Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou
Už ste asi počuli o úžasných (nielen) protizápalových účinkoch kurkumy. Vedeli ste však, že aj karfiol má protizápalové účinky a patrí medzi nutrične najbohatšiu zeleninu? Účinné látky z karfiolu a iných druhov kapustovitej zeleniny boli už predmetom viacerých štúdií, ktoré poukazujú okrem iného na benefity pri prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Táto karfiolová omeleta s kurkumou je nielen zdravá a liečivá, ale aj veľmi chutná a výživná. Zasýti vás bez toho, aby ste k nej museli pridať chlebík. Preto je skvelou alternatívou aj pre PALEO a KETO raňajky.
Na karfiole je úžasné, že ho dokážete využiť v receptoch naozaj rôznym spôsobom a vďaka tomu, že po uvarení má relatívne neutrálnu chuť, môžete ho dokonca šupnúť aj do čokoládového koláča a vaše deti ani manžel si to vôbec nevšimnú 🙂 Avšak tradičný vyprážaný karfiol (obľúbené jedlo môjho detstva) nie je práve forma, z akej môže naše telo veľa benefitov karfiolu využiť.
Ak chcete maximalizovať liečivé účinky karfiolu, je dôležité zachovať určitý postup prípravy, aby sa mohla sformovať účinná látka sulforafan.
Ako spracovať karfiol, aby sa zachovali liečivé účinky pri varení
V zelenine sa sulforafan nachádza v neaktívnej forme, pre aktivovanie je potrebné zeleninu narušiť krájaním, sekaním, drvením1 Tepelná úprava a tiež mrazenie však bránia sformovaniu sulforafanu. Vďaka štúdii z Veľkej Británie vieme, že existuje spôsob, ako tomu naopak dopomôcť.2
Najlepší spôsob ako variť karfiol:
- Karfiol nakrájajte na stredne veľké kusy a namočte do slanej vody aspoň na 5 minút, potom premyte. Namáčaním v slanej vode pomôžete odplaviť nežiadúce látky z povrchu zeleniny.
- Umytý karfiol nakrájajte / nasekajte v sekáčiku (podľa konkrétneho receptu). Už samotné krájanie pomáha v procese formovania sulforafanu.
- Karfiol posypte horčicovými semienkami (netreba ich veľa, ja používam 1 čl na stredne veľký karfiol).
- Nechajte odstáť 30 – 90 minút (dlhšie je lepšie). Potom uvarte podľa receptu.
Detailnejšie informácie nájdete v článku Ako zvýšiť hladinu sulforafanu v brokolici a karfiole.
Vďaka čomu je táto omeleta zdravá a liečivá
KARFIOL
Karfiol má protizápalové účinky, pomáha v liečbe a prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Pomáha znižovať riziko obezity a metabolických ochorení 2, vyrovnávať hladinu hormónov a brániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte.3 Je bohatým zdrojom vitamínu C, K a folátov.4 Viac v článku KARFIOL vo vašej kuchyni.
KURKUMA
Kurkuma má výrazné protizápalové účinky 5, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom. Pomáha detoxikovať organizmus a eliminovať zahlienenie, má preventívne účinky proti vzniku žlčníkových kameňov 6 a pomáha chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami. Množstvo štúdií poukazuje na to, že chráni pred rakovinou. 7, 8
VAJÍČKA
Vajíčka obsahujú veľa cholesterolu a v minulosti bolo odporúčané obmedziť ich v strave. Dnes výskumy ukazujú, že jedenie vajec (samostatne alebo s inými zdravými jedlami, nie so slaninou) má reálne len minimálny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.9 Žĺtok je bohatým zdrojom cholínov, prospešných pre nervovú sústavu a mozog. Bielok je zrojom proteínov, naopak obsahuje menej kalórií. Vajíčka sú bohatým zdrojom selénu a vitamínov skupiny B.10
K omelete si môžete urobiť jednoduchý šalát napr. zo špenátu a reďkovky, ktorý doplníte zopár lyžicami nadrobno nakrájaného surového karfiolu, pre posilnenie liečivých účinkov. Mimochodom ochutnali ste už surový karfiol? Chutí podobne ako kaleráb, je výborný. Niektorým ľuďom však môže spôsobovať nadúvanie, preto jesť priveľa surového karfiolu nie práve ideálne.
Omeleta tiež výborne chutí aj s kyslou kapustou alebo s fermentovanou zeleninou.
V prípade stravovacích obmedzení môžete omeletu pripraviť len z bielkov (napr. ak máte žlčníkové kamene).
Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou
Čo potrebujeme
- 1 hrnček karfiol (nasekaný na malé kúsky)
- 1/2 čl mleté horčicové semienka
- 1 PL olivový/ kokosový olej
- 3-4 vajíčka (alebo iba bielka)
- 1/2 čl kurkuma
- soľ, čierne korenie*
Postup
Predpríprava karfiolu
- Karfiol nakrájame na kúsky a namočíme na 5 minút do slanej vody.
- Premyjeme, scedíme a podľa potreby nasekáme ešte na menšie kúsky. Krájanie/ sekanie narúša štruktúru karfiolu a pomáha pri formovaní liečivého sulforafanu.
- Primiešame horčicové semienka a necháme odstáť 30 - 90 minút, aby sa aktivoval sulforafan.
Príprava omelety
- Karfiol orestujeme na oleji na panvici cca 3 minúty.
- Pridáme vajíčka, soľ a koreniny. Premiešame a panvicu prikryjeme a na miernom stupni necháme dopiecť, kým budú vajíčka hotové.**
- Hotovú omeletu posypeme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo klíčkami.
Poznámky
Referencie & Zdroje:
- Healthline: Sulforaphane: Benefits, Side Effects, and Food Sources
- ScienceDirect: The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba)
- PubMed: Diet and Helicobacter pylori infection
- WHFoods: Cauliflower
- PubMed: Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research
- PubMed: Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process?
- PubMed: Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies
- PubMed: Curcumin and cancer: an „old-age“ disease with an „age-old“ solution
- Mayo Clinic: Eggs: Are they good or bad for my cholesterol?
- WHFoods: Eggs – In-depth nutrient profile
Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely.