Domáci gaštanoví brumíkovia (bez obilnej múky)
Týchto brumíkov si na prvé ochutnanie zamilujú deti aj dospelí (mám to odskúšané, úspech 100%-ný). A samozrejme môžete z nich urobiť aj muffiny 🙂 Sú vynimoční nielen plnou chuťou a šťavnatou konzistenciou, ale aj tým, že sú bez lepku, dokonca bez obilnín. Takže vhodné aj pre ľudí s celiakou či intoleranciou na lepok alebo obilniny.
Ja ich pripravujem s kokosovým jogurtom a s vajíčkom (alebo môžete použiť aj vegánsku náhradu vajíčka). Tento recept je na 12 malých brumíkov, ale po prvom vyskúšaní budete robiť dvojitú dávku, to mi verte. A mimochodom, môžete si časť pokojne zamraziť.
Prečo domáci brumíkovia
Domáca mňamka, vyrobená z kvalitných ingrediencií a bez rafinovaného cukru rozhodne to stojí za tú námahu. Teda námahu iba vtedy, ak si poviete, že chcete biele labky a hnedé telo alebo naopak. Tak to si predsa pridáte trochu práce navyše. No to ja už neriešim. A cesto na tento recept je krásne hnedé, svetlé sa z neho vyčarovať nedá. No nevadí. Viem, že bez toho možno nie sú títo brumíkovia takí fotogenickí, ale deťom je to jedno a mne už tiež. Efektivita je zásada č.2. Číslo jeden sú zdravé kvalitné ingrediencie 🙂
Pečenie s gaštanovou múkou
Gaštanovú múku som zvykla pridávať do pečenia, no len ako doplnok k iným múkam. Hodí sa k suchším múkam (pšenová, amarantová, teffová), keďže je skôr šťavnatá. Kedysi som zvykla piecť chutnú bábovku z gaštanového pyré (bez múky). No gaštanové pyré obsahuje priveľa cukru a (ktovie aké) arómy. Takže som hľadala lepšiu alternatívu. Našla som ju v kombinácii gaštanovej múky s kokosovým jogurtom.
Gaštanová múka je obľúbenou alternatívou pre ľudí, ktorí nejedia lepok alebo obilniny. Gaštanová múka má vysoký obsah mangánu, vitamínu B6 a medi a nízky obsah kyseliny fytovej. Výskum poukazuje na to, že je zdrojom bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú v prevencii degenerácie buniek – pri udržaní svalovej hmoty a v terapeutickej liečbe atrofie kostrového svalstva.1
Gaštanovú múku zoženiete v obchodoch so zdravou výživou.
V tomto recepte gaštanovú múku kombinujem v pomere 3:1 s tapiokovým škrobom (alternatíva bez obilnín) alebo ešte viac mi chutí s bezlepkovou teffovou múkou. Teffová múka patrí k najvýživnejším bezlepkovým múkam, výborne sa hodí do perníkového koláča a v kombinácii s kakaom napr. do muffinov. Zoženie ju aj v DM. Pre verziu bez obilnín použite napr. tapiokový škrob alebo cícerovú múku.
Aké sladidlo namiesto cukru?
V tomto recepte používam ako sladidlo ďatľový sirup. Dodáva brumíkom výraznú a lahodnú chuť, šťavnatú konzistenciu aj hnedú farbu, ktorá pripomína kakao.
Ďatľový sirup je prírodné sladidlo, v kvalitných produktoch vyrobené iba zo sušených ďatľí a vody. Už to je prvý rozdiel v porovnaní s priemyselne spracúvaným rafinovaným bielym cukrom. Ďatľový sirup patrí k sladidlám s nižsím glykemickým indexom a preto nespôsobuje v tele také výrazné výkyvy hladiny cukru v krvi.
Jeho liečivé účinky sa však vo výskumoch potvrdili len nedávno. V roku 2016 vedci z Cardiff Metropolitan University vo Veľkej Británii vo svojom výskume potvrdili antibakteriálne účinky ďatľového sirupu proti baktériám Escherichia coli a Staphylococcus aureus. Ukázalo sa, že už v malým množstvách má ďatľový sirup pozitívne účinky vďaka obsahu polyfenolov – silných antioxidačných látok. Obsah cukru s tým teda nemá nič spoločné. Naopak účinné látky v ďatľovom sirupe sú rastlinné polyfenoly. Pre úplnosť informácií – výskum sa zameral na ďatľový sirup bez tepelnej úpravy, takže nie je zatiaľ jasné nakoľko sa liečivé vlastnosti zachovávajú pri pečení. 2
V každom prípade, ak hľadáte zdravšie alternatívy cukru pri pečení (alebo do šálky horúceho kakaa), tak ďatľový sirup medzi ne určite patrí. Škoda len, že sa zatiaľ nedá bežne kúpiť v obchode a nemajú ho ani v DM. Ja ho objednávam v zdravých eshopoch, ale teda keď už budete objednávať gaštanovú múku, tak prihoďte do košíka aj ďatľový sirup 🙂
Nemáte formičky na brumíkov?
Nevadí, môžete použiť formičky na muffiny alebo upiecť to ako koláč v menšej forme.
Domáci gaštanoví brumíkovia
Čo potrebujeme
Suché ingrediencie
- 3/4 hrnčeka gaštanová múka
- 1/4 hrnčeka tapiokový škrob / cícerová múka (alebo teffová / pšenová múka)
- 1 PL ľanové semienka jemne mleté
- 2 čl psyllium
- 1 čl sóda bikarbóna
- 1/4 čl soľ
- 1/2 čl škorica
- 1/4 čl sušená vanilka
Mokré ingrediencie
- 2 vajíčka (alebo vegánska náhrada vajíčka)
- 160 g kokosový jogurt (použila som DM BIO)
- 1/4 hrnčeka mlieko (rastlinné)
- 3 PL ďatľový syrup (alebo iné tekuté sladidlo)
- 1 čl jablčný ocot
Postup
- Zmiešame najskôr samostatne mokré a samostatne suché ingrediencie. Potom ich spojíme.
- Formičky vymastíme maslom alebo ghí. Toto je dôležité, aby sa koláčiky neprilepili.
- Formičky naplníme do 3/4 objemu, necháme miesto, aby mohli narásť.
- Pečenie pri teplote 200°C cca 20 -25 minút.
- Po vybratí z rúry necháme cca 5 minút trochu vychladnúť a potom vyklopíme z formičiek a necháme vychladiť na mriežke.
Referencie & Zdroje:
- PubMed: Nutraceutical properties of chestnut flours: beneficial effects on skeletal muscle atrophy
- PubMed: The Antibacterial Activity of Date Syrup Polyphenols against S. aureus and E. coli
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.