• Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
  • Domov
  • Začnite TU
  • Online kurz
  • e-knihy
    • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
    • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
  • Recepty
    • Raňajky
    • Polievky
    • Netradičné šaláty
    • Teplé šaláty
    • Hlavné jedlá
    • Kváskové pečenie
    • Zdravé sladkosti
    • Snacky
    • Nápoje
  • Zdravé tipy
    • Zdravé potraviny
    • Zdravšie varenie
    • Zdravšie pečenie
    • Pestovanie
  • Jedlo ako liek
    • Liečebné protokoly
    • Zdravotné ťažkosti
      • Anémia & Nedostatok železa
      • Problémy so zubami
      • Žlčníkové kamene
      • Herpes simplex
      • Endometrióza a črevá
    • Zdravotné výzvy
      • Ako dostať črevá do rovnováhy po antibiotikách
    • Vitamíny & prospešné látky
  • Služby
    • Začnite TU
    • Nutričná terapia
    • Koučing zdravia
      • Čo je koučing zdravia?
      • Balíčky koučingu zdravia
      • Darčekový poukaz
      • Často kladené otázky
  • Zdroje
    • Na stiahnutie
      • E-kniha: Ako posilniť imunitu jedlom
      • E-kniha: 15 tipov ako sa oslobodiť od ZÁPCHY
      • Vedená meditácia: Ako nepodľahnúť strachu v chorobe
    • Externé zdroje
      • Knihy v slovenčine
      • Knihy v angličtine
      • Online kurzy v angličtine
      • Videá v angličtine
  • O mne
Home » Zdravé tipy Zdravšie varenie

Ako a prečo namáčať, nakličovať a fermentovať obilniny

Janka Posted On 1 októbra, 2019
0


0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It

ako nakličovať obilniny

Namáčanie, nakličovanie a fermentácia obilnín, napr. pohánky, pšena, jačmeňa, hnedej ryže patria k tísícročným tradíciám v rôznych kultúrach, na všetkých kontinentoch. Napr. v oblastiach Afriky a Ázie fermentujú obilniny predovšetkým pre malé deti a starších ľudí. Prečo? Namáčané, naklíčené alebo fermentované obilniny sú nielen ľahšie stráviteľné, ale v značnej miere sa z nich eliminujú antinutrienty (škodlivé látky ako kyselina fytová alebo oxyláty) a naopak zvýši sa využiteľnosť prospešných látok, vitamínov, minerálov, enzýmov v samotných zrnách.

Dnes už máme bohaté vedecké dôkazy o tom, ako mikroorganizmy pri fermentácii pracujú a aké výnimočné benefity pre zdravie prinášajú.1 Vďaka nakličovaniu a fementácii sa zvyšuje koncentrácia proteínov a vyrovnáva sa hladina aminokyselín v obilninách. Antinutričné faktory sú redukované, čo vedie k lepšej vstrebateľnosti a využitiu minerálov z obilnín.2

Prečo sa vytratili tradície fermentovania a nakličovania?

Z mnohých západných kultúr sa tieto tradície vytratili, pretože cieľom už nebolo čo najkvalitnejšie jedlo – ale čo najrýchlejšia a najjednoduchšia príprava. A tak v priemyselnej výrobe potravín už nakličovanie a fermentácia nemali miesto. Dnes mnohé vedecké štúdie potvrdujú konkrétnymi dôkazmi výnimočné benefity nakličovania a fermentácie nielen obilnín, ale tiež strukovín, orechov a niektorých druhov zeleniny. Fermentáciou pomocou laktobacilov v kvásku sa pripravuje aj tradičný kváskový chlieb. Fermentácia zvyšuje antioxidačnú aktivitu mlieka, obilnín, ovocia, zeleniny aj mäsa a rýb.3

uzdrav svoje creva online kurz

Zvýšenie nutričných hodnôt obilnín

Mnohí si kladú otázku prečo dnes stále viac ľudí trpí celiakiou, intoleranciou na lepok a širokým spektrom chorôb tráviaceho traktu. Odpoveď je určite komplexná a zahŕňa viac faktorov. Jedným z nich je aj to, ako sa zmenila strava po priemyselnej revolúcii. Obilniny, ktoré jeme sú procesované množstvo techník, pričom sú z nich odstránené tie najvýživnejšie časti a neberie sa ohľad na ich nutričné hodnoty.

