Slivkovo – makový koláč (bezlepkový)
Že sa dá upiecť chutný zdravý koláčik bez lepku, mlieka aj bez cukru? Áno 🙂 Aj tento slivkovo-makový je toho dôkazom! Milujem slivky aj slivkové koláče. A tiež mak, najlepšie taký ručne zbieraný, ako zoženiete napríklad v tomto jesennom období na trhovisku…
Keďže lepok mi nerobí dobre, skúšam rôzne kombinácie bezlepkových múk a táto sa rozhodne osvedčila. Použila som pšenovú múku, ktorá sa melie z celého zrna a má štruktúru polohrubej múky. Je taká suchšia, preto som pridala kokosovú múku a už viem, že to bude moja obľúbená kombinácia aj pre ďalšie koláčiky 🙂
Bezlepkové múky – nie je jedna ako druhá
Hotové bezlepkové mixy múky z obchodu tvorí väčšinou ryžová a kukuričná múka a zemiakový škrob. Tie však nie sú veľmi bohaté na živiny, práve naopak. K nutrične bohatším alternatívam bezlepkovej múky patrí pšenová, teffová, bezlepková ovsená, gaštanová alebo mandľová múka.
Pšeno je bezlepková a jediná zásaditotvorná oblinina. Obsahuje viac esenciálnych aminokyselín a vápnika ako iné obilniny. Je bohatým zdrojom magnézia, medi a fosforu.
Ako piecť s kokosovou múkou
Kokosovú múku zoženiete v obchodoch so zdravou výživou alebo aj v DM. Ak ste zatiaľ s kokosovou múkou nepiekli, nenechajte sa prekvapiť – je extra savá. Rozhodne sa ňou nedá nahradiť iná múka v rovnakom pomere. To som ale netušila, keď som pred pár rokmi nadšene kúpila svoju prvú kokosovú múku a skúšala z nej urobiť lievance. Ach no, musela som priliať asi pol litra mlieka a keď som už nemala mlieko, tak som prilievala vodu. Tak som do jednej várky lievancov doliala asi liter tekutiny navyše! No nevadí, dnes už viem ako na to 🙂
Kokosovú múku používam pri pečení bežných koláčov len cca 1/4 hrnčeka. Vďaka nej bude koláčik vláčnejší. Výborne sa kombinuje so pšenovou múkou alebo s múkou z jednozrnky, ktorá patrí k suchším múkam.
Alternatíva bez obilnej múky
Tento koláčik už mám odskúšaný aj v kombinácii múk, ktoré nie sú vyrobené z obilnín – maniokovej múky (cassava), mandľovej múky a tapioka škrobu. Cassava múka je vyrobená z koreňa manioku, rovnako ako tapioka škrob, ale narozdiel od neho má cassava štruktúru podobnú polohrubej múke. Výborne sa hodí do pečenia koláčov, ale aj na waffle či na palacinky. Z tejto trojice múk vyčarujete bezobilnú verziu takmer každého koláčika.
Cassava múka sa dlho nedala na Slovensku zohnať, poznala som ju len zo zahraničných receptov. Ale konečne sme sa dočkali vďaka www.grizly.sk. Takže vrelo odporúčam, výskušajte 🙂
A prečo piecť bez obilnín?
Ak dodržiavate už dlhšie bezlepkovú diétu a stále máte symptómy, je možné, že patríte k ľuďom, ktorí reagujú aj na iné obilniny. Tradične totiž bezlepková diéta vylučuje pšenicu, raž a jačmeň. A nahrádza ich ovsenými vločkami, ryžou, kukuricou a ďalšími obilninami. Avšak existuje cca 60 rôznych druhov lepku, nie len alfa-gliadín, na ktorý sa stále primárne zameriava lekárska diagnostika. Aj kukurica, ryža a ostatné obilniny obsahujú rôzne iné druhy lepku.
Ak vás táto téma zaujíma, odporúčam vám pozrieť si GLUTENOLOGY MASTERCLASS od top svetového odborníka v tejto oblasti, ktorým je Dr. Peter Osborne. Obsahuje 10 prednášok, spolu cca 15 hodín, kde sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o lepku. Výskumy totiž poukazujú na to, že 50 – 92% bezlepkových diét neprináša želané výsledky!
Tradičná bezlepková diéta častokrát nestačí a Dr. Osborne poukazuje na účinnosť ´skutočnej´ bezlepkovej diéty, ktorá neobsahuje žiadne druhy lepku, teda žiadne obilniny. Ak nerozumiete dosť dobre po anglicky a chceli by ste sa poradiť, napíšte mi na janka@nebojmesazdravojest.sk.
Slivky ako bohatý zdroj antioxidantov
Slivky sú bohatým zdrojom vitamínu C a polyfenolov antokyánov – antioxidantov s protizápalovými účinkami ktoré, pomáhajú znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení a diabetes. Výskumy ukazujú, že slivky majú až dvojnásobné množstvo antioxidantov v porovnaní s nektarinkami alebo broskyňami. Samozrejme najviac benefitov získate z čerstvých sliviek (a pokojne ich naservísujte aj k upečenému koláču).
Slivkovo - makový koláč (bezlepkový)
Čo potrebujeme
Suché ingrediencie
- 1 hrnček pšenová múka
- 1/4 hrnčeka kokosová muka
- 2 čl psyllium (pomáha držať bezlepkové cesto pokope)
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- štipka štipka sušenej vanilky
- štipka soli
**Alternatíva bez obilnín** (namiesto pšenovej a kokosovej múky)
- 1/2 hrnčeka manioková (cassava) múka
- 1/2 hrnčeka mandľová múka
- 1/4 hrnčeka tapioka škrob
Mokré ingrediencie
- 2 vajíčka
- 1/2 hrnčeka kokosový jogurt (celý téglik toho z DM)
- 1/4 hrnčeka kokosový olej
- 1/4 hrnčeka javorový sirup alebo 1 zrelý popučený banán
- pridajte rastlinné mlieko, ak je cesto príliš husté
Maková plnka
- 1 hrnček mletý mak (ideálne čerstvo zomletý, napr. na kávovom mlynčeku)
- 1/2 -3/4 hrnčeka jablková výživa (podľa toho či chcete mäkšiu alebo pevnejšiu makovú časť)
- 2 PL mleté ľanové semienka (držia mak lepšie pokope)
- 2 PL malinový džem (nemusí byť)
Slivky
- 9-12 sliviek (ideálne šťavnatú odrodu)
Postup
Cesto
- Najskôr zmiešame samostatne suché a mokré ingrediencie na cesto, potom ich spojíme a hmotu vylejeme do vymastenej formy.
- Zmiešame všetky ingrediencie na makovú plnku a robíme kôpky do bieleho cesta.
- Slivky nakrájame na polovice, kôstky odstránime a ukladáme na vrch cesta. Posypeme celým makom na ozdobu.
- Pečieme pri 180°C cca 45 minút.