Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou

Opekaná ryža patrí k mojim najobľúbenejším jedlám. Je to kombinácia ryže, zeleniny, prípadne strukovín a praženice z vajíčka. Rada skúšam rôzne kombinácie a práve táto patrí k mojim TOP! Nielen vďaka šošovici, ale predovšetkým vďaka zmesi korenín s kurkumou a škoricou, ktorá toto jedlo robí priam neodolateľným. Ideálne na chladnejšie dni, toto jedlo dokonale zahreje a zasýti a poskytne množstvo mikroživín. Príprava je o niečo komplexnejšia ako pri väčšine receptov ktoré tu zdieľam, ale poviem vám, rozhodne to stojí za to!
Prečo Powerlogy Kurkuma
Powerlogy Kurkuma je mix kurkumy, škorice, čierneho korenia, zázvoru a ashwagandhy. Všetko moje obľúbené koreniny, ktoré rada používam a ashwagandha je pre mňa ideálny adaptogén. Tento mix korenia som dostala ešte pod stromček a skúšala som z neho urobiť moje obľúbené zlaté mlieko (alias kurkuma latte), no bolo na môj vkus príliš štipľavé. A tak balíček stál v skrini až kým mi nenapadlo primiešať ho do opekanej ryže so šošovicou.
Ak nezoženiete priamo túto koreninu, môžete si namiešať vlastnú kombináciu kurkumy, čierneho korenia, škorice a zázvoru. No odporúčam vám vyskúšať originál 🙂
Ako pripraviť opekanú ryžu
Ak ste nikdy nerobili opekanú ryžu, postup je približne takýto:
- Ryžu uvaríme a necháme vychladiť (ja ryžu vždy pred varením aj namáčam alebo fermentujem), prípadne použijeme zvyšnú ryžťu zo včerajšieho obeda 🙂
- Z vajíčok si urobíme praženicu a odložíme bokom.
- Na panvici si opečieme (alebo uvaríme) zeleninu, prípadne strukoviny (podľa toho čo pridávame).
- Ryžu na panvici ohrejeme (trochu opečieme) a prídáme všetky ostatné ingrediencie, prípadne koreniny podľa chuti.
- Mimochodom stačí na to jedna panvica, len je potrebné jednotlivé kroky robiť postupne, tak sa pritom človek aj trochu zdrží.
Ryža & Strukoviny
Kombinácia ryže a strukovín je skvelé jedlo pre vegetariánov, pretože toto spojenie poskytuje kompletné esenciálne aminokyseliny (dôležité ak nejete mäso) a tiež strukoviny pomáhajú metabolizovať sacharidy z ryže lepšie.
Aj tu platí, že na príprave zaleží a ak strukoviny vopred namáčame alebo naklíčime a ryžu tiež namočíme (aspoň) cez noc, znižujeme obsah antinutrientov a naopak zvyšujeme absorbciu výživných látok z jedla. Opäť sme pri tom, ako záleží nielen na tom čo jeme, ale aj na tom, ako jedlo pripravíme ? Viac o tom ako a prečo namáčať alebo fermentovať ryžu nájdete v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu.
Naklíčená šošovica
V tomto recepte som použila naklíčenú šošovicu. Čo to znamená? Bola najskôr namočená cca 12 hodín vo vode a potom na sitku naklíčená cca 3 dni. Áno, vyžazuje si to trochu plánovania vopred, ale stojí to za to. Nakličovanie strukovín je totiž skvelý spôsob ako eliminovať antinutrienty a zvýšiť dostupnosť výživných látok, napríklad bielkovín, ale tiež minerálov a stopových prvkov.
Môžete si ju naklíčiť naozaj jednoducho, nepotrebujete ani špeciálne vybavenie, stačí sitko, pod neho miska na odkvapkávanie a zakryť čistou utierkou. Šošovicu teda najskôr premyjeme, namočíme cez noc do vody a potom vodu scedíme a znovu premyjeme. Necháme na sitku s podloženou miskou na odkvapkávanie na tmavom mieste. Zakryjeme utierkou, aby klíčky neobschli. Dvakrát denne premyjeme a znovu necháme odkvapkať. Na tretí – piaty deň môžeme použiť do varenia.
Opekaná ryža so šošovicou a kurkumou
Čo potrebujeme
- 1 hrnček ryža
- 2 hrnčeky brokolica
- 1 hrnček hnedá šošovica
- 1 strúčik cesnak
- 2 PL ghí
- 2 PL olivový olej
- 1-2 čl Powerlogy Turmeric
- soľ, korenie
- 3 vajíčka
Postup
- Vopred namočenú ryžu uvaríme a necháme vyhladnúť.
- Z vajíčok na ghí urobíme praženicu. Odstavíme bokom.
- Brokolicu uvaríme vo vode alebo na pare.
- Šošovicu (prípadne naklíčenú šošovicu) uvaríme vo vode ochutenej soľou, korením, strúčikom cesnaku a sušenou koreňovou zeleninou, tak aby bola al dente, nie rozvarená. Vodu scedíme.
- Šošovicu potom krátko opečieme na panvici na olivovom oleji / ghí a pridáme koreninovú zmes Powerlogy Turmeric alebo použijeme samostatne 1/2 čl kurkumy, 1/2 čl škorice a čierne korenie, prípadne štipľavú papriku podľa chuti. Pridáme vychladenú ryžu, praženicu a nakoniec brokolicu.
- Podávame s fermentovanou zeleninou alebo napr. rukolovým šalátom.
Tipy na servírovanie
Toto jedlo naozaj zasýti a zahreje, až priam uzemní (čo je niekedy dôležité). Ak chcete pridať niečo na odľahčenie, môžete ho servírovať napr. s rukolovým šalátom, s reďkovkou alebo fermentovanou zeleninou (cvikla k tomu chutí skvele 🙂