Namáčanie obilnín

Vedecké štúdie poukazujú na to, že už samotné namáčanie obilnín (najjednoduchší spomedzi troch spôsobov) má svoj význam pri eliminácii škodlivých látok a ľahšej stráviteľnosti obilniny. Obilniny sa štandardne namáčaju vo filtrovanej alebo prevarenej studenej vode cca 12 hodín. Potom sa zcedia a dobre premyjú. Namáčať môžete nielen celé zrná ako pšeno či pohánka, ale aj vločky na prípravu kaše.

Nakličovanie obilnín

Trvá dlhšie ako samotné namáčanie. Väčšinou sa zrná najskôr namočia na cca 12 hodín do filtrovanej alebo prevarenej (studenej) vody. Potom sa scedia, premyjú a nechajú vlhké nakličovať na sitku cca 2 dni. Počas nakličovania sa 2x denne premývajú, aby nesplesniveli.

Fermentácia obilnín

Fermentácia je podľa vedeckých štúdií pri eliminovaní antinutrientov najviac účinná. Obilniny môžete fermentovať 12 – 72 hodín, štandardne platí čím dlhšia fermentácia, tým kvalitnejší výsledok.4 Obilniny fermentujeme tak, že pri ich namáčaní do vody pridáme látku, ktorá pomôže fermentáciu naštartovať – napríklad lyžicu jogurtu, citrónovú šťavu alebo jablčný ocot. Pri fermentácii sa vo vode tvoria malé bublinky. (Bubliniek sa niekdy tvorí menej, inoked yviac, závisí napr. aj od druhu obilniny. Ak bublinky nevidíte, skúste pomykať miskou alebo premiešať lyžicou, bublinky sa ukážu.)

fermentácia pšena

Ako to využiť vo vašej kuchyni

POHÁNKA

  • namáčajte pohánku cca 12 hodín vo filtrovanej vode, potom z nej uvarte kašu alebo ju pripravte ako prílohu
  • alebo po namáčaní nakličujte pohánku 48 hodín (každých 12 hodín premyte) a potom ju použite surovú do šalátu alebo ju vysušte a pridajte do pečenia vcelku alebo pomletú na múku (pomeliete ju napr. na kávovom mlynčeku)

PŠENO

  • namáčajte pšeno cca 12 hodín vo filtrovanej vode, potom z neho uvarte kašu alebo pripravte ako prílohu
  • fermentujte pšeno vo filtrovanej vode, kde pridáte jablčný ocot (1 PL jablčného octu na cca 500 ml vody), fermentujte 12 -24 hodín, po 12 hodinách vodu vymeňte, potom z neho uvarte kašu alebo pripravte ako prílohu

VLOČKY (ovsené, jačmenné, ražné)

  • namáčajte vločky cez noc vo filtrovanej vode, ráno z nich uvarte kašu (pokojne si uvarte dosť kašu na 2-3 dni, vydrží v chladničke a ľahko ju ohrejete v hrnci)
  • fermentujte vločky vo filtrovanej vode, kde pridáte jablčný ocot (1 PL jablčného octu na cca 500 ml vody), fermentujte 12 -24 hodín, po 12 hodinách vodu vymeňte

HNEDÁ RYŽA

  • fermentujte ryžu  vo filtrovanej vode, kde pridáte jablčný ocot (1 PL jablčného octu na cca 500 ml vody), fermentujte 12 -72 hodín, po 12 hodinách vodu vymeňte. Viac si prečítajte v článku Ako uvariť chutnú a zdravú hnedú ryžu

Vyskúšajte recepty z nakličovaných / fermentovaných obilnín

Pšenová raňajková kaša z celého zrna s mandľovým mliekom, banánom a granátovým jablkom.

Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)

 

hnedá ryža s pečenými šampiňónmi

Hnedá ryža s pečenými hubami a bylinkami

Sú obilniny zdravé?

V bežnom jedálničku väčšiny ľudí sa dnes nachádza priveľa obilnín, väčšinou vo výrazne spracovanej (rafinovanej) forme, napríklad ako múka v sušienkach alebo kysnutom pečive. Odborníci na zdravú výživu sa zhodujú v tom, že príjem obilnín by sme mali obmedziť, primárne kvôli vysokému obsahu sacharidov, lepku a antinutrientov. V KETO a PALEO diéte patria obilniny k zakázaným potravinám.

Väčšina z nás si však život bez obilnín predstaviť nevie, hlavne ak k tomu nie sme vyslovene nútení. Ale veci bývajú málokedy čierno – biele. Všetky obilniny nepatria ´do jedného vreca´. Preto ak chcete zdravšie jesť a obmedziť antinutienty v strave, vyberajte si najvýživnejšie druhy obilnín v čo najmenej spracovanej podobe (ako celé zrná, napr. pšeno, quinoa) a pomôžte ich ľahšej stráviteľnosti a využiteľnosti živín namáčaním, nakličovaním a fermentáciou. Obilniny by nemali tvoriť základ jedálnička, mali by sme ich jesť skôr sporadicky.

Najkvalitnejšie obilniny a pseudoobilniny

Na zozname najkvalitnejších obilnín nájdete primárne bezlepkové obilniny ako hnedá ryža, pšeno a teff a pseudoobilniny quinoa, amarant a pohánka. Môžete nimi nahradiť bielu ryžu či cestoviny alebo raňajkové müsli. Pri pečení kváskového chleba vyskúšajte používať menej bielej pšeničnej alebo špaldovej múky a nahradiť ich ražnou a jačmennou celozrnnou múkou.

Referencie & Zdroje:

  1. PubMed: Fermentation and germination improve nutritional value of cereals and legumes through activation of endogenous enzymes
  2. PubMed: Enhancement of attributes of cereals by germination and fermentation: a review.
  3. PubMed:  Health-Promoting Components in Fermented Foods: An Up-to-Date Systematic Review
  4. PubMed: Lactic Fermentation as a Strategy to Improve the Nutritional and Functional Values of Pseudocereals

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.

0
Shares
  • Share On Facebook
  • Tweet It


ľahko stráviteľnézdravé tipy


Možno sa vám bude páčiť
Pšenová kaša z celého zrna (bezlepková)
30 marca, 2021
Najlepšie zdroje železa v potravinách
18 mája, 2020
Marhuľovo – kokosové guľky (bezlepkové)
17 mája, 2020
Komentovať a hodnotiť

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Recipe Rating




  • Vitajte!

    Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Verím, že tu nájdete inšpirácie a užitočné tipy, ktoré vám pomôžu nielen začať zdravšie jesť, ale aj prevziať svoje zdravie do vlastných rúk.


    Janka
  • Koučing zdravia & Nutričná terapia

    https://www.youtube.com/watch?v=Xv1zm9CgUKM
  • Zistiť viac
  • Značky

    alergia (1) antioxidanty (1) bez cukru (2) bezlaktózové (1) bezlepkové (36) bezmliečne (27) bez múky (2) bez obilnín (19) bez vajec (6) celozrnné (4) ekzém (1) fermentované (4) hotové do 20 min. (9) imunita (1) keto (8) klíčky (1) kváskové (5) low carb (9) max 5 ingrediencií (15) mikrozelenina (1) paleo (12) protizápalové (12) riešenia (1) vegan (20) vegetariánske (1) vitamíny (1) zdravé tipy (13) zdravé črevá (11) z trvanlivých potravín (18) ľahko stráviteľné (10) šošovica (1)
  • Online kurz UZDRAV SVOJE ČREVÁ

  • Pozrieť ukážku z kurzu ZDARMA
  • Novinky emailom

  • Tipy na knihy

    zdravý mozog

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Hľadať v receptoch

  • Aktuálne inšpiratívne eventy

  • Na stiahnutie

    imunita


nebojme_sa_zdravo_jest

Nebojme sa ZDRAVO jesť
Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a vše Blížia sa Vianoce 🎄 a popri darčekoch a všetkých prípravách niektorí z vás možno myslia aj na to, ako počas sviatkov nepribrať alebo ako zvládnuť vianočné hody bez tráviacich ťažkostí, nafukovania, refluxu, plynatosti či zápchy🥴

A napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami radosti a pokoja, niekedy so sebou môžu priniesť aj riadnu dávku stresu. A keď sme v strese, naše trávenie nefunguje optimálne, práve naopak, absorbcia živín klesá a proces trávenia sa spomaľuje a narúša.

Preto príde vhod, keď sa okrem klasických vianočných pochúťok zásobíme aj chutnými bylinkami 🌿, ktoré pomôžu podporiť trávenie. Môžete ich pridať do varenia, niektoré aj do pečenia alebo si z nich uvariť chutný čajík🍵

🌿FENIKEL
obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú podporiť trávenie a upokojiť žalúdok. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, prináša úľavu od nafukovania a plynatosti. Zvyšuje sekréciu žlče, ktorá napomáha tráviť tuky.

🌿RASCA
podobne ako fenikel podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, urýchľuje proces trávenia a stimuluje produkciu žlče. Pomáha zmierniť hnačku a tlmiť ťažkosti spojené so syndrómom dráždivého čreva.

🌿ZÁZVOR
pomáha pri nevoľnosti a stimuluje trávenie. Pomáha uvoľniť tráviaci trakt a nervový systém. Pôsobí protizápalovo, zvyšuje produkciu žlče a pomáha zmierňovať svalové kŕče.

🌿ROZMARÍN
zahrieva žalúdok aj črevá, stimuluje cirkuláciu krvi, podporuje trávenie, zmierňuje nafukovanie, podporuje tok žlče a pomáha pri chronickej gastroenteritíde a kolitíde. 

Ak vás trávenie trápi už dlhšie a chceli by ste sa poradiť, neváhajte a napíšte mi 📧

#travenie #nafukovanie #zapcha #traviacetazkosti #bylinky #nutricnaterapia #zdravie #prevencia #fenikel #rasca #zazvor #rozmarin #prirodalieci
Mikulášske dobroty môžu byť chutné aj zdravé, však? 

Napríklad ako tento lahodný krémový čokoládový puding, o ktorom by ste nepovedali, že v sebe skrýva aj tekvicu 😜 Tá sa postará nielen o extra dávku vitamínov, minerálov a vlákniny, ale aj o hustú krémovú konzistenciu.

Tekvica je skvelou (aj skrytou) prísadou do množstva receptov, napr. do muffinov a wafflí a vyčarujete z nej aj dokonale vláčny tekvicový perník.

Recept na tento chutný zimný pudding nájdete na webe.
👉 Kliknite na link v BIO @ nebojme_sa_zdravo_jest

#zdravejedlo #zdravesladkosti #zdravevarenie #skrytazelenina #puding #tekvica #vegan #bezlepkove
Čo sa dozviete v novom webinári? Praktické a j Čo sa dozviete v novom webinári?

Praktické a jednoduché tipy, ktorými môžete podporiť svoje črevá každý deň.

Teším sa na vás 😊

👉LINK na webinár nájdete v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠

⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox #webinar
Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠ Prečo nes Ako obnoviť rovnováhu v črevách?⁠
Prečo nestačí užívať probiotiká? ⁠
Čo črevám škodí a čo im naopak pomáha?⁠
⁠
Dozvieš sa v novom praktickom webinári!⁠
⁠
👉LINK je v BIO @nebojme_sa_zdravo_jest⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#creva #zdravecreva #mikrobiom #mikroflora #imunita #zdravie #koncentracia #nalada #vyziva #probiotika #prebiotika #mozog #telo #travenie #hnacka #zapcha #stres #detox
Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín Trochu iná raňajková kaša... 🥰 bez obilnín. Z batátov🍠
Žiarivá, hrejivá - ideálna na chladné tmavé rána... 
Plná vlákniny pre podporu zdravého črevného mikrobiómu, vitamínu A pre ochranu slizníc a omega-3 (nielen) pre podporu výkonnosti mozgu 🧠

Ako ju pripraviť?

Pokojne večer predtým. Batáty nakrájame a uvaríme do mäkka. Scedíme a pridáme (rastlinné) mlieko a rozmixujeme na kašu so želanou hustotou. Ráno ohrejeme v hrnci.

Pred podávaním posypeme škoricou, podľa chuti pridáme trochu ďatľového alebo kokosového sirupu a chrumkavé vlašské orechy.

Vyskúšate?

#zdravie #zdravejedlo #zdravastrava #bataty #kasa #ranajkovakasa #skorica #orechu #vlasskeorechy #ranajky #vegan #bezlepkove #bezklieka #hrejivejedlo
Nepreháňam, takto pripravený ružičkový kel z Nepreháňam,
takto pripravený ružičkový kel zjedia aj ľudia, ktorým normálne až tak nechutí😜

Kľúčom je ghee (ghí) - teda prepražené maslo. S olivovým olejom to nebude rovnaké...

Ako na to? 
Čerstvý ružičkový kel nakrájame na plátky. Orestujeme na panvici s ghí (nebojte sa, pridajte koľko treba, viac je niekedy naozaj viac... 🥰). Počas prípravy dochutíme soľou, čiernym korením a mletou rascou. 

Môžete podávať ako prílohu alebo s cestovinou (podobne ako kapustové fliačky). 

Ružičkový kel podporuje zdravú pečeň aj črevá. Je zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínu K a folátu. Ghí patrí k zdravým tukom, obsahuje kyselinu maslovú, ktorá tiež podporuje zdravé črevá - pomáha v prevencii rakoviny hrubého čreva aj pri liečbe Crohnovej choroby a syndrómu dráždivého čreva.
Ak vás zaujíma viac o tom ako podporiť zdravie čreva, kliknite na online kurz - LINK je V BIO @nebojme_sa_zdravo_jest 

Rasca podporuje dobré trávenie a má hrejivý účinok, takže ideálny sezónny recept na tieto chladné upršané dni ☔

Čo poviete, vyskúšate?

#kel #ruzickovykel #zdravejedlo #zdravyrecept #creva #zdravecreva #rakovinacreva #vlaknina #bezlepkove #rastlinnastrava
🥰 Máte radi ovocné koláče? Ja ich milujem 🥰 Máte radi ovocné koláče? 

Ja ich milujem. Samozrejme, že ovocie je najlepšie jesť surové (píšem hneď na úvod pre kritikov 😜 a s mierou) ale ovocné koláče sú ovocné koláče.... skrátka bez nich by leto nebolo letom 😍

Samozrejme sa dajú pripraviť v zdravších variáciách. Nemusíme ich osladiť cukrom, môžeme použiť čakankový alebo javorový sirup. Cesto môžeme pripraviť z rôznych múk, vrátane mandľovej, ovsenej alebo bezlepkovej pšenovej. A slnečnicový olej nahradiť kokosovým olejom alebo kvalitným kokosovým alebo sójovým jogurtom.

K mojim tajným ingredienciám (hlavne v bezlepkových receptoch) patrí kokosová múka. Najradšej mám tú z 
@dm_slovensko pretože krásne vonia (cítim v nej jemnú vanilku) a dodá koláčiku lahodnú chuť. 
A ako posýpka výborne poslúžia mandľové lupienky :)

A moje hlavné pravidlo je: Málo CESTA a veľa OVOCIA ❤️

Aký je váš obľúbený letný ovocný koláč?

