• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Uncategorized Vitamíny & prospešné látky Zdravé tipy

Aj vy máte problémy so zubami?

Janka Posted On 26 apríla, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Bolesť zubov

Dodnes si veľmi živo pamätám ten pocit. Mala som asi 12 rokov a sedela v kresle u zubára, ktorý mi práve vybral nerv z boľavého zuba a následne čistil kanáliky dlhým tenkým nástrojom hore a dolu, hore a dolu … hrozne to bolelo. Mala som des zo zubárov. Asi o 10 rokov neskôr mi ten zub odumrel a vytvorila sa pod ním cysta, musela som si ho dať vytrhnúť. Skoro mi srdce vyskočilo od strachu, keď som sedela v čakárni zubnej chirurgie…

To je len jeden z príbehov mojich zubov. Pamätám si ďalší zub, obehala som s ním asi 6 zubárov. Snažili sa ho zachrániť, avšak nič nepomáhalo. Po prebdenej noci, kedy som zvracala už neviem či od bolesti alebo z tabletiek, som to vzdala a nechala si ho tiež vytrhnúť.

Posledný nešťastník z tejto trojky ma potrápil asi pred 2 rokmi. Na pohotovosti mi objavili v zube silný zápal, ošetrili ho síce, ale bolesť neprestávala. Bez tabletky som to nedokázala vydržať. Bolo to také zlé, že som v noci stepovala v kúpeľni, kým konečne ten Ibalgin, čo som prehltla s totálnymi výčitkami svedomia (keďže som kojila svojho 15 mesačného syna) konečne zabral. Po 2 dňoch trápenia a tabletiek som sa uchýlila k známemu riešeniu – poďme to vytrhnúť. Nech už je po všetkom. Ach… čo nasledovalo potom sa ťažko opisuje. Skončila som s plačom na stomatologickom oddelení v nemocnici, kde mi nešťastnú hlbokú ranu niekoľko dní prečisťovali a vypĺňali chlórovou drenážou dlhou asi 30 cm… Trvalo 2 mesiace, kým sa rana zahojila…  Posledný príbeh si nechám nabudúce.

Veľmi dobre viem, ako hrozne môžu zuby bolieť a aké trápenie sa dá s nimi zažiť. Aj keď si ich poctivo čistíte aspoň tromi zubnými pomôckami.

 

Nedokázala som akceptovať vysvetlenie – JE TO GENETIKA. Pretože mám syna a naozaj nechcem, aby si zažil so zubami to čo ja. Ani na sebe si to už nechcem zopakovať. Tak som sa pustila do pátrania.

 

Objavila som úžasné knihy, zatiaľ dostupné len v angličtine. Prvá z nich (Holistic Dental Care od Nadine Artemis) ma priviedla k pre mňa revolučnej myšlienke – že zuby sú živé orgány, ktorým krv prináša živiny a pomáha im regenerovať sa. Predtým som vnímala zuby len ako ´neživé kosti´, ktoré ma len trápia. Keby ste sa ma opýtali, čo na svojom tele by som chcela vymeniť, tak by to boli rozhodne zuby – a nie väčie prsia 😊.

Autorom ďalšej knihy, ktorý navždy zmenila môj pohľad na zuby je austrálsky zubár Steven Lin – The Dental Diet patrí k najlepším knihám aké som čítala a dúfam, že jedného dňa výjde aj v slovenčine alebo aspoň češtine. Konečne niekto, kto prichádza s vysvetlením súvislostí a hľadaním riešenia!

Kládli ste si aj vy niekedy otázku Ako mohli mať kedysi ľudia zdravé zuby, keď zubná kefka ešte neexistovala? Alebo Prečo niektorí ľudia, napriek tomu, že si zuby poriadne neumývajú nemajú žiadne problémy – a vy sa snažíte ako sa len dá a nič nepomáha?

Myslíte si, že pred 300 rokmi mali deti také krivé zuby ako dnes? Hm… nemali, dokazujú to skúmané lebky. Ako je to možné? Prečo niekto má predispozíciu na obezitu, rakovinu a nedostane ju, zatiaľ čo iný sa jej nevyhne? Mnohé odpovede prináša relatívne nový vedný odbor – epigenetika, ktorá vysvetľuje prečo sa niektoré gény prejavia a iné nie, od akých faktorov to závisí. Ale to už ideme príliš hlboko.

the dental diet

Kúpiť tlačenú verziu »     Vypočuť si audioknihu cez Audible »

 

To, čo potrebujete vedieť DNES je, že zuby potrebujú konkrétne živiny na to, aby boli zdravé a mohli sa regenerovať. Sú ho hlavne vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, K2, tiež vápnik a dobré baktérie – probiotiká.

Bohužiaľ nám mnohé tieto živiny chýbajú a to vedie nielen k vzniku zubného kazu, ale aj k problematickému vývoju čeľuste u detí a následne krivým zubom.

Nesmieme zabúdať na to, čo zubom škodí. Asi už tušíte kam mierim. Ale nemyslím len sladkosti a cukor, ale tiež antinutrienty v obilninách, hlavne bielej múke a ryži. Ale aj to sa dá riešiť.

Veta ´Je to genetika´ znie tak fatálne. Akoby sme nemohli urobiť nič pre to, aby sme to zmenili. Dnes máme k dispozícií množstvo overených informácií a sami môžeme urobiť to rozhodnutie – STAČILO!

Ak má vaše dieťa v 12 rokoch všetky stoličky zaplombované, alebo musí v 10 rokoch brať antibiotiká na zuby, lebo bolesť v ošetrenom zube neprestáva, vy sami môžete urobiť toto rozhodnutie. Zubár vám v tom nepomôže (ale česť výnimkácm). Zubári sa učia ako zuby ošetrovať, trhať a vymeniť za umelé. To je ich práca. Tak ako lekár lieči choroby, ale máloktorý vám pomôže chorobám aktívne predchádzať. Nie je to ich vina. Prevencia je vo vašich vlastným rukách. Teším sa, že žijeme v dobe, kedy máme prístup k informáciám a nemusíme byť obeťou vety ´Je to genetika´. Využime to.

Pozrite si detailný článok Problémy so zubami, kde som sa snažila opísať základné informácie ako začať. Určite sa tejto téme budem venovať aj ďalej a rada sa podelím o všetky praktické tipy a užitočné informácie. Zaregistrujte sa na špeciálny newsletter TU, označte Tipy pre ZDRAVÉ ZUBY a novinky o tom, ako pomôcť svojim zubom dostanete priamo emailom.

Kúpiť tlačenú verziu »    Vypočuť si audioknihu »

 

Držím palce, aby vašim dôvodom pre návštevu zubára bola už len preventívna prehliadka!

Janka

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny
1 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (34) bezmliečne (25) bez obilnín (18) bez vajec (5) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (6) kváskové (5) low carb (7) max 5 ingrediencií (14) paleo (11) protizápalové (12) vegan (18) vitamíny (1) zdravé tipy (13) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • TENTO TÝŽDEŇ prebieha:

  • NOVINKA

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠
Omeleta nemusí byť len zemiaková, však? 😉⁠
Omeleta s mixom čerstvej zeleninky je pre mňa skvelý plán na rýchly obed alebo večeru. Je výživná a plná rozmanitých chutí 🥰⁠
V tejto je cuketka, špenát, paradajky, pažítka, reďkovka a mikrohrášok. Mňam! 😍⁠
⁠
Postup je jednoduchý. Na jednu panvicu potrebujeme 2 vajíčka. Rozmiešame si ich tak s cca 4 lyžicami rastlinného mlieka, soľou a korením.⁠
Polovicu cukety nakrájame na tenké plánky a na oleji alebo ghí krátko orestujeme z oboch strán, potom pridáme špenát a po chvíľke (tak 30 - 60 sekúnd), keď špenát zmäkne, zalejeme vajíčkovou zmesou. Posypeme nakrájanými paradajkami. Panvicu zakryjeme a necháme dopiecť na miernom stupni, kým vajíčková zmes stuhne.⁠
Posypeme pažítkou, bylinkami, klíčkami a čerstvou zeleninkou podľa chuti. Ja to ešte pokvapkám olivovým olejom. A celkom sa k tomu hodí aj kozí syr 😌⁠
⁠
A môj plán B - ak nemám poruke čerstvú zeleninu - v mrazničke mám odložený mix brokolice a karfiolu, k tomu mrazený zelený hrášok a fazuľku. Vtedy tiež zeleninku najskôr trochu podusím a potom zalejem vajíčkou zmesou. ⁠
⁠
Aká je vaša obľúbená omeleta?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdraveranajky #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #omeleta #frittata #bezlepkove #bezobilnin #keto #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #lowcarb #eggs #vajicka #cuketa #spenat #mikrohrasok #antioxidanty #prevencia
Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu inak ako v klasickej talianskej verzii a je to skvelý spôsob ako dostať do môjho vyberavého manžela viac zeleniny 😉 
Až na ten kučeravý kel na posledných dvoch fotkách - to bola už len moja porcia 😌 Ale časom ho možno ukecám...

Toto rizoto je skvelý tip ako si naložiť na tanier väčšiu porciu zeleniny, ale mať ten pocit, že človek stále je nejaké známe jedlo. Len ryže je tam pomenej a naopak pribudol hrášok a zelená fazuľka (mrazené v BIO kvalite zoženiete v Kauflande, jednoduchšie to už ani nemôže byť).
Smotana v ňom nie je a nastrúhať parmezán si už každý môže podľa vlastnej chuti....

A možno ste si všimli, nie je tam ani klasická rizotová ryža - je to ryža natural - jazmínová. 
A to je skvelý tip, na ktorý som prišla len nedávno - ak chcete vymeniť bielu ryžu za hnedú (ryžu natural), ale nechutí vám (alebo vaše deti ohŕňajú nosom), skúste zohnať nie guľatozrnnú alebo dlhozrnnú, ale radšej jazmínovú alebo basmati ryžu v natural verzii. 
Viac sa podobá bielej ryži na pohľad aj chuťovo, ale nutričné zloženie je lepšie. Basmati majú aj v DM alebo zoženiete v zdravých eshopoch. No ryža, to už je príbeh nabudúce...

Ako teda pripraviť toto Zelené rizoto? 

Huby opečieme na panvici s cesnakom, pridáme soľ, korenie a talianske bylinky (kúsok Talianska sa tam predsa dostane 😉) 

Mrazený hrášok a fazuľku môžete hodiť aj na panvicu k hubám, no ja ich radšej uvarím osobitne nad parou (alebo vo vode).

Listový kel umyjem a natrhám na kúsky - a s tým zvyškom vody hodím na panvicu, pod pokrievkou stačí podusiť cca 5 - 8 minút so soľou a čiernym korením.

Potom všetko zmiešame na panvici a pridáme aj ryžu, ktorú sme si uvarili vopred. Ja väčšinou uvarím viac ryže (keďže ju vopred namáčam) a potom z nej ďalšie dni nakombinujem rôzne jedlá🥰

A samozrejme môžete pridať aj listový kel alebo špenát🥬 Alebo si k tomu naservírovať šalát z rukoly 😋 
Na tanieri môžete ešte pokvapkať kvalitným olivovým olejom a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou👍

Vyskúšate?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka #prebiotika #zdravecreva #mikrobiom #prevencia #huby #rizoto #kel
V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no do V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no doprajete si občas petržlenovú vňať aj v zime? 
Prečo? Lebo je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v našej bežnej strave👍

Má dokonca cca dvakrát vyšší obsah železa ako šošovica a 2,5 krát viac vitamínu C ako pomaranč. 
Samozrejme petržlenovej vňate nezjeme bežne toľko ako šošovice alebo pomarančov, ale podstatná informácia je, že petržlenová vňať má vysokú koncentráciu výživných látok a zaslúši si väčší priestor v kuchyni ako len posýpka na kurací vývar😉

Má napr. vysoký obsah antioxidantov flavonoidov a karotenoidov. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením, ktoré je výsledkom prirodzených procesov v tele alebo prichádza zvonku vo forme toxínov z jedla, vody, ovzdušia či chemických látok v bežných kozmetických a čistiacich prostriedkoch. 

Antioxidanty neutralizujú nebezpečné voľné radikály a pomáhajú tak chrániť pred rakovinou i predčasnými príznakmi starnutia.

Petržlenová vňať obsahuje flavonoidy apigením a myricetín. Apigenín má pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.

Apigenín má tiež antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. 

Vďaka obsahu luteínu, beta karoténov a zeaxantínu pomáha petržlenová vňať udržiavať zdravý zrak a chrániť oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou👀.

Petržlenová vňať tiež podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka obsahu vitamínu K podporuje zdravie kostí a má protizápalové účinky. 

Je bohatým zdrojom nitrátov, ktoré pomáhajú rozširovať krvné cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Výskumy poukazujú na to, že potraviny s vysokým obsahom nitrátov pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme. 

🍽️ Ako použiť pertžlenovú vňať v kuchyni? 

Bohato ňou posypte šaláty, polievky, chlebík s nátierkou. Používajte hlavne v čerstvom surovom stave, uvarená v polievke už má nižšiu koncentráciu živín.

👍 Môj tip - skúste Šošovicový šalát s petržlenovou vňaťou (na poslednej fotke). Link na recept v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #protizapalove #jedloakoliek #nutricnaterapia 
#zdravejedlo #zdravytip #prevencia
Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Alebo keď chcete niečo uvariť, ale nestíhate... ⁠
Polentu som už dlho nejedla a tak mi aj napadlo, že je to stále lepšia voľba ako napr. cestoviny, lebo tie sú predsa len viac priemyselne spracované...⁠
⁠
Je lahodne krémová, stačí ju variť len 3 minúty a potom už len nechať pod pokrievkou napučať.⁠
Ja som ju uvarila v kombinácii vody a mandľového mlieka, pridala som trochu soli a olivového oleja.⁠
⁠
Ale samozrejme to najlepšie prišlo nakoniec. Milujem tento úžasný mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia - jem ho teraz na raňajky, na obed aj na večeru, stále v inej kombinácii (napr. s cícerovým hummusom 😋). ⁠
Polentu som pokvapkala aj bazalkovým pestom a posypala mixom orieškov a semienok 👍⁠
⁠
Polenta je super riešenie, ak chcete niečo rýchle teplé a bez lepku, ale samotná veľa živín neobsahuje, preto kombinácia s nutrične bohatými prílohami je tu dôležitá.⁠
⁠
Okrem mikrozeleniny sa mi tu hodí všetko iné zelené 🥬 - teda špenát, zelený hrášok, zelená fazuľka, avokádo, ale napr. aj huby orestované s cesnakom a bylinkami a k tomu rukola... mňam 😘⁠
⁠
Kedysi dávno som zvykla polentu aj opekať (keď stuhne a nakrája sa na kúsky a potom zapečie v rúre alebo na panvici dochrumkava). Tá zas výborne chutí s hustou talianskou 🍅 paradajkovou omáčkou.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený tip na rýchly recept, keď nestíhate variť?⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlepku #mikrohrasok #mikrozelenina #polenta #oriesky #rychlavecera #zdravavecera #zdravevarenie⁠
⁠
⁠
Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako n Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako nezvláda... ale už čakám na nový mobil, tak snáď sa tým vyrieši moja dilema s fotením... 🙈
Ale napriek nie práve najkvalitnejšej fotke sa chcem podeliť o tip na chutný teplý šalát plný prospešných vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Vidíte správne, je tam červená kapusta, mrkva a šošovica a k tomu moje obľúbené brokolicové klíčky 😋

Červená kapusta patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje až 4,5 krát viac antioxidantov ako biela kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a antioxidantov vrátane sulforafanu, kaempferolu a antokyánov, ktoré jej dodávajú fialovú farbu a majú silné protizápalové, antivírové a protirakovinové účinky.

Mrkva pomáha pri oprave poškodenej DNA, ako koreňová zelenina slúži ako prebiotikum - potrava pre dobré baktérie v čreve. 

Šošovica je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a folátov. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podobne ako iné strukoviny prináša dlhší pocit zasýtenia.

Vždy ju vopred namáčam, aby sa zvýšila biodostupnosť bielkovín a eliminovali antinutrienty ako napr. kyselina fytová. Viac o namáčaní strukovín nájdete v článku na webe, link je v BIO.

POSTUP:

Kapustu nakrájame na tenké pásiky a na olivovom oleji jemne orestujeme. Osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme na miernom stupni cca 10 minút, aby trochu zmäkla. Podľa vlastnej chuti ju môžete nechať trochu dlhšie alebo kratšie. Mne celkom chutí, kým je ešte chrumkavá 😉

Potom pridáme mrkvu.🥕 Tenké pásiky z nej robím pomocou škrabky na zeleninu. Dochutíme citrónovou 🍋 alebo limetkovou šťavou (ja som použila limetku a bolo to fantastické 🥰 

Šošovicu vždy varím osobitne. Do vody pridávam cesnak, sušenú koreňovú zeleninu a rascu. Zakaždým si 1-2 porcie odložím aj do mrazničky a keď neviem čo narýchlo uvariť, tak mám plán B poruke. Podobne  to robím s quinoou.

Šalátik ozdobíme bylinkami alebo klíčkami a pokvapráme ešte kvalitným olivovým olejom👍
Mňam!

Máte svoj tip na recept z červenej kapusty? 

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravysalat #teplysalat #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlaktozove #bezmlieka #bezobilnin #zdravyobed #antioxidanty #detox #prevencia #cervenakapusta #sosovica
Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá poli Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá polievka z čerstvej zeleniny, ktorá podporí zdravé trávenie a je hotová za 15 minút! 👍⁠
⁠
Táto feniklová krémová polievka s cuketou je ako pohladenie pre žalúdok. Ľahká a dokonale krémová, iba zo 4 ingrediencií. Príprava je nenáročná a varenie krátke ⏱️⁠
⁠
Fenikel je úžasná prísada do zdravého varenia. Aj cuketa je ľahko stráviteľná a v krémovej polievke dokáže urobiť zázraky – krásne ju zahustí aj bez použitia smotany alebo múky. ⁠
⁠
Kombinácia cukety a feniklu pomáha upravovať trávenie a je vhodná aj pri zápche.⁠
⁠
Fenikel obsahuje unikátne FYTONUTRIENTY s antioxidačným účinkom, napr. rutín, kvercetín a protizápalový anetol, ktorý je účinnou látkou aj v prevencii rakoviny.⁠
..................................................................⁠
⁠
RECEPT - Feniklová krémová polievka⁠
⁠
Potrebujeme:⁠
⁠
1 PL olivový / kokosový olej⁠
1/2 pór⁠
2 buľvy fenikel⁠
2-3 menšie cukety⁠
2 mladé petržleny (nemusí byť)⁠
1 čl mleté feniklové semienka (nemusí byť)⁠
soľ, čierne korenie, sušená koreňová zelenina⁠
⁠
Postup:⁠
⁠
Zeleninu nakrájame na tenké kolieska.⁠
Na olivovom oleji opražíme pórik a fenikel, pridáme cuketu a petržlen. ⁠
Zalejeme vriacou vodou. Pridáme mleté feniklové semienka, soľ, sušenú koreňovú zeleninu a čierne korenie.⁠
Varíme 10 - 12 minút. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme.⁠
⁠
Na druhej fotke je polievka ozdobená opraženými tenkými pásikmi feniklu. Podávať ju môžete napr. s vajíčkom alebo tekvicovými semienkami.⁠
⁠
Viac inšpirácií na chutné zdravé polievky nájdete na webe. Kliknite na link v BIO.⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravepolievky #zdravevarenie #zdravetravenie #antioxidanty #fenikel #cuketa #polievka #travenie #zdravecreva #zdravapolievka #rychla polievka #polievka #bezmlieka #bezlepkove #paleo #vegan #vegetarian #soup #healthysoup⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies