Liečivá bazalková limonáda
Bazalka je výnimočná bylinka s množstvom pozitívnych účinkov pre telo aj myseľ. Výborne sa hodí nielen do paradajkovej omáčky a na pizzu ale môžete si z nej urobiť horúci čaj a v lete naopak chladivú limonádu. Bazalková limonáda je ideálna ak preferujete jemné limonády bez citrusov. Bazalku môžete kombinovať s jahodami alebo iným šťavnatým ovocím.
Okrem najznámejšej zelenej bazalky si môžete doma vypestovať aj fialovú bazalku alebo bazalku Tulsi, ktorá je posvätnou bylinkou v ajurvédskej medicíne a tradične pomáha pri liečbe cukrovky, metabolického syndrómu a zmierneniu stresovej záťaže.1
Liečivá bazalka
Bazalka má antibakteriálne a protizápalové účinky.2 Patrí medzi adaptogény – látky, ktoré pomáhajú telu vyrovnať sa s fyzickou a psychickou záťažou. Bazalka Tulsi pomáha bojovať proti poškodzovaniu buniek spojeným so starnutím, pomáha chrániť predovšetkým pečeň, mozog a srdce. Pomáha tiež pri liečbe a prevencii rakoviny.3
Bazalka zabíja škodlivé baktérie (napr. kmene Staphylococcus, Enterococcus, Pseudomonas),4 ktoré môžu kontaminovať jedlo, preto je dobrý nápad pridávať bazalku aj do čerstvých šalátov. Bazalka je zdrojom vitamínu K, mangánu a vitamínu A.5
Vypestujte si bazalku sami
Bazalku si môžete ľahko vypestovať aj doma v črepníku. Ak si kúpite bazalku v črepníku z obchodu, presaďte ju do väčšieho kvetináča a pridajte viac hliny – bude rásť ďalej. V teplom období ju môžete presadiť aj do záhonu, kde sa krásne rozrastie.
Semienka rôznych druhov bazalky v BIO kvalite, vrátane bazalky Tulsi nájdete v eshopoch.
Aké ovocie vybrať?
Voňavé domáce jahody sú symbolom začiatku leta. To je správny čas na kombináciu bazalky a jahôd. Jahody kupovené v obchode mimo sezónu mnohým ľuďom spôsobujú ťažkosti. Skúste napríklad aj iné osviežujúce kombinácie – na tenko nakrájané broskyne, nektarinky alebo červený melón.
Bazalková limonáda
Čo potrebujeme
- 2 hrste bazalkové lístky
- 1 hrnček šťavnaté ovocie (jahody/ nektarinky/ melón)
- 1 čl citrónová / limetková šťava (nemusí byť)
- voda
Postup
- Bazalkové lístky môžete jemne rozmrviť v mažiari, prípadne nasekať nožom alebo nožnicami na bylinky - alebo jednoducho v rukách pokrútiť a natrhať. Narušenie lístkov pomáha uvoľniť esenciu do vody.
- Ovocie nakrájame na tenké plátky.
- Bazalku a ovocie zalejeme vodou a dobre premiešame. Ideálne je, ak limonádu necháte odstáť aspoň pol hodinu. Chute sa krásne spoja.
- Podľa preferencie pridajte ľad.
Referencie & Zdroje:
- PubMed: The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature
- PubMed: An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol
- PubMed: Ocimum sanctum L (Holy Basil or Tulsi) and its phytochemicals in the prevention and treatment of cancer.
- PubMed: Comparative studies on the activity of basil–an essential oil from Ocimum basilicum L.–against multidrug resistant clinical isolates of the genera Staphylococcus, Enterococcus and Pseudomonas by using different test methods.
- FoodData Central: Basil, fresh
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.