#nebojmesaZDRAVOjest #zdravykolac #zdravepecenie #zdravejedlo #ovocnykolac #letnykolac #bezlepkove #glutenfree #pseno #psenovamuka #kokosovamuka #bezcukru #zdravesladkosti
Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje te Priatelia, pozývam vás lepšie spoznať svoje telo a drobných pomocníkov, ktorí v ňom žijú - váš MIKROBIÓM.

V novom online kurze UZDRAV SVOJE ČREVÁ objavíte nové obzory, nový pohľad na zdravie a naučíte sa čo môžete každý deň urobiť pre svoje črevá, aby vám mikróby v nich slúžili najlepšie ako len môžu 🙂

👉 Link je v BIO 

Nájdete tam bližšie informácie aj ukážky video lekcií zdarma. 

Kurz je dostupný z nahrávok - môžete začať kedykoľvek a postupovať vlastným tempom - rýchlo alebo pomaly 😉

Teším sa na vás!

#nebojmesaZDRAVOjest #imunita #creva #mikrobiom #probiotika #prebiotika #zdravecreva #zdravie #zdrave #zdravejedlo #zdravevarenie #hrubecrevo #prevencia #onlinekurz #ucenieprezivot

Novinky emailom

  • Aj zdravé jedlo môže byť chutné a rýchlo hotové! Jedlo nám dodáva energiu, chráni zdravie a pomáha liečiť. Objavte nové jedlá, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie.

             

    janka@nebojmesazdravojest.sk

     

  • Zdravé tipy

    • Ako a prečo pestovať klíčky a mikrozeleninu
      11 marca, 2022
    • 10 tipov na najlepšie prebiotiká v potravinách
      26 februára, 2021
    • Vitamíny a výživové doplnky pre posilnenie imunity...
      9 januára, 2021

  • Zdravé potraviny

    • STONKOVÝ ZELER vo vašej kuchyni
      27 januára, 2020
    • HNEDÁ RYŽA vo vašej kuchyni
      30 októbra, 2019
    • KARFIOL vo vašej kuchyni
      2 júla, 2019


  • Zásady ochrany súkromia
  • GDPR nastavenia
  • Cookies
© Copyright Nebojme sa ZDRAVO jesť 2020 Všetky práva vyhradené.
Akékoľvek kopírovanie obsahu webstránky je bez predchádzajúceho súhlasu prevádzkovateľa zakázané.  
Pre vyhľadávanie stačte enter
Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Viac informácií o tom ako používame cookies a možnosť upraviť svoje preferencie nájdete v sekcii UPRAVIŤ NASTAVENIA
Nebojme sa ZDRAVO jesť
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Zásady ochrany súkromia

Táto webstránka používa súbory cookie nevyhnutné pre jej optimálne fungovanie. Cookie súbory sú občas ukladané na vašom zariadení a rozoznávajú, či ste už túto webstránku v minulosti navštívili a podľa toho prispôsobujú zobrazenie určitých elementov webstránky.

Nevyhnutné súbory Cookies

Nevyhnutné súbory Cookies by mali byť stále povolené, aby mohli byť uložené vaše preferencie cookies.

Ak nepovolíte tieto nastavenia cookies, nebude možné uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým keď navštívite túto webstránku, budete musieť znovu povoliť alebo odmietnuť cookie nastavenia.

Analytické cookies

Táto webstránka používa Google Analytics pre získavanie anonymnej štatistiky návštevnosti webstránky ako počet návštevníkov denne, najpopulárnejšie sekcie webstránky a podobne.

Povolením týchto súborov cookies nám pomáhate zlepšovať obsah a fungovanie tejto webstránky.

Prosím najskôr povoľte nevyhnutné súbory cookies, aby sme mohli uložiť vaše preferencie!

Ako používame Cookies

Viac informácií o tom ako používame súbory Cookies nájdete tu: Cookies