• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Vitamíny & prospešné látky

Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity – čo BLOKUJE a čo PODPORUJE ich vstrebávanie

Janka Posted On 9 januára, 2021
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

vitaminy a vyzivove doplnky

V poslednom období sa členov mojej širšej rodiny, priateľov i klientov pýtam na to, koľko vitamínu D užívajú. Niektorí berú multivitamín každý deň, ale nevedeli, koľko vitamínu D obsahuje… niektorí ho berú v kvapkách s nízkou vstrebateľnosťou… príbehy sú rôzne, ale všetky majú niečo spoločné. Mnohí ľudia nemajú jasno v tom, čo môžu urobiť sami pre to, aby sa lepšie chránili (nielen) pred vírusmi. Rozhodla som sa spísať praktické tipy o užívaní top vitamínov a výživových doplnkov pre posilnenie imunity pre mojich blízkych, aj pre všetkých ostatných, ktorí si uvedomujú, že svoje zdravie máme vo vlastných rukách a každý deň môžeme urobiť niečo pre to, aby sme sa aktívne chránili.

Spoliehanie sa na riešenia zvonku zjavne nie je efektívne a je síce pekné, že sa maskami na tvárach snažíme chrániť ostatných, ale je dôležité, aby sme boli aj trochu sebeckí – v tom ako budeme AKTÍVNE, nie len pasívne chrániť sami seba a svoju rodinu.

SUMÁR:

  • Lipozomálny vitamín C má až cca 90% – nú vstrebateľnosť. Bežný vitamín C v tabletkách a prášku len cca 20%. Naraz telo dokáže vstrebať cca 200 mg bežného vitamínu C (cez tráviaci trakt), avšak lipozomálny vitamín C sa vstrebáva priamo do buniek, preto je jeho vstrebateľnosť podstatne vyššia.
  • Vitamín D potrebuje pre optimálne vstrebávanie vitamín K2.* Tieto dva vitamíny spolu napomáhajú správnemu vstrebávaniu vápnika v tele. Bezpečná dávka pre deti od 4 – 8 rokov je 3000 IU, od 8 rokov je to 4000 IU (klasická tabletová forma). Obézni ľudia potrebujú 3x viac vitamínu D.1 Niektoré výživové doplnky a multivitamíny majú veľmi nízky obsah vitamínu D. Cukor (fruktóza) môže deaktivovať vstrebávanie vitamínu D.
  • Kazeín (bielkovina v kravskom mlieku) a vápnik znižujú vstrebávanie zinku. Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom. Vstrebávanie zinku podporuje aj vitamín C.
  • Fajčenie, alkohol, stres a priveľa cukru v strave blokujú vstrebávanie prospešných mikroživín z jedla aj výživových doplnkov. Absorbcia mikroživín býva narušená u ľudí, ktorí majú zápalovú chorobu čreva (často je nediagnostikovaná) alebo črevú dysbiózu (nerovnováhu baktérií v čreve, kedy škodlivé a oportunistické baktérie prevládnu nad tými prospešnými), ktorá sa často vyskytuje pri celiakii, histamínovej intolerancii, ADHD, autizme, skleróze multiplex a ďalších ochoreniach.

*K2 nie je vhodný pre ľudí, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi. V tom prípade konzultujte užívanie so svojim lekárom.

Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity

Mnohí dnes siahame po výživových doplnkoch vo forme vitamínov, minerálov či antioxidantov. Aj pre ľudí, ktorí majú pestrú stravu s vysokým podielom zeleniny a ovocia majú výživové doplnky svoj význam. Dnešné ovocie a zelenina totiž obsahujú podstatne menej vitamínov ako povedzme pred 50 rokmi. Prečo? Pôda je vyčerpaná, neobsahuje toľko živín. Ovocie a zelenina k nám často cestujú dlho a u mnohých druhov má dĺžka časového úseku medzi zberom a konzumáciou rozhodujúci vplyv na obsah mikroživín.

V týchto časoch všetci viac ako inokedy riešime to ako podporiť imunitu. Odborníci sa zhodujú v tom, že základné mikroživiny, ktoré telo potrebuje pre posilnenie imunity sú vitamín D, vitamín C, zinok a selén. Čo teda potrebujete vedieť na to, aby ste ich vo forme výživových doplnkov užívali efektívne?

Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom.2

vitaminy pre posilnenie imunity

Čo blokuje a čo podporuje vstrebávanie:

Vitamín D

Déčko patrí medzi TOP vitamíny pre posilnenie imunity. Každá bunka ľudského tela má receptor na vitamín D. Vitamín D je v skutočnosti hormón, ktorý ovplyvňuje množstvo dôležitých procesov v tele. Stále viac a viac vedeckých a medicínskych štúdií poukazuje na význam vitramínu D pri prevencii ťažkého priebehu Covidu aj možnej smrti.

Nízka hladina vitamínu D sa spája nielen so zníženou imunitou, ale tiež s mnohými chronickými chorobami vrátane sklerózy multiplex, diabetes, herpes simplex, kardiovaskulárnymi chorobami či ochoreniami čreva. Môže to byť príčina, ale aj dôsledok. Teda nie len že nízke hladiny vitamínu D vedú k zvýšenému riziku týchto ochorení, ale aj naopak, že tieto ochorenia sa spájajú so zníženou schopnosťou tela vstrebávať vitamín D.

Čo potrebujete vedieť o vitamíne D:

1. Vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto pokiaľ nie je samotný výživový doplnok kombinovaný s olejom, vitamín D je potrebné užívať s jedlom, v ktorom je tuk alebo s lyžičkou olivového / kokosového oleja.
2. Pre optimálne vstrebávanie je dôležitá kombinácia s vitamínom K2.*
3. Vitamín D spolu s K2 podporuje správne vstrebávanie vápnika (aby sa vstrebával do kostí a zubov, nie do krvných ciev a teda aby neprispieval k artérioskleróze).
4. Vitamín D zo slnka sa vstrebáva cez odhalenú pokožku – teda keď máte na sebe plavky alebo krátke oblečenie s odhalenými rukami a nohami… v zime prakticky zo slnka nezískame žiaden vitamín D.
5. Bezpečná dávka pre deti 4 – 8 rokov je 3000 IU, od 8 rokov je to 4000 IU (klasická tabletová forma).**1
6. Ľudia s miernou nadváhou potrebujú 1,5- krát viac vitamínu D, obézni ľudia až 3 – krát viac.
7. Fruktózovo – glukózový sirup a cukor môže deaktivovať vstrebávanie vitamínu D.
8. Celiakia a intolerancia na lepok (ktorá veľmi často zostáva nediagnostikovaná) majú dopad na znížené vstrebávanie vitamínu D v črevách.

*K2 nie je vhodný pre ľudí, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi. V tom prípade konzultujte užívanie so svojim lekárom.
**Vitamín D (podobne ako vitamín A a E) sa udáva v dvoch jednotkách – mcg alebo v IU. TU je kalkulačka na prerátanie.

Lipozomálny vitamín D v tekutej forme sa vstrebáva oveľa lepšie, preto je vhodné dodržiavať denné dávky stanovené výrobcom.

Pri tabletových formách však denná dávka býva často nízka – napr. 200 IU alebo 1000 IU, čo je veľmi málo, (nielen) v zimnom období a pri zvýšenej potrebe posilniť imunitu.

Vstrebávanie vitamínu D, ktorý sa dávkuje v kvapkách môže byť podstatne nižšie. Ak používate kvapkovú formu, pozrite si toto video Dr. Bukovského.

Ideálne je, ak je hladina vitamínu D pravidelne testovaná, aby bol dosiahnutá optimálna úroveň, predovšetkým u ľudí, ktorí trpia chronickými zdravotnými ťažkosťami. Test si môžete vyžiadať u svojho lekára (nie všetci ho robia pri preventívnej prehliadke) a ideálne je, ak dostanete odpoveď v číslach (nie len ´hladina je dostatočná´).

Ak vás zaujíma viac, pozrite si v slovenčine toto video od Dr. Bukovského.

Vitamín C

Po vitamíne C siahne väčšina ľudí v snahe posilniť imunitu alebo bojovať s virózou najčastejšie. Vitamín C si môžete kúpiť v rôznych formách. Avšak štandardný vitamín C v tabletách alebo v prášku má veľmi nízku vstrebateľnosť. Naraz sa dokáže vstrebať cca 200 mg vitamínu C. To znamená, že ak užijete 1000 mg naraz, vstrebá sa len 20%. Produkty s postupným uvoľňovaním majú lepšiu vstrebateľnosť. Najefektívnejšou formou je lipozomálny vitamín C, kde sa vstrebateľnosť pohybuje okolo 90%.  Mal by byť v tekutej forme. Predávkovanie vitamínom C je veľmi zriedkavé, prejavuje sa hnačkami.

Bioflavonoidy v ovocí zvyšujú vstrebateľnosť vitamínu C. Niektoré produkty sú kombinované s bioflavonoidmi. Pokiaľ ide o vitamín C, je dobré nespoliehať sa len na výživové doplnky, ale zaradiť do stravy ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C a ďalšie účinné antioxidanty, napríklad kiwi, pomaranče, čučoriedky, brokolicu, žltú a červenú papriku či dokonca čerstvú petržlenovú vňať. Viac tipov nájdete v článku Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny.

