• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Vitamíny & prospešné látky Zdravé tipy

Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny

Janka Posted On 1 apríla, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Najlepšie zdroje vitamin C

Vedeli ste, že sladká PAPRIKA obsahuje viac vitamínu C ako POMARANČ? Dokonca KALERÁB obsahuje viac vitamínu C ako JAHODY. Čierne ríbezle majú takmer 5-krát vyšší obsah vitamínu C ako červené ríbezle. Prekvapivo však čučoriedky, černice, brusnice a višne obsahujú menej vitamínu C, dokonca 4-8 krát menej ako brokolica! Kompenzujú to však bohatým obsahom ďalších antioxidantov…

Všetci vieme aký dôležitý je vitamín C pre posilnenie imunity, zdravie ciev, nervovú sústavu a energetický metabolizmus. Vieme že má výrazné antioxidačné a protizápalové účinky. Preto vitamín C patrí k najžiadanejším doplnkom výživy, snažíme sa ho dopĺňať v tabletkách. Ale nie všetky formy syntetického vitamínu C dokáže naše telo dostatočne vstrebať. Ak chcete dopĺňať vitamín C v strave, je dobré vedieť, v ktorých druhoch ovocia a zeleniny ho nájdeme najviac. Niektoré čísla sú prekvapivé…

Porovnanie obsahu vitamínu C

Tu je prehľad vybraných druhov ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C. Nájdete tam bežne dostupné ovocie a zeleninu. Exotické druhy, ktoré sa nedajú u nás zohnať na zozname nie sú. Obsah vitamínu C je uvedený na 100 g surovej zeleniny / ovocia. Je to orientačný obsah, ktorý sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, napr. konkrétnej odrody, podmienok pestovania a tiež čerstvosti. Obsah v mg je uvedený pre orientačnú informáciu pre jednoduché porovnanie jednotlivých druhov zeleniny a ovocia. Zdroj výpočtov: nutritiondata.self.com

 

Najviac vitamínu C sa nachádza v surovej zelenine a ovocí. Tepelnou úpravou sa jeho obsah znižuje. Najšetrnejší spôsob úpravy je VARENIE V PARE.

 

Zelenina s obsahom vitamínu C

Ovocie s vysokým obsahom vitamínu C

Višňa Acerola

Obsahom vitamínu C ďaleko prevyšuje iné druhy ovocia. Čerstvú ju však ťažko zoženiete. Nevadí. Vyskúšajte práškovú formu vyrobenú z lyofilizovaného (mrazom sušeného ovocia). Ovocie sušené mrazom si zachováva až do 98% živín.

Šípky

Možno sa pýtate, prečo na zozname chýbajú šípky. Je pravda, že obsahujú cca 426 mg na 100 g šípok. Avšak šípkový džem alebo šípkový čaj sú kvôli tepelnej úprave ochudobnené o vitamín C (nie úplne, ale do značnej miery). Ak však na prechádzke lesom natrafíte na krík so šípkami, pochutnajte si na čerstvých plodoch. Mali by byť zrelé, mäkké, zo šupky sa ľahko vytlačí dužina. Ale podarilo sa mi nájsť aj lyofilizovaný šípkový prášok na internete.

Rakytník

Rakytník zoženiete čertvý v sezóne na jeseň. Môžete si ho sami zamraziť a vyberať bobuľky z mrazničky celú zimu. Dá sa kúpiť aj mrazený. Zoženiete ho napr. vo farmárskych obchodoch alebo v eshopoch, ktoré doručujú debničky so zeleninou a ovocím. Tiež sa dá kúpiť ako lyofylizovaný prášok.

Čierne ríbezle

Konečne niečo, čo rastie aj v domácej záhradke, však? Vedela som, že čierne ríbezle sú zdravšie ako červené, ale netipla by som si, že rozdiel v obsahu vitamínu C môže byť až 5 násobný. Vy áno? V každom prípade dobrá správa pre tých, čo záhradku nemajú je, že v obchodoch so zdravou výživou bežne dostanete aj mrazom sušené čierne ríbezle (ako celé plody), ktoré môžete pridať do jogurtu alebo smoothie.

Jahody

Jahody môžu byť pre mnohých ľudí problematické, predovšetkým ak sú kúpené v obchode mimo sezónu. Preto najlepšie sú domáce alebo aspoň sezónne jahody z ochodu. Ideálne v bio kvalite alebo od producenta, ktorý si dá záležať na spôsobe pestovania (áno, sú aj takí:). Mimo sezónu skúste lyofilizované jahody, ktoré zoženiete v obchodoch so zdravou výživou ako celé plody.

vitamin C doplnky vyzivy

Sú prirodzené zdroje vitamínu C lepšie ako syntetické?

Všimli ste si, že niektoré doplnky vitamínu C propagujú, že obsahujú bioflavonoidy? Dlho vedci považovali syntetický vitamín C (askorban sodný) za rovnako účinný (rovnako biologicky dostupný, vstrebateľný) ako prirodzené formy v ovocí a zelenine. Syntetický vitamín C bol vyrobený v 30-tych rokoch minulého storočia. Aj keď má rovnaké chemické zloženie ako ten prírodný, vedci skúmajú ako by mohli iné látky (fytochemikálie a ďalšie nutrienty) v ovocí a zelenine ovplyvňovať využitie vitamínu C v ľudskom tele.

Záujem sa sústredil predovšetkým na bioflavonoidy (resp. flavonoidy). Sú to silné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia a zeleniny (a tiež napr. v horkej čokoláde a víne), existujú ich tisíce druhov. Možno poznáte kvercetín, kaempferol, apigenín alebo luteolín. Antioxidanty pomáhajú telo chrániť pred voľnými radikálmi a tým prispievajú k prevencii rôznych druhov rakoviny, srdcových ochorení a tiež pomáhajú telu vysporidať sa s alergiami a bojovať proti vírusom.1 ,2

Výskum zatiaľ nepotvrdil, že by bioflavonoidy zvyšovali vstrebateľnosť vitamínu C, ale práve vďaka komplexnému obsahu nutrientov ovocie a zelenina ponúkajú niečo, čo izolovaný syntetický askorban sodný nedokáže. Napríklad keď zjete kiwi, vaše telo dostane omnoho viac ako len vitamín C alebo vlákninu. Ako opisuje Dr. William Li v knihe How to beat disease (Ako poraziť chorobu jedlom), kiwi napríklad slúži ako prebiotikum – potrava pre dobré baktérie v čreve. Výskum zo Singapuru  poukázal na to, že po tom, čo ľudia jedli 2 kiwi denne, v rámci nasledujúcich 24 hodín stúpol počet baktérií kmeňa Lactobacillus v ich čreve o 35%.3 Ďalší výskum zo Škótska poukazuje na to, že konzumácia kiwi pomáha pri obnove poškodených buniek DNA (poškodia sa napr. aj keď sa nadýchnete výparov benzínu pri tankovaní), pričom 3 kiwi denne zvýšili mieru obnovy buniek DNA až o 66%.4

Podobné ódy by sme mohli napísať na každý jeden druh ovocia a zeleniny na zozname vyššie. Teda nie je to len o vitamíne C, ale o komplexnosti živín, ktoré dokáže poskytnúť len príroda sama.

 

Vďaka komplexnému obsahu nutrientov ovocie a zelenina ponúkajú niečo, čo izolovaný syntetický askorban sodný nedokáže.

kiwi

Kedy a ako posilniť prísun vitamínu C doplnkami výživy

Nemyslite si, že som úplne proti doplnkom výživy. Sama som absolvovala sériu infúzií vitamínu C a počas obdobia pandémie doma užívame lipozomálny vitamín C. Vitamín C sa intenzívne využíva pri výraznej potrebe podporiť imunitu a tiež pri liečbe mnohých ochorení. Ak telo potrebuje vyššie dávky, nie je reálne zabezpečiť ich v strave. Tu prichádzajú na rad vitamíny v syntetickej forme. Keď sa pre ne rozhodnete, mali by ste vedieť toto:

  1. Telo dokáže naraz vstrebať len cca 200 mg vitamínu C, preto zhltnúť naraz 4000 mg nemá zmysel. Lepšie je používať tablety s postupným uvoľňovaním alebo dávkovať vitamín C v menších dávkach častejšie.
  2. Prečítajte si príbalový leták, mnohí výrobcovia odporúčajú dávkovanie ráno nalačno alebo 30 minút pred jedlom.
  3. Infúzne podávaný vitamín C (priamo do žily) má cca 70% – nú vstrebateľnosť.
  4. Lipozomálny vitamín C, upravený špeciálnou metódou má najvyššiu vstrebateľnosť, takmer 100%.

V lipozomálnej forme sú molekuly vitamínu C obalené vrstvou prírodných fosfolipidov, ktoré chránia vitamín C pred degradáciou a zabezpečujú prienik cez črevnú stenu do lymfatického systému a krvi. Okrem vitamínu C sa vyrábajú v lipozomálnej forme viaceré vitamíny a výživové doplnky.

Vitamín C vo vašom jedálničku

Keď už viete, aké druhy zeleniny a ovocia majú najvyšší obsah vitamínu C, je ľahké zakomponovať ich do smoothies alebo šalátov. Dobrá správa je, že aj keď z nejakého dôvodu nemáte možnosť zohnať čerstvú zeleninu a ovocie, môžete si doma urobiť zásobu mrazom sušeného ovocia alebo prášku (a nielen ovocia, lebo mrazom sušený sa predáva aj kel). Petržlen si môžete pestovať doma v kvetináči a ozdobiť ním takmer každé jedlo. Výber je pestrý, určite si na zozname každý nájde to svoje.

Tu je PDF na stiahnutie, kde na A4 formáte nájdete všetky vyššie uvedené druhy ovocia a zeleniny:

Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny

 

Referencie & Zdroje:

  1. Healthline: What You Should Know About Bioflavonoids
  2. PubMed: Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview
  3. PubMed: Kiwifruit (Actinidia deliciosa) changes intestinal microbial profile
  4. PubMed: Nutritional modulation of DNA repair in a human intervention study

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies