• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Kniha PREbiotických receptov
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Vitamíny & prospešné látky

Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity – čo BLOKUJE a čo PODPORUJE ich vstrebávanie

Janka Posted On 9 januára, 2021
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

vitaminy a vyzivove doplnky

V poslednom období sa členov mojej širšej rodiny, priateľov i klientov pýtam na to, koľko vitamínu D užívajú. Niektorí berú multivitamín každý deň, ale nevedeli, koľko vitamínu D obsahuje… niektorí ho berú v kvapkách s nízkou vstrebateľnosťou… príbehy sú rôzne, ale všetky majú niečo spoločné. Mnohí ľudia nemajú jasno v tom, čo môžu urobiť sami pre to, aby sa lepšie chránili (nielen) pred vírusmi. Rozhodla som sa spísať praktické tipy o užívaní top vitamínov a výživových doplnkov pre posilnenie imunity pre mojich blízkych, aj pre všetkých ostatných, ktorí si uvedomujú, že svoje zdravie máme vo vlastných rukách a každý deň môžeme urobiť niečo pre to, aby sme sa aktívne chránili.

Spoliehanie sa na riešenia zvonku zjavne nie je efektívne a je síce pekné, že sa maskami na tvárach snažíme chrániť ostatných, ale je dôležité, aby sme boli aj trochu sebeckí – v tom ako budeme AKTÍVNE, nie len pasívne chrániť sami seba a svoju rodinu.

SUMÁR:

  • Lipozomálny vitamín C má až cca 90% – nú vstrebateľnosť. Bežný vitamín C v tabletkách a prášku len cca 20%. Naraz telo dokáže vstrebať cca 200 mg bežného vitamínu C (cez tráviaci trakt), avšak lipozomálny vitamín C sa vstrebáva priamo do buniek, preto je jeho vstrebateľnosť podstatne vyššia.
  • Vitamín D potrebuje pre optimálne vstrebávanie vitamín K2.* Tieto dva vitamíny spolu napomáhajú správnemu vstrebávaniu vápnika v tele. Bezpečná dávka pre deti od 4 – 8 rokov je 3000 IU, od 8 rokov je to 4000 IU (klasická tabletová forma). Obézni ľudia potrebujú 3x viac vitamínu D.1 Niektoré výživové doplnky a multivitamíny majú veľmi nízky obsah vitamínu D. Cukor (fruktóza) môže deaktivovať vstrebávanie vitamínu D.
  • Kazeín (bielkovina v kravskom mlieku) a vápnik znižujú vstrebávanie zinku. Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom. Vstrebávanie zinku podporuje aj vitamín C.
  • Fajčenie, alkohol, stres a priveľa cukru v strave blokujú vstrebávanie prospešných mikroživín z jedla aj výživových doplnkov. Absorbcia mikroživín býva narušená u ľudí, ktorí majú zápalovú chorobu čreva (často je nediagnostikovaná) alebo črevú dysbiózu (nerovnováhu baktérií v čreve, kedy škodlivé a oportunistické baktérie prevládnu nad tými prospešnými), ktorá sa často vyskytuje pri celiakii, histamínovej intolerancii, ADHD, autizme, skleróze multiplex a ďalších ochoreniach.

*K2 nie je vhodný pre ľudí, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi. V tom prípade konzultujte užívanie so svojim lekárom.

Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity

Mnohí dnes siahame po výživových doplnkoch vo forme vitamínov, minerálov či antioxidantov. Aj pre ľudí, ktorí majú pestrú stravu s vysokým podielom zeleniny a ovocia majú výživové doplnky svoj význam. Dnešné ovocie a zelenina totiž obsahujú podstatne menej vitamínov ako povedzme pred 50 rokmi. Prečo? Pôda je vyčerpaná, neobsahuje toľko živín. Ovocie a zelenina k nám často cestujú dlho a u mnohých druhov má dĺžka časového úseku medzi zberom a konzumáciou rozhodujúci vplyv na obsah mikroživín.

V týchto časoch všetci viac ako inokedy riešime to ako podporiť imunitu. Odborníci sa zhodujú v tom, že základné mikroživiny, ktoré telo potrebuje pre posilnenie imunity sú vitamín D, vitamín C, zinok a selén. Čo teda potrebujete vedieť na to, aby ste ich vo forme výživových doplnkov užívali efektívne?

Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom.2

vitaminy pre posilnenie imunity

Čo blokuje a čo podporuje vstrebávanie:

Vitamín D

Déčko patrí medzi TOP vitamíny pre posilnenie imunity. Každá bunka ľudského tela má receptor na vitamín D. Vitamín D je v skutočnosti hormón, ktorý ovplyvňuje množstvo dôležitých procesov v tele. Stále viac a viac vedeckých a medicínskych štúdií poukazuje na význam vitramínu D pri prevencii ťažkého priebehu Covidu aj možnej smrti.

Nízka hladina vitamínu D sa spája nielen so zníženou imunitou, ale tiež s mnohými chronickými chorobami vrátane sklerózy multiplex, diabetes, herpes simplex, kardiovaskulárnymi chorobami či ochoreniami čreva. Môže to byť príčina, ale aj dôsledok. Teda nie len že nízke hladiny vitamínu D vedú k zvýšenému riziku týchto ochorení, ale aj naopak, že tieto ochorenia sa spájajú so zníženou schopnosťou tela vstrebávať vitamín D.

Čo potrebujete vedieť o vitamíne D:

1. Vitamín D je rozpustný v tukoch. Preto pokiaľ nie je samotný výživový doplnok kombinovaný s olejom, vitamín D je potrebné užívať s jedlom, v ktorom je tuk alebo s lyžičkou olivového / kokosového oleja.
2. Pre optimálne vstrebávanie je dôležitá kombinácia s vitamínom K2.*
3. Vitamín D spolu s K2 podporuje správne vstrebávanie vápnika (aby sa vstrebával do kostí a zubov, nie do krvných ciev a teda aby neprispieval k artérioskleróze).
4. Vitamín D zo slnka sa vstrebáva cez odhalenú pokožku – teda keď máte na sebe plavky alebo krátke oblečenie s odhalenými rukami a nohami… v zime prakticky zo slnka nezískame žiaden vitamín D.
5. Bezpečná dávka pre deti 4 – 8 rokov je 3000 IU, od 8 rokov je to 4000 IU (klasická tabletová forma).**1
6. Ľudia s miernou nadváhou potrebujú 1,5- krát viac vitamínu D, obézni ľudia až 3 – krát viac.
7. Fruktózovo – glukózový sirup a cukor môže deaktivovať vstrebávanie vitamínu D.
8. Celiakia a intolerancia na lepok (ktorá veľmi často zostáva nediagnostikovaná) majú dopad na znížené vstrebávanie vitamínu D v črevách.

*K2 nie je vhodný pre ľudí, ktorý užívajú lieky na riedenie krvi. V tom prípade konzultujte užívanie so svojim lekárom.
**Vitamín D (podobne ako vitamín A a E) sa udáva v dvoch jednotkách – mcg alebo v IU. TU je kalkulačka na prerátanie.

Lipozomálny vitamín D v tekutej forme sa vstrebáva oveľa lepšie, preto je vhodné dodržiavať denné dávky stanovené výrobcom.

Pri tabletových formách však denná dávka býva často nízka – napr. 200 IU alebo 1000 IU, čo je veľmi málo, (nielen) v zimnom období a pri zvýšenej potrebe posilniť imunitu.

Vstrebávanie vitamínu D, ktorý sa dávkuje v kvapkách môže byť podstatne nižšie. Ak používate kvapkovú formu, pozrite si toto video Dr. Bukovského.

Ideálne je, ak je hladina vitamínu D pravidelne testovaná, aby bol dosiahnutá optimálna úroveň, predovšetkým u ľudí, ktorí trpia chronickými zdravotnými ťažkosťami. Test si môžete vyžiadať u svojho lekára (nie všetci ho robia pri preventívnej prehliadke) a ideálne je, ak dostanete odpoveď v číslach (nie len ´hladina je dostatočná´).

Ak vás zaujíma viac, pozrite si v slovenčine toto video od Dr. Bukovského.

Vitamín C

Po vitamíne C siahne väčšina ľudí v snahe posilniť imunitu alebo bojovať s virózou najčastejšie. Vitamín C si môžete kúpiť v rôznych formách. Avšak štandardný vitamín C v tabletách alebo v prášku má veľmi nízku vstrebateľnosť. Naraz sa dokáže vstrebať cca 200 mg vitamínu C. To znamená, že ak užijete 1000 mg naraz, vstrebá sa len 20%. Produkty s postupným uvoľňovaním majú lepšiu vstrebateľnosť. Najefektívnejšou formou je lipozomálny vitamín C, kde sa vstrebateľnosť pohybuje okolo 90%.  Mal by byť v tekutej forme. Predávkovanie vitamínom C je veľmi zriedkavé, prejavuje sa hnačkami.

Bioflavonoidy v ovocí zvyšujú vstrebateľnosť vitamínu C. Niektoré produkty sú kombinované s bioflavonoidmi. Pokiaľ ide o vitamín C, je dobré nespoliehať sa len na výživové doplnky, ale zaradiť do stravy ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C a ďalšie účinné antioxidanty, napríklad kiwi, pomaranče, čučoriedky, brokolicu, žltú a červenú papriku či dokonca čerstvú petržlenovú vňať. Viac tipov nájdete v článku Najlepšie zdroje vitamínu C z ovocia a zeleniny.

Najlepšie zdroje vitamin C

Selén

Selén je účinný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi a karcinogénmi, znižuje zápal a stimuluje imunitný systém pri boji proti infekciám.

Zoženiete ho v kapsuliach alebo si dennú dávku veľmi jednoducho zabezpečíte 1-2 para orechami denne (ideálne v BIO kvalite). Tie sú tiež výborným zdrojom medi, fosforu a magnézia.

Vstrebávanie selénu podporuje vitamín E, A a C.

Zinok

Zinok je významným komponentom pre viac ako 200 enzýmov v tele, vrátane DNA a RNA, má nezastupiteľný význam pri regenerácii a liečbe, podporuje zdravé zuby a kosti, posilňuje výstelku (sliznicu) čreva a pomáha pri zvládaní stresu.

Zinok ako výživový doplnok zoženiete v rôznych formách – ako chelát, citrát, pikolinát – ktoré sú lepšie vstrebateľné ako sulfát a oxid.

Vysoká koncentrácia kyseliny fytovej a oxylátov v strave znižujú vstrávanie zinku. Kyselina fytová sa nachádza v obilninách a strukovinách (eliminuje sa namáčaním cez noc alebo nakličovaním – prečítajte si článok Ako pripraviť strukoviny aby nerobili problémy), oxyláty napr. vo fazuli, cvikle, špenáte, zemiakoch, čokoláde a orechoch. Kazeín (bielkovina kravského mlieka) a vápnik znižujú vstrebávanie zinku. Naopak dostatočný príjem bielkovín (napr. zo živočíšnych produktov) zvyšuje biodostupnosť zinku.

Vekom sa znižuje schopnosť vstrebávať zinok (podobne je to s vitamínom D). Taktiež nadmerným potením sa vylučuje z tela viac zinku, preto je potreba dopĺňať tento dôležitý minerál (nielen) u športovcov vyššia.

Zinok je vhodné pre optimálne vstrebávanie (aby sa dostal cez bunkovú membránu) kombinovať so zeleným čajom, kurkumou alebo kvercetínom. Toto je informácia z nového výskumu, ktorá ešte nie je dostatočne známa.2 Vstrebávanie zinku podporuje aj vitamín C.

Medzi potraviny s vysokým obsahom zinku patrí napr. zázvor, pekanové orechy, para orechy, mandle, sušený hrášok a vaječný žĺtok.

Kvercetín (quercetin)

Kvercetín je účinný antioxidant, ktorý sa používa pri liečbe alergií, histamínovej intolerancie, astmy a má významné účinky v prevencii aj liečbe rakoviny. Posilňuje imunitu, má protizápalové účinky, pomáha zvyšovať výkonnosť pri cvičení a zvyšuje produkciu mitochondrií.

Zoženiete ho ako výživový doplnok v kapsuliach, ale nachádza sa napr. v červenej cibuli, jablkách, paprike, paradajkách, brokolici a zelenej listovej zelenine.

Kurkuma

Táto žltá korenina má výrazné protizápalové účinky, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom (avšak bez nežiadúcich účinkov). Pomáha detoxikovať organizmus, eliminovať zahlienenie, chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami a patrí k potravinám, ktoré majú najsilnejšie antidepresívne účinky.

Môžete ju užívať ako výživový doplnok (v kapsuliach) alebo pravidelne zaradiť do stravy (pridaním do polievok, omáčok, praženice). Inšpirujte sa receptami TU.

Alebo vyskúšajte Kurkuma latte. Do horúceho rastlinného mlieka primiešajte cca 1/2 lyžičky kurkumy. Môžete pridať aj sušený zýzvor, kardamon a štipku čierneho korenia, ktoré pomáha zvýšiť vstrebateľnosť kurkumy. Mlieko môžete napeniť kávovarom alebo šľahačom.

Vysoké dávky kurkumy (hlavne vo forme kapsúl) môžu byť problematické pre ľudí so žlčníkovými kameňmi. Kurkuma (predovšetkým v kombinácii s čiernym korením, ktoré posilňuje jej účinky) totiž spôsobuje sťahovanie žlčníka (40 mg kurkumy stiahne žlčník o 50% – na krátky čas), čo pomáha vyprázdňovaniu žlče. Ak však rozmernejší kameň predstavuje obštrukciu v pohybe žlče, takéto sťahy môžu predstavovať problém.3

Kurkuma však pomáha predchádzať vzniku žlčníkových kameňov. Ak máte žlčníkové kamene, prečítajte si tipy a rady v tomto článku.

kurkuma latte

Nepodceňte kvalitu

Na kvalite záleží aj pri výbere výživových doplnkov, nech už tá investícia aj očakávaný výsledok stoja za to. Všeobecne platí, že forma tablety, ktorá obsahuje rôzne lepidlá a prídavné látky ako oxid titaničitý (ktorý vo Francúzsku už zakázali kvôli zvýšenému riziku rakoviny) nebude tá najzdravšia voľba.

Čítajte etikety aj v lekárni a pri nákupe cez internet. Budete asi nemilo prekvapení, keď si napr. u Dr. Maxa kúpite B-complex a v zložení nájdete napr.  zahusťovadlo (polyvinylalkohol), odpeňovač (polyetylénglykol 4000), klzná látka (mastenec), zvlhčovadlo (polydextróza), protihrudkovacia látka (oxid kremičitý), stabilizátor (zosieťovaná soľ karboxymetylcelulózy), farbivo (oxid titaničitý), atď.

Aj na Slovensku už zoženiete kvalitné značky (napr. Viridian), ktoré používajú formu kapsúl a neobsahujú žiadne prídavné chemické látky. Veď kto by chcel vyhadzovať peniaze za neúčinné alebo dokonca škodlivé výživové doplnky?

Viac ako len tabletka…

Výživové doplnky majú rozhodne svoje miesto pri podpore imunity. Každý deň však robíme množstvo rozhodnutí, ktoré majú komplexnejší dopad na naše zdravie ako vitamíny v dózičke.

Neexistuje úplná ochrana pred vírusmi či inými chorobami. Čo však môžeme urobiť, čo je v naších rukách, je PODPORIŤ svoju imunitu, aby sme prípadné stretnutie s chorobou čo najrýchlejšie a najľahšie prekonali. A jedlo patrí k najvýznamnejším aj najjednoduchším spôsobom ako sa o to postarať. Veď jesť predsa aj tak musíme! A práve to čo jeme môže našej imunite škodiť alebo ju naopak chrániť.

Ak sa chcete dozvedieť praktické tipy o tom ako POSILNIŤ IMUNITU JEDLOM, stiahnite si e-knihu ZDARMA.

ako posilniť imunitu jedlom

Spánok, studené sprchy a dychové cvičenia

Ešte tak na okraj by som chcela dodať, že to, čo môžeme aktívne urobiť pre posilnenie svojej imunity, odolnosti a vitality nekončí jedlom a výživovými doplnkami. Kvalitný spánok, často podceňovaný, má zásadný význam na to ako naše telo dokáže zvládať psychický aj fyzický stres.

Studené sprchy a dychové cvičenia pomáhajú posilňovať imunitu. Výskum to podporuje už dlhé roky. Predtým ako mi poviete, že nemáte čas na dychové cvičenia alebo že nemáte radi studenú vodu – chápem, ale skúste tomu dať šancu. Žiaden problém sa totiž nevyrieši rozvakým uvažovaním, ktoré problém spôsobilo – ako povedal Albert Einstein. Niekedy musíme výjsť zo svojej komfortnej zóny, aby sme niečo zmenili.

Pre mňa bola studená voda vždy strašiak a úprimne – do studeného bazéna som vliezla asi trikrát v živote, aj to len kvôli môjmu synovi. Ale začala som postupne skúšať studené sprchy. Motivoval ma k tomu WIM HOF. Možno ste o ňom počuli ako o ľadovom mužovi. Jeho kniha vyšla pred Vianocami aj v slovenčine a odporúčam ju každému, kto chce (ako je napísané na obale knihy) aktivovať svoj fyzický aj mentálny potenciál a prekonávať vlastné limity. Krok za krokom, najskôr niekoľkými sekundami studenej sprchy po tradičnej teplej a postupným experimentovaním s dychovými cvičeniami. Skvelá kniha, ktorá nielen motivuje, ale ponúka aj jednoduchý plán ako začať.

 

 

Máte chronické zdravotné ťažkosti?

Už vás nebaví donekonečna googliť a nedočkali ste sa dostatočnej podpory u svojho lekára? Zišiel by sa vám SPRIEVODCA, ktorý vás vidí ako unikátneho človeka, v jedinečnej situácii a pomôže vám sformovať a implementovať PERSONALIZOVANÝ program pre podporu uzdravenia?

Rezervujte si termín orientačnej konzultácie koučingu zdravia v trvaní cca 30 minút ZDARMA v automatickom kalendári.

Viac informácií o koučingu zdravia nájdete TU.

 

Referencie a zdroje:

  1. Healthline – How Much Vitamin D Should You Take For Optimal Health?
  2. PubMed: Zinc ionophore activity of quercetin and epigallocatechin-gallate: from Hepa 1-6 cells to a liposome model a článok Dr. Gordona The Emerging Science of Coronavirus Defense The Covid-19 Paradox
  3.  Effect of different curcumin dosages on human gall bladder a tiež NutrictionFacts.org: Who Shouldn’t Consume Curcumin or Turmeric?

Pokiaľ trpíte chronickými zdravotnými ťažkosťami, poraďte sa so svojim lekárom o optimálnom dávkovaní výživových doplnkov.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


antioxidantyimunitavitamíny


Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

    chronic inflammation

     

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v čre Láska ide cez žalúdok a zdravie začína v črevách ❤️⁠
⁠
Veľa ľudí užíva probiotiká💊💊 aby podporili svoje črevá 💪, no mnohí netušia 🧐, že prospešné baktérie je dôležité kŕmiť tou správnou potravou 🥗🥝🧄🍇🥦 aby sme z nich mali úžitok. ⁠
⁠
Jedným z hlavných benefitov, ktoré nám prospešné baktérie prinášajú je totiž to, že produkujú tzv. POSTBIOTIKÁ - mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tie majú ⁠
👍 výrazné protizápalové účinky, ⁠
👍 podporujú chudnutie, ⁠
👍 imunitu ⁠
👍 aj mentálny výkon. ⁠
⁠
Pomáhajú chrániť integritu črevnej bariéry - predchádzajú vzniku priepustného čreva a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. ⁠
⁠
Sú pre naše zdravie kľúčové 🗝️ a telo si ich nevytvára samo, produkujú ich črevné baktérie vtedy, keď ich kŕmime tými správnymi potravinami (PREbiotikami) 🍎🍒🥑🥬⁠
⁠
Výzva teda je - dopriať črevným baktériám pestrosť aspoň 30 druhov rastlinných potravín týždenne 👍⁠
⁠
🤩 Každé jedlo je príležitosť. Praženica nemusí byť iba z vajíčok, môžete do nej pridať špenát aj cícer. Do perníkového koláča zas tekvicové pyré. Červená kapusta nepatrí len ku kačke, ale môžete z nej vyčarovať osviežujúci šalát s pomarančom....⁠
⁠
💡 Nechajte sa inšpirovať receptami v 📗 Knihe PREbiotických receptov z online kurzu UZDRAV SVOJE ČREVÁ a skúste podobným princípom osviežiť a spestriť aj svoje vlastné obľúbené recepty 🥰⁠
⁠
⁠
Stiahnite si e-knihu receptov ZDARMA len do 3.7.2022.⁠
👉 Kliknite na LINK v BIO ⁠
alebo na nebojmesazdravojest.sk/kniha-receptov/⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #knihareceptov⁠
Ne(ná)hody v kuchyni?⁠ Niekedy z nich vzniknú Ne(ná)hody v kuchyni?⁠
Niekedy z nich vzniknú chutné recepty 😋⁠
⁠
Mala z toho byť fazuľová polievka, no tento šalátik stojí tiež za to :) So stonkovým zelerom, pažítkou, petržlenovou vňaťou, ochutený olivovým olejom, soľou a korením.⁠
⁠
Rýchly, jednoduchý a nabitý mikroživinami 🥗⁠
⁠
Stonkový zeler a petržlenová vňať sú bohatým zdrojom apigenínu, antioxidantu, ktorý pomáha napríklad pri nespavosti či úzkosti, regulovaní hladiny glukózy v krvi, pri liečbe vysokého krvného tlaku, má protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky a pomáha v prevencii mnohých druhov rakoviny.⁠
⁠
Stonkový zeler je najlepšie kupovať v BIO kvalite (zvyknú mať v Kauflande), keďže patrí k viac postrekovaným plodinám a petržlenovú vňať môžete veselo pestovať v záhradke alebo v kvetináči na okne... alebo si ju kúpte na miestnom trhovisku 🌱⁠
⁠
Čerstvosť je kľúčová, ak chcete z neho získať maximum živín a nebojte sa pridať aj chrumkavé stonky petržlenovej vňate, nielen zelené lístky.⁠
⁠
Trápia vás ALERGIE?⁠
⁠
Petržlenová vňať je jednou z hlavných ingrediencií polievky pre harmonizovanie imunity z protokolu Dr. Lea Gallanda, ktorú zdieľa v knihe Allergy Solution (Riešenie pre alergiu) práve kvôli tomu, že pomáha zmierňovať alergické reakcie a upokojovať imunitný systém. ⁠
⁠
Jedlo lieči ❤️ ⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #antioxidanty #fazula #zeler #salat #vlaknina #vegan #vegetarian #zdravevarenie⁠
Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj ve Poznáte huby Shimeji? Sú krásne, však :) Aj veľmi chutné a plné benefitov, podobne ako ostatné huby.⁠
⁠
Huby ma fascinujú. Sú unikátne. Nie sú ako zelenina, ani ako mäso (ale mäso dokážu výborne nahradiť:) ⁠
⁠
Veľa ľudí dnes užíva medicinálne huby vo forme kapsúl alebo tinktúr a tie majú svoje miesto, no chutné huby patria aj na tanier 🍽️⁠
⁠
🔹 Všetky jedlé huby sú skvelé prebiotiká - teda patria k preferovanej potrave prospešných baktérií v našich črevách.⁠
⁠
🔹 Shimeji huby pomáhajú znižovať cholesterol a eliminovať plaky, ktoré sa vytvárajú na vnútorných stenách ciev.⁠
⁠
🔹 Pomáhajú pri chudnutí, regulovaní obezity a manažovaní cukrovky.⁠
⁠
🔹 Majú antibakteriálne a antiplesňové vlastnosti a pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu.⁠
⁠
🔹 Majú imunoregulačné účinky, podporujú zdravie mozgu a nervového systému.⁠
⁠
🔹 Sú bohatým zdrojom antioxidantov karotenoidov, vďaka čomu pomáhajú chrániť DNA pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa spája s rakovinou aj predčasným starnutím.⁠
⁠
⁠
A keby sa dalo, môžem pokračovať o benefitoch húb celý deň.... Skrátka dôvodov prečo zaradiť huby pravidelne do jedálnička je naozaj veľa. ⁠
⁠
Čoskoro pridám aj moje obľúbené recepty a tipy. ⁠
⁠
Mimochodom ak patríte k nadšencom húb (a prírodopisných dokumentov), odporúčam vám pozrieť si na Netflixe nádherný film Fantastic Fungi 👍⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravejedlo ⁠
#imunita #antioxidanty #huby #shimeji #betaglukany #zdravakuchyna #zdravevarenie #hubove⁠
Karfiolová ryža, mňam🥰⁠ Kedy chutí najlep Karfiolová ryža, mňam🥰⁠
Kedy chutí najlepšie? Ak ju pripravíte na ghí masle a pridáte štipku rasce. Vyskúšajte :)⁠
⁠
POSTUP:⁠
⁠
Karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré potom nasekáme nožom alebo v sekáčiku na malé kúsky. ⁠
⁠
Na panvici roztopíme ghí maslo a pridáme karfiol, soľ, štipku korenia a rasce, prípadne aj sušenú koreňovú zeleninu. ⁠
⁠
Chvíľku orestujeme, potom zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka. Trvá to cca 10 minút, podľa toho na aké veľké kúsky ste nasekali karfiol.⁠
⁠
Naservírovať ju môžete ako prílohu alebo základ rizota (napr. s hubami), prípadne pre deti alebo nedôverčivých členov rodiny môžete použiť menší trik - zmiešate karfiolovú ryžu s klasickou ryžou 😉 (lepšie ako nič, však?)⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #karfiol #imunita #vegetarian #bezlepkove #glutenfree #lowcarb #keto  #paleo #zdrave #zdravevarenie #zdravakuchyna #chudnutie #rastlinnastrava #zdravecreva #mikrobiom #prebiotika
Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z ine Občas je dobré pozrieť sa na veci trošku z inej perspektívy.... čo myslíte?

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #zdravecreva #uzdravsvojecreva #zdrave #zdravie #nutricnaterapia #zdravejedlo #probiotika #mikrobiom #holistickamedicina #inspiracia #novypohladnazdravie #novypohlad
Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰 Sladká chrumkavá pochúťka bez výčitiek? 🥰⁠
Áno, aj takto by sa dala nazvať táto fantastická domáca granola inšpirovaná receptom z knihy Končím s cukrom od  Sarah Wilson.⁠
Je hotová do polhodinky, voňavá a sladká aj bez cukru😋⁠
⁠
Čo na ňu potrebujete? ⁠
⁠
Semienka a oriešky - napríklad mandle, lieskovce, slnečnicové semienka, chia semienka, prípadne konopné semienka a kokosové chipsy. K tomu trochu kokosového oleja, vanilky či škorice. Ja zvyknem občas pridať aj pohánku, ktorú predtým 12 hodín namáčam alebo nechám naklíčiť a potom vysuším v rúre pri cca 100°C. ⁠
⁠
Množstvo môžete prispôsobiť veľkosti plechu, ale na jeden veľký plech by to bolo cca:⁠
⁠
- 2 hrnčeky kokosových chipsov⁠
- 1 hrnček nasekaných mandlí⁠
- 1/2 hrnčeka slnečnicových semienok⁠
- 1/2 hrnčeka pohánky (alebo iné orechy/semienka)⁠
- 2 lyžice chia semienok ⁠
- 1/4 lyžičky vanilky v prášku⁠
- 1 lyžička škorice ⁠
- 1-2 lyžice roztopeného kokosového oleja⁠
⁠
⁠
1. Semienka a orechy premiešame na plechu vystlanom papierom na pečenie.⁠
⁠
2. Primiešame škoricu a vanilku a potom pokvapkáme roztopeným kokosovým olejom. Dobre premiešame, aby sa semienka obalili olejom.⁠
⁠
3. Pečieme pri 160°C cca 20 minút dozlatista. Počas pečenia pár krát premiešame.⁠
⁠
4. Po vychladnutí skladujeme v uzatvorenej nádobe, niekoľko dní pri izbovej teplote alebo dlhšie v chladničke.⁠
⁠
⁠
Chutí výborne s jogurtom na raňajky alebo len tak, na chrumkanie.⁠
A je to veľmi vďačný darček🎁 Vždy keď som ju pre niekoho nachystala pod stromček alebo ako darček k narodeninám, tak to malo obrovský úspech :) ⁠
⁠
Čo poviete, vyskúšate?⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#nebojmesaZDRAVOjest #zdravesladkosti #sladkepecenie⁠
#bezcukru #energia #vegan #paleo #keto #zdravie #zdrave #zdravakuchyna #granola #domacagranola #kokos #bezlepkove #pohanka #mandle #zdraveranajky #ranajky
Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťa Máte aj vy pocit, že v zime sú naše 👀 zaťažované viac ako inokedy? 

Nielenže chodíme menej von a trávime viac času pred počítačom alebo dlhé večery pred telkou, ale tiež suchší vzduch v interiéri vysúša sliznicu očí (aj nosa), čo tiež prispieva k problémom. A to ešte nespomínam študentov, ktorí posledné roky trávia podstatne viac času pred obrazovkami počítačov, však?

Kvapky do očí možno prinesú chvíľkovú úľavu, ale problém neriešia. Svoje oči však môžeme podporiť tým, že telu dodáme živiny, ktoré potrebuje na to, aby sa sliznice regenerovali a abz nám zrak dobre slúžil 👍

Zároveň vhodné živiny pomáhajú predchádzať vekom podmienenej makulárnej degenerácii aj kataraktom (šedému zákalu).

👀 Aké živiny potrebujú zdravé oči? 🥦🥕🥬

vitamín A, vitamín C a E, omega-3 mastné kyseliny,  zinok a rastlinné flavonoidy - luteín, zeaxantín a antokyanidíny

👀 VITAMÍN A
aktívna forma - retinol sa nachádza napr. v pečienke aj vo vajíčkach, rastlinný provitamín A nájdete v oranžovej zelenine, skvelým zdrojom sú batáty, žltá a červená paprika, mango, cantaloupe melón aj špenát. Na to, aby telo vedelo skonvertovať provitamín A na aktívnu formu je dôležité konzumovať ho s tukom.

👀 VITAMÍN C
tento dôležitý antioxidant nájdete v prírodnej forme v brokolici a kapustovitej zelenine, farebnej paprike či bobuľovitom ovocí (čučoriedky, brusnice)

👀 VITAMÍN E
z mandlí, slnečnicových semienok či vlašských orechov

👀 OMEGA-3
z lososa, rybieho oleja, chia a konopných semienok

👀 ZINOK
z vaječných žĺtkov, pečienky, hydiny, tekvicových semienok  a mandlí

👀 LUTEÍN a ZEAXANTÍN
z cukety, brokolice, špenátu, kelu, kukurice, pomarančov, vaječného žĺtka a tekvice

👀 ANTOKYANIDÍNY
z čučoriedok, černíc, granátového jablka, fialových zemiakov, cvikly a červenej kapusty

Môj tip: 
Ja viem, že čučoriedky sa dajú zohnať celý rok, ale ja mimo sezóny najradšej kupujem mrazom sušené ovocie, ktoré si zachováva maximum živín a bolo zamrazené ihneď po zbere, napr. od @brixproducts

Tipy na chutné recepty 😋 nájdete na webe. 
Link je v BIO.

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #zdrave #zdravejedlo #zdravie #zdravevarenie #zdraveoci #oci #nutricnaterapia #vyzivoveporadenstvo #prevencia #zdravyzrak
Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj Zdravé jedlo je len prvý krok k uzdraveniu... Aj u mňa to tak bolo. Potom nasleduje hlbší pohľad, do mysle, do srdca, do duše...⁠
⁠
Novú vedenú meditáciu Dôverujem svojmu telu nájdete na YouTube. 👉Link je v BIO.⁠
⁠
⁠
Janka 🤗 ⁠
⁠
⁠
⁠
@jana_rutrich_zamboriova⁠
⁠
#meditacia #uzdravenie #vedenameditacia #zdravie⁠
#teloamysel #dusa #inspiracia #dovera #liekpredusu

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies