• Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Online kurz Zdravé črevá
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • Koučing zdravia
    • Čo je koučing zdravia?
    • Balíčky koučingu zdravia
    • Darčekový poukaz
    • Často kladené otázky
  • O mne
Home » Vitamíny & prospešné látky

Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity – čo BLOKUJE a čo PODPORUJE ich vstrebávanie

Janka Posted On 9 januára, 2021
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

vitaminy a vyzivove doplnky

V poslednom období sa členov mojej širšej rodiny, priateľov i klientov pýtam na to, koľko vitamínu D užívajú. Niektorí berú multivitamín každý deň, ale nevedeli, koľko vitamínu D obsahuje… niektorí ho berú v kvapkách s nízkou vstrebateľnosťou… príbehy sú rôzne, ale všetky majú niečo spoločné. Mnohí ľudia nemajú jasno v tom, čo môžu urobiť sami pre to, aby sa lepšie chránili (nielen) pred vírusmi. Rozhodla som sa spísať praktické tipy o užívaní top vitamínov a výživových doplnkov pre posilnenie imunity pre mojich blízkych, aj pre všetkých ostatných, ktorí si uvedomujú, že svoje zdravie máme vo vlastných rukách a každý deň môžeme urobiť niečo pre to, aby sme sa aktívne chránili.

Spoliehanie sa na riešenia zvonku zjavne nie je efektívne a je síce pekné, že sa maskami na tvárach snažíme chrániť ostatných, ale je dôležité, aby sme boli aj trochu sebeckí – v tom ako budeme AKTÍVNE, nie len pasívne chrániť sami seba a svoju rodinu.

SUMÁR:

  • Lipozomálny vitamín C má až cca 90% – nú vstrebateľnosť. Bežný vitamín C v tabletkách a prášku len cca 20%. Naraz telo dokáže vstrebať cca 200 mg bežného vitamínu C (cez tráviaci trakt), avšak lipozomálny vitamín C sa vstrebáva priamo do buniek, preto je jeho vstrebateľnosť podstatne vyššia.
  • Vitamín D potrebuje pre optimálne vstrebávanie vitamín K2.* Tieto dva vitamíny spolu napomáhajú správnemu vstrebávaniu vápnika v tele. Bezpečná dávka pre deti od 4 – 8 rokov je 3000 IU, od 8 rokov je to 4000 IU (klasická tabletová forma). Obézni ľudia potrebujú 3x viac vitamínu D.1 Niektoré výživové doplnky a multivitamíny majú veľmi nízky obsah vitamínu D. Cukor (fruktóza) môže deaktivovať vstrebávanie vitamínu D.
  • Kazeín (bielkovina v kravskom mlieku) a vápnik znižujú vstrebávanie zinku. Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom. Vstrebávanie zinku podporuje aj vitamín C.
  • Fajčenie, alkohol, stres a priveľa cukru v strave blokujú vstrebávanie prospešných mikroživín z jedla aj výživových doplnkov. Absorbcia mikroživín býva narušená u ľudí, ktorí majú zápalovú chorobu čreva (často je nediagnostikovaná) alebo črevú dysbiózu (nerovnováhu baktérií v čreve, kedy škodlivé a oportunistické baktérie prevládnu nad tými prospešnými), ktorá sa často vyskytuje pri celiakii, histamínovej intolerancii, ADHD, autizme, skleróze multiplex a ďalších ochoreniach.

*K2 nie je vhodný pre ľudí, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi. V tom prípade konzultujte užívanie so svojim lekárom.

Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity

Mnohí dnes siahame po výživových doplnkoch vo forme vitamínov, minerálov či antioxidantov. Aj pre ľudí, ktorí majú pestrú stravu s vysokým podielom zeleniny a ovocia majú výživové doplnky svoj význam. Dnešné ovocie a zelenina totiž obsahujú podstatne menej vitamínov ako povedzme pred 50 rokmi. Prečo? Pôda je vyčerpaná, neobsahuje toľko živín. Ovocie a zelenina k nám často cestujú dlho a u mnohých druhov má dĺžka časového úseku medzi zberom a konzumáciou rozhodujúci vplyv na obsah mikroživín.

V týchto časoch všetci viac ako inokedy riešime to ako podporiť imunitu. Odborníci sa zhodujú v tom, že základné mikroživiny, ktoré telo potrebuje pre posilnenie imunity sú vitamín D, vitamín C, zinok a selén. Čo teda potrebujete vedieť na to, aby ste ich vo forme výživových doplnkov užívali efektívne?

Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom.2

vitaminy pre posilnenie imunity

Čo blokuje a čo podporuje vstrebávanie:

Vitamín D

Déčko patrí medzi TOP vitamíny pre posilnenie imunity. Každá bunka ľudského tela má receptor na vitamín D. Vitamín D je v skutočnosti hormón, ktorý ovplyvňuje množstvo dôležitých procesov v tele. Stále viac a viac vedeckých a medicínskych štúdií poukazuje na význam vitramínu D pri prevencii ťažkého priebehu Covidu aj možnej smrti.

Nízka hladina vitamínu D sa spája nielen so zníženou imunitou, ale tiež s mnohými chronickými chorobami vrátane sklerózy multiplex, diabetes, herpes simplex, kardiovaskulárnymi chorobami či ochoreniami čreva. Môže to byť príčina, ale aj dôsledok. Teda nie len že nízke hladiny vitamínu D vedú k zvýšenému riziku týchto ochorení, ale aj naopak, že tieto ochorenia sa spájajú so zníženou schopnosťou tela vstrebávať vitamín D.

Čo potrebujete vedieť o vitamíne D:

1. Vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto pokiaľ nie je samotný výživový doplnok kombinovaný s olejom, vitamín D je potrebné užívať s jedlom, v ktorom je tuk alebo s lyžičkou olivového / kokosového oleja.
2. Pre optimálne vstrebávanie je dôležitá kombinácia s vitamínom K2.*
3. Vitamín D spolu s K2 podporuje správne vstrebávanie vápnika (aby sa vstrebával do kostí a zubov, nie do krvných ciev a teda aby neprispieval k artérioskleróze).
4. Vitamín D zo slnka sa vstrebáva cez odhalenú pokožku – teda keď máte na sebe plavky alebo krátke oblečenie s odhalenými rukami a nohami… v zime prakticky zo slnka nezískame žiaden vitamín D.
5. Bezpečná dávka pre deti 4 – 8 rokov je 3000 IU, od 8 rokov je to 4000 IU (klasická tabletová forma).**1
6. Ľudia s miernou nadváhou potrebujú 1,5- krát viac vitamínu D, obézni ľudia až 3 – krát viac.
7. Fruktózovo – glukózový sirup a cukor môže deaktivovať vstrebávanie vitamínu D.
8. Celiakia a intolerancia na lepok (ktorá veľmi často zostáva nediagnostikovaná) majú dopad na znížené vstrebávanie vitamínu D v črevách.

*K2 nie je vhodný pre ľudí, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi. V tom prípade konzultujte užívanie so svojim lekárom.
**Vitamín D (podobne ako vitamín A a E) sa udáva v dvoch jednotkách – mcg alebo v IU. TU je kalkulačka na prerátanie.

Lipozomálny vitamín D v tekutej forme sa vstrebáva oveľa lepšie, preto je vhodné dodržiavať denné dávky stanovené výrobcom.

Pri tabletových formách však denná dávka býva často nízka – napr. 200 IU alebo 1000 IU, čo je veľmi málo, (nielen) v zimnom období a pri zvýšenej potrebe posilniť imunitu.

Vstrebávanie vitamínu D, ktorý sa dávkuje v kvapkách môže byť podstatne nižšie. Ak používate kvapkovú formu, pozrite si toto video Dr. Bukovského.

Ideálne je, ak je hladina vitamínu D pravidelne testovaná, aby bol dosiahnutá optimálna úroveň, predovšetkým u ľudí, ktorí trpia chronickými zdravotnými ťažkosťami. Test si môžete vyžiadať u svojho lekára (nie všetci ho robia pri preventívnej prehliadke) a ideálne je, ak dostanete odpoveď v číslach (nie len ´hladina je dostatočná´).

Ak vás zaujíma viac, pozrite si v slovenčine toto video od Dr. Bukovského.

Vitamín C

Po vitamíne C siahne väčšina ľudí v snahe posilniť imunitu alebo bojovať s virózou najčastejšie. Vitamín C si môžete kúpiť v rôznych formách. Avšak štandardný vitamín C v tabletách alebo v prášku má veľmi nízku vstrebateľnosť. Naraz sa dokáže vstrebať cca 200 mg vitamínu C. To znamená, že ak užijete 1000 mg naraz, vstrebá sa len 20%. Produkty s postupným uvoľňovaním majú lepšiu vstrebateľnosť. Najefektívnejšou formou je lipozomálny vitamín C, kde sa vstrebateľnosť pohybuje okolo 90%.  Mal by byť v tekutej forme. Predávkovanie vitamínom C je veľmi zriedkavé, prejavuje sa hnačkami.

Bioflavonoidy v ovocí zvyšujú vstrebateľnosť vitamínu C. Niektoré produkty sú kombinované s bioflavonoidmi. Pokiaľ ide o vitamín C, je dobré nespoliehať sa len na výživové doplnky, ale zaradiť do stravy ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C a ďalšie účinné antioxidanty, napríklad kiwi, pomaranče, čučoriedky, brokolicu, žltú a červenú papriku či dokonca čerstvú petržlenovú vňať. Viac tipov nájdete v článku Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny.

Najlepšie zdroje vitamin C

Selén

Selén je účinný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi a karcinogénmi, znižuje zápal a stimuluje imunitný systém pri boji proti infekciám.

Zoženiete ho v kapsuliach alebo si dennú dávku veľmi jednoducho zabezpečíte 1-2 para orechami denne (ideálne v BIO kvalite). Tie sú tiež výborným zdrojom medi, fosforu a magnézia.

Vstrebávanie selénu podporuje vitamín E, A a C.

Zinok

Zinok je významným komponentom pre viac ako 200 enzýmov v tele, vrátane DNA a RNA, má nezastupiteľný význam pri regenerácii a liečbe, podporuje zdravé zuby a kosti, posilňuje výstelku (sliznicu) čreva a pomáha pri zvládaní stresu.

Zinok ako výživový doplnok zoženiete v rôznych formách – ako chelát, citrát, pikolinát – ktoré sú lepšie vstrebateľné ako sulfát a oxid.

Vysoká koncentrácia kyseliny fytovej a oxylátov v strave znižujú vstrávanie zinku. Kyselina fytová sa nachádza v obilninách a strukovinách (eliminuje sa namáčaním cez noc alebo nakličovaním – prečítajte si článok Ako pripraviť strukoviny aby nerobili problémy), oxyláty napr. vo fazuli, cvikle, špenáte, zemiakoch, čokoláde a orechoch. Kazeín (bielkovina kravského mlieka) a vápnik znižujú vstrebávanie zinku. Naopak dostatočný príjem bielkovín (napr. zo živočíšnych produktov) zvyšuje biodostupnosť zinku.

Vekom sa znižuje schopnosť vstrebávať zinok (podobne je to s vitamínom D). Taktiež nadmerným potením sa vylučuje z tela viac zinku, preto je potreba dopĺňať tento dôležitý minerál (nielen) u športovcov vyššia.

Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom. Toto je informácia z nového výskumu, ktorá ešte nie je dostatočne známa.2 Vstrebávanie zinku podporuje aj vitamín C.

Medzi potraviny s vysokým obsahom zinku patrí napr. zázvor, pekanové orechy, para orechy, mandle, sušený hrášok a vaječný žĺtok.

Kvercetín (quercetin)

Kvercetín je účinný antioxidant, ktorý sa používa pri liečbe alergií, histamínovej intolerancie, astmy a má významné účinky v prevencii aj liečbe rakoviny. Posilňuje imunitu, má protizápalové účinky, pomáha zvyšovať výkonnosť pri cvičení a zvyšuje produkciu mitochondrií.

Zoženiete ho ako výživový doplnok v kapsuliach, ale nachádza sa napr. v červenej cibuli, jablkách, paprike, paradajkách, brokolici a zelenej listovej zelenine.

Kurkuma

Táto žltá korenina má výrazné protizápalové účinky, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom (avšak bez nežiadúcich účinkov). Pomáha detoxikovať organizmus, eliminovať zahlienenie, chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami a patrí k potravinám, ktoré majú najsilnejšie antidepresívne účinky.

Môžete ju užívať ako výživový doplnok (v kapsuliach) alebo pravidelne zaradiť do stravy (pridaním do polievok, omáčok, praženice). Inšpirujte sa receptami TU.

Alebo vyskúšajte Kurkuma latte. Do horúceho rastlinného mlieka primiešajte cca 1/2 lyžičky kurkumy. Môžete pridať aj sušený zýzvor, kardamon a štipku čierneho korenia, ktoré pomáha zvýšiť vstrebateľnosť kurkumy. Mlieko môžete napeniť kávovarom alebo šľahačom.

Vysoké dávky kurkumy (hlavne vo forme kapsúl) môžu byť problematické pre ľudí so žlčníkovými kameňmi. Kurkuma (predovšetkým v kombinácii s čiernym korením, ktoré posilňuje jej účinky) totiž spôsobuje sťahovanie žlčníka (40 mg kurkumy stiahne žlčník o 50% – na krátky čas), čo pomáha vyprázdňovaniu žlče. Ak však rozmernejší kameň predstavuje obštrukciu v pohybe žlče, takéto sťahy môžu predstavovať problém.3

Kurkuma však pomáha predchádzať vzniku žlčníkových kameňov. Ak máte žlčníkové kamene, prečítajte si tipy a rady v tomto článku.

kurkuma latte

Nepodceňte kvalitu

Na kvalite záleží aj pri výbere výživových doplnkov, nech už tá investícia aj očakávaný výsledok stoja za to. Všeobecne platí, že forma tablety, ktorá obsahuje rôzne lepidlá a prídavné látky ako oxid titaničitý (ktorý vo Francúzsku už zakázali kvôli zvýšenému riziku rakoviny) nebude tá najzdravšia voľba.

Čítajte etikety aj v lekárni a pri nákupe cez internet. Budete asi nemilo prekvapení, keď si napr. u Dr. Maxa kúpite B-complex a v zložení nájdete napr.  zahusťovadlo (polyvinylalkohol), odpeňovač (polyetylénglykol 4000), klzná látka (mastenec), zvlhčovadlo (polydextróza), protihrudkovacia látka (oxid kremičitý), stabilizátor (zosieťovaná soľ karboxymetylcelulózy), farbivo (oxid titaničitý), atď.

Aj na Slovensku už zoženiete kvalitné značky (napr. Viridian), ktoré používajú formu kapsúl a neobsahujú žiadne prídavné chemické látky. Veď kto by chcel vyhadzovať peniaze za neúčinné alebo dokonca škodlivé výživové doplnky?

Viac ako len tabletka…

Výživové doplnky majú rozhodne svoje miesto pri podpore imunity. Každý deň však robíme množstvo rozhodnutí, ktoré majú komplexnejší dopad na naše zdravie ako vitamíny v dózičke.

Neexistuje úplná ochrana pred vírusmi či inými chorobami. Čo však môžeme urobiť, čo je v naších rukách, je PODPORIŤ svoju imunitu, aby sme prípadné stretnutie s chorobou čo najrýchlejšie a najľahšie prekonali. A jedlo patrí k najvýznamnejším aj najjednoduchším spôsobom ako sa o to postarať. Veď jesť predsa aj tak musíme! A práve to čo jeme môže našej imunite škodiť alebo ju naopak chrániť.

Ak sa chcete dozvedieť praktické tipy o tom ako POSILNIŤ IMUNITU JEDLOM, stiahnite si e-knihu ZDARMA.

ako posilniť imunitu jedlom

Spánok, studené sprchy a dychové cvičenia

Ešte tak na okraj by som chcela dodať, že to, čo môžeme aktívne urobiť pre posilnenie svojej imunity, odolnosti a vitality nekončí jedlom a výživovými doplnkami. Kvalitný spánok, často podceňovaný, má zásadný význam na to ako naše telo dokáže zvládať psychický aj fyzický stres.

Studené sprchy a dychové cvičenia pomáhajú posilňovať imunitu. Výskum to podporuje už dlhé roky. Predtým ako mi poviete, že nemáte čas na dychové cvičenia alebo že nemáte radi studenú vodu – chápem, ale skúste tomu dať šancu. Žiaden problém sa totiž nevyrieši rozvakým uvažovaním, ktoré problém spôsobilo – ako povedal Albert Einstein. Niekedy musíme výjsť zo svojej komfortnej zóny, aby sme niečo zmenili.

Pre mňa bola studená voda vždy strašiak a úprimne – do studeného bazéna som vliezla asi trikrát v živote, aj to len kvôli môjmu synovi. Ale začala som postupne skúšať studené sprchy. Motivoval ma k tomu WIM HOF. Možno ste o ňom počuli ako o ľadovom mužovi. Jeho kniha vyšla pred Vianocami aj v slovenčine a odporúčam ju každému, kto chce (ako je napísané na obale knihy) aktivovať svoj fyzický aj mentálny potenciál a prekonávať vlastné limity. Krok za krokom, najskôr niekoľkými sekundami studenej sprchy po tradičnej teplej a postupným experimentovaním s dychovými cvičeniami. Skvelá kniha, ktorá nielen motivuje, ale ponúka aj jednoduchý plán ako začať.

 

 

Máte chronické zdravotné ťažkosti?

Už vás nebaví donekonečna googliť a nedočkali ste sa dostatočnej podpory u svojho lekára? Zišiel by sa vám SPRIEVODCA, ktorý vás vidí ako unikátneho človeka, v jedinečnej situácii a pomôže vám sformovať a implementovať PERSONALIZOVANÝ program pre podporu uzdravenia?

Rezervujte si termín orientačnej konzultácie koučingu zdravia v trvaní cca 30 minút ZDARMA v automatickom kalendári.

Viac informácií o koučingu zdravia nájdete TU.

 

Referencie a zdroje:

  1. Healthline – How Much Vitamin D Should You Take For Optimal Health?
  2. PubMed: Zinc ionophore activity of quercetin and epigallocatechin-gallate: from Hepa 1-6 cells to a liposome model a článok Dr. Gordona The Emerging Science of Coronavirus Defense The Covid-19 Paradox
  3.  Effect of different curcumin dosages on human gall bladder a tiež NutrictionFacts.org: Who Shouldn’t Consume Curcumin or Turmeric?

Pokiaľ trpíte chronickými zdravotnými ťažkosťami, poraďte sa so svojim lekárom o optimálnom dávkovaní výživových doplnkov.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


antioxidantyimunitavitamíny


Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Objavte nové chutné jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie!
    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu začať zdravšie jesť.


    Janka
  • Značky

    antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (34) bezmliečne (25) bez obilnín (18) bez vajec (5) celozrnné (4) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (6) kváskové (5) low carb (7) max 5 ingrediencií (14) paleo (11) protizápalové (12) vegan (18) vitamíny (1) zdravé tipy (13) z trvanlivých potravín (17) ľahko stráviteľné (10)
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Hľadať v receptoch

  • antibiotika
  • TENTO TÝŽDEŇ prebieha:

  • NOVINKA

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýc Domáci brumíkovia? Rozhodne áno! Zjedia sa rýchlosťou blesku a potešia nielen maškrtné jazýčky. Ani by ste neverili, že sú nielen BEZ LEPKU, ale dokonca aj BEZ OBILNÍN 😉

Rozoberať lepok a obilniny takto večer, to je ťažká téma... ale teda.. ak vám lepok či obilniny robia ťažkosti, neznamená to, že sa musíte vzdať potešenia z koláčikov. Dnes už zoženiete múky, z ktorých sa dajú vyčarovať priam zázraky. Ako napríklad gaštanová 😍

Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 

Cesto je výnimočné plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, 
Ja ho pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). 

Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. 
No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂

Pečenie s gaštanovou múkou:

Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. 

Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej.

V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. 

Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Pre verziu bez obilnín však môžete použiť napr. tapiokový škrob alebo aj cícerovú múku.

👉Recept nájdete na webe. Kliknite na link v BIO 🙂

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #zdravepecenie
#brumikovia #datlovysirup #bezlepku #bezlepkove #bezobilnin #paleo #bezmliecne #glutenfree #grainfree #bezcukru #predeti #detskekolace
Máte max. 10 minút na to, aby ste odbehli od počítača a nachystali si obed? ⁠
Nevadí, cestoviny nie sú jediná možnosť 😉 ⁠
Čo tak rýchlo nakrájať zeleninku, hodiť na plech, okoreniť a šupnúť do rúry? ⁠
⁠
A keď o 20 min. rúra zapípa, obed je hotový :) Potom si ešte môžete urobiť čerstvý šalát alebo narýchlo orestovať na panvici pak choi, ako som to urobila dnes ja🥰⁠
⁠
Takže keď si to spočítame, príprava trvá do 10 minút a pečenie 20 min., ale počas tejto fázy môžete ešte dokončovať rozrobené veci pri počítači 👍⁠
⁠
Na tomto obede som si dnes pochutnala ja. Huby PORTOBELLO zo @svetbedniciek s bylinkami, sušeným cesnakom a čili papričkami, vedľa FIALOVÉ ZEMIAKY, ktoré majú vysoký obsah polyfenolov a antioxidantov (aj vďa svojej fialovej farbe), majú nižší glykemický index ako biele zemiaky, vysoký obsah vlákniny a rezistentných škrobov, ktoré slúžia ako prebiotiká - potrava pre dobré baktérie v čreve.⁠
K tomu čo kuchyňa dala - u mňa cuketka, oranžová paprika a paradajky. ⁠
⁠
Áno, viem, že pečením paprika aj paradajky strácajú obsah vitamínu C, ale moje bruško preferuje veľa tepelne upravenej zeleniny (hlavne v zime). A napríklad antioxidanty lykopény v paradajkách majú výraznejší účinok PO tepelnej úprave. To isté platí aj pre betakarotény v paprike. Takže surové aj pečené, oba spôsoby prípravy majú niečo do seba :)⁠
⁠
K tomu sa mi hodí ešte niečo chutné zelené - špenát, listový kel alebo napr. pak choi. Len tak krátko orestovaný na panvici so soľou a korením, pokvapkaný olivovým olejom a limetkovou šťavou.⁠
⁠
A miska plná rôznych chutí je na stole 😍 Je slaná, sladká, jemne štipľavá aj osviežujúco kyslá vďaka limetke i paradajkám. Dokonalá harmónia chutí aj farieb 🌈⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #huby #portobello #mushrooms #bezlepkove #bezobilnin #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #vegan #plantbased #fialovezemiaky #cuketa #pakchoi #purplepotatoes #antioxidanty #prevencia #zdravecreva #prebiotika #healthygut #prebiotics #antioxidants⁠
⁠
Omeleta nemusí byť len zemiaková, však? 😉⁠
Omeleta s mixom čerstvej zeleninky je pre mňa skvelý plán na rýchly obed alebo večeru. Je výživná a plná rozmanitých chutí 🥰⁠
V tejto je cuketka, špenát, paradajky, pažítka, reďkovka a mikrohrášok. Mňam! 😍⁠
⁠
Postup je jednoduchý. Na jednu panvicu potrebujeme 2 vajíčka. Rozmiešame si ich tak s cca 4 lyžicami rastlinného mlieka, soľou a korením.⁠
Polovicu cukety nakrájame na tenké plánky a na oleji alebo ghí krátko orestujeme z oboch strán, potom pridáme špenát a po chvíľke (tak 30 - 60 sekúnd), keď špenát zmäkne, zalejeme vajíčkovou zmesou. Posypeme nakrájanými paradajkami. Panvicu zakryjeme a necháme dopiecť na miernom stupni, kým vajíčková zmes stuhne.⁠
Posypeme pažítkou, bylinkami, klíčkami a čerstvou zeleninkou podľa chuti. Ja to ešte pokvapkám olivovým olejom. A celkom sa k tomu hodí aj kozí syr 😌⁠
⁠
A môj plán B - ak nemám poruke čerstvú zeleninu - v mrazničke mám odložený mix brokolice a karfiolu, k tomu mrazený zelený hrášok a fazuľku. Vtedy tiež zeleninku najskôr trochu podusím a potom zalejem vajíčkou zmesou. ⁠
⁠
Aká je vaša obľúbená omeleta?⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdraveranajky #zdravejedlo #zdravevarenie #rychlyobed #omeleta #frittata #bezlepkove #bezobilnin #keto #paleo #glutenfree #grainfree #vegetarian #lowcarb #eggs #vajicka #cuketa #spenat #mikrohrasok #antioxidanty #prevencia
Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu Máte radi hubové rizoto? Ja ho už robím trochu inak ako v klasickej talianskej verzii a je to skvelý spôsob ako dostať do môjho vyberavého manžela viac zeleniny 😉 
Až na ten kučeravý kel na posledných dvoch fotkách - to bola už len moja porcia 😌 Ale časom ho možno ukecám...

Toto rizoto je skvelý tip ako si naložiť na tanier väčšiu porciu zeleniny, ale mať ten pocit, že človek stále je nejaké známe jedlo. Len ryže je tam pomenej a naopak pribudol hrášok a zelená fazuľka (mrazené v BIO kvalite zoženiete v Kauflande, jednoduchšie to už ani nemôže byť).
Smotana v ňom nie je a nastrúhať parmezán si už každý môže podľa vlastnej chuti....

A možno ste si všimli, nie je tam ani klasická rizotová ryža - je to ryža natural - jazmínová. 
A to je skvelý tip, na ktorý som prišla len nedávno - ak chcete vymeniť bielu ryžu za hnedú (ryžu natural), ale nechutí vám (alebo vaše deti ohŕňajú nosom), skúste zohnať nie guľatozrnnú alebo dlhozrnnú, ale radšej jazmínovú alebo basmati ryžu v natural verzii. 
Viac sa podobá bielej ryži na pohľad aj chuťovo, ale nutričné zloženie je lepšie. Basmati majú aj v DM alebo zoženiete v zdravých eshopoch. No ryža, to už je príbeh nabudúce...

Ako teda pripraviť toto Zelené rizoto? 

Huby opečieme na panvici s cesnakom, pridáme soľ, korenie a talianske bylinky (kúsok Talianska sa tam predsa dostane 😉) 

Mrazený hrášok a fazuľku môžete hodiť aj na panvicu k hubám, no ja ich radšej uvarím osobitne nad parou (alebo vo vode).

Listový kel umyjem a natrhám na kúsky - a s tým zvyškom vody hodím na panvicu, pod pokrievkou stačí podusiť cca 5 - 8 minút so soľou a čiernym korením.

Potom všetko zmiešame na panvici a pridáme aj ryžu, ktorú sme si uvarili vopred. Ja väčšinou uvarím viac ryže (keďže ju vopred namáčam) a potom z nej ďalšie dni nakombinujem rôzne jedlá🥰

A samozrejme môžete pridať aj listový kel alebo špenát🥬 Alebo si k tomu naservírovať šalát z rukoly 😋 
Na tanieri môžete ešte pokvapkať kvalitným olivovým olejom a posypať čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou👍

Vyskúšate?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravyobed #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezmlieka #prebiotika #zdravecreva #mikrobiom #prevencia #huby #rizoto #kel
V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no do V lete sa na tanier dostane asi častejšie, no doprajete si občas petržlenovú vňať aj v zime? 
Prečo? Lebo je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v našej bežnej strave👍

Má dokonca cca dvakrát vyšší obsah železa ako šošovica a 2,5 krát viac vitamínu C ako pomaranč. 
Samozrejme petržlenovej vňate nezjeme bežne toľko ako šošovice alebo pomarančov, ale podstatná informácia je, že petržlenová vňať má vysokú koncentráciu výživných látok a zaslúši si väčší priestor v kuchyni ako len posýpka na kurací vývar😉

Má napr. vysoký obsah antioxidantov flavonoidov a karotenoidov. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením, ktoré je výsledkom prirodzených procesov v tele alebo prichádza zvonku vo forme toxínov z jedla, vody, ovzdušia či chemických látok v bežných kozmetických a čistiacich prostriedkoch. 

Antioxidanty neutralizujú nebezpečné voľné radikály a pomáhajú tak chrániť pred rakovinou i predčasnými príznakmi starnutia.

Petržlenová vňať obsahuje flavonoidy apigením a myricetín. Apigenín má pozitívne účinky pri liečbe neurologických ochorení a úrazov vďaka tomu, že stimuluje neurogenézu (tvorbu nových neurónov) u dospelých.

Apigenín má tiež antibakteriálne, antivírusové, antiparazitické a antiplesňové účinky. 

Vďaka obsahu luteínu, beta karoténov a zeaxantínu pomáha petržlenová vňať udržiavať zdravý zrak a chrániť oči pred vekom podmienenou makulárnou degeneráciou👀.

Petržlenová vňať tiež podporuje zdravé trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, vďaka obsahu vitamínu K podporuje zdravie kostí a má protizápalové účinky. 

Je bohatým zdrojom nitrátov, ktoré pomáhajú rozširovať krvné cievy a tým pomáhajú znižovať krvný tlak. Výskumy poukazujú na to, že potraviny s vysokým obsahom nitrátov pomáhajú udržiavať krvný tlak v norme. 

🍽️ Ako použiť pertžlenovú vňať v kuchyni? 

Bohato ňou posypte šaláty, polievky, chlebík s nátierkou. Používajte hlavne v čerstvom surovom stave, uvarená v polievke už má nižšiu koncentráciu živín.

👍 Môj tip - skúste Šošovicový šalát s petržlenovou vňaťou (na poslednej fotke). Link na recept v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #protizapalove #jedloakoliek #nutricnaterapia 
#zdravejedlo #zdravytip #prevencia
Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Opäť niečo zo série ´čo kuchyňa dala´ 😉 Alebo keď chcete niečo uvariť, ale nestíhate... ⁠
Polentu som už dlho nejedla a tak mi aj napadlo, že je to stále lepšia voľba ako napr. cestoviny, lebo tie sú predsa len viac priemyselne spracované...⁠
⁠
Je lahodne krémová, stačí ju variť len 3 minúty a potom už len nechať pod pokrievkou napučať.⁠
Ja som ju uvarila v kombinácii vody a mandľového mlieka, pridala som trochu soli a olivového oleja.⁠
⁠
Ale samozrejme to najlepšie prišlo nakoniec. Milujem tento úžasný mikrohrášok zo @svetbedniciek od @microgreens.slovakia - jem ho teraz na raňajky, na obed aj na večeru, stále v inej kombinácii (napr. s cícerovým hummusom 😋). ⁠
Polentu som pokvapkala aj bazalkovým pestom a posypala mixom orieškov a semienok 👍⁠
⁠
Polenta je super riešenie, ak chcete niečo rýchle teplé a bez lepku, ale samotná veľa živín neobsahuje, preto kombinácia s nutrične bohatými prílohami je tu dôležitá.⁠
⁠
Okrem mikrozeleniny sa mi tu hodí všetko iné zelené 🥬 - teda špenát, zelený hrášok, zelená fazuľka, avokádo, ale napr. aj huby orestované s cesnakom a bylinkami a k tomu rukola... mňam 😘⁠
⁠
Kedysi dávno som zvykla polentu aj opekať (keď stuhne a nakrája sa na kúsky a potom zapečie v rúre alebo na panvici dochrumkava). Tá zas výborne chutí s hustou talianskou 🍅 paradajkovou omáčkou.⁠
⁠
Máte svoj obľúbený tip na rýchly recept, keď nestíhate variť?⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlepku #mikrohrasok #mikrozelenina #polenta #oriesky #rychlavecera #zdravavecera #zdravevarenie⁠
⁠
⁠
Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako n Foťák mi stále nefunguje, starý mobil nejako nezvláda... ale už čakám na nový mobil, tak snáď sa tým vyrieši moja dilema s fotením... 🙈
Ale napriek nie práve najkvalitnejšej fotke sa chcem podeliť o tip na chutný teplý šalát plný prospešných vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Vidíte správne, je tam červená kapusta, mrkva a šošovica a k tomu moje obľúbené brokolicové klíčky 😋

Červená kapusta patrí k najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje až 4,5 krát viac antioxidantov ako biela kapusta. Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a antioxidantov vrátane sulforafanu, kaempferolu a antokyánov, ktoré jej dodávajú fialovú farbu a majú silné protizápalové, antivírové a protirakovinové účinky.

Mrkva pomáha pri oprave poškodenej DNA, ako koreňová zelenina slúži ako prebiotikum - potrava pre dobré baktérie v čreve. 

Šošovica je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a folátov. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podobne ako iné strukoviny prináša dlhší pocit zasýtenia.

Vždy ju vopred namáčam, aby sa zvýšila biodostupnosť bielkovín a eliminovali antinutrienty ako napr. kyselina fytová. Viac o namáčaní strukovín nájdete v článku na webe, link je v BIO.

POSTUP:

Kapustu nakrájame na tenké pásiky a na olivovom oleji jemne orestujeme. Osolíme, okoreníme a prikryjeme pokrievkou. Necháme na miernom stupni cca 10 minút, aby trochu zmäkla. Podľa vlastnej chuti ju môžete nechať trochu dlhšie alebo kratšie. Mne celkom chutí, kým je ešte chrumkavá 😉

Potom pridáme mrkvu.🥕 Tenké pásiky z nej robím pomocou škrabky na zeleninu. Dochutíme citrónovou 🍋 alebo limetkovou šťavou (ja som použila limetku a bolo to fantastické 🥰 

Šošovicu vždy varím osobitne. Do vody pridávam cesnak, sušenú koreňovú zeleninu a rascu. Zakaždým si 1-2 porcie odložím aj do mrazničky a keď neviem čo narýchlo uvariť, tak mám plán B poruke. Podobne  to robím s quinoou.

Šalátik ozdobíme bylinkami alebo klíčkami a pokvapráme ešte kvalitným olivovým olejom👍
Mňam!

Máte svoj tip na recept z červenej kapusty? 

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdravysalat #teplysalat #vegan #vegetarian #bezlepkove #bezlaktozove #bezmlieka #bezobilnin #zdravyobed #antioxidanty #detox #prevencia #cervenakapusta #sosovica
Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá poli Niekedy stačí naozaj málo. Chutná zdravá polievka z čerstvej zeleniny, ktorá podporí zdravé trávenie a je hotová za 15 minút! 👍⁠
⁠
Táto feniklová krémová polievka s cuketou je ako pohladenie pre žalúdok. Ľahká a dokonale krémová, iba zo 4 ingrediencií. Príprava je nenáročná a varenie krátke ⏱️⁠
⁠
Fenikel je úžasná prísada do zdravého varenia. Aj cuketa je ľahko stráviteľná a v krémovej polievke dokáže urobiť zázraky – krásne ju zahustí aj bez použitia smotany alebo múky. ⁠
⁠
Kombinácia cukety a feniklu pomáha upravovať trávenie a je vhodná aj pri zápche.⁠
⁠
Fenikel obsahuje unikátne FYTONUTRIENTY s antioxidačným účinkom, napr. rutín, kvercetín a protizápalový anetol, ktorý je účinnou látkou aj v prevencii rakoviny.⁠
..................................................................⁠
⁠
RECEPT - Feniklová krémová polievka⁠
⁠
Potrebujeme:⁠
⁠
1 PL olivový / kokosový olej⁠
1/2 pór⁠
2 buľvy fenikel⁠
2-3 menšie cukety⁠
2 mladé petržleny (nemusí byť)⁠
1 čl mleté feniklové semienka (nemusí byť)⁠
soľ, čierne korenie, sušená koreňová zelenina⁠
⁠
Postup:⁠
⁠
Zeleninu nakrájame na tenké kolieska.⁠
Na olivovom oleji opražíme pórik a fenikel, pridáme cuketu a petržlen. ⁠
Zalejeme vriacou vodou. Pridáme mleté feniklové semienka, soľ, sušenú koreňovú zeleninu a čierne korenie.⁠
Varíme 10 - 12 minút. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme.⁠
⁠
Na druhej fotke je polievka ozdobená opraženými tenkými pásikmi feniklu. Podávať ju môžete napr. s vajíčkom alebo tekvicovými semienkami.⁠
⁠
Viac inšpirácií na chutné zdravé polievky nájdete na webe. Kliknite na link v BIO.⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravepolievky #zdravevarenie #zdravetravenie #antioxidanty #fenikel #cuketa #polievka #travenie #zdravecreva #zdravapolievka #rychla polievka #polievka #bezmlieka #bezlepkove #paleo #vegan #vegetarian #soup #healthysoup⁠

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021
    • Najlepšie zdroje železa v potravinách
      18 mája, 2020
    • Aj vy máte problémy so zubami?
      26 apríla, 2020

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Súbory cookie tretích strán

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies