Krémová karfiolová polievka s hráškom
Sýta krémová karfiolová polievka s hráškom poslúži aj ako chutné teplé raňajky. Karfiol má vďaka obsahu sulforafanu výborné protizápalové účinky, ktoré podporíte efektívnou prípravou pred varením. Zelený hrášok dodá nielen kvalitné bielkoviny, ale aj prospešné fytonutrienty.
Karfiol patrí medzi nutrične najbohatšiu zeleninu. Účinné látky z karfiolu a iných druhov kapustovitej zeleniny boli už predmetom viacerých štúdií, ktoré poukazujú okrem iného na benefity pri prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb.
Ako spracovať karfiol, aby sa zachovali liečivé účinky pri varení
V zelenine sa sulforafan nachádza v neaktívnej forme, pre aktivovanie je potrebné zeleninu narušiť krájaním, sekaním, drvením1 Tepelná úprava a tiež mrazenie však bránia sformovaniu sulforafanu. Vďaka štúdii z Veľkej Británie vieme, že existuje spôsob, ako tomu naopak dopomôcť.2
Najlepší spôsob ako variť karfiol:
- Karfiol nakrájajte na stredne veľké kusy a namočte do slanej vody aspoň na 5 minút, potom premyte. Namáčaním v slanej vode pomôžete odplaviť nežiadúce látky z povrchu zeleniny.
- Umytý karfiol nakrájajte / nasekajte v sekáčiku (podľa konkrétneho receptu). Už samotné krájanie pomáha v procese formovania sulforafanu.
- Karfiol posypte horčicovými semienkami (netreba ich veľa, ja používam 1 čl na stredne veľký karfiol).
- Nechajte odstáť 30 – 90 minút (dlhšie je lepšie). Potom uvarte podľa receptu.
Detailnejšie informácie nájdete v článku Ako zvýšiť hladinu sulforafanu v brokolici a karfiole.
Vďaka čomu je táto polievka zdravá
KARFIOL
Karfiol má protizápalové účinky, pomáha v liečbe a prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Pomáha znižovať riziko obezity a metabolických ochorení 3, vyrovnávať hladinu hormónov, zlepšovať funkciu obličiek aj brániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte.4 Je bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a folátov.5 Viac v článku KARFIOL vo vašej kuchyni.
ZELENÝ HRÁŠOK
Zelený hráškok je zdrojom kvalitných bielkovín a vlákniny. Obsahuje množstvo fytonutrientov, napr. kyselinu alfa – linolenovú, vitamín K, mangán, meď a fosfor.6 Zelený hrášok nepatrí medzi strukoviny, je to zelenina a je vhodný aj pri PALEO strave. Obsahuje síce sacharidy, ale vo vyváženom pomere s vlákninou, aj preto patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom.7 Najlepší je čerstvý alebo mrazený (mrazený BIO hrášok zoženiete napr. v Kauflande).
Krémová karfiolová polievka s hráškom
Čo potrebujeme
- 1 hlávka karfiol
- 1/2 čl horčičné semienka
- 1/2 pór
- 1 PL olivový / kokosový olej
- 1 strúčik cesnak
- soľ, čierne korenie, kurkuma (podľa chuti)
- 1/2 hrnčeka rastlinná smotana (napr. mandľová, sójová)
- 1 hrnček zelený hrášok
- petržlenová vňať na posypanie
Postup
Predpríprava karfiolu
- Karfiol nakrájame na kúsky a namočíme na 5 minút do slanej vody.
- Premyjeme, scedíme a podľa potreby nasekáme ešte na menšie kúsky. Krájanie/ sekanie narúša štruktúru karfiolu a pomáha pri formovaní liečivého sulforafanu. Najjednoduchšie je použiť robot - sekáčik.
- Primiešame horčicové semienka a necháme odstáť 30 - 90 minút, aby sa aktivoval liečivý sulforafan.
Príprava polievky
- Na kokosovom oleji opražíme nakrájaný pórik, pridáme karfiol a cesnak. Zalejeme vriacou vodou. Pridáme soľ, kurkumu a čierne korenie a varíme cca 10 minút. Pred koncom varenia pridáme smotanu a premiešame.
- Necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.
Príprava hrášku
- Hrášok vložíme do vriacej vody a povaríme cca 2 minútky. Ozdobíme ním hotovú polievku. Pridáme aj pretžlenovú vňať.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- Healthline: Sulforaphane: Benefits, Side Effects, and Food Sources
- ScienceDirect: The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba)
- PubMed: Indole-3-carbinol prevents diet-induced obesity through modulation of multiple genes related to adipogenesis, thermogenesis or inflammation in the visceral adipose tissue of mice.
- PubMed: Diet and Helicobacter pylori infection
- WHFoods: Cauliflower
- WHFoods: Green Peas
- The Diabetes Council: Are Peas Good For Diabetes?
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.