Hnedá ryža podobne ako celozrnné obilniny si zachováva viac živín ako biela alternatíva. Ryžové šupky a klíčky obsahujú napr. kyselinu ferulovú, ktorá pomáha pri oprave poškodenej DNA. Hnedá ryža je bohatá na selén, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové účinky.1
HNEDÁ vs. BIELA ryža
Ryžové otruby sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a zdraviu prošpešných látok. Keď sa šupka odstráni, prichádzame o prospešné živiny. Hnedá ryža je bohatým zdrojom vlákniny a preto zasýti lepšie ako biela verzia.
Biela ryža (rafinovaná ryža) je upravovaná, lúpaná, bielená, brúsená, leštená a v závere dokonca ošetrovaná prídavnými látkami, ktoré majú zabezpečiť jej lepší vzhľad (napr. aj látkami, ktoré obsahujú parafín).
Hnedá ryža je naopak prirodzenejšia a hodnotnejšia obilnina. Varí sa síce o niečo dlhšie, ale ak ste ochotní variť z hovädzieho mäsa, nielen z rýchleho kuracieho, tak nie problém uvariť hnedú ryžu namiesto bielej.
Ako variť hnedú ryžu
Podobne ako iné obilniny, aj ryžu je vhodné vopred namáčať alebo fermentovať, vďaka čomu sa eliminujú antinutrienty, ktoré sú obsiahnuté vo všetkých obilninách a naopak zvýši sa tým vstrebateľnosť zdraviu prospešných látok.
Hnedú ryžu môžete fermentovať 12 – 72 hodín. Čím dlhšia fermentácia, tým výživnejšie bude výsledné jedlo. Najjednoduchší spôsob fermentácie je pomocou jablčného octu. Viac nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.
Ako HNEDÁ RYŽA pomáha:
Poskytuje maximum živín
Pomáha pri oprave DNA
Kyselina ferulová z ryžových otrúb chráni kmeňové bunky pred oxidatívnym stresom a pomáha pri ich oprave.3
Je zdrojom selénu
Selén je silný antioxidant, pomáha pri detoxikácii a znižuje zápal v tele. Pomáha pri liečbe astmy a artritídy.4
Chráni pred rakovinou prostaty
Štúdie poukazujú, že kyselina ferulová pomáha chrániť pred rakovinou prostaty.5
Chráni pred rakovinou hrubého čreva
Fermentovaná hnedá ryža a ryžové otruby pomáhajú chrániť pred rakovinou hrubého čreva.6
Pomáha v prevencii cukrovky
Hnedá ryža má nízky glykemický index, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovke 2.typu.7
Ďalšie benefity
Obsah vitamínov & minerálov v hnedej ryži:
% odporúčanej dennej dávky na 1 hrnček (195g) varenej hnedej ryže 10
Čo potrebujete vedieť:
Zrejme sa k vám už dostala informácia, že ryža môže byť kontaminovaná arzénom. U hnedej ryže môže byť toto riziko väčšie ako u bielej. Preto je dôležíté kupovať ryžu z overeného zdroja, ideálne v BIO kvalite a zvoliť najlepší spôsob prípravy.
Namáčanie a fermentácia pomáhajú eliminovať škodlivé chemické látky aj antinutienty. Taktiež varenie ryže vo väčšom množstve vody (teda nie len v pomere 1:2 ale min. 1:6 pomáha vyplaviť škodliviny.
AKO NAMÁČAŤ A VARIŤ RYŽU:
- Ryžu premyte a zalejte cca 3 násobkom vody, prodajte 1 PL jablčného octu.
- Nechajte fermentovať 12 - 72 hodín, vždy po 12 hodinách vodu vymeňte. Jablčný ocot stačí pridať len prvýkrát.
- Ryžu premyte a uvarte vo väčšom množstve vody, zbytok vody sceďte a ryžu nechajte odstáť pod pokrievkou 5 - 10 minút.
Detaily nájdete v článku: Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu
Čo hovorí veda:
Kyselina ferulová v hnedej ryži pomáha chrániť bunky DNA
William Li vo svojej knihe Eat to Beat Disease (Ako poraziť chorobu jedlom) popisuje niekoľko zaujímavých klinických štúdií, napríklad:
Vedci podávali 5 dobrovoľníkom kyselinu ferulovú extrahovanú z ryžových otrúb počas 15 dní. Ich krvnú vzorku testovali pred a po experimente.
Pred experimentom:
Krvnú vzorku vystavili pôsobeniu peroxidu vodíka, ktorý kmeňové bunky DNA poškodzuje. Peroxid vodíka spôsobil 4,7 x rýchlejšie odumieranie buniek (apoptózu) ako je bežné bez vplyvu škodlivých látok.
Po podávaní kyseliny ferulovej:
Po experimente boli kmeňové bunky DNA dobrovoľníkov kompletne chránené, peroxid vodíka nemal na ne žiaden vplyv.
Kyselina ferulová sa nachádza nielen v hnedej ryži, ale aj v cvikle, citrusoch, baklažáne, ananáse, kukurici a raži.11
Zdroj: Ferulic Acid, a Bioactive Component of Rice Bran, Improves Oxidative Stress and Mitochondrial Biogenesis and Dynamics in Mice and in Human Mononuclear Cells
ZHRNUTIE:
- Hnedá ryža je výborným zdrojom vlákniny, zasýti dlhšie ako biela a je vhodná pri chudnutí.
- Hnedá ryža obsahuje výrazne viac vitamínov, minerálov a prospešných látok ako biela.
- Hnedú ryžu je vhodné vopred namáčať alebo fermentovať a variť vo väčšom množstve vody, eliminujú sa tým možné nebezpečné látky a zlepšuje sa jej stráviteľnosť.
Recepty z hnedej ryže
Existuje lepší a zdravší spôsob prípravy ako postup uvedený na obale. Konečne spôsob ako uvariť chutnejšiu a zdravšiu hnedú ryžu.
Vyskúšajte obmenu tradičnej pochúťky zo Stredného východu.
Lahodná krémová opekaná ryža s protizápalovými účinkami karfiolu a kurkumy.
Skvelá alternatíva rizota bez mlieka s pečenými hubami s vysokým obsahom prospešných betaglukánov.
Referencie & Zdroje
- PubMed: Ferulic Acid, a Bioactive Component of Rice Bran, Improves Oxidative Stress and Mitochondrial Biogenesis and Dynamics in Mice and in Human Mononuclear Cells
- Medical News Today: Is brown rice or white rice better for health?
- PubMed: Ferulic Acid, a Bioactive Component of Rice Bran, Improves Oxidative Stress and Mitochondrial Biogenesis and Dynamics in Mice and in Human Mononuclear Cells
- Medical News Today: Selenium: What it does and how much you need
- PubMed: Preventive Effects of Fermented Brown Rice and Rice Bran against Prostate Carcinogenesis in TRAP Rats
- PubMed: Preventive effect of fermented brown rice and rice bran against colon carcinogenesis in male F344 rats.
- PubMed: Replacing white rice with brown rice or other whole grains may reduce diabetes risk
- PubMed:
- PubMed: Pre-germinated brown rice could enhance maternal mental health and immunity during lactation.
- WHFoods: Brown Rice
- PubMed: Fermented Brown Rice Flour as Functional Food Ingredient
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.