Potenciál zeleru pre naše zdravie je taký výnimočný, že sa o ňom píšu samostatné knihy. Je bohatým zdrojom silných antioxidantov s protizápalovým účinkom, ktoré tiež pomáhajú pri detoxikácii organizmu a v boji s rakovinou a neurologickými ochoreniami.
Čo obsahuje
STONKOVÝ ZELER
Stonkový zeler obsahuje beta karotény, vitamín C a mangán. Je bohatým zdrojom vitamínu K, ktorý pomáha v prevencii vzniku krvných zrazenín.
K najúčinnejším látkam pre naše telo patria fytonutrienty apigenín a luteolín, ktoré pomáhajú pri neurologických ochoreniach a liečbe rakoviny.
Nachádza sa v ňom luteín a zeaxantín, ktoré chránia zdravie očí a kyselina kávová a kaempferol so silnými protizápalovými účinkami.1
Možno ste už počuli o prospešných účinkoch zelerovej štavy. Šťava si však v porovnaní s celou zeleninou nezachováva vlákninu, ktorá je prospešná pre naše trávenie a pomáha predĺžiť pocit sýtosti. Preto jesť zeler je zdravšie ako piť len jeho šťavu.
Zeler ľahko zaradíte do jedálnička v rôznej podobe. Poslúži nielen ako prísada do zdravého smoothie, ale aj ako náhrada papriky do šalátov, môžete ho nakombinovať do zeleninových jedál alebo len tak chrumkať s dipom.
Ako STONKOVÝ ZELER pomáha:
Je zdrojom antioxidantov
Zeler obsahuje široké spektrum silných antioxidantov, napr. apigenín, kvercetín, luteolín, kaempferol, kyselinu ferulovú a kyselinu kávovú s výraznými protizápalovými účinkami.2
Podporuje zdravé trávenie
Zeler obsahuje apiuman, polysacharid na báze pektínu, ktorý zlepšuje integritu výstelky žalúdka a znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov.5 Je tiež dobrým zdrojom vlákniny, prospešnej pre trávenie.
Pomáha pri liečbe neurologických chorôb
Zeler obsahuje apigenín, ktorý vykazuje pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.6
Redukuje riziko vzniku metastáz
Zeler obsahuje luteolín, ktorý dokáže zabíjať rakoviné bunky a podľa štúdií je spájaný s rudukciou rizika vzniku metastáz pri rakovine prsníka.7
Môže pomôcť v prevencii
a liečbe rakoviny
Nové výskumy poukazujú na to, že apigenín, ktorý sa nachádza aj v zeleri, má výrazný potenciál v prevencii a liečbe rakoviny aj vďaka tomu, že pomáha spúšťať apoptózu a autofágiu buniek.8
Má antibakteriálne a antivírusové účinky
Zeler obsahuje apigenín, ktorý má preukázateľné antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. Skúma sa jeho účinnosť podľa konkrétnych kmeňov baktérií a vírusov.9
Chráni zdravie očí
Zeler obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú udržiavať zdravý zrak a chránia oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou.10
Ďalšie benefity
Zeler pomáha pri detoxikácii, má zásaditý efekt vďaka čomu neutralizuje kyslé potraviny. Obsahuje málo kalórií a má nízky glykemický index.
NAJZDRAVŠÍspôsob prípravy zeleru
Stonkový zeler môžete odšťaviť alebo rozmixovať do smoothie. Rozmixovať celý zeler je lepšie, keďže v ňom zostane aj prospešná vláknina. Výborne sa kombinuje s uhorkou, jablkom, avokádom a banánom.
Zeler môžete jesť surový, kombinovať ho napr. s dipom alebo pridávať do studených šalátov. Môžete ho pridať aj do teplého šalátu, pričom ho 1-2 minútky orestujete na panvici. Výborne chutí v kombinácii s brusnicami v teplom quinoa šaláte.
ZHRNUTIE:
- Jedzte zeler surový alebo len krátko uvarený na pare, prípadne krátko orestovaný na panvici, pre zachovanie väčšiny živín.
- Pridávajte zeler do zdravých očistných zeleninových smoothies.
- Pridajte zeler do studených aj teplých šalátov, ktorým dodá chrumkavý efekt a osviežujúcu chuť.
- Zelerovú vňať použite do polievok a vývarov.
Nákup a skladovanie
V obchode spoznáte čerstvý zeler podľa toho, že výhonok sa ľahko zlomí. Ak sa iba ohne, už je v obchode dlho. Všimnite si tiež konce výhonkov – ak sú svieže a zelené, zeler je čerstvý. Ak sú však belšie, suché, s dierkami – zeler už nebude taký šťavnatý.
Zeler patrí do zoznamu zeleniny a ovocia, ktoré je lepšie kupovať v BIO kvalite (zoženiete napr. v Kauflande), kvôli náchylnosti na obsah zvyškových pesticídov.
Skladujte ho v chladničke zabalený v papierovej utierke a alobale max. týždeň, potom stráca živiny. Rovnako dôležité je krájať alebo mixovať ho až tesne pred konzumáciou.
Recepty so stonkovým zelerom
Chutný a osviežujúci šalát je výborný ako desiata, ktorá vám dodá energiu na celé hodiny.
Osviežujúci a super rýchly teplý šalát vyniká plnosťou chutí.
Pikantný zelerový šalát so sezamom
Úžasne jednoduchý šalát, ktorý doladí steak, rybu aj raňajkové vajíčka či sendvič.
Zelerové a mrkvové tyčinky
s mandľovým maslom
Dokonalá kombinácia sladkej a slanej chuti a k tomu chrumkavý efekt. Keď ochutnáte, neodoláte.
Referencie & Zdroje
- WHFoods: Celery
- WHFoods: Celery
- Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
- PubMed: Luteolin Inhibits Microglia and Alters Hippocampal-Dependent Spatial Working Memory in Aged Mice
- PubMed: Gastric antiulcer, antisecretory and cytoprotective properties of celery (Apium graveolens) in rats.
- Tandfonline.com: Apigenin and related compounds stimulate adult neurogenesis
- University of Missouri: Natural Compound Found in Herbs, Vegetables Could Improve Treatment of Triple-Negative Breast Cancer in Women
- PubMed: Apigenin in cancer therapy: anti-cancer effects and mechanisms of action
- Researchgate: A Review on Flavonoid Apigenin: Dietary Intake, ADME, Antimicrobial Effects, and Interactions with Human Gut Microbiota
- SemanticScholar: Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.