Teplý cuketový šalát s feniklom a halloumi syrom
Cuketa je ideálna zelenina, z ktorej pripravíte rýchly teplý šalát. Keď ju nastrúhate na tenučko škrabkou na zeleninu, stačí ju na panvici opiecť len 1- 2 minútky. Je ľahko stráviteľná, rovnako ako fenikel, ktorý dodá šalátu sviežu chuť. Syr halloumi je skvelý na grilovanie, skaramelizovaný na panvici chutí úžasne. Teplý cuketový šalát s feniklom a halloumi syrom je ideálna teplá večera, ktorú máte hotovú do 10 minút.
Poznáte syr halloumi?
Syr halloumi pochádza pôvodne z Cypru a vyrába sa z kombinácie ovčieho, kravského a kozieho mlieka. Je to ideálny syr na grilovanie, pretože jeho povrch sa krásne skaramelizuje, ale vnútorná časť sa nerozteká príliš rýchlo. Kombinácia chrumkavej dosladka skaramelizovanej kôrky a slanej krémovej striedky z neho robí ideálny doplnok chutných šalátov. V niektorých obchodoch ho zoženiete iba v lete – počas grilovacej sezóny. Ale ak chodievate občas nakupovať do Rakúska, tak v Spare nájdete halloumi v BIO kvalite po celý rok.
Vďaka čomu je tento šalát zdravý
FENIKEL
Fenikel obsahuje unikátne fytonutrienty s antioxidačným účinkom, napr. rutín, kveritín a protizápalový anetol, ktorý je účinnou látkou v prevencii rakoviny1. Je bohatým zdrojom vlákniny, folátov, draslíka a vitamínu A. Klinické štúdie potvrdzujú aj vysokú účinnosť feniklového oleja pri zmiernení novorodenecnej koliky.2
CUKETA
Cuketa je bohatým zdrojom vlákniny a obsahuje rastlinné flavonoidy – antioxidanty ako zeaxantín, beta karotény a luteín.3 Každý z nich hrá dôležitú rolu pri spomaľovaní starnutia a prevencii chorôb. Pomáhajú udržiavať zdravý zrak a chránia oči pred chorobami, ktoré prichádzajú s vyšším vekom.4 Okrem toho hrajú významnú rolu v prevencii degeneratívnych a nádorových ochorení.5
Cuketa a fenikel sú skvelou kombináciou aj do ľahko stráviteľnej krémovej polievky. Vyskúšajte napríklad Feniklovú krémovú polievku s cuketou.
Teplý cuketový šalát s feniklom a halloumi syrom
Čo potrebujeme
- 1 PL olivový / kokosový olej
- 1 fenikel
- 1 cuketa
- 2 plátky syra halloumi
- 1/3 hrnčeka pekanové orechy
- soľ, korenie
Postup
- Fenikel nakrájame natenko. Cuketu nakrájame škrabkou na zeleninu na tenké pásiky.
- Zeleninu opečieme cca 2-5 minút na panvici na oleji, pridáme soľ a korenie.
- Syr halloumi na troške olivového oleja opečieme na panvici do zlatista. Okolo syra nasypeme na panvicu nasekané pekanové orechy, aby sa tiež trochu opražili.
- Podávame teplé.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- WHFoods: Fennel
- PubMed: The effect of fennel (Foeniculum Vulgare) seed oil emulsion in infantile colic: a randomized, placebo-controlled study.
- WHFoods: Summer squash
- SemanticScholar: Lutein and zeaxanthin supplementation and association with visual function in age-related macular degeneration.
- PubMed: Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.