Najlepšie zdroje vitamin C

Selén

Selén je účinný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi a karcinogénmi, znižuje zápal a stimuluje imunitný systém pri boji proti infekciám.

Zoženiete ho v kapsuliach alebo si dennú dávku veľmi jednoducho zabezpečíte 1-2 para orechami denne (ideálne v BIO kvalite). Tie sú tiež výborným zdrojom medi, fosforu a magnézia.

Vstrebávanie selénu podporuje vitamín E, A a C.

Zinok

Zinok je významným komponentom pre viac ako 200 enzýmov v tele, vrátane DNA a RNA, má nezastupiteľný význam pri regenerácii a liečbe, podporuje zdravé zuby a kosti, posilňuje výstelku (sliznicu) čreva a pomáha pri zvládaní stresu.

Zinok ako výživový doplnok zoženiete v rôznych formách – ako chelát, citrát, pikolinát – ktoré sú lepšie vstrebateľné ako sulfát a oxid.

Vysoká koncentrácia kyseliny fytovej a oxylátov v strave znižujú vstrávanie zinku. Kyselina fytová sa nachádza v obilninách a strukovinách (eliminuje sa namáčaním cez noc alebo nakličovaním – prečítajte si článok Ako pripraviť strukoviny aby nerobili problémy), oxyláty napr. vo fazuli, cvikle, špenáte, zemiakoch, čokoláde a orechoch. Kazeín (bielkovina kravského mlieka) a vápnik znižujú vstrebávanie zinku. Naopak dostatočný príjem bielkovín (napr. zo živočíšnych produktov) zvyšuje biodostupnosť zinku.

Vekom sa znižuje schopnosť vstrebávať zinok (podobne je to s vitamínom D). Taktiež nadmerným potením sa vylučuje z tela viac zinku, preto je potreba dopĺňať tento dôležitý minerál (nielen) u športovcov vyššia.

Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom. Toto je informácia z nového výskumu, ktorá ešte nie je dostatočne známa.2 Vstrebávanie zinku podporuje aj vitamín C.

Medzi potraviny s vysokým obsahom zinku patrí napr. zázvor, pekanové orechy, para orechy, mandle, sušený hrášok a vaječný žĺtok.

Kvercetín (quercetin)

Kvercetín je účinný antioxidant, ktorý sa používa pri liečbe alergií, histamínovej intolerancie, astmy a má významné účinky v prevencii aj liečbe rakoviny. Posilňuje imunitu, má protizápalové účinky, pomáha zvyšovať výkonnosť pri cvičení a zvyšuje produkciu mitochondrií.

Zoženiete ho ako výživový doplnok v kapsuliach, ale nachádza sa napr. v červenej cibuli, jablkách, paprike, paradajkách, brokolici a zelenej listovej zelenine.

Kurkuma

Táto žltá korenina má výrazné protizápalové účinky, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom (avšak bez nežiadúcich účinkov). Pomáha detoxikovať organizmus, eliminovať zahlienenie, chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami a patrí k potravinám, ktoré majú najsilnejšie antidepresívne účinky.

Môžete ju užívať ako výživový doplnok (v kapsuliach) alebo pravidelne zaradiť do stravy (pridaním do polievok, omáčok, praženice). Inšpirujte sa receptami TU.

Alebo vyskúšajte Kurkuma latte. Do horúceho rastlinného mlieka primiešajte cca 1/2 lyžičky kurkumy. Môžete pridať aj sušený zýzvor, kardamon a štipku čierneho korenia, ktoré pomáha zvýšiť vstrebateľnosť kurkumy. Mlieko môžete napeniť kávovarom alebo šľahačom.

Vysoké dávky kurkumy (hlavne vo forme kapsúl) môžu byť problematické pre ľudí so žlčníkovými kameňmi. Kurkuma (predovšetkým v kombinácii s čiernym korením, ktoré posilňuje jej účinky) totiž spôsobuje sťahovanie žlčníka (40 mg kurkumy stiahne žlčník o 50% – na krátky čas), čo pomáha vyprázdňovaniu žlče. Ak však rozmernejší kameň predstavuje obštrukciu v pohybe žlče, takéto sťahy môžu predstavovať problém.3

Kurkuma však pomáha predchádzať vzniku žlčníkových kameňov. Ak máte žlčníkové kamene, prečítajte si tipy a rady v tomto článku.

kurkuma latte

Nepodceňte kvalitu

Na kvalite záleží aj pri výbere výživových doplnkov, nech už tá investícia aj očakávaný výsledok stoja za to. Všeobecne platí, že forma tablety, ktorá obsahuje rôzne lepidlá a prídavné látky ako oxid titaničitý (ktorý vo Francúzsku už zakázali kvôli zvýšenému riziku rakoviny) nebude tá najzdravšia voľba.

Čítajte etikety aj v lekárni a pri nákupe cez internet. Budete asi nemilo prekvapení, keď si napr. u Dr. Maxa kúpite B-complex a v zložení nájdete napr.  zahusťovadlo (polyvinylalkohol), odpeňovač (polyetylénglykol 4000), klzná látka (mastenec), zvlhčovadlo (polydextróza), protihrudkovacia látka (oxid kremičitý), stabilizátor (zosieťovaná soľ karboxymetylcelulózy), farbivo (oxid titaničitý), atď.

Aj na Slovensku už zoženiete kvalitné značky (napr. Viridian), ktoré používajú formu kapsúl a neobsahujú žiadne prídavné chemické látky. Veď kto by chcel vyhadzovať peniaze za neúčinné alebo dokonca škodlivé výživové doplnky?

Viac ako len tabletka…

Výživové doplnky majú rozhodne svoje miesto pri podpore imunity. Každý deň však robíme množstvo rozhodnutí, ktoré majú komplexnejší dopad na naše zdravie ako vitamíny v dózičke.

Neexistuje úplná ochrana pred vírusmi či inými chorobami. Čo však môžeme urobiť, čo je v naších rukách, je PODPORIŤ svoju imunitu, aby sme prípadné stretnutie s chorobou čo najrýchlejšie a najľahšie prekonali. A jedlo patrí k najvýznamnejším aj najjednoduchším spôsobom ako sa o to postarať. Veď jesť predsa aj tak musíme! A práve to čo jeme môže našej imunite škodiť alebo ju naopak chrániť.

Ak sa chcete dozvedieť praktické tipy o tom ako POSILNIŤ IMUNITU JEDLOM, stiahnite si e-knihu ZDARMA.

ako posilniť imunitu jedlom

Spánok, studené sprchy a dychové cvičenia

Ešte tak na okraj by som chcela dodať, že to, čo môžeme aktívne urobiť pre posilnenie svojej imunity, odolnosti a vitality nekončí jedlom a výživovými doplnkami. Kvalitný spánok, často podceňovaný, má zásadný význam na to ako naše telo dokáže zvládať psychický aj fyzický stres.

Studené sprchy a dychové cvičenia pomáhajú posilňovať imunitu. Výskum to podporuje už dlhé roky. Predtým ako mi poviete, že nemáte čas na dychové cvičenia alebo že nemáte radi studenú vodu – chápem, ale skúste tomu dať šancu. Žiaden problém sa totiž nevyrieši rozvakým uvažovaním, ktoré problém spôsobilo – ako povedal Albert Einstein. Niekedy musíme výjsť zo svojej komfortnej zóny, aby sme niečo zmenili.

Pre mňa bola studená voda vždy strašiak a úprimne – do studeného bazéna som vliezla asi trikrát v živote, aj to len kvôli môjmu synovi. Ale začala som postupne skúšať studené sprchy. Motivoval ma k tomu WIM HOF. Možno ste o ňom počuli ako o ľadovom mužovi. Jeho kniha vyšla pred Vianocami aj v slovenčine a odporúčam ju každému, kto chce (ako je napísané na obale knihy) aktivovať svoj fyzický aj mentálny potenciál a prekonávať vlastné limity. Krok za krokom, najskôr niekoľkými sekundami studenej sprchy po tradičnej teplej a postupným experimentovaním s dychovými cvičeniami. Skvelá kniha, ktorá nielen motivuje, ale ponúka aj jednoduchý plán ako začať.

 

 

Máte chronické zdravotné ťažkosti?

Už vás nebaví donekonečna googliť a nedočkali ste sa dostatočnej podpory u svojho lekára? Zišiel by sa vám SPRIEVODCA, ktorý vás vidí ako unikátneho človeka, v jedinečnej situácii a pomôže vám sformovať a implementovať PERSONALIZOVANÝ program pre podporu uzdravenia?

Rezervujte si termín orientačnej konzultácie koučingu zdravia v trvaní cca 30 minút ZDARMA v automatickom kalendári.

Viac informácií o koučingu zdravia nájdete TU.

 

Referencie a zdroje:

  1. Healthline – How Much Vitamin D Should You Take For Optimal Health?
  2. PubMed: Zinc ionophore activity of quercetin and epigallocatechin-gallate: from Hepa 1-6 cells to a liposome model a článok Dr. Gordona The Emerging Science of Coronavirus Defense The Covid-19 Paradox
  3.  Effect of different curcumin dosages on human gall bladder a tiež NutrictionFacts.org: Who Shouldn’t Consume Curcumin or Turmeric?

Pokiaľ trpíte chronickými zdravotnými ťažkosťami, poraďte sa so svojim lekárom o optimálnom dávkovaní výživových doplnkov.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


antioxidantyimunitavitamíny


Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies