• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé tipy Zdravšie varenie

Ako pripraviť strukoviny aby nerobili problémy

Janka Posted On 14 októbra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

ako pripravit strukoviny aby nerobili problemy

Strukoviny sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, minerálov a folátov. Mnohým ľuďom však môžu spôsobovať problémy. Predovšetkým vďaka obsahu tzv. antinutrientov, ktoré podporujú zápal v tele alebo tiež autoimunitné reakcie a môžu pôsobiť toxicky na nervy a bunky. Hlavným vinníkom sú lektíny, o ktorých sa v poslednom čase hovorí často. Ako teda pripraviť strukoviny aby nerobili problémy?

Lektíny

Lektíny sú typom proteínu viažúceho sa na sacharidy, ktorý sa drží na bunkových membránach tráviaceho traktu. Výskumy poukazujú na to, že lektíny oslabujú črevný mikrobióm (rovnováhu dobrých a zlých baktérií v čreve), čo vedie k mnohým zdravotným problémom od syndrómu priepustného čreva až po poškodenie štítnej žľavy. Sú problematické primárne pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami, artritídou a autoimunitnými ochoreniami.1

 

Najbezpečnejšie strukoviny:

Fazuľa a sója obsahujú najviac antinutrientov,
naopak bezpečnejšia je šošovica, hrášok a cícer.

 

Ako eliminovať lektíny v strukovinách

  1. Strukoviny vopred namáčajte min. 12 hodín vo filtrovanej vode. Do vody pridajte trochu sódy bikarbóny, ktorá pomáha lektíny neutralizovať. Vodu viackrát vymeňte. Vodu z namáčania vylejte a strukoviny premyte.
  2. Varte strukoviny na vyššom stupni aspoň 10 min., penu odstráňte.
  3. Ideálna je príprava strukovín v tlakovom hrnci, naopak problematické je varenie v pomalom hrnci, keďže teplota nevystúpi dostatočne vysoko.
  4. Nakličovaním sa lektíny eliminujú veľmi efektívne.
  5. Fermentácia tiež účinne eliminuje lektíny, preto tradične fermentované sójové výrobky neprinášajú problémy s lektínmi. Zdroj

Na čo si dať pozor pri príprave strukovín

  1. Nejedzte strukoviny v surovom stave alebo nedostatočne uvarené, môže to viesť k otrave.
  2. Vyhnite sa strukovinovým múkam, lebo tepelná úprava v rúre alebo na panvici (napr. placky) nemusí byť dostatočná. To neplatí pre tradične fermentované jedlá zo strukovinových múk, ako napr. placky Dosa.
  3. Strukoviny jedzte radšej doma, správne pripravené. Tie z konzervy alebo v reštaurácii môžu byť problematické, hlavne ak ste citlivý napr. kvôli žlčníkovým kameňom.

 

Pri doržaní správnej prípravy sú strukoviny výživnou súčasťou jedálnička, predovšetkým vďaka vysokému obsahu rastlinných bielkovín, nerozpustnej vlákniny a minerálov.

 

Sú pre vás strukoviny vhodné?

Pre niektorých ľudí sú strukoviny nevhodné. Vylučuje ich PALEO aj KETO diéta kvôli obsahu sacharidov, neodporúčajú sa ani pri FODMAP diéte, ktorá je určená pre ľudí trpiacich črevnými ťažkosťami a chorobami. Pokiaľ ale nedodržiavate špeciálnu diétu kvôli konkrétnym zdravotným problémom, nie je dôvod na strukoviny zanevrieť.

Pri doržaní správnej prípravy sú strukoviny výživnou súčasťou jedálnička, predovšetkým vďaka vysokému obsahu rastlinných bielkovín, nerozpustnej vlákniny a vysokému podielu železa, fosforu, zinku, mangánu, medi a folátov.2,3 Majú výrazne vysoký podiel minerálu molybdén, ktorý sa v značnom množstve nachádza napr. v zubnej sklovine a pôsobí ako kofaktor pre viaceré dôležité enzýmy v tele – pomáha im správne fungovať.4. Napríklad 1 hrnček varenej šošovice obsahuje až 330% odporúčanej dennej dávky molybdénu.5

Naopak strukoviny majú nízky podiel kalórií a napr. šošovica a hrášok sa vo vedeckých štúdiách spájajú so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb6, pomáhajú tiež znižovať cholesterol7 a regulovať hladinu cukru v krvi.8 ,9

Tip na prípravu

Keďže namáčanie a varenie strukovín je zdĺhavé, môžete si domácu prípravu strukovín uľahčiť mrazením. Uvarte si väčšie množstvo a potom uvarené alebo predvarené strukoviny zamrazte po porciách.

Okrem polievok a prívarkov sa cícer, fazuľa a šošovica hodia výborne na prípravu nátierky a ako zdroj bielkovín do zeleninových šalátov. Vyskúšajte napíklad Tuniakový šalát s cícerom a zelerom.

 

Ako pripraviť strukoviny, aby nerobili problémy

Ako pripraviť strukoviny, aby nerobili problémy


Referencie & Zdroje:

  1. Mercola: Limit the lectins
  2. WHFoods: Lentils
  3. WHFoods: Dried peas
  4. Mercola: What Is Molybdenum?
  5. WHFoods: Lentils
  6. NCBI: Legume consumption and risk of coronary heart disease in US men and women: NHANES I Epidemiologic Follow-up Study.
  7. NCBI: Non-Soy Legume Consumption Lowers Cholesterol Levels: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
  8. NCBI: Changes in levels of phytic acid, lectins and oxalates during soaking and cooking of Canadian pulses.
  9. NCBI: Whole Grains, Legumes, and the Subsequent Meal Effect: Implications for Blood Glucose Control and the Role of Fermentation

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

 

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


zdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Aj vy máte problémy so zubami?
26 apríla, 2020
Vypestujte si doma listový kel
9 apríla, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies