• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Vitamíny & prospešné látky Zdravé tipy

Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny

Janka Posted On 1 apríla, 2020
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

Najlepšie zdroje vitamin C

Vedeli ste, že sladká PAPRIKA obsahuje viac vitamínu C ako POMARANČ? Dokonca KALERÁB obsahuje viac vitamínu C ako JAHODY. Čierne ríbezle majú takmer 5-krát vyšší obsah vitamínu C ako červené ríbezle. Prekvapivo však čučoriedky, černice, brusnice a višne obsahujú menej vitamínu C, dokonca 4-8 krát menej ako brokolica! Kompenzujú to však bohatým obsahom ďalších antioxidantov…

Všetci vieme aký dôležitý je vitamín C pre posilnenie imunity, zdravie ciev, nervovú sústavu a energetický metabolizmus. Vieme že má výrazné antioxidačné a protizápalové účinky. Preto vitamín C patrí k najžiadanejším doplnkom výživy, snažíme sa ho dopĺňať v tabletkách. Ale nie všetky formy syntetického vitamínu C dokáže naše telo dostatočne vstrebať. Ak chcete dopĺňať vitamín C v strave, je dobré vedieť, v ktorých druhoch ovocia a zeleniny ho nájdeme najviac. Niektoré čísla sú prekvapivé…

Porovnanie obsahu vitamínu C

Tu je prehľad vybraných druhov ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C. Nájdete tam bežne dostupné ovocie a zeleninu. Exotické druhy, ktoré sa nedajú u nás zohnať na zozname nie sú. Obsah vitamínu C je uvedený na 100 g surovej zeleniny / ovocia. Je to orientačný obsah, ktorý sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov, napr. konkrétnej odrody, podmienok pestovania a tiež čerstvosti. Obsah v mg je uvedený pre orientačnú informáciu pre jednoduché porovnanie jednotlivých druhov zeleniny a ovocia. Zdroj výpočtov: nutritiondata.self.com

 

Najviac vitamínu C sa nachádza v surovej zelenine a ovocí. Tepelnou úpravou sa jeho obsah znižuje. Najšetrnejší spôsob úpravy je VARENIE V PARE.

 

Zelenina s obsahom vitamínu C

Ovocie s vysokým obsahom vitamínu C

Višňa Acerola

Obsahom vitamínu C ďaleko prevyšuje iné druhy ovocia. Čerstvú ju však ťažko zoženiete. Nevadí. Vyskúšajte práškovú formu vyrobenú z lyofilizovaného (mrazom sušeného ovocia). Ovocie sušené mrazom si zachováva až do 98% živín.

Šípky

Možno sa pýtate, prečo na zozname chýbajú šípky. Je pravda, že obsahujú cca 426 mg na 100 g šípok. Avšak šípkový džem alebo šípkový čaj sú kvôli tepelnej úprave ochudobnené o vitamín C (nie úplne, ale do značnej miery). Ak však na prechádzke lesom natrafíte na krík so šípkami, pochutnajte si na čerstvých plodoch. Mali by byť zrelé, mäkké, zo šupky sa ľahko vytlačí dužina. Ale podarilo sa mi nájsť aj lyofilizovaný šípkový prášok na internete.

Rakytník

Rakytník zoženiete čertvý v sezóne na jeseň. Môžete si ho sami zamraziť a vyberať bobuľky z mrazničky celú zimu. Dá sa kúpiť aj mrazený. Zoženiete ho napr. vo farmárskych obchodoch alebo v eshopoch, ktoré doručujú debničky so zeleninou a ovocím. Tiež sa dá kúpiť ako lyofylizovaný prášok.

Čierne ríbezle

Konečne niečo, čo rastie aj v domácej záhradke, však? Vedela som, že čierne ríbezle sú zdravšie ako červené, ale netipla by som si, že rozdiel v obsahu vitamínu C môže byť až 5 násobný. Vy áno? V každom prípade dobrá správa pre tých, čo záhradku nemajú je, že v obchodoch so zdravou výživou bežne dostanete aj mrazom sušené čierne ríbezle (ako celé plody), ktoré môžete pridať do jogurtu alebo smoothie.

Jahody

Jahody môžu byť pre mnohých ľudí problematické, predovšetkým ak sú kúpené v obchode mimo sezónu. Preto najlepšie sú domáce alebo aspoň sezónne jahody z ochodu. Ideálne v bio kvalite alebo od producenta, ktorý si dá záležať na spôsobe pestovania (áno, sú aj takí:). Mimo sezónu skúste lyofilizované jahody, ktoré zoženiete v obchodoch so zdravou výživou ako celé plody.

vitamin C doplnky vyzivy

Sú prirodzené zdroje vitamínu C lepšie ako syntetické?

Všimli ste si, že niektoré doplnky vitamínu C propagujú, že obsahujú bioflavonoidy? Dlho vedci považovali syntetický vitamín C (askorban sodný) za rovnako účinný (rovnako biologicky dostupný, vstrebateľný) ako prirodzené formy v ovocí a zelenine. Syntetický vitamín C bol vyrobený v 30-tych rokoch minulého storočia. Aj keď má rovnaké chemické zloženie ako ten prírodný, vedci skúmajú ako by mohli iné látky (fytochemikálie a ďalšie nutrienty) v ovocí a zelenine ovplyvňovať využitie vitamínu C v ľudskom tele.

Záujem sa sústredil predovšetkým na bioflavonoidy (resp. flavonoidy). Sú to silné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v rôznych druhoch ovocia a zeleniny (a tiež napr. v horkej čokoláde a víne), existujú ich tisíce druhov. Možno poznáte kvercetín, kaempferol, apigenín alebo luteolín. Antioxidanty pomáhajú telo chrániť pred voľnými radikálmi a tým prispievajú k prevencii rôznych druhov rakoviny, srdcových ochorení a tiež pomáhajú telu vysporidať sa s alergiami a bojovať proti vírusom.1 ,2

Výskum zatiaľ nepotvrdil, že by bioflavonoidy zvyšovali vstrebateľnosť vitamínu C, ale práve vďaka komplexnému obsahu nutrientov ovocie a zelenina ponúkajú niečo, čo izolovaný syntetický askorban sodný nedokáže. Napríklad keď zjete kiwi, vaše telo dostane omnoho viac ako len vitamín C alebo vlákninu. Ako opisuje Dr. William Li v knihe How to beat disease (Ako poraziť chorobu jedlom), kiwi napríklad slúži ako prebiotikum – potrava pre dobré baktérie v čreve. Výskum zo Singapuru  poukázal na to, že po tom, čo ľudia jedli 2 kiwi denne, v rámci nasledujúcich 24 hodín stúpol počet baktérií kmeňa Lactobacillus v ich čreve o 35%.3 Ďalší výskum zo Škótska poukazuje na to, že konzumácia kiwi pomáha pri obnove poškodených buniek DNA (poškodia sa napr. aj keď sa nadýchnete výparov benzínu pri tankovaní), pričom 3 kiwi denne zvýšili mieru obnovy buniek DNA až o 66%.4

Podobné ódy by sme mohli napísať na každý jeden druh ovocia a zeleniny na zozname vyššie. Teda nie je to len o vitamíne C, ale o komplexnosti živín, ktoré dokáže poskytnúť len príroda sama.

 

Vďaka komplexnému obsahu nutrientov ovocie a zelenina ponúkajú niečo, čo izolovaný syntetický askorban sodný nedokáže.

kiwi

Kedy a ako posilniť prísun vitamínu C doplnkami výživy

Nemyslite si, že som úplne proti doplnkom výživy. Sama som absolvovala sériu infúzií vitamínu C a počas obdobia pandémie doma užívame lipozomálny vitamín C. Vitamín C sa intenzívne využíva pri výraznej potrebe podporiť imunitu a tiež pri liečbe mnohých ochorení. Ak telo potrebuje vyššie dávky, nie je reálne zabezpečiť ich v strave. Tu prichádzajú na rad vitamíny v syntetickej forme. Keď sa pre ne rozhodnete, mali by ste vedieť toto:

  1. Telo dokáže naraz vstrebať len cca 200 mg vitamínu C, preto zhltnúť naraz 4000 mg nemá zmysel. Lepšie je používať tablety s postupným uvoľňovaním alebo dávkovať vitamín C v menších dávkach častejšie.
  2. Prečítajte si príbalový leták, mnohí výrobcovia odporúčajú dávkovanie ráno nalačno alebo 30 minút pred jedlom.
  3. Infúzne podávaný vitamín C (priamo do žily) má cca 70% – nú vstrebateľnosť.
  4. Lipozomálny vitamín C, upravený špeciálnou metódou má najvyššiu vstrebateľnosť, takmer 100%.

V lipozomálnej forme sú molekuly vitamínu C obalené vrstvou prírodných fosfolipidov, ktoré chránia vitamín C pred degradáciou a zabezpečujú prienik cez črevnú stenu do lymfatického systému a krvi. Okrem vitamínu C sa vyrábajú v lipozomálnej forme viaceré vitamíny a výživové doplnky.

Vitamín C vo vašom jedálničku

Keď už viete, aké druhy zeleniny a ovocia majú najvyšší obsah vitamínu C, je ľahké zakomponovať ich do smoothies alebo šalátov. Dobrá správa je, že aj keď z nejakého dôvodu nemáte možnosť zohnať čerstvú zeleninu a ovocie, môžete si doma urobiť zásobu mrazom sušeného ovocia alebo prášku (a nielen ovocia, lebo mrazom sušený sa predáva aj kel). Petržlen si môžete pestovať doma v kvetináči a ozdobiť ním takmer každé jedlo. Výber je pestrý, určite si na zozname každý nájde to svoje.

Tu je PDF na stiahnutie, kde na A4 formáte nájdete všetky vyššie uvedené druhy ovocia a zeleniny:

Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny

 

Referencie & Zdroje:

  1. Healthline: What You Should Know About Bioflavonoids
  2. PubMed: Chemistry and Biological Activities of Flavonoids: An Overview
  3. PubMed: Kiwifruit (Actinidia deliciosa) changes intestinal microbial profile
  4. PubMed: Nutritional modulation of DNA repair in a human intervention study

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    diabetes summit

     

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot
Najjednoduchší spôsob ako zaradiť do jedálnička huby 😉 Naservírujte ich na toast!⁠
⁠
Poradil mi to pestovateľ húb na trhovisku v Pezinku: Orestujete cibuľku alebo pórik, pridáte huby - nakrájané na plátky alebo menšie môžete nechať celé. Pridáte soľ a čierne korenie a restujete, kým huby zmäknú.⁠
⁠
Ja vždy používam ghí, ale pokojne skúste aj s olivovým olejom. No ghí tomu dodá ešte lepšiu chuť! K tomu pažítka a petržlenévá vňať (tú pridávam všade, kde sa dá) a chutné rýchle jedlo je na stole 😍⁠
⁠
Väčšinou takto pripravujem #shitake, na fotke sú #shimeji. ⁠
⁠
Pochutíte si vy aj vaše prospešné baktérie v brušku ❤️⁠
⁠
⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove #prebiotika #mikrobiom⁠
Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v čre Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v črevách ❤️⁠
⁠
Veľa ľudí užíva probiotiká💊💊 aby podporili svoje črevá 💪, no mnohí netušia 🧐, že prospešné baktérie je dôležité kŕmiť tou správnou potravou 🥗🥝🧄🍇🥦 aby sme z nich mali úžitok. ⁠
⁠
Jedným z hlavných benefitov, ktoré nám prospešné baktérie prinášajú je totiž to, že produkujú tzv. POSTBIOTIKÁ - mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tie majú ⁠
👍 výrazné protizápalové účinky, ⁠
👍 podporujú chudnutie, ⁠
👍 imunitu ⁠
👍 aj mentálny výkon. ⁠
⁠
Pomáhajú chrániť integritu črevnej bariéry - predchádzajú vzniku priepustného čreva a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. ⁠
⁠
Sú pre naše zdravie kľúčové 🗝️ a telo si ich nevytvára samo, produkujú ich črevné baktérie vtedy, keď ich kŕmime tými správnymi potravinami (PREbiotikami) 🍎🍒🥑🥬⁠
⁠
Výzva teda je - dopriať črevným baktériám pestrosť aspoň 30 druhov rastlinných potravín týždenne 👍⁠
⁠
🤩 Každé jedlo je príležitosť. Praženica nemusí byť iba z vajíčok, môžete do nej pridať špenát aj cícer. Do perníkového koláča zas tekvicové pyré. Červená kapusta nepatrí len ku kačke, ale môžete z nej vyčarovať osviežujúci šalát s pomarančom....⁠
⁠
💡 Nechajte sa inšpirovať receptami v 📗 Knihe PREbiotických receptov z online kurzu UZDRAV SVOJE ČREVÁ a skúste podobným princípom osviežiť a spestriť aj svoje vlastné obľúbené recepty 🥰⁠
⁠
⁠
Stiahnite si e-knihu receptov ZDARMA len do 3.7.2022.⁠
👉 Kliknite na LINK v BIO ⁠
alebo na nebojmesazdravojest.sk/kniha-receptov/⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #knihareceptov⁠
Ne(ná)hody v kuchyni?⁠ Niekedy z nich vzniknú Ne(ná)hody v kuchyni?⁠
Niekedy z nich vzniknú chutné recepty 😋⁠
⁠
Mala z toho byť fazuľová polievka, no tento šalátik stojí tiež za to :) So stonkovým zelerom, pažítkou, petržlenovou vňaťou, ochutený olivovým olejom, soľou a korením.⁠
⁠
Rýchly, jednoduchý a nabitý mikroživinami 🥗⁠
⁠
Stonkový zeler a petržlenová vňať sú bohatým zdrojom apigenínu, antioxidantu, ktorý pomáha napríklad pri nespavosti či úzkosti, regulovaní hladiny glukózy v krvi, pri liečbe vysokého krvného tlaku, má protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky a pomáha v prevencii mnohých druhov rakoviny.⁠
⁠
Stonkový zeler je najlepšie kupovať v BIO kvalite (zvyknú mať v Kauflande), keďže patrí k viac postrekovaným plodinám a petržlenovú vňať môžete veselo pestovať v záhradke alebo v kvetináči na okne... alebo si ju kúpte na miestnom trhovisku 🌱⁠
⁠
Čerstvosť je kľúčová, ak chcete z neho získať maximum živín a nebojte sa pridať aj chrumkavé stonky petržlenovej vňate, nielen zelené lístky.⁠
⁠
Trápia vás ALERGIE?⁠
⁠
Petržlenová vňať je jednou z hlavných ingrediencií polievky pre harmonizovanie imunity z protokolu Dr. Lea Gallanda, ktorú zdieľa v knihe Allergy Solution (Riešenie pre alergiu) práve kvôli tomu, že pomáha zmierňovať alergické reakcie a upokojovať imunitný systém. ⁠
⁠
Jedlo lieči ❤️ ⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #fazula #zeler #salat #vlaknina #vegan #vegetarian #zdravevarenie⁠
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies