v skutočnosti patrí medzi kapustovitú zeleninu (ako karfiol, brokolica, kaleráb či reďkovka). ⁠
⁠
Pok choi má množstvo benefitov pre zdravie, je výborným zdrojom antioxidantov, pomáha v prevencii a liečbe rakoviny. Viacero štúdií poukazuje na to, že konzumácia niekoľkých porcií kapustovitej zeleniny týždenne pomáha znižovať riziko predovšetkým rakoviny prostaty, hrubého čreva, rakoviny pľúc aj rakoviny prsníka.⁠
⁠
Okrem toho vďaka bohatému obsahu minerálov a mikroživín pomáha pok choi chrániť zdravie očí a kostí a má tiež výrazné protizápalové účinky.⁠
⁠
Kapustovitá zelenina je tiež veľmi prospešná pre zdravé črevá. Pomáha totiž redukovať baktérie produkujúce toxín sírovodík, ktorý poškodzuje črevnú bariéru a často sa vyskytuje u pacientov s chronickým zápalom čreva.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený spôsob prípravy pok choi? ⁠
Alebo ste ho ešte nikdy neochutnali?⁠
Dajte mi vedieť v komentoch :)⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #vegetarian #vegan #plantbased #pakchoi #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #antioxidants #protizapalove #rakovina #prevenciarakoviny #zdraveoci #zdravekosti #priepustnecrevo #IBD
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies