Feniklová krémová polievka s cuketou
Feniklová krémová polievka s cuketou je ako pohladenie pre žalúdok. Ľahká a dokonale krémová, iba zo 4 ingrediencií. Príprava je nenáročná a varenie krátke. Fenikel je úžasná prísada do zdravého varenia. Má špecifickú chuť a výborný je aj v surovom stave. Cuketa je ľahko stráviteľná. A v krémovej polievke dokáže urobiť zázraky – dokonale ju zahustí aj bez použítia smotany, mlieka či masla. Cuketa pomáha upravovať trávenie a je vhodná aj pri zápche.
Väčšina účinných antioxidantov a flavonoidov v cukete sa nachádza v šupke,
takže tú určite nevyhadzujte.
Fenikel pomáha pri ťažkostiach s trávením
Do polievky môžete pridať aj feniklové semienka, ktoré ešte viac posilnia jej benefity pre trávenie. Feniklový čaj aj feniklový olej patria v tradičnej medicíne k najlepším liekom na tráviace ťažkosti a kŕče a používajú sa aj pre bábätká. Najlepší feniklový čaj pripravíte z čerstvo pomletých feniklových semien (môžete ich podrviť mažiarom alebo pomlieť v kávovom mlynčeku).
Vďaka čomu je táto polievka zdravá a liečivá
FENIKEL
Fenikel obsahuje unikátne fytonutrienty s antioxidačným účinkom, napr. rutín, kvercetín a protizápalový anetol, ktorý je účinnou látkou v prevencii rakoviny1. Je bohatým zdrojom vlákniny, folátov, draslíka a vitamínu A. Klinické štúdie potvrdzujú aj vysokú účinnosť feniklového oleja pri zmiernení novorodenecnej koliky.2
CUKETA
Cuketa je bohatým zdrojom vlákniny a obsahuje rastlinné flavonoidy – antioxidanty ako zeaxantín, beta karotény a luteín.3 Každý z nich hrá dôležitú rolu pri spomaľovaní starnutia a prevencii chorôb. Pomáhajú udržiavať zdravý zrak a chránia oči pred chorobami, ktoré prichádzajú s vyšším vekom.4 Okrem toho hrajú významnú rolu v prevencii degeneratívnych a nádorových ochorení.5
Feniklová krémová polievka s cuketou
Čo potrebujeme
- 1 PL olivový / kokosový olej
- 1/2 pór
- 2 buľvy fenikel
- 2-3 menšie cukety
- 2 mladé petržleny (nemusí byť)
- 1 čl mleté feniklové semienka (nemusí byť)
- soľ, čierne korenie
Postup
- Zeleninu nakrájame na tenké kolieska.
- Na olivovom oleji opražíme pórik, a fenikel, pridáme cuketu a petržlen. Zalejeme vriacou vodou. Pridáme mleté feniklové semienka, soľ a čierne korenie.
- Varíme 10 - 12 minút. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme.
Poznámky
Tip na servírovanie:
Polievku môžete ozdobiť napr. tenkými plátkami feniklu, ktoré zľahka skaramelizujete na panvici na kokosovom oleji. Pridajte čerstvé bylinky, napríklad petržlen alebo aromatický koriander, pre extra dávku vitamínu C a antioxidantov.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty s feniklom
Cuketa a fenikel sú skvelou kombináciou, ktorú využijete napr. aj pri príprave chutných letných šalátov. Vyskúšajte napríklad Teplý cuketový šalát s feniklom a halloumi syrom.
Referencie & Zdroje:
- WHFoods: Fennel
- PubMed: The effect of fennel (Foeniculum Vulgare) seed oil emulsion in infantile colic: a randomized, placebo-controlled study.
- WHFoods: Summer squash
- SemanticScholar: Lutein and zeaxanthin supplementation and association with visual function in age-related macular degeneration.
- PubMed: Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects
Ďalšie zdroje – Anetol v prevencii a liečbe rakoviny:
PubMed: Anethole Suppressed Cell Survival and Induced Apoptosis in Human Breast Cancer Cells Independent of Estrogen Receptor Status
PubMed: Anethole Inhibits the Proliferation of Human Prostate Cancer Cells via Induction of Cell Cycle Arrest and Apoptosis
PubMed: Evaluation of the Phytochemical Anethole as an Anti-Tumor Agent in MCF-7 Cells